[Pytanie] Kwestia lokalizacji językowej

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

[Pytanie] Kwestia lokalizacji językowej

Postprzez Gronth w 18 Maj 2014, 10:37

Czołgiem

Mam pytanie, mianowicie czy można jakoś LA doprowadzić do stanu, gdzie dialogi będą po rosyjsku\ukraińsku, a napisy po polsku? W STALKERa grałem już kilka lat temu, ale pamiętam że ta "zgodność" językowa z lokalizacją miejsca akcji budowała klimat. Póki po angielsku szprechał do mnie Sidorowicz to było jeszcze spoko, ale jak usłyszałem ten dialog z pseudo-ruskim akcentem w fabryce (początkowa misja z tępieniem bandytów), to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać.

A i jeszcze jedno, nie wiem na ile tekst LA różni się od tego z Cienia, ale czy dałoby się zaimplementować Pana Uttę, chociaż do czytania tych głównych linii dialogowych? Chyba nie muszę tłumaczyć, że dla wielu budowało to właśnie klimat tej serii.
Gronth
Kot

Dołączenie: 17 Maj 2014, 21:58
Ostatnio był: 18 Maj 2014, 20:50
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: [Pytanie] Kwestia lokalizacji językowej

Postprzez Crisu w 18 Maj 2014, 10:44

Odnośnie rosyjskich ścieżek dźwiękowych - było to już nadmieniane tutaj milion razy, nadmienię zatem po raz kolejny: dialogów nie nagrano w języku rosyjskim, zatem ta lokalizacja będzie możliwa dopiero wtedy, gdy ruscy stworzą własne modziwo, które zawierać będzie ścieżki dźwiękowe w ich rodzimym języku.

Odnośnie Utty - dałoby się, jeśli nagrałby swoje ścieżki od nowa i zostałoby to zaimplementowane do gry w patchu/modzie, bo LA różni się od Cienia. Znacznie.

Sztuczny akcent boli, sam to rozumiem. Ale cóż... Nie mamy póki co wielkiego wyboru, musimy więc pozostać przy pierwotnym udźwiękowieniu LA.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 47

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość