Jak zatankować samochód

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: Jak zatankować samochód

Postprzez Radeczek69 w 01 Cze 2014, 11:34

will223 napisał(a):Konkretnie to trzeba zmieniać wartości w tych liniach
dist_use_fuel = 600
fuel_consumption = 0.0004

Czyli np jakie wartości należy podać aby spalanie było dajmy na to o połowę mniejsze? Co oznacza parametr "dist_use_fuel"? I pytanie czy jeśli zwiększymy rozmiar zbiornika w "fuel_tank" to także będzie można przejechać więcej na jednym kanistrze?
Radeczek69
Kot

Dołączenie: 27 Maj 2012, 17:43
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 18:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez MetalowyStalker w 01 Cze 2014, 11:44

Trochę chyba przesadziłem ale jest w miare realistycznie... Paliwo minimalnie jest zużywane mapy nie są wielkie, to stosunkowo krótki dystans do przejechania a ja nie szaleje autkiem więc w sumie chyba jest ok ale do rzeczy jak ktoś chce podmieniłem wartości spalania wszystkich pojazdów na tą samą wartość.

Kod: Zaznacz wszystko
fuel_consumption      = 0.000003
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Image

O ciemności, jeśli tylko w Twych ramionach spocząć mógłbym
Na chwilę i z doczesnymi oczami
Ujrzeć Twój gasnący uśmiech
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2013, 10:27
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 21:16
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 12

Postprzez djcycu w 22 Lip 2014, 15:17

Grzebnąłem wczoraj w tych configach bo dezowory nie ruszyły tego wcale. Po pierwsze, jest masa innych aut i mam pytanie, czy można je jakoś wywołać do gry by je przetestować? Po drugie, wszystkie małe samochody są ustawione prawie że idealnie. Najmniej pali Zaporożec którego kupić się nie da (ale jest w levelu testowym) problem zaś stanowią kolosy typu ciężarówki i BTR... W porządku z tym spalaniem. To duże silniki więc palą wiele ale ta proporcja spalania jest jakaś z dupy wzięta.

Małe auta mają zapis w configu: 0.0006 przyjmijmy więc że to jest odpowiednik spalania jako 6 litrów na setkę.
Duże auta zaś mają zapis: 0.004 co wytłumaczyło by się że pali 40 litrów na sto. To ma sens i real ale jak wytłumaczyć że na pełnym baku takie auto przejedzie tylko 800 metrów?!

Obalam także mit. Otóż spuszczenie nogi z gazu nic nie daje. Można grzać na pełnym gazie a spalanie będzie takie samo. Gra bierze spalanie z tego ile obrotów wykonano (silnika albo koła) ale nie na podstawie gazowania. Niestety to nie symulator.

Jeśli więc ktoś ma opory i czuje że woli grać fair to ja i tak wolę poradzić wam byście sobie dla ciężarówek zmienili wartości jakie są i wprowadzili wartość 0.0008. Jeździ się już wygodniej i z sensem a jeśli ktoś teraz chce nazwać mnie noobem to... Ził miał w ustawieniach wartość 10 a więc spalanie oscylowało według przyjętego przelicznika w granicach 600 000 litrów na setkę... Autobus miał 0.1 czyli 6 000. Rewelka. Trochę mnie tym dezowory zawiedli że to my musimy sobie configi przerabiać a oni zamiast zrobić to sami pie*dolili się z gierkami na komputery w zonie... Podobnie bagażnik. Odlecą drzwi i wielka kicha. A czy nie można było zrobić tak jak w uazie? Podstawić skrzyneczkę w bagażniku którą można użyć po otwarciu drzwi? Działało by to niezależnie czy klapa jest czy nie.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Pangia w 22 Lip 2014, 16:15

djcycu napisał(a):A czy nie można było zrobić tak jak w uazie? Podstawić skrzyneczkę w bagażniku którą można użyć po otwarciu drzwi? Działało by to niezależnie czy klapa jest czy nie.

Nie, bo tak. Chyba lepszego wytłumaczenia nie oczekujesz? :E

Trza by pojeździć w tym levelu testowym, przysiąść chwilę i wybalansować to trochę. Jak dla mnie to np. taki autobus czy Ził dla balansu gry powinny mieć większy zasięg (jak to ciężarówki), ale powinny być też znacznie wolniejsze. Taka Niva powinna być szybka i zwrotna, ale podatna na uszkodzenia i nieco paliwożerna. Zaporożec to samo, ale gorszy do jazdy po terenie i oszczędniejszy – tak, żeby każdy pojazd mógł znaleźć swojego amatora, a nie że BTR tylko do misji i wywolić w piździet. To powinien być towar luksusowy, jak helikopter niemalże – drogi i niezbyt szybki, ale nie do rozwalenia i wjedzie wszędzie. Chyba, że w przyszłości pojawi się T-34 :P
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez djcycu w 22 Lip 2014, 16:38

Fakt faktem auta w stalkerze od początku były pomysłem spalonym bo i dziurawe mapy, drogi to jeszcze i ta fizyka ale jak już je wklepano do moda to tak jak rzeczesz. Miło by było by pojazd był potrzebny a jego dobór miał znaczenie. Dziwi mnie podejście Dezów do sprawy. Najpierw afiszują content a potem robią go tak że traktujemy go jakby nie istniał... Nie każdy lubi nerdzić i znosić w uj gratów byle kupić sobie Nivę po tuningu która zaraz się zawiesi albo wyleci w powietrze czy też "pożre" nam graty tracąc tylne "dźwierka". A do tego wystarczy tylko zbłąkana kula ewentualnie zderzenie z turbo psem pancernym...

Apropos cen... Gdzie można to zmienić? Bez jaj by traktor kosztował 200000. Nawet przyczepy nie ciągnie! :P

PS: Moskwicz rulez. Mało pali, jedzie jak ludzie itd. Szkoda że dźwięku też nikt nie obrobił by było ciekawie ale tym zająć mogę się ja. Już mi się micha cieszy kiedy stuningowana Niva ma dźwięki Johna Deere (tylko próbnie).

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Pangia w 22 Lip 2014, 17:01

djcycu napisał(a):Apropos cen... Gdzie można to zmienić? Bez jaj by traktor kosztował 200000. Nawet przyczepy nie ciągnie! :P

Tak jak wszystkiego innego: w configu danej rzeczy zmienić jej wartość i u handlarza zmienić mnożnik tej wartości.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez djcycu w 22 Lip 2014, 17:05

No i tu się rodzi problem bo nie mogę znaleźć ceny właśnie. Znalazłem plik konfiguracyjny samochodów niby cena jest, wklepałem ale nie działa. Szukam dalej nawet poprzez szukanie fraz w plikach ale bez skutku.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Pangia w 22 Lip 2014, 17:21

gamedata/config/misc/items/vehicles.ltx, to nie to? Tam masz podwójne sekcje, jedna odpowiada za auto w plecaku, a druga za sam pojazd. W obu masz linię cost, większość ma 150k, traktor ma 200k, BTR 500k, Kamaz 300k, ale jakiś rozwalony UAZ ma w jednej sekcji 150k, a w drugiej 1000 (1k) rubli wartości…
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez djcycu w 22 Lip 2014, 17:55

Widziałem to. Ustawiłem na próbę 1, potem 0 ale nic nie dało. Przeszukiwałem nawet po plikach czy gdzieś nie ma o tym i bez skutku. Ale jak już zobaczyłem po dźwiękach LA jest nieco pogmatwane w tym kierunku. Spróbuję jeszcze skoczyć z lokacji na lokację. Może to stanowi problem.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Pangia w 22 Lip 2014, 18:24

No to nie mam za bardzo pomysłu, ja bym to wszystko przestawiał i sprawdzał u handlarzy na bieżąco. Albo dopisał auto do handlarza i sprawdził, jak to działa – jest osobny plik wskazujący punkt spawnu samochodów kupionych u handlarzy, ale nie wiem dokładnie, jak system kupowania działa, bo u handlarzy nie ma wzmianek o autach.
Przy okazji: gamedata/config/models/vehicles, tam też jest trochę ustawień dotyczących aut, warto tam spojrzeć. Moskwicz ma tam ustawione spalanie 0, więc wygląda na to, że mod czyta dwa ustawienia.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez djcycu w 22 Lip 2014, 18:36

No właśnie i pod tym kątem mnie LA irytuje :P Żre z podwójnego koryta i ciężko wyczaić gdzie co i z czym ale dojdziem. Zaraz będą letnie promocje w salonach 100 radów.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Darth_Vader w 02 Sie 2014, 22:06

Co do samochodów, to wie może gdzie jakiegoś znajdę? Nie licząc oczywiście tego, którym się jedzie po wydostaniu się z bazy Monolitian w Dark Valley. Gram bez najnowszego patcha, a jestem już daleko i szkoda by było zaczynać od nowa na rzecz możliwości tankowania pojazdów, a i kasy marnować szkoda na zakupienie auta w barze. Help!
Awatar użytkownika
Darth_Vader
Kot

Dołączenie: 02 Maj 2013, 11:01
Ostatnio była: 13 Wrz 2014, 00:04
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość