Gdzie są mechanicy i o jakim wspomina Woronin?

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Gdzie są mechanicy i o jakim wspomina Woronin?

Postprzez stpauli w 12 Maj 2014, 20:32

Witam.
Moje pierwsze pytanie brzmi: Czy są jacyś mechanicy w lokacjach wysuniętych bardziej na północ?
Właśnie wylazłem z X-7 i aby naprawić broń czy pancerz, muszę zapierdzielać do baru, bo tam najbliżej siedzi Petrenko, jest jeszcze Lis w Kordonie i Powinnościowiec na mapie w niegdyś zagazowanym budynku z pijawkami.... Na północ od tych lokacji nie napotkałem się na nikogo innego :(
Mam aktywne zadanie ze znalezieniem jakiegoś urządzenia dla Lukasha, może po jego wykonaniu udostępni mi swojego mechanika...

Jeśli znacie innych, piszcie tutaj, będę wdzięczny

Drugie pytanie: O jakim mechaniku mówi Woronin [SCREEN] po powrocie z X-7? O jakimś nowym w lokacji w której aktualnie siedzi czy o Petrence w starym barze?
Image

Pozdrawiam
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !

Za ten post stpauli otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Eleventh.
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2009, 13:11
Ostatnio był: 11 Mar 2025, 01:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 24

Reklamy Google

Re: Gdzie są mechanicy i o jakim wspomina Woronin?

Postprzez apg2312 w 12 Maj 2014, 20:50

Jest jeszcze jeden powinnościowiec łażący po lokacji, gdzie mieści się bunkier Sacharowa. To chyba wszyscy, których spotkałem. W Wolności mechanika nie spotkałem.
Dziwne, że żadnego mechanika nie ma Monolit, Bandyci, Wojsko, Grzech ani Ekolodzy. A mają przecież swoje stałe i w miarę bezpieczne siedziby.
Wg mnie sprzęt przynajmniej naprawiać powinni też handlarze.
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?

Za ten post apg2312 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive stpauli.
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2009, 21:41
Ostatnio był: 18 Wrz 2019, 08:49
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez stpauli w 12 Maj 2014, 21:35

apg2312 napisał(a):Jest jeszcze jeden powinnościowiec łażący po lokacji, gdzie mieści się bunkier Sacharowa. To chyba wszyscy, których spotkałem. W Wolności mechanika nie spotkałem.
Dziwne, że żadnego mechanika nie ma Monolit, Bandyci, Wojsko, Grzech ani Ekolodzy. A mają przecież swoje stałe i w miarę bezpieczne siedziby.

Sprawdzę jeszcze dokładniej w Yantarze, bo nie natknąłem się nigdy tam na niego.... ale dzięki za info!
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Postprzez apg2312 w 12 Maj 2014, 22:22

Natrafiłem na niego, gdy w jakimś momencie chciałem wrócić do Baru. Przylazł od strony przejścia, a potem nie poszedł do swoich kolegów, tylko cały czas się kręcił w okolicy przejścia - a kilka razy potem przechodziłem z i na Jantar.
Cóż, po prostu miałem już odruch zaczepiania wszystkich NPC, dlatego na niego trafiłem
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Postprzez Gizbarus w 12 Maj 2014, 22:53

Jeszcze jeden mechanik stoi w Barze, na dachu budynku, w którym siedzi Woronin. Dopiero przy drugim przejściu gry gościa spotkałem. Ponoć może też sprzedać nam coś dobrego, o ile będziemy członkami Powinności i będziemy mieć określoną rangę.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Iwaszka.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez stpauli w 13 Maj 2014, 00:06

Gizbarus napisał(a):Jeszcze jeden mechanik stoi w Barze, na dachu budynku, w którym siedzi Woronin. Dopiero przy drugim przejściu gry gościa spotkałem. Ponoć może też sprzedać nam coś dobrego, o ile będziemy członkami Powinności i będziemy mieć określoną rangę.

Faktycznie, wyleciał mi z głowy... pewnie dlatego, że Petrenko miał dużo niższe ceny i nigdy u tamtego z dachu nic nie naprawiłem heh.... dodam, że mowa jest o pierwszym Barze.
W drugim nadal nikogo naprawiajacego nie znalazłem.

EDIT: na domiar tego, że brakuje mechaników, Petrenko wraz z kolegami przenieśli sie do wnętrza baru, stoją sobie przy stolikach, a przy próbie zagadania do Petrenki - wjazd na pulpit bez żadnego błędu.... zdążyłem tylko "złapać", to co się pojawia przy wylocie:

Image

Macie jakiś pomysł jak to naprawić?
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Postprzez basza w 13 Maj 2014, 12:03

Witam,

Nie wiem czy to ten sam NPC o którym wspominał apg2312, ale w Jantarze spotkałem mechanika w południowo-wschodniej części mapy, w wiosce przy przejściu do Baru. Nie należy on jednak do Powinności, lecz jest neutralnym stalkerem. Nazywa się "Father Diodor"(to chyba ten sam którego zabójstwo w ShoC zlecał Sidorowicz).

Za ten post basza otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive stpauli.
basza
Kot

Dołączenie: 10 Maj 2014, 20:46
Ostatnio był: 07 Lut 2025, 22:22
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 3

Postprzez stpauli w 13 Maj 2014, 13:19

apg2312 napisał(a):Jest jeszcze jeden powinnościowiec łażący po lokacji, gdzie mieści się bunkier Sacharowa. To chyba wszyscy, których spotkałem. W Wolności mechanika nie spotkałem.

apg2312 napisał(a):Natrafiłem na niego, gdy w jakimś momencie chciałem wrócić do Baru. Przylazł od strony przejścia, a potem nie poszedł do swoich kolegów, tylko cały czas się kręcił w okolicy przejścia - a kilka razy potem przechodziłem z i na Jantar.
Cóż, po prostu miałem już odruch zaczepiania wszystkich NPC, dlatego na niego trafiłem

basza napisał(a):Witam,

Nie wiem czy to ten sam NPC o którym wspominał apg2312, ale w Jantarze spotkałem mechanika w południowo-wschodniej części mapy, w wiosce przy przejściu do Baru. Nie należy on jednak do Powinności, lecz jest neutralnym stalkerem. Nazywa się "Father Diodor"(to chyba ten sam którego zabójstwo w ShoC zlecał Sidorowicz).

Potwierdzam, w Yantarze jest mechanik, nazywa się Father Diodor i jest Stalkerem... wygląda tak:

Image

Znalazłem go zablokowanego w drzwiach w małym bunkrze ze swoimi dwoma kompanami i dopiero po otworzeniu, wylazł na powierzchnię i łazi, łazi, łazi.... przy pierwszej przechadzce zabił go pojedynczy szczur plątający się po wiosce... po wczytaniu sejwa i zabiciu szczurów narazie żyje.... ciekawe w jakiej będzie kondycji zdrowotnej jak wróce z jakiegos zadania......

Można go spotkać w tej okolicy (znacznik):

Image

Drzwi na których się zawiesił:

Image

Pozdrawiam
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !

Za ten post stpauli otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive apg2312, basza.
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Postprzez apg2312 w 13 Maj 2014, 13:27

Możliwe, że to stalker, a nie powinnosciowiec :) Naprawdę nie będę się kłócił :)
Wiem, że jeden taki łaził, w ogóle się nie chciał zatrzymać, tyle, że zdążyłem włączyć okienko naprawy/modernizacji broni.
Więc nawet nie zauważyłem, jak gość się nazywał i z jakiego ugrupowania jest :)
Ale widziałem, że jest :!:
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Postprzez axe21 w 21 Maj 2014, 22:47

Witam wszystkich! (Mój pierwszy post)

stpauli napisał(a):EDIT: na domiar tego, że brakuje mechaników, Petrenko wraz z kolegami przenieśli sie do wnętrza baru, stoją sobie przy stolikach, a przy próbie zagadania do Petrenki - wjazd na pulpit bez żadnego błędu.... zdążyłem tylko "złapać", to co się pojawia przy wylocie:

Właśnie trafiłem na ten sam problem. Jestem po przejściu X10 - Petrenko sprzed ogniska (gdzie siedział po ataku), przeniósł się do Baru - próba rozmowy z nim wywala aplikację (pokazuje się konsola, gra się wyłącza, brak standardowej informacji o bugu). Tak jak i u ciebie, wyskakuje mi w logu:
Kod: Zaznacz wszystko
get_parent<NPC is nil>
w funkcji
get_parent
w skrypcie
task_manager

Obszedłem to, komentując 2 linie 'abort' w przytoczonej funkcji 'get_parent' w skrypcie
*/gamedada/scripts/task_manager.script
komentarz to ciąg
 --/

Tak więc funkcja po modyfikacji powinna wyglądać tak:
function TasksManager:get_parent(npc)
   if npc then
      local story_id = npc:story_id()
      if tParentByStoryId[story_id] then
         return tParentByStoryId[story_id] --/>
      end
      --/abort("tm:get_parent:=[%s] story_id=[%d] ~wrong!", npc and npc:name(), story_id, "")
   end
   --/abort("tm:get_parent<NPC is nil>!")
end

Częściowo pomogło - mogę rozmawiać z Petrenką i z nim handlować - ceny ma lepsze niż Barman, więc tutaj jest w porządku, po staremu. Niestety, dalej nie można u niego naprawiać (co prawda menu napraw się pokazuje, ale wybranie jakiegokolwiek przedmiotu powoduje crash).
Nie sądzę, żeby ta zmiana spowodowała problemy z innymi aspektami gry - ale nigdy nie wiadomo.
axe21
Kot

Dołączenie: 21 Maj 2014, 22:34
Ostatnio był: 12 Lut 2018, 21:46
Kozaki: 0

Postprzez PainChiller w 05 Cze 2014, 17:02

Wydaje mi się że Petrenko jest "popsuty" nieodwracalnie. tylko czekać na patch bo nie słyszałem nigdy o żadnej poprawce :(
Ja nie kłamię, Ja oszczędnie dysponuje prawdą.
Awatar użytkownika
PainChiller
Modder

Dołączenie: 29 Gru 2013, 16:16
Ostatnio był: 30 Wrz 2023, 15:26
Miejscowość: Gdzieś w Poznańskiej Zonie
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 191

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość