Problem z teksturą nieba - migotanie

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z teksturą nieba - migotanie

Postprzez robson2222 w 05 Cze 2014, 16:30

Mam problem z teksturą nieba. Kiedy się obracam, albo idę niebo zaczyna migotać, staje się całe białe. Jak można rozwiązać ten problem?

Zaznaczam, że mam Radeona 7870 z najnowszymi sterownikami 14.6beta.
robson2222
Kot

Dołączenie: 05 Cze 2014, 16:28
Ostatnio był: 06 Lip 2014, 20:05
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Problem z teksturą nieba - migotanie

Postprzez utak3r w 05 Cze 2014, 17:51

No cóż, z Radeonami mamy cały czas kłopoty :( jednym z nich jest właśnie to, co opisujesz. Podejrzewam, że efekt ten masz tylko w niektórych miejscach?
Możesz spróbować zainstalować też jakieś starsze sterowniki - ale czy pomoże, to nie wiem :(
Cały czas próbuję znaleźć rozwiązanie, ale jest mi dość trudno, bo nie mam kompa z ATi, a proces "zmiana - wysłanie do testera" jest mało skuteczny...
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 23:16
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez robson2222 w 06 Cze 2014, 13:25

Oczywiście problem występuje kiedy jest dzień. W Kordonie jeszcze ujdzie, ale na Wysypisku istna tragedia z tym niebem jak na razie. Pamiętam, że pewne sterowniki powodowały podobne problemy w Skyrim i dopiero nowsza wersja zawierała w sobie poprawkę. Mam nadzieję, że uda się kiedyś rozwiązać ten problem.

- - -

Przepraszam za double posta, ale zauważyłem, że problem leży raczej po stronie ustawień dynamiki oświetlenia. Chociaż z drugiej strony może to być problem mojej karty graficznej, która jest po OC i po prostu na teksturze nieba wyskakują artefakty - ale wątpię.

Po zmianie ustawień oświetlenia od statycznego do pełnego DX10 bywa, że problem znika i mogę podziwiać naprawdę piękne niebo, czasami z niebem jest wszystko OK ale np. tekstury broni, podłoża są za jasne.

Raz miałem również taką sytuację, że po wczytanie save'a całe niebo było rozświetlone niczym podczas zachodu czy wschodu słońca (wg. czasu gry było południe) ale było to zdecydowanie przesadzone, bo wyglądało jakby nasza planeta miała uderzyć w słońce albo na odwrót.

Uwagi moderatora:

Na drugi raz usuń poprzedni post i napisz nowy, łączę. :P - Wheeljack
robson2222
Kot

Dołączenie: 05 Cze 2014, 16:28
Ostatnio był: 06 Lip 2014, 20:05

Postprzez Cromm Cruac w 06 Cze 2014, 15:24

Czyli to migotanie nieba dzieje się na statyku?
Spróbuj wrócić do jakichś starszych sterowników. Często się zdarza, że nVidia i ATI robią nowe stery pod obecne gry a psują coś w obsłudze starych?
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 14 Maj 2025, 23:19
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Ahmed1109 w 07 Cze 2014, 07:36

Ja mam Radeona 6850 i gram na dynamicznym ( tym najwyżej listy ) i też mam takie migotanie m. in. na Kordonie i Wysypisku ( tu szczególnie jest hardcorowo )
Awatar użytkownika
Ahmed1109
Stalker

Dołączenie: 28 Lip 2012, 22:04
Ostatnio był: 10 Gru 2017, 15:37
Miejscowość: Wioska kotów
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez utak3r w 09 Cze 2014, 15:42

Generalnie, to na r3 ten problem występuje (wybrańcom :E ). Jak na razie, jedynym lekarstwem jest wyłączenie bezpośredniego oświetlenia, ale to już lepiej się przerzucić na r2, niż coś takiego oglądać...
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 23:16
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości