Przedłużacz zasilania grafiki nie działa

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Przedłużacz zasilania grafiki nie działa

Postprzez doomer77 w 16 Lip 2025, 18:39

Kupiłem przedłużacz do kabla 12VHPWR, czyli zasilający kartę graficzną. Przed podłączeniem sprawdziłem miernikiem i faktycznie jest to po prostu przedłużacz, czyli pin nr 1 na oryginalnej wtyczce jest pinem nr 1 na przedłużaczu itd. Po uruchomieniu na karcie graficznej świeci dioda informująca o problemie z zasilaniem, na monitor nic nie idzie. Wszystkie połączenia prawidłowe, na końcu błąd.
Trafiłem bubel, czy przyczyna tkwi gdzie indziej?
Grafika to RTX 4070 Super od Asusa, przedłużacz to EZDIY-FAB 90 stopni.
Jedynym podejrzeniem było to, że któryś z pinów jest źle zmontowany, ale wizualnie było w porządku. Szukać dalej i ryzykować uszkodzenie sprzętu, czy znaleźć inne rozwiązanie? Oryginalny kabel działa, ale przeszkadza w obudowie.
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: 11 Maj 2025, 09:49
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 75

Reklamy Google

Re: Przedłużacz zasilania grafiki nie działa

Postprzez caleb59 w 16 Lip 2025, 19:19

Najprawdopodobniej rozstawienie poszczególnych pinów w przewodzie od zasilacza jest inne niż w zakupionym przedłużaczu.

Wejdź na stronę producenta zasilacza i sprawdź czy nie mają w ofercie odpowiednich przewodów, pakowanie się w tego typu nieoficjalne przedłużacze to proszenie się o kłopoty na dłuższą metę.
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 21 Maj 2025, 17:32
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 678

Re: Przedłużacz zasilania grafiki nie działa

Postprzez doomer77 w 18 Lip 2025, 18:11

Ale to przedłużacz, piny są poprowadzone 1:1 tak, żeby na wejściu było to samo, co na wyjściu. To jakby przedłużenie oryginalnej wtyczki. Zresztą przed podłączeniem sprawdziłem i jest to tylko przedłużacz.

Oryginalny kabel zasilał przedłużacz, ten tylko przenosił zasilanie na gniazdo karty a i tak dupa. Kabel odesłałem, zamówiłem kolejny, tym razem od BeQuiet, który zapewnia w specyfikacji, że jest kompatybilny z moim zasilaczem i tym razem pominę obecny kabel zasilający.

Swoją drogą to już porażka, że standard PC zaczął się sypać i modułowe zasilacze każdy robi na swój strój :facepalm:
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: 11 Maj 2025, 09:49
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 75

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości