Pingwiny z Madagaskaru - Operacja "MONOLIT" - 5 rozdział

Powyżej 5000 znaków.

Moderator: Realkriss

Re: Pingwiny z Madagaskaru - Operacja "MONOLIT"

Postprzez Realkriss w 26 Maj 2012, 11:55

Lodzio-miodzio Chłopaku!
Jestem pod wrażeniem. BARDZO dobrze napisane, wiem, co mówię, bo jestem polonistką. Świetnie trzyma się kupy, szyk zdań na medal, części nie za długie, dynamiczne dialogi. Poza tym zero błędów!!! To jest tutaj szok.
Tak trzymaj, bo to jest po prostu świetne, a poczucia humoru można Ci pogratulować.
Należy się po kozaku za każdą część :E

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Jo_Mason.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Reklamy Google

Postprzez Eleventh w 26 Maj 2012, 13:36

Niesamowite opowiadanie! Dla mnie jest to pełna, codzienna dawka pozytywności, którą mój organizm wymaga. :)
Sądzę, że jest to kawał dobrej roboty! Kozak leci i czekam za kolejnymi częściami! :wódka:
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 77

Postprzez Jo_Mason w 26 Maj 2012, 21:51

- Kowalski, długo jeszcze będziecie stroić ten telewizor? Zaraz wiadomości. Musimy wiedzieć co w Zonie piszczy.
- Już prawie skończyłem. Muszę tylko dostroić częstotliwość na... Rico, oddaj mi tą antenę. No - już gotowe.
- Szeregowy, śledziki są?
- Już niosę, szefie. Trochę świecą ale popijemy kozakiem i będzie wesoło.
- Cicho panowie, zaczyna się...

Na ekranie telewizora rodem z czasów ZSRR ukazała się miła Swietłana, przedstawiająca flesz wydarzeń.

"Wiadomości ze świata - Wczoraj w godzinach nocnych z nowojorskiego lotniska skradziono wart pięćset dolarów samolot marki Made in Russia. Pasażerowie szczęśliwie uszli z życiem. Wielu z nich bredziło potem o zwierzętach, które to miały pilotować skradzionego Tupolewa"

- Nikt w tych czasach nie może czuć się bezpieczny, co nie Szeregowy? W każdym mieście znajdą się zwyrodnialcy gotowi sterroryzować matki z dziećmi aby ukraść nic nie wartą maszynę do latania.
- Ale szefie to przecież mówią o...
- Milczcie, żołnierzu. Jakbym pytał was o zdanie to bym powiedział "Co o tym myślicie Szeregowy". Pytając "co nie" chcę słyszeć odpowiedź "co nie"! Zrozumiano?
- Tak jest - powiedział bez przekonania.

"Wiadomości z kraju - Szanowany stalker i barman najsłynniejszej speluny w Zonie o nazwie Sto Radów, uciekł, oddając się w ręce SBU. Na przesłuchaniu twierdził, że widział nowy typ mutanta. Szczegółowy rysopis bestii pokazujemy na ekranie:
:

Image

Według ustaleń śledczych z SBU, potwory te mogą być szczególnie niebezpieczne dla populacji okoni pobliskich stawów i wyrobisk. Uprasza się stalkerów przebywających w pobliżu Baru, by zachowali szczególną ostrożność."

- Na sardynki z odzysku. Doktor X sklonował nasze ciała i wypuścił do Zony. - zawołał Skipper.
- E szefie... ale to chyba nas pokazują.
- Szeregowy, twoja teoria ma tyle wspólnego z prawdą co Rico z logicznym myśleniem. Te klony przybyły tu, aby pokrzyżować nasze plany zniszczenia Monolitu. Kowalski! - wyrwałem się z kontekstu. Mówili tam coś jeszcze w wiadomościach?
- Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo - szef wie - Ukraiński nie jest moją mocną stroną. Gdyby to było Suahili albo peruwiański, to w ciemno wyrecytowałbym...
- Skończycie w końcu to zdanie, żołnierzu?
- No więc mówię, że jeżeli dobrze zrozumiałem, to według Swietłany LA nie będzie. Chyba mowa o Los Angeles...
- Do jasnej Anielki. Los Angeles nie będzie? To wszystko przez sovietów :soviet: ... znaczy się Ruskich. Panowie, zasiedzieliśmy się tu. Pora wyjrzeć z tej nory i iść do Prypeci. Tam musi być jakaś cywilizacja. Kowalski - raportować mi tu naszym położeniu.
- Według moich obliczeń, popartych zdrową dawką Kozaka, znajdujemy się jakieś dziesięć kilometrów na południe od Prypeci. Aby się tam dostać musimy przejść niezauważeni obok Mózgozwęglacza. Lemury, Rico i pozbawiona rozumu Marlenka wyjdą z tego bez szwanku, ale nam może przepalić mózg - na chwilę przerwał, po czym niepewnym głosem dodał - wymyśliłem pewien wynalazek...
- Kowalski. Ile razy wam mówiłem, że wasze wynalazki przyprawiają mnie o gęsią skórkę. Ale dobra. Co tam wymyśliliście?
- Aby osłonić nasze mózgi przed szkodliwym działaniem fal psionicznych, musimy uzbroić nasze głowy w urządzenia kolidujące z imperatywami tego ustrojstwa. Analizując ideę koncepcji założeń opartych na złożoności tego projektu doszedłem do wniosku, że jedynym narzędziem będącym w stanie tego dokonać jest... ten oto durszlak.
- Nie mogliście tak od razu, Kowalski? Przez to wasze gadanie miałem wrażenie, że Mózgozwęglacz już na mnie działa. Ale do rzeczy. Szeregowy, idźcie z Rico odurzyć Marlenkę i powiadomić ogoniastych o wymarszu.
- Tak jest, Szefie. Chodź Rico. Skąd masz taką ładną czapeczkę z trąbą słonika?
- Snork, a bo ja wiem?

---------------------------------------
Podziękowania dla Dżuz za korektę
Ostatnio edytowany przez Jo_Mason 29 Maj 2012, 09:45, edytowano w sumie 3 razy
Ulubiony Mod: CoP - AtmosFear 3, CS - The Faction War

Człowiek - gotowe 4 rozdziały
Terapia - kryminał - NOWOŚĆ
Pingwiny z Madagaskaru - Operacja "MONOLIT" - Opowiadanie ukończone

Za ten post Jo_Mason otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
Jo_Mason
Stalker

Dołączenie: 27 Lut 2012, 09:47
Ostatnio był: 11 Kwi 2022, 22:50
Miejscowość: Brzesko
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 39

Postprzez Trep w 26 Maj 2012, 22:27

Trep napisał(a):Ciekawa jest ta część i zabawna ( trochę ) z tym człowiekiem co widział "Zmutowane Pingwiny". Czekam na 3 część :E

Co by tu dodać...

Uwagi moderatora:

Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz posta. - Wheeljack
Nie lubisz ciasteczek? Więc jak możemy się przyjaźnić skoro nie lubisz ciasteczek?

Za ten post Trep otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kepulgeiN, Jo_Mason.
Awatar użytkownika
Trep
Stalker

Dołączenie: 04 Gru 2011, 20:24
Ostatnio był: 29 Mar 2013, 14:39
Miejscowość: Polish
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 7

Postprzez Jo_Mason w 27 Maj 2012, 15:57

- Ogoniasty, moglibyście wziąć ten swój owłosiony zadek z mojego dzioba?
- Nie obrażaj mojego zadbanego, królewskiego zadka. Jeśli już musisz, to masz - tu jest tyłek Morisa. Jego obrażaj zamiast mnie.
- A tu jest mój zadek - wskazał na siebie Mort.
- Rico, te lemury zaczynają działać mi na nerwy. Możecie coś z tym zrobić?
- KA-BOOM?
- Jeszcze nie teraz, Rico - powiedział Skipper - ale wiedzcie, że cenię waszą niepohamowaną wolę rozwałki.
- Szefie, strasznie ciasno i mroczno jest w tym egzoszkielecie - zawołał Szeregowy.
- No, i do tego Marlenka powoli się wybudza - dodał Kowalski.
- Egueba, prr e krkah...
- Rico, pod żadnym pozorem nie ważcie się teraz używać na niej swojego oddechu, bo nam misję szlag trafi - zawołał wystraszony Skipper. - Kowalski długo jeszcze będziemy czekać na tego stalkera?
- Szefie, według PDA Przewodnika zaszczutego przez Marlenkę, ma się on zjawić w tym hotelu lada moment.
- Eee, pingwiny, bo nie za bardzo rozumiem, o co się tu rozchodzi z tym jakimś przodownikiem - powiedział Król Julian.
- Ogoniasty, spaliście na odprawie czy jak? Manfredi i Johnson na misji w Puerto Rico też olali rozpoznanie. Do dzisiaj nie odnaleziono wszystkich części ich ciał... Co nie Szeregowy?
- Tak to prawda, szefie, do tej pory mam koszmary... - zamilkł, dostrzegając złowrogi wzrok Skippera, po czym szybko dodał - znaczy się "co nie" szefie.
- No, zorientowaliście się w ostatniej chwili. A teraz morda w kubeł - zawołał, dodając ściszonym głosem - ktoś się zbliża.

Na klatce schodowej dało się usłyszeć bieg i sapanie. Przez chwilę ktoś majsterkował wytrychem w zamku.

-Panowie, tylko spokojnie... Niech nikt nie waży się podnieść dzioba.
- Ja nie mam dzioba... auu, młumłebłumałapff.
- Dziękuję Rico. Dobry knebel nie jest zły - szeptem dodał Skipper - Uwaga, wchodzi. Kowalski, Szeregowy! Zastosować manewr wymijająco-rozwalający z naciskiem na "rozwalający".
-Ka-Boom?!
- Nie Rico. Aż tak nie naciskamy - sprostował szef - krzesłem go, panowie.

Stalker osunął się bezwładnie na podłogę.

- Kowalski - przeszukać mi tego delikwenta.
- Z przyjemnością, Szefie. Marlenka właśnie się wybudziła...
- Co? Wszyscy natychmiast na zewnątrz. Szeregowy, zamknijcie za sobą tylne wyjście z egzoszkieletu.
- Szefie - Kowalski ściszonym głosem skierował słowa do Skippera - Znalazłem PDA tego jegomościa. Pisze w nim, że Monolit w sarkofagu jest tak naprawdę iluzją. Prawdziwa maszyna skryta jest za zakodowanym włazem do tylnej części Sarkofagu. Na szczęście jest też tutaj dekoder do tych drzwi.
- Wspaniale. Zbieramy się panowie.
- Ale szefie, co mamy zrobić z tym stalkerem? W końcu niczym nam nie podpadł. - zawołał Szeregowy.
- Macie rację, Szeregowy. Zostawimy go w spokoju. Kto wie, może i on kiedyś do czegoś dojdzie?

{tydzień później, gdzieś w Zonie}

- Doktor, ty mnie nie uwierzit, szto ja tam widzioł. Atefakty, pingwiny...
- Striełok, pewnego dnia się doigrasz.

Za ten post Jo_Mason otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive apg2312, kis104, Realkriss.
Awatar użytkownika
Jo_Mason
Stalker

Postprzez kepulgeiN w 27 Maj 2012, 20:24

Najlepsza część ze wszystkich.
kepulgeiN
Kot

Dołączenie: 10 Mar 2012, 20:26
Ostatnio był: 24 Lut 2014, 09:07
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 0

Postprzez Soviet w 27 Maj 2012, 20:51

Słabe, bo trzeba czytać.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Dżuz w 27 Maj 2012, 22:06

Jo_Mason napisał(a):Przez te zdania czasami sam się gubisz i piszesz coś takiego:

Słońce już w pełni oświecało Dolinę Mroku, zbliżając się do miejscowego baru, Wania usłyszał charakterystyczną muzykę Wolnościowców, rytmy reggae i kult Boba Marleya, i unoszący się zapach skrętów własnej roboty i oparów wódki Kozak

Z tego zdania wynika że słońce oświetlało dolinę mroku i to samo słońce zbliżało się do baru (a chyba nie o to Ci chodziło).

.........................

Jo_Mason napisał(a):Analizując ideę koncepcji założeń opartych na złożoności tego projektu, jedynym narzędziem będącym w stanie tego dokonać jest... ten oto durszlak.

"Przygadał kocioł dla garnka" :P
Z tego zdania wynika, że durszlak analizuje idee koncepcji itd. :wink:
A ogólnie opowiadanie bardzo fajne. Bardzo udanie oddany charakterystyczny styl wypowiadania się poszczególnych bohaterów . Me gusta :)
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 20:01
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Jo_Mason w 27 Maj 2012, 22:07

Soviet napisał(a):Słabe, bo trzeba czytać.

Kurcze pieczone. Pomyliłem działy? W zakładce literatura miałem narysować komiks?... A nie to soviet się walnął... Może i jestem nowy na tym forum, ale komentuję opowiadania które PRZECZYTAŁEM.

Tyle offtopu.

Kolejna (prawdopodobnie ostatnia) część będzie zapewne jutro :).
Dziękuję za komentarze, te dobre i te złe :)

EDIT 2

Dżuz napisał(a):"Przygadał kocioł dla garnka" Hehe - dobre (przyp. Jo Mason)
Z tego zdania wynika, że durszlak analizuje idee koncepcji itd.

Jeżeli spojżeć na to zdanie to tak to wygląda. Ale cytując to ze zdaniem poprzednim już nie :)

Jo_Mason napisał(a):- Aby osłonić nasze mózgi przed szkodliwym działaniem fal psionicznych, musimy uzbroić nasze głowy w urządzenia kolidujące z imperatywami tego ustrojstwa. Analizując ideę koncepcji założeń opartych na złożoności tego projektu, jedynym narzędziem będącym w stanie tego dokonać jest... ten oto durszlak.

Awatar użytkownika
Jo_Mason
Stalker

Postprzez Dżuz w 27 Maj 2012, 22:42

Wiem co chciałeś napisać, ale nie mogę się zgodzić z Twoim wyjaśnieniem :upierdliwydzuz:

W zdaniu złożonym z użyciem imiesłowu przysłówkowego współczesnego, podmiot w obu zdaniach jest ten sam, a tym samym, jest tylko jeden wykonawca danej czynności:

"[DURSZLAK] Analizując ideę koncepcji założeń opartych na złożoności tego projektu || [DURSZLAK] jedynym narzędziem będącym w stanie tego dokonać jest... ten oto durszlak."

Nawet umieszczenie tego w takim kontekście jak u Ciebie, z poprzedzającym zdaniem o uzbrojeniu głów w urządzenia ochronne, tego nie zmieni. Sorry sir, but not :wink:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Jo_Mason w 27 Maj 2012, 22:52

Dżuz napisał(a):Cała wypowiedź

O ile wcześniej wiedziałem co napisać, to teraz mam mętlik w głowie. Polonistą nie jestem, więc zapewne masz rację. Skoro tak to mam prośbę. Jak zmieniłbyś te zdania/to zdanie aby było poprawne?

:arrowd:
Teraz to widzę dzięki wielkie za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez Jo_Mason, 27 Maj 2012, 23:04, edytowano w sumie 1 raz

Awatar użytkownika
Jo_Mason
Stalker

Postprzez Dżuz w 27 Maj 2012, 23:02

Ja też nie jestem polonistą :wink:

A co do zdania. Nie jest to takie trudne. Z opowiadania wynika, że analizuje Kowalski, nie ten nieszczęsny durszlak, więc należy to jakoś zaznaczyć, np. tak:

"[JA KOWALSKI] Analizując ideę koncepcji założeń opartych na złożoności tego projektu || [JA KOWALSKI] doszedłem do wniosku, że jedynym narzędziem będącym w stanie tego dokonać jest... ten oto durszlak."

Zamiast tego "doszedłem do wniosku" możesz oczywiście użyć jakiegoś innego wyrażenie, byle w pierwszej osobie liczby pojedynczej. Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłem :)

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Jo_Mason.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

PoprzedniaNastępna

Powróć do Teksty zamknięte długie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość