The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Elvis Scatter w 12 Lis 2011, 23:42

Mój gameplay ze Skyrim:

http://www.youtube.com/watch?v=1p6kw8QTyqc

Takie bezsensowne łażenie po świecie gry. Gram na Radeonie HD5770 1GB. Troszkę bugów w tej grze mi się przytrafiło, nie mogłem na przykład wykonać pewnego questa, ale Skyrim i tak ma lepszy klimat niż Oblivion. Polecam, to dobry RPG.

Za ten post Elvis Scatter otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
Elvis Scatter
Tropiciel

Dołączenie: 23 Maj 2008, 13:05
Ostatnio był: 27 Cze 2016, 11:58
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 8

Reklamy Google

Postprzez kis104 w 13 Lis 2011, 01:02

Kurcze pamietam jak przeszedlem Obliviona byłem w 100 procentach pewien ze lepiej sie nie da zrobic. Ale klimat w Skyrimie bije wszystkie ostatnie gry RPG (acz nie tylko ;)) na głowę. Właściwie z chęcią wymienie taką szybką tabelkę plusów minusów:

Plusy:
-Wciągająca, wielowątkowa i dająca uczucie wyboru Fabuła
-Brak "szarych" ludzi (poza strażnikami)
-Świetny system rozwoju postaci (lepszy niż w Oblivionie i Falloucie)
-ZNAKOMITY SYSTEM WALKI (Walka dwoma toporami rządzi ;D albo jednym i kula ognia, albo ...)
-Crafting (naprawde swietna rzecz ;D)
-Możlwość wyrabiania przedmiotów jako Kowal (bardzo mi tego brakowało w Oblivionie, a tu, na 8 levelu mam zbroje Krasnoludzką ;D)
-Wiele nawiązań do poprzednich części Elder Scrollsów (przede wszystkim do Obliviona. Dowiedziec sie z ksiag mozemy np. ze My i Martin ... hehe nie chce spojlowac ;P)
-Możlwość podróżowania z towarzyszem
-Masa PRZEŚWietnych i zapadających w pamięć bitew. (Ja np. najbardziej miło wspominam walkę z Gigantem ... na 3 levelu ;D:D:D To był wyczyn, ehh.. .)
-Więcej plusów nie pamiętam, ale i tak każdy wie, że w Skyrimie każdy cal to plus ;D

MINUSY
-hmmm jaki by tu dać. Bugów nie uświadczyłem, no może poza takimi małymi przenikaniami czy coś.
-Szkoda, że nie można pominąć scenki wydobycia surowca, cięcia drewna (za kase ;D) itp.

Podsumowująć Ocena 96/100 na Metacriticsie w moim odczuciiu jest i tak za niska. Gra jest naprawdę wspaniała i polecam ją każdemu fanowi gier komputerowych wgl, każdy szanowany się fan RPG już kupił egzemplarz w dniu premiery ;)
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

Postprzez meJKu w 13 Lis 2011, 01:19

Aż tak źle jest z tą grą, że porównuje się ja do badziewnego Obliviona zamiast do Morrowinda?
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: Wczoraj, 17:53
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez Dżuz w 13 Lis 2011, 01:49

Bo wiesz, dla niektórych Oblivion to arcydzieło. Wystarczy, żeby się ładnie świeciło i jest git. A że na przykład bug na bugu i bugiem pogania? Kto by na to zwracał uwagę jak jest LOD :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 20:13
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez kis104 w 13 Lis 2011, 13:00

Dobra powiem tak, nie dawno skończyłem sobie pierwszy raz Arenę i Daggerfalla. I jak dla mnie są to arcydzieła, ale poprzedniej generacji gier. Są świetne, ale to one są zabugowane a nie Morrowind, Oblivion czy Skyrim. Przy nich nie można nazwać głupiego przeniknięcia przedmiotu bugiem, bo aż nie wypada ; ) Ja Morrowinda też uznaję za jeden z najlepszych RPG świata, ale Oblivion jest lepszy. Pod każdym względem, nie tylko grafiki bo pierwszy raz przechodziłem na najniższych ustawieniach, bo oczywiście laptop kuzyna ma zintegrowaną karte Intela (-,-). Grałem dla klimatu, fabuły i lepszego systemu walki. W Oblivionie wszystko było bardziej/lepiej/ładniej, więc dlaczego mam na siłę sobie wmawiać, że Morrowind jest lepszy? Nie wspominam już tutaj o Skyrimie, którym Bethesda przegoniła całą konkurencje i długo długo nikt chociażby się nie zlbiży do jego poziomu. Ale może za 5 - 6 lat znowu powstanie kolejny Elder Scrolls, który ponownie uttrzyma tradycję i będzie po porstu lepszy od poprzednika.

Zdaję sobie sprawę z tego, że dla kogoś mogę być kimś który patrzy przedewszystkim na grafikę. Nie ochodzi mnie zdanie kogoś takiego, bo co chwilę odpalam sobie jeszcze pierwszego Deus Exa, Unreala Tournamenta (gra z naprawdopodobniej najlepszymi botami ;)) czy Starcrafta. Gry się ocenia za możlwości i grywalność, a skoro jak dla mnie Oblivion daje ich więcej to jest wprostproporcjonalnie lepszy niż Morrowind. I ta sama sprawa się tyczy Skyrima, czy Starcrafta 2 czy Human Revolution.
Ne lubię za bardzo recenzentów którzy są źli na to, że w grze ulepszono jakieś rozwiązanie, zmieniono założenie (patrz nowy Syndicate)... Po prostu gra ewoluowała, a jeśli zbiera dobre oceny i gra się w nią lepiej, to chyba w dobrą stronę.
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez Dżuz w 13 Lis 2011, 14:50

Miałem się już nie odzywać, ale nie dajesz mi szansy :wink:

kis104 napisał(a):Ja Morrowinda też uznaję za jeden z najlepszych RPG świata, ale Oblivion jest lepszy. Pod każdym względem [...] W Oblivionie wszystko było bardziej/lepiej/ładniej [...] Grałem dla klimatu, fabuły (wtf? :E ) i lepszego systemu walki.

Abstrahując od Skyrima i od oblivionowej grafiki, zapytam czego w Oblivionie było więcej, co było lepsze i co ładniejsze, nie licząc SM 3.0, bardziej szczegółowych tekstur i większego zasięgu widzenia? Ten ostatni aspekt to już kwestia tzw. gustu ale mimo wszystko pytam. Dodam, że ja w Obliviona też grałem na intelowskiej karcie (dokładnie to na GMA X3100 - nawet wody nie miałem normalnej tylko "importowaną" :E ).

kis104 napisał(a):Są świetne, ale to one są zabugowane a nie Morrowind, Oblivion czy Skyrim.

Co do Skyrima się nie wypowiem, ale przez miesiąc grania w Obliviona trafiłem na więcej błędów (i nie mówię tu o przenikaniu tekstur) niż przez pół roku ciupania w Morrowinda.

kis104 napisał(a):Ne lubię za bardzo recenzentów którzy są źli na to, że w grze ulepszono jakieś rozwiązanie

W Oblivionie głównie wszystko uproszczono w kretyński sposób przez co poziom trudności spadł drastycznie. Nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie to nie jest dobre ulepszenie.

P.S. Z tego co widzę na YT to, jeśli chodzi o grafikę, technicznie Skyrim nie jest brzydki, ale designersko... cóż, dalej wieje kiczem i brakiem polotu, niestety. No, może o jakąś ociupinkę jest mniej cukierkowo - ładna jesienne klimaty :wink:
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 13 Lis 2011, 15:01, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Elvis Scatter w 13 Lis 2011, 14:59

Mój nowy gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=2f0kbaepWMA

Myślę, że wystarczy, każdy posiadacz sprzętu podobnego do mojego już wie, jak będzie zachowywać się gra. Także kończę z gameplayami, kiedyś może pokażę śmieszne bugi.
Awatar użytkownika
Elvis Scatter
Tropiciel

Dołączenie: 23 Maj 2008, 13:05
Ostatnio był: 27 Cze 2016, 11:58
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 8

Postprzez kis104 w 13 Lis 2011, 23:05

O ulepszeniu nie mówiłem w powiększenie poziomu trudności. Gra dzięki temu stała sie bardziej przystępna. A to że wolisz Morrowinda świadczy po prostu że nie lubisz gdy twórcy prowadzą za ręke. Ja nic do tego nie mam, po prostu jednak wole rozwiązania z Obliviona niż z Morrowinda. Dla mnie każda kolejna gra jest zazwyczaj lepsza od poprzedniczki, tak samo jak w Falloutach. A opinię "bo nie jesteś hardcorem" (prawdziwy komentarz z forum Trzynstego Schronu) mam głęboko w d****. A jeśli chodzi o bugi to serio mówiąc poza przeniknięciem tekstury w Oblivionie nie spotkałem się z żadnym. Poza tym ja w kwestii bugów nie porównywałem Obliviona do Morrowinda, tylko obie te gry do Daggerfalla.
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez KoweK w 13 Lis 2011, 23:25

kis104 napisał(a):tak samo jak w Falloutach.

A ty grałeś chociaż we wszystkie Fallouty? Bo tak patrzę na wiek...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 16:04
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez kis104 w 13 Lis 2011, 23:30

Grać - grałem. Przejść - przeszedłem. Ale to chyba logiczne, że nie zagrywałem się w nie (pierwsze dwie części, od Tacticsa się odbiłem) w dniu premiery. Przechodziłem je w kilka lat przed premierą trójki. Poza tym fakt, iż mam lat tyle ile mam, niepozwala mi na granie w jedne z najlepszych pozycji z gatunku ?
Nie wydaje mi się ...
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Postprzez Dżuz w 13 Lis 2011, 23:39

Spoko, spoko. Nikt - a przy najmniej ja - nie uważa się tu za hardcore'a. Z poziomem trudności chodzi mi na przykład o słynnych bandytów w daedrycznych zbrojach, albo o to że przy którymś tam poziomie postaci wystarczał jeden składnik do sporządzania mikstury (właściwie to więcej niepotrzebnych kłopotów tylko przez to miałem :) ), albo chociaż o uproszczone zaklinanie, z którego nie miałem już przyjemności, czy chociażby o to prowadzenie za rączkę, które wspomniałeś - zero wysiłku w rezultacie trzeba było wkładać w zadania, a przez to i mniej satysfakcji na koniec. Oblivion miał tam jakieś swoje plusy, na przykład mini gra w zmienianie nastawienia rozmówcy, albo bardziej przystępny dziennik zadań. No ale co kto lubi, długo można by wymieniać - dla mnie zdecydowanie więcej plusów ma Morrowind i już się to nie zmieni :wink: Oblivion strasznie szybko mi się znudził. A to, że nie miałeś prawie bugów w tej grze to widocznie cholerne szczęście :D

Mówisz, że dla Ciebie każda gra jest lepsza od poprzedniczki - śmiałe stwierdzenie. Co z tego, że twórcom gry może się wydawać iż zrobili lepszą/ ulepszoną grę, skoro to co oni uważają za lepsze dla mnie jest niepoważne, niezrozumiałe i nie wiem skąd w ogóle się wzięło i po co (np. nieniszczące się zbroje w Skyrimie - toż takie cuda to ja ku*wa mam w Gothicach). Zwyczajnie Bethesda nie za bardzo trafia w mój gust od Obliviona poczynając - to co oni oferują nijak mnie nie kusi. Cóż, jakoś będę musiał z tym żyć...

That's all.

P.S.
Całkiem ładnego kulistego centuriona widziałem w Skyrimie na YT. Zawsze jakieś pocieszenie :P
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez kis104 w 14 Lis 2011, 01:39

No z tym stwierdzeniem, że każda gra jest lepsza od poprzedniczki to przegiąłem, bo znamy multum przypadków, w których tak zdecydowanie nie jest. Między innymi seria Heroes Of Might and Magic (od niedawna Might and Magic Heroes -,-), deus ex (konkretnie chodzi mi o Invisible war) czy nawet nasz kochany Stalker (tu chodzi mi tylko o Czyste Niebo ;)).
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości