Składak dla Terminusa

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Składak dla Terminusa

Postprzez Terminus w 17 Maj 2016, 20:46

No dobra. W końcu nastąpił ten moment, że uświadomiłem sobie kres możliwości 5-letniego laptopa. Nie wyrabia już w grafice 3D a nawet przy malowaniu w Kricie ma nieakceptowalne opóźnienia. A że wpadło trochę kasy z zaległych tematów to zdecydowałem się w końcu na złożenie stacjonarki DO PRACY, choć oczywiście miło by było od czasu na niej pograć.

Mam parę pomysłów, ale że nie siedzę w tym to byłbym wdzięczny za rady:

Procesor: myślałem o jakim mocnym Xenonie, może nawet dwóch - obróbka grafiki 2D, CAD.
Płyta główna: najlepiej dwuprocesorowa, dobrana pod pozostałe elementy,
RAM: dużo i szybki. 64GB-128GB. znowu potrzebne do grafiki 2D/3D i digitalpaintigu.
GPU: raczej poczekam na GTX 1080. Brałem też pod uwagę TESLA ale to za drogie i na tym nie pogram. Najważniejsza jest ilość jednostek CUDA i RAM-u. Dopuszczam SLI.
1 SSD - jakiś szybki 256GB + HDD 1TB mi wystarczy.
Zasilacz: który to dźwignie.

Obudowa: bez znaczenia.
Cena: domyślam się, że będzie drogo, ale prosiłbym o dobór w granicach rozsądku.

Z góry dziękuję za wszystkie propozycje.


Edit: odnośnie pytań o budżet to wolałbym się jednak zamknąć kwotą 4-cyfrową ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Posty: 3880
Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: Wczoraj, 18:21
Kozaki: 1391

Reklamy Google

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez Soviet w 18 Maj 2016, 12:54

Na dwa dobre procesory za bardzo Cię nie stać przy kwocie 4-cyfrowej, a limitem wyznaczającym granicę 4/5 cyfr będzie zakup RAM-u DDR4, więc dobrze się zastanów, czy chcesz 128 czy 64 GB.

Przykład dobrego komputera klasy średniej:

Procesor: i7 5930K - 2600
Płyta główna: MSI X99A SLI Plus - 970
RAM: Corsair 32GB (2x16GB) x4 - 3360, ale już 1480 za (2x8GB) x4
GPU: GTX 1080 niereferent - jakieś 3200
SDD: Crucial BX100 250GB - 320
HDD: jakiśtam 1TB - 300
Zasilacz: jakiś dobry modularny Gold (700 W Corsair) - 550

Wszystkie ceny z esc.pl.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Posty: 2731
Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: Wczoraj, 08:49
Miejscowość: Wow
Kozaki: 780

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez The Witcher w 18 Maj 2016, 13:14

Nie przesadzaj z tym ramem Sovietunio. :caleb:

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-r ... vk-807570/

A co do proca to rozwija on pełnię możliwości dopiero po OC, z resztą nawet Intel nie daje do niego boxowego coolera bo każdy kupuje lepszy i kręci.

Edit: Dobra, nieważne z tym RAMem bo źle spojrzałem. :caleb:
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
Awatar użytkownika
The Witcher
Modder

Posty: 1138
Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: Wczoraj, 18:37
Ulubiona broń: --
Kozaki: 312

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez Darth ReX w 18 Maj 2016, 14:36

Ze względu na wykorzystanie CUDA zlałbym trochę kupno dwuprocesorowych płytek, bo to się zwyczajnie nie opłaci. Wolałbym za tę cenę już dokupić kartę do SLI. Z Ramem też bym się pohamował, bo nawet do obróbki 3D w twoim stylu 128GB nie jest potrzebne, a tylko niepotrzebnie generuje koszty. Poczekałbym jeszcze na polarisy od AMD, nie dlatego, żeby ci je polecić, ale dlatego, że mogą wpłynąć na cenę Geforce'ów.
|| Core i5-2430M 2,4GHz | 6GB DDR3 RAM | GeForce GT540M 2GB | Windows 10 Pro x64 ||
|| Xeon E5640 4,1GHz | 8GB DDR3 RAM | Radeon HD 7870 2GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Posty: 1937
Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 21:47
Kozaki: 191

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez mCq w 18 Maj 2016, 15:19

Soviet napisał(a):Procesor: i7 5930K - 2600

Ten procesor to nic innego jak 5820K tyle że na wyższych taktowaniach w podstawie o 200mhz i o 100 w boost (pomijam obsługę większej ilości linii pci). Bez sensu dopłacać tyle pieniędzy, zwłaszcza że po podkręceniu do 4,5 uzyskują dokładnie taką samą wydajność.
Soviet napisał(a):SDD: Crucial BX100 250GB - 320

Wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej kupić do takiego komputera SSD na pci-e niż bawić się w sata. Jak sobie zainstaluje programy na takim Plextor M6e (PX-256M6e-BK) to skok wydajnościowy w porównaniu do takiego BX100 który jest klasą średnią (tyle że na MLC) będzie ogromny.
The Witcher napisał(a):https://www.morele.net/pamiec-g-skill-r ... vk-807570/

Jak ma być w końcu podkręcany ten procesor to pamięci 2666 bo wyższe będzie mu trudno ustabilizować. Cnie?
Awatar użytkownika
mCq
Tropiciel

Posty: 299
Dołączenie: 26 Sty 2012, 18:15
Ostatnio był: Wczoraj, 21:17
Miejscowość: Melbourne, Australia
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 56

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez Terminus w 18 Maj 2016, 15:22

Nie będzie żadnego OC. Od czasów Pentium IV się w to nie bawiłem i nie zamierzam.
Tak więc proszę o propozycję nie zakładające podkręcania parametrów.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Posty: 3880
Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: Wczoraj, 18:21
Kozaki: 1391

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez The Witcher w 18 Maj 2016, 18:37

Propozycje bez OC będą takie same, z tym że będziesz marnował potencjał procesora stworzonego z myślą o podkręcaniu, z płytą również pod OC. Naprawdę nie ma żadnego powodu żeby z tego rezygnować zwłaszcza dzisiaj gdy sprowadza się to do paru kliknięć w UEFI. Oczywiście wciąż to są mocne procesory, ale skoro kładziesz na CPU taki nacisk to każde 100MHz więcej się przyda, zwłaszcza że nikt nie mówi o żyłowaniu tego procesora tylko wbiciu przynajmniej tych 4GHz, wtedy napięcie wciąż jest dalekie od maksymalnej bezpiecznej wartości.

W sumie nawet oszczędziłbyś jakieś 1000zł kupując 5820k zamiast 5930k i robiąc OC, ale jak nie chcesz tego robić to dalej najlepszym wyborem zostaje 5820k czy inny 6 rdzeniowy i7 jeśli nie chcesz przekraczać 10k. Xeony mają sens przy wyższym budżecie, albo w przypadku 1231v3 przy dużo niższym jeśli szukasz czegoś tańszego od mainstreamowych i7. W tej cenie znajdziesz tylko 6/8 rdzeniowe ale ze znacznie niższym taktowaniem (okolice 2GHz...) przez co ich wydajność będzie zbliżona do tych i7 a możliwe że nawet niższa. Celując w mocniejsze Xeony na sam procesor wydałbyś te 10k.

mCq napisał(a):Jak ma być w końcu podkręcany ten procesor to pamięci 2666 bo wyższe będzie mu trudno ustabilizować. Cnie?

Wątpię, dopiero jakby go kręcić do granic możliwości to robi to różnicę.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
Awatar użytkownika
The Witcher
Modder

Posty: 1138
Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: Wczoraj, 18:37
Ulubiona broń: --
Kozaki: 312

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez mCq w 18 Maj 2016, 20:25

Jeśli chodzi o sensownego Xeona, który ma 8 rdzeni to jest coś takiego https://www.morele.net/procesor-serwero ... v3-691765/ Wypada to na takim samym poziomie co niepodkręcone 5820k (przynajmniej w benchmarkach, nie wiem jak w zastosowaniu profesjonalnym) - tyle że jest 1300zł droższe.
Awatar użytkownika
mCq
Tropiciel

Posty: 299
Dołączenie: 26 Sty 2012, 18:15
Ostatnio był: Wczoraj, 21:17
Miejscowość: Melbourne, Australia
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 56

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez The Witcher w 18 Maj 2016, 22:28

No właśnie, połowę droższy proc, a 5820k po OC i tak go pewnie przegoni. :caleb:

Dlatego mówię że tak czy inaczej najlepszą opcją jest ten 5820k.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
Awatar użytkownika
The Witcher
Modder

Posty: 1138
Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: Wczoraj, 18:37
Ulubiona broń: --
Kozaki: 312

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez mCq w 19 Maj 2016, 16:20

No to w takim razie pozostaje mu wziąć coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/FUyKt8/ Ewentualnie jak chce zaoszczędzić kosztem wydajności może wziąć MX200 na M.2 zamiast tego Plextora i tańsze ramy o 100zł. Chyba, że zdecyduje się podkręcać to trzeba wziąć inne chłodzenie.
Awatar użytkownika
mCq
Tropiciel

Posty: 299
Dołączenie: 26 Sty 2012, 18:15
Ostatnio był: Wczoraj, 21:17
Miejscowość: Melbourne, Australia
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 56

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez Terminus w 10 Sty 2017, 23:27

No dobra pośmieszkowaliśmy sobie trochę z doriana a teraz pytanie na serio:

Jaki najlepszy sprzęt można złożyć za 4000zł?


Wymagania:
1. sprzęt dla firmy, więc odpadają części używane. Wszystko nowe na F-VAT.
2. sprzęt do pracy - CAD i średnio złożone modele 3D i rendering w Blender Cycles [CPU/GPU]
3. GPU tylko NVIDIA z CUDA [sorry Ati].
4. Cena bez systemu [bedzie MINT] i peryferiów
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Posty: 3880
Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: Wczoraj, 18:21
Kozaki: 1391

Re: Składak dla Terminusa

Postprzez Darth ReX w 12 Sty 2017, 16:35

Trudno coś domknąć w tej cenie...
http://www.morele.net/inventory/info/2Ijj2v/
Kilka uwag:
Procesor to najnowszy Kaby Lake, bo różnice między tą a poprzednią generacją są w cenie niewielkie.
RAM jest drogi i starczyło tylko na ten. Zasadniczo to najtańsza opcja, nie licząc tańszych z 20-30zł RAMów bez radiatorów.
Płyty główne były tańsze, ale wybrałem coś z 4 slotami na RAM z oczywistych względów.
Karta jest na promocji i dlatego wyszło tak tanio. Inaczej można wybrać coś w formacie ITX.
Można ściąć parę stów z zestawu biorąc coś na tanim Xeonie i wyjdzie z 3 stówy mniej. Czy to się opłaca - nie umiem odpowiedzieć.
|| Core i5-2430M 2,4GHz | 6GB DDR3 RAM | GeForce GT540M 2GB | Windows 10 Pro x64 ||
|| Xeon E5640 4,1GHz | 8GB DDR3 RAM | Radeon HD 7870 2GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Posty: 1937
Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 21:47
Kozaki: 191

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

cron