Ścinki w LA

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: Ścinki w LA

Postprzez Chrome Koran w 04 Cze 2014, 03:11

A nie przypadkiem resetów od grafiki? Też mam ATI, ale zauważyłem, że np. presety automatycznie ustawiają mi suwaki od rzeczy, z presetu wyżej, a ja nie mogę ich ręcznie poprawić. Są zablokowane. To dosyć irytujące jest. Serio, czy istnieje problem, żeby dopisać menu, z którego zarządzałoby się wszystkim, co siedzi w user.ltx? Poza oświetleniem, większość rzeczy można ustawić w konsoli, jedyny kłopot to ruszać coś, co pogryzie się z aktualnym renderem (zmniejszać coś głównie, chyba tylko rozdzielczość 800x600 (miałem wtedy wypad). Zwiększanie wartości, gdy oświetlenie nie jest jeszcze załadowane, wpływu nie ma).

I chciałem jeszcze zapytać - która funkcja odpowiada za te paskudne, uproszczone tekstury na minimalnych ustawieniach? Można jakoś przełączyć się na lepsze tekstury, pozostając na minimalnych ?
Chrome Koran
Kot

Dołączenie: 29 Maj 2014, 18:13
Ostatnio był: 22 Cze 2014, 20:35
Kozaki: -4

Reklamy Google

Postprzez Kpuc w 04 Cze 2014, 09:21

utak3r napisał(a)::omatko:
Jeśli tak, to nie słuchaj powyższych rad, zwłaszcza o jakimś przenoszeniu sejwów...

Zwłaszcza gdy masz włączonego UAC/Admina czy antywirus coś amputuje i "gra" nie może się dostać do plików... Przeniesienie zapisów z moich dokumentów do katalogu gry wtedy często pomaga.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez charuq27 w 04 Cze 2014, 12:49

W koncu się udało. Siedziałem do 4 nad ranem ale sie udalo.
Wystarzczylo poszperać w ustawieniach i poczytać w innych źródłach i jest git. Gierka lata na full detlach bez żadnej ściny, menu włącza się od razu, nie muszę już czekać nawet 5 minut. Sam nie wiem co zrobiłem ale się udało! A sevy odpalaja się w 10 sekund! normalnie szok, wcześniej zdążyłem zagotować wodę na kawę i jeszcze ją zalać a czasem i nawet wypić :) i dopiero wtedy gra sie odpalała... A teraz: jest po prostu wypas. Wielkie dzięki za podpowiedzi!
charuq27
Kot

Dołączenie: 01 Cze 2014, 15:09
Ostatnio był: 18 Gru 2014, 22:56
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Postprzez Cromm Cruac w 04 Cze 2014, 12:56

Chrome Koran napisał(a):I chciałem jeszcze zapytać - która funkcja odpowiada za te paskudne, uproszczone tekstury na minimalnych ustawieniach? Można jakoś przełączyć się na lepsze tekstury, pozostając na minimalnych ?
Textures detail w opcjach zaawansowanych.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 14 Maj 2025, 23:19
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Chrome Koran w 04 Cze 2014, 15:14

Cromm Cruac napisał(a):
Chrome Koran napisał(a):I chciałem jeszcze zapytać - która funkcja odpowiada za te paskudne, uproszczone tekstury na minimalnych ustawieniach? Można jakoś przełączyć się na lepsze tekstury, pozostając na minimalnych ?
Textures detail w opcjach zaawansowanych.

Nie. Sprawdzałem. Może mam jakiś błąd w wyświetlaniu, :/ ale na minimalnych mam render bliski palecie 256 kolorów. I dopiero, gdy ustawię _preset max z restartem, gra zaczyna wyświetlać normalne tekstury. Może starszy shader mi się nie zapala? Jeśli macie podobny problem, poradźcie, na minimalnych gra ładuje mi się 3 razy szybciej.
Chrome Koran
Kot

Postprzez Kudkudak w 04 Cze 2014, 15:24

Rozumiem, że chcesz grać na ustawieniach maksymalnch? Bo jeśli tak, to możesz zrobić podobnie jak mój znajomek, ale pewnie uznasz te rozwiązanie za absurdalne. Otóż Stalker wywala mu za każdym razem gdy ładuje grę, jeśli ma jakiegoś moda zmieniającego grafikę. Dzieję się tak, gdy ma ustawione wszystko na maks. Na czas ładowania zmienia więc wszystko na minimalne, a gdy się gra się załaduje, powraca do ustawień maksymalnych :E Jak to mówią, potrzeba matką wynalazków :realcaleb::
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Chrome Koran w 04 Cze 2014, 15:38

Nie. :D Ja muszę robić odwrotnie, bo jakiś render/ shader mi się nie załącza. A chcę odpalać grę na minimalnych i mieć shader/render z maksymalnych.
Chrome Koran
Kot

Re: Odp: Ścinki w LA

Postprzez utak3r w 05 Cze 2014, 18:01

Kpuc napisał(a):Przeniesienie zapisów z moich dokumentów do katalogu gry wtedy często pomaga.

Bez modyfikacji fsgame.ltx? No i - chyba odwrotnie?
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 23:16
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Poprzednia

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość