Doctrines of War: 1944 - Karcianka w klimacie Gwinta i II WŚ

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Jaka jest Twoja opinia na temat DoW:1944?

5 - Zagrałem/am - podoba mi się i chętnie jeszcze zagram
0
Brak głosów
4 - Zagrałem/am - podoba mi się i może kiedyś jeszcze zagram
0
Brak głosów
3 - Zagrałem/am - podoba mi się, ale raczej nie będę grać
0
Brak głosów
2 - Nie grałem/am - ale podoba mi się koncepcja i chcę zagrać
0
Brak głosów
1 - Zagrałem/am - nie podoba mi się i nie zamierzam grać
0
Brak głosów
0 - Nie grałem/am - nie podoba mi się i nie zamierzam nawet sprawdzać
0
Brak głosów

Razem głosów : 0

Doctrines of War: 1944 - Karcianka w klimacie Gwinta i II WŚ

Postprzez Cysiu w Wczoraj, 23:37

Image

TL;DR
Zrobiłem grę - zapraszam do testów.
Doctrines Of War: 1944 (dow-1944.com)

Drodzy Mili,

Ponieważ nawet podczas urlopu nie umiem "usiedzieć na dupie", w skutek pojawienia się w mojej głowie pomysłu, którego porzucenie nie nastąpiło po pierwszych 15 minutach, wziąłem i zrobiłem grę.

Ogólne informacje dotyczące gry:

- Pierwotnie planowana była jako "analogowa", lecz w chwili obecnej z uwagi na koszty wydruku prototypu papierowego - "cyfrowa" - można grać na komputerze, da się zagrać na telefonie (ale mniej wygodnie). Do pomysłu wersji papierowej może jeszcze wrócę - zależnie od tego, jaki feedback zbiorę z play-testów.
- Jest szybką karcianką inspirowaną w swych mechanikach Gwintem, ale osadzoną w klimacie II WŚ. Główne inspiracje (poza Gwintem) stanowiły Sudden Strike 4 (typy wojsk) i klasyczne FPS pokroju BF1942 i CoD (bardziej jako inspiracje stylistyczne)
- Oferuje tryb jednego gracza z kilkoma kampaniami (po jednej dla każdej z sześciu dostępnych w grze nacji) i trybem potyczki, tryb multiplayera lokalnego (hot-seat) oraz tryb gry online.
- Ma charakter strategiczno-zręcznościowy, a nie symulacyjny i nie obiera sobie za cel jak najdokładniejszego możliwego odwzorowania historycznego.
- Jak ktoś lubi gry karciane, strategie, Gwinta, klimaty II WŚ i nie dostaje spazmów na widok każdej najmniejszej niezgodności historycznej czy niedokładności odwzorowania, to może się spodoba.
- Jest darmowa, można grać bezpośrednio na stronie, można pobrać jako jako aplikację webową do gry offline w trybie jednoosobowym lub lokalnym multi. Do gry online konieczne jest posiadanie konta na ChacieGPT (które zapewne wiele osób posiada).

Disclaimer:

- Tak, gra jest robiona z wykorzystaniem AI - bardzo intensywnym wykorzystaniem AI, dzięki czemu stan aktualny osiągnięty został przez miesiąc mniej lub bardziej intensywnej pracy po godzinach codziennej roboty i podczas urlopu.
- Jeśli kogoś to boli, to uprzejmie proszę o powstrzymanie się od komentarzy sprowadzających się wyłącznie do "hurr durr, je*ać AI" - nie mam ochoty wdawać się publicznie w dyskusje na ten temat i nie potrzebuję uświadamiania o wpływie AI na środowisko naturalne ani o zabieraniu przez niego ludziom pracy.
- Nie jestem grafikiem, kompozytorem, programistą, historykiem. Nie śmiem twierdzić, że mam jakiekolwiek większe pojęcie na temat którejkolwiek z tych rzeczy.
- Nie podejmuję ani nie aspiruję do podejmowania pracy jako game-developer i nie śmiem się nim określać ani twierdzić, że się na tym znam tylko dlatego, że skleciłem jakąś grę.
- Nie jest to żadna profesjonalna robota i nie oceniałbym jej w takich kategoriach ani nie porównywał z grami rozwijanymi jako produkty.
- Nie jest to projekt realizowany przez zorganizowaną grupę, tylko mały, jednoosobowy, hobbystyczny projekt skupiający się na tym, by zrobić coś kreatywnego, co nie jest związane z codzienną, kliniczno-akademicką pracą zawodową.

Koniec disclaimera.

Zwracam się z uprzejmą prośbą i zapraszam serdecznie ludzi dobrych woli lubiących gry komputerowe i analogowe gry karciane do testowania i udzielania feedbacku (można go zgłaszać bezpośrednio z poziomu gry) odnośnie ogólnych wrażeń, balansu rozgrywki, aspektów audiowizualnych itd.

Pozdrawiam, miłej kawusi tudzież piwerka i/lub gry, dziękuję serdecznie zainteresowanym (niezainteresowanym, ale kibicującym też dziękuję!)

Link do gry:
Doctrines Of War: 1944 (dow-1944.com)

Przykładowe screeny z gry:

Menu główne

Image

Mapa kampanii

Image

Budowanie talii

Image

Bitwa #1

Image

Bitwa #2

Image

Koniec bitwy

Image

Osiągnięcia

Image
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 01 Paź 2026, 22:03
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 85

Reklamy Google

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości