Ocena gry

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Ocena gry

Postprzez KoweK w 02 Gru 2024, 03:23

Podobny wątek był kilkanaście lat temu dot. Czystego Nieba, więc pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić takowy odnośnie nowej części. :D

Warunki postowania w temacie:
-każdy może umieścić tylko jeden post (poza mną :u3: ocena będzie w oddzielnym poście), więc jeżeli zmieniłeś, zdanie to po prostu edytuj posta albo użyj systemu reputacji do reakcji;
-ukończ grę - to ma być mini-recenzja, a nie pierwsze wrażenia;
-nie spoileruj bez [spoiler] - każdy taki post będzie usuwany;
-oprócz suchych cyferek i średniej z ocen, napisz na samym końcu parę zdań podsumowujących od siebie - brak tego skutkować będzie usunięciem opinii.

Ocena będzie podzielona na parę podpunktów i ocenę finalną, która będzie ŚREDNIĄ ze wszystkich podpunktów - bez wyjątków w taki sposób wystawiamy ocenę. Ewentualnie można dodać swoją subiektywną ocenę poniżej tej wyliczonej jako średnia, ale nie będzie ona wliczana do ogółu. Skala ocen od 0 do 100%. Możesz skorzystać z templatki, ale nie musisz - możesz napisać to po swojemu, byleby podpunkty i system finalnej oceny pozostał niezmieniony. Ocena ma wyglądać tak:

-FABUŁA: 0-100% (czyli ocena głównej historii gry jak i misji pobocznych)
-QUESTY: 0-100% (ocena różnorodności i sposobu wykonywania zadań)
-GRYWALNOŚĆ: 0-100% (ogólna ocena rozgrywki bez względu na stan techniczny - od tego masz inny podpunkt)
-KLIMAT: 0-100% (chyba nie muszę tłumaczyć :D)
-EKWIPUNEK: 0-100% (ocena broni i wszelkich innych rzeczy, których możemy używać, ocena ich funkcjonalności lub braków)
-GRAFIKA: 0-100% (ocena jedynie aspektów wizualnych nie biorąc pod uwagę ewentualnych problemów z działaniem)
-UDŹWIĘKOWIENIE: 0-100% (dźwięki pukawek, otoczenia, voice-acting itd.)
-STAN TECHNICZNY: 0-100% (bugi, wydajność, stabilność gry w momencie, w którym ogrywałeś grę).

[PARĘ ZDAŃ OD SIEBIE]

FINALNA OCENA: 0-100% (suma wszystkich ocen powyżej podzielone przez 8)

templatka do skopiowania:

Kod: Zaznacz wszystko
-[b]FABUŁA[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]QUESTY[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]GRYWALNOŚĆ[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]KLIMAT[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]EKWIPUNEK[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]GRAFIKA[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]UDŹWIĘKOWIENIE[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]
-[b]STAN TECHNICZNY[/b]: [color=#FFFFFF]0-100%[/color]

[PARĘ ZDAŃ OD SIEBIE]

FINALNA OCENA: [size=150][color=#FFFFBF]0-100%[/color][/size]

AKTUALNA OCENA FORUM.STALKER.PL: 69/100
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:32
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Re: Ocena gry

Postprzez Popow w 02 Gru 2024, 12:34

-FABUŁA: 90
Podczas przechodzenia pierwszy raz byłem zadowolony z przebiegu spraw, w wielu miejscach było widać oczko puszczone do graczy poprzednich serii. Nie gra mi się tak samo jak w Cień, ale jest bardzo podobnie. Muzyka jest grana na tych samych strunach, tylko innej gitary. Po zaznajomieniu się z innymi opcjami przejścia gry fabułę oceniam na mocne 90/100. Żeby nie spoilerować, nie mówią skąd ujęto 10 pkt.

-QUESTY: 50
Zadania składają się zarówno na te ciekawsze, wymagające faktycznego przemyślenia sprawa i obrania strategii do tych w stylu idź i mi przynieś bo mi się nie chce. A tak w ogóle to jak tam będziesz to się postrzelaj żebyś nie wrócił za szybko. Ale w sumie wróć przed wieczorem bo mam dla ciebie takie same zadanie ale w innej części lokacji no i postrzelasz do innych rzeczy. 50/100

-GRYWALNOŚĆ: 10
Grę przeszedłem jeszcze przed pierwszym patchem (był już ten premierowy) więc grywalność w tamtym momencie mogę ocenić na 10/100 bo mniej więcej tyle gry mogłem przejść bez używania konsoli deweloperskiej.

-KLIMAT: 100
Klimat niezrównany, wybitny sequel w klimatach najmocniejszej i najbardziej docenionej części - Cienia Czarnobyla. 100/100

-EKWIPUNEK: 90
Z początku dostępność kombinezonów i broni jest stosunkowo niska, jednak z czasem wpada się w jakiś wir zadań i znajdziek przez co broni i kombinezonów jest tak dużo, że nie da się wszystkich dobrze przetestować i sprawdzić bo co chwilę wpadają nowe. Ogólnie jest dobrze i jest w czym przebierać. Stare i nowe - bez dziwnych odskoków w skrajne sci-fi. Zabrakło jednak noktowizji, lornetki itd do których użycia przez ostatnie lata przyzwyczaiło nas samo GSC jak i mody. 90/100

-GRAFIKA: 70
Grafika bardzo nierównomiernie rozłożona. Obok siebie stoją obiekty niemal foto realistyczne i te wyciągnięte żywcem z Zewu Prypeci. Coś mocno poszło nie tak. Gra ogólnie prezentuje się znakomicie jednak im dłużej widzisz te różnice w jednym polu widzenia tym bardziej boli. Od przedmiotów losowych po głównych NPC. 70/100

-UDŹWIĘKOWIENIE: 50
Ambietny i niektóre dźwięki są bardzo dobre. Dialogi ukraińskie, bo po ukraińsku grałem, są od bardzo dobrych do tak sztywnych i niedopasowanych że uszy bolały. Brak muzyczki Bandit Radio, która była rdzeniem przetrwania tej gry w popkulturze to strzał w kolano. Dodatkowo momentami głośność dialogów w jednej rozmowie była różna... dziwne. 50/100

-STAN TECHNICZNY: 10
Może pozostawię to bez szerszego komentarza. 10/100

[PARĘ ZDAŃ OD SIEBIE]
Stalker 2 to ambitna gra z dużymi problemami. Z tak dużymi, że załatanie tego wszystkie zajmie do roku a i tak po wszystkim trzeba będzie wspomagać się tym co stworzą modderzy. Historia i świat przedstawiony - świetne, stan techniczny na premierę - fatalny. Może po drugim, trzecim przejściu fabuły spojrzenie nieco się zmieni. Póki co - jest średnio.

FINALNA OCENA: 56
Finalnie średnia z moich ocen wychodzi coś w okolicach 6/10. Jednak moja osobista ocena gry jako całości to 8,5/10, bo nieco inne rzeczy brałem pod uwagę oceniając po swojemu. Przede wszystkim po skorzystaniu niezliczoną ilość razy z konsoli deweloperskiej i komend ghost/walk oceniam wyżej, bo znikają blokady i błędy. A przynajmniej ich część. Czekam na DLC.
4070 Super - AMD 5 3600 - RAM 32 GB

Za ten post Popow otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK.
Awatar użytkownika
Popow
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2024, 13:21
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 11:35
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 5

Postprzez CzechovWolny w 02 Gru 2024, 16:59

FABUŁA: 80

Trudno mówić o fabule nie spoilerując, więc ostrzegam.

:

Przez większość gry jest angażująca i tworzy złudne wrażenie, że nasze wybory mają jakiekolwiek znaczenie - a spora część z nich, po za może 3-4, nie ma żadnego lub co najwyżej kosmetyczne. Gdy w końcu to zrozumiemy, czar pryska.

Po drugim ataku na Dugę i starciu z Faustem zdecydowanie obniża loty. Niewykorzystany potencjał powrotu Monolitu i najazdu na Zonę. Jedyna poważna misja z tym związana, ratunek Zalesia, jest kompletnie pobugowana i tylko wku*wia, zamiast dawać satysfakcję. Potem stawka natychmiast maleje, a tempo spada do zera. Mimo to, do Dugi fabuła podobała mi się bardzo, bardzo.

QUESTY: 50

1:1 to, co było we wcześniejszych STALKERach. Brak jakichś konkretnych nowości i zadań, które odświeżyłyby formułę. Często wydawało mi się, że nawet w Zewie Prypeci zadania bywały ciekawsze.

:

Chyba najciekawszym questem był pierwszy atak na Dugę, bo przynajmniej kończył się w sposób, jakiego kompletnie się nie spodziewałem i spieprzałem w popłochu, nie mogąc sobie poradzić z sytuacją, która nagle obróciła się o 180 stopni.

GRYWALNOŚĆ: 80

To stary dobry STALKER zrobiony tak bardzo na wzór starych części, jak tylko było to możliwe. Wiele rzeczy nie pozwoliło mi jednak na wystawienie oceny 100.

Podobało mi się podwyższenie poziomu trudności podczas walk z mutantami - szczególnie chodzi mi tutaj o pijawki, mięsacze, chimerę i nibyolbrzyma. To zostało jednak zmienione w patchu, więc chyba nie powinno tak być, a ludzie narzekali.

Wysokie ceny naprawy sprzętu sprawiają, że gra zmienia się w symulator obszukiwania lokacji i zbierania wszelkiego lootu który możemy opchnąć, nawet jeżeli nie chcemy tego w danym momencie robić. Wystarczającą ilość kasy miałem dopiero w Prypeci - gdzie drogie egzoszkielety i Kharody walały się na lewo i prawo.

Większość silnych artefaktów z poprzednich części nie zmienia kompletnie nic - te związane z wytrzymałością mają znaczenie marginalne, te z krwawieniem (nawet te najlepsze!) i tak nie chronią nas przed nim i działają dopiero po kilkunastu sekundach. Już szybciej użyć bandażu i nie stracić sporej części życia.

Gra na każdym kroku puszcza oko do fanów poprzednich części. Powraca tona postaci z SoC, CS i CoP. Obecność niektórych została wykorzystana w pełni i z poszanowaniem materiałów źródłowych, inni są tylko wspominani lub gdzieś sobie stoją i nie są nikim ważnym. Ale są.[/spoiler]

Nie spodobało mi się to, że większość ikonicznych miejscówek nie ma żadnego znaczenia. Skadowsk? Dwa questy i nic więcej. Kordon? Chwila w dalszej części gry. Bar 100 Radów? Szczerze, to mógłby nawet nie istnieć. Istnieje wciąż ogromne pole do popisu, by nadać wielu miejscówkom (starym i nowym) odpowiedniej głębi.

Ostatecznie niemal ciągle robimy to samo, ale gra stara się chociaż jakkolwiek wypełnić tę mapę zawartością. Przez większość gry idzie jej całkiem nieźle.

KLIMAT: 90

Powtórzę się, ale to stary dobry STALKER ze wszystkimi jego zaletami i wadami. Ta gra po prostu wygląda jak stalker, działa jak stalker, ma bugi takie jak poprzednie stalkery.

Klimat (jak dla mnie) psuje to, że nigdy do końca nie wiesz z kim walczysz w Zonie. Nigdzie nie wyświetla się to, kto jest z jakiej frakcji. Po prostu idziesz i ktoś nagle w Ciebie napieprza. Jak mam wziąć na poważnie to, że atakuje mnie przykładowo jakaś grupa najemników, skoro dowiaduję się tego dopiero, gdy przyjrzę się z bliska naszywkom na ich kombinezonach? Gdyby nie to, że monolit wydaje charakterystyczne okrzyki, to równie dobrze mogli mnie w tym momencie atakować oni, Warta albo bandyci. Przeciwnicy pojawiają się często w losowych sytuacjach i to na moich plecach. Są tam spawnowani z dupy.

Ktoś się z kimś strzela? Spoko, ale kim tak właściwie są obydwie te strony? I dlaczego do siebie strzelają?

EKWIPUNEK: 75

Nowych broni i kombinezonów jest cała masa, ale co z tego, skoro nie czuć między nimi wyraźnych różnic. Brak lornetki i noktowizji - dla mnie duża wada wpływająca na immersję. Od pewnego momentu w wątku głównym i tak jesteśmy zmuszeni do korzystania z pancerzy z obiegiem zamkniętym, w innym przypadku ciągle pojawiają się omamy. Za mało różnorodności w dropie pozostawianym przez przeciwników. Dany typ przeciwnika zostawia zawsze to samo.

GRAFIKA: 75

Mieszanka fotorealizmu i podkręconych tekstur z poprzednich części - czasem wygląda to komicznie, ale jak dla mnie się to sprawdza. Na low i epic to całkiem inne gry.

UDŹWIĘKOWIENIE: 80

Mało charakterystycznych utworów przygrywających w tle. Miałem gdzieś, co nadają przez te radio w danych lokacjach. W poprzednich stalkerach od razu wiedziałeś, że jesteś w bazie Wolności czy Powinności. Tutaj masz to w jednej wielkiej pompie, wszystko brzmi bardzo podobnie.

Często gdy z kimś gadamy przez radio, to dźwięk dialogów miesza się między wersją "zniekształconą" nadawaną przez radią a taką, jakby dana osoba stała obok nas.

Oprócz tego - wzorowo.

STAN TECHNICZNY: 40

Słaba optymalizacja, typowe dla stalkera bugi które raczej wywołują uśmiech na twarzy, niż zdenerwowanie. Zero poważnych błędów w głównym wątku fabularnym, dwie misje poboczne których nie da się przejść bez konsoli. Ale skoro przeszedłem główny wątek bez większych problemów, 4/10 się należy.

FINALNA OCENA: 72

Prawda jest taka, że chyba nie mógłbym oczekiwać wiele więcej od tej gry. Jak na to czego się spodziewałem to wyszło bardzo dobrze - z poszanowaniem trylogii, z ciągłymi mrugnięciami okiem do fanów, okazjonalnie z rozmachem. Gdyby wybory miały nieco większe znaczenie, mapa była wypełniona zadaniami nieco bardziej, a optymalizacja i balans byłyby lepsze, to byłaby dla mnie gra na dychę.

Ale jest na 8.5.

Za ten post CzechovWolny otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK.
Awatar użytkownika
CzechovWolny
Stalker

Dołączenie: 02 Sie 2012, 08:05
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:52
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -4

Postprzez GTR w 07 Gru 2024, 14:14

-FABUŁA: 90%
-QUESTY: 65%
-GRYWALNOŚĆ: 50%
-KLIMAT: 90%
-EKWIPUNEK: 80%
-GRAFIKA: 90%
-UDŹWIĘKOWIENIE: 80%
-STAN TECHNICZNY: 70%

Trudno to ocenić. Gra jest jednocześnie wybitna (mapa, grafika, klimat strefy, strzelanie bronią), w innych średnia (questy, latarka, glitche w oświetleniu), w kilku fatalna (ekonomia, staty broni, trudność walki z mutantami), no i dużo rzeczy jest wyciętych (A-Life 2.0, NVG, kilka regionów mapy).

FINALNA OCENA: 76%

Z finalną oceną się nie zgadzam, osobiście bym grę ocenił na 6 w porywach do 6.5/10, ale nie chce mi się zmniejszać poszczególnych ocen żeby osiągnąć taką średnią. Napisałem małą recenzję na swoim blogu ale tu chyba będzie za dużo tekstu jak na jeden post więc zapraszam tu: https://autokronika.pl/2024/12/07/recen ... za-natury/
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: Wczoraj, 01:41
Miejscowość: Nordschleife
Kozaki: 83

Postprzez KoweK w 07 Gru 2024, 16:15

Może będzie pełnoprawna recenzja ode mnie na głównej, ale na razie nie chce mi się jej pisać, bo jestem zmęczony grą, więc małe podsumowanie tutaj.

-FABUŁA: 60%

Główny wątek ma momenty, ale kompletnie mnie nie porwał. Za dużo wątków na raz, słabo narysowane postaci (dawno mnie nikt nie wku*wiał tak jak Szrama), a co do wielowątkowości fabuły, to wyobrażałem sobie coś więcej, bo znaczące wybory są dopiero w późniejszych etapach gry. Poboczne zadania też przeciętne z paroma wyjątkami. Boli mnie też brak wyjaśnienia fabularnego zamkniętych bram do Kordonu, które są w Pomniejszej Zonie / Zalesiu - po dotarciu do Wysypiska i otwarciu północnej bramy, ta południowa i wschodnia również się otwiera, co jest kompletnym bezsensem.

-QUESTY: 45%
W późniejszych częściach gry będziemy zmuszeni do BARDZO długich wędrówek. Brakuje przewodników podobnych jak w Zewie Prypeci - w sumie zadań pobocznych, które byłyby na poziomie tych z ostatniej części trylogii również, choć zdarzają się wyjątki (zadanie z Hersztem albo Monolitowcem).

-GRYWALNOŚĆ: 70%
Gierka wciąga, ale jest masa męczących momentów jak np. ten finałowy. O braku A-Life i tej zje*anej sztucznej inteligencji, która strzela i widzi przez ściany nawet nie chce mi się pisać.

-KLIMAT: 100%
Najmocniejsza strona produktu.

-EKWIPUNEK: 65%
Brakuje lornetki, noktowizji i np. trzymania PDA z mapą w ręku tak jak detektora. Bardzo mało pistoletów do wyboru.

Odejmuję 10% za brak dynamicznego cieniowania od wielu źródeł światła - poprawiłoby to ogólne wrażenia w szczególności w podziemiach, które miejscami wyglądają gorzej niż w Cieniu Czarnobyla. Ogólnie gra wygląda fenomenalnie nawet na niższych ustawieniach graficznych.

Jest bardzo dobrze, duże przywiązania do detali. Tylko jak biegamy po torach, to odgłos jest jakbyśmy szli po drewnianej, starej podłodze, która się pod nami ugina. :D Ogólny soundtrack nie umywa się do tego, który stworzył MoozE w trylogii.

-STAN TECHNICZNY: 20%
20% za to, że gra działa i odpala się. W okolicach premiery na karcie graficznej 8GB VRAM nie dało się grać bez modyfikacji plików gry, które poprawiały tzw. wycieki pamięci. Oprócz tego w jednym queście głównym musiałem użyć konsoli, by dostać się do budynku, który był zabugowany.

FINALNA OCENA: 66%

I dokładnie taką notę grze bym wystawił: 6,5/10. Niezła gra, ale bez rewelacji ze sporymi brakami w mechanikach i rozwiązaniami rodem sprzed 15 lat, a to wszystko doprawione kiepskim stanem technicznym. Wrócę do gry za rok albo dwa, gdy pojawi się pierwsze fabularne DLC. Szkoda, bo potencjał jest spokojnie na ocenę o dwa, a nawet trzy punkty wyższą.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:32
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Bylu w 07 Gru 2024, 16:45

-FABUŁA: 70
Wątek ok. Ale to jak jest poprowadzony, a szczególnie na końcu... Zawiodłem się.

-QUESTY: 70
Mało robiłem zadań pobocznych ale zdaje się, że nie tylko kurierką gra stoi.

-GRYWALNOŚĆ: 70
Mogę bez żartu powiedzieć, że "Mi działa" cyrki były dopiero pod koniec.

-KLIMAT: 80
Jest klimat jest. Klimatyczny był powrót z bagien. Końcówka mogła być bardzo klimatyczna gdyby nie poszli na skróty z przewodnikiem.

-EKWIPUNEK: 50
Ta seria stoi ekwipunkiem, a zostało nam zabrane. Sztandarowy przykład lornetka, noktowizja.

-GRAFIKA: 70
Czasami robi oszałamiające wrażenie. Bola wyskakujące z du_y budynki i drzewa. Oraz mało zróżnicowane NPC.

-UDŹWIĘKOWIENIE: 70
W poprzednich częściach były lepsze ambienty. Zauważalne. Tu można śmiało wyłączyć muzykę.

-STAN TECHNICZNY: 60
Większe cyrki miałem dopiero pod koniec.

OCENA: 67,5
Powrót z bagien zrobił mi grę, niestety to była chyba jedyna tak klimatyczna misja. Brakuje takich prostych przedmiotów jak lornetka, noktowizja, ba liczyłem nawet na termowizję. Fajnie gdyby była możliwość oznaczania wrogów przez optykę (lornetkę której brak). Ekwipunek słaby, PDA słabe.
Co mnie boli najbardziej:
1. Brak minimapy z PDA. W Cieniu robiła ona klimat gdy widziałeś 3 aktywne PDA ale żadnego na minimapie albo jeden na minimapie, a tam zasadzka. Co NAJLEPSZE na początku gry jeden bandyta mówi do drugiego "Widzę go na PDA" Gdzie ja się pytam?!
2. Top lista w PDA. To był zawsze mój główny cel. Pierwsze miejsce. Dobry sprzęt i na północ. Już widziałem tą listę w dwójeczce z PEWNĄ ukrytą pierwszą trójką i innymi ukrytymi postaciami, które mogliśmy odkryć dopiero po poznaniu ich w świecie gry. Piękna gra w grze.
Ogólnie zamiast rozwijać już fajne pomysły i inspirować się modami to dostarczyli makietę, którą trzeba teraz jakoś ogarnąć. Tylko jeden nowy mutant?!?
Awatar użytkownika
Bylu
Kot

Dołączenie: 10 Cze 2017, 15:10
Ostatnio był: 23 Lut 2026, 18:32
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 4

Postprzez Tormentor w 16 Gru 2024, 16:52

Moja ocena jest dość bezpieczna, tzn stara się być obiektywna bez zdradzania większości mankamentów jak i opisywania szczegółowych zalet gry. Może trochę minąłem się z założeniem tematu, ale kij tam.

-FABUŁA: 80%
Główny wątek jest angażujący i dynamiczny, jednocześnie w odpowiedni sposób opowiedziany; Zona odkrywa przed nami swoje karty, ale po każdym rozdaniu zdaje się przybywać zagadek, na które starają się odpowiedzieć antagoniści, których spotkamy, oraz my sami. Główną osią fabuły jest nieustannie wzrastające poczucie bycia częścią czegoś większego, co zmusza nas do podejmowania decyzji, których konsekwencji nie jesteśmy do końca świadomi. Finał gry jest zrealizowany z rozmachem, a choć może wzbudzić ambiwalentne uczucia co do oceny wyników naszych podjętych kroków, z pewnością stanowi świetne zwieńczenie serii, zamykając pewien rozdział, który może być jednocześnie początkiem czegoś nowego. Elementy historii stanowią esencję uniwersum — zwiedzamy legendarne miejsca, spotykamy charyzmatyczne postaci, a wszystko to spowite śmiertelną, radioaktywną aurą.

-QUESTY: 80%
Główne zadania fabularne są wciągające, a większość z nich oferujje przynamniej dwie możliwości wyboru popchania historii do przodu co korzystnie tworzy klimat dynamicznie zmieniającej się akcji. Misje poboczne są natomiast schematyczne, ale doskonale oddają naturę i cel gry, nastawionej na eksplorację i odkrywanie sekretów Zony. Na próżno szukać tutaj rozbudowanych wątków drugorzędnych, które mogłyby stanowić ważny punkt na naszej głównej ścieżce.

-GRYWALNOŚĆ: 70%
Gameplayowo gra prezentuje się bardzo dobrze, choć nie wszystkie rozwiązania i mechaniki mogą przypaść do gustu. Przejrzysty system rozgrywki (czytelny HUD) oraz brak ograniczeń nakładanych na gracza (chcesz wejść na dach budynku? Proszę bardzo!) czynią ze STALKER-a pełnokrwistego FPS-a, oferującego dynamiczną zabawę dla każdego.

-KLIMAT: 95%
Klimat STALKERA 2 jest obłędny, jest to bezsprzecznie najistotniejszy punkt gry. Aura Zony jest tutaj największym kołem zębatym oddziałującym na pozostałe aspekty rozgrywki. Perfekcje można osiągnąć natomiast za pomocą przeróżnych modyfikacji w celu spotęgowania najdrobniejszych subiektywnych wrażeń z gry.

-EKWIPUNEK: 75%
O ile oręż, którym możemy dysponować, jest imponujący, o tyle twórcy zapomnieli wzbogacić rozgrywkę o przedmioty, które uczyniłyby życie w Zonie bardziej realistycznym. Tutaj z pomocą przychodzą modyfikacje dodające nowe elementy wyposażenia, których posiadanie wydaje się czymś oczywistym w grze. W końcu stalker nie żyje wyłącznie wódką i kiełbasą.

Zona została przedstawiona dokładnie tak, jak powinna. Tekstury są na wysokim poziomie, podobnie jak kolorystyka, cienie, świetne odbicia świetlne i zjawiska fizyczne. Choć czasami na naszej drodze trafimy na mielizny graficznego rzemiosła, całościowo gra prezentuje się niemal doskonale.

Pomimo licznych bugów dźwiękowych, jakie napotkałem podczas gry, ten element rozgrywki również stoi na wysokim poziomie. Świetną decyzją twórców było zagranie na sentymencie fanów serii i postawienie na sprawdzone, legendarne dźwięki z poprzednich części. Soundtrack oferuje zarówno klasyczne ambienty z gatunku dark, jak i dynamiczne utwory, które zmieniają się w zależności od okoliczności. To może nie jest MoozE, ale są momenty, kiedy chcemy przystanąć i po prostu wsłuchać się w doskonale zrealizowaną ścieżkę dźwiękową.

-STAN TECHNICZNY: 60%
Nie napiszę tutaj nic odkrywczego – gra mocno oberwała z powodu licznych niedociągnięć. Mimo że podczas rozgrywki doświadczyłem tylko raz krytycznego buga, który zmusił mnie do ponownego uruchomienia gry, to częste spadki FPS, wczytujące się shadery, bugi dźwiękowe i irytujące spawny przeciwników za plecami skutecznie wytrącały z immersji. Jeszcze sporo mięsaczy zginie w "trampolinach" zanim gra będzie technicznie tip-top.

-OGÓLNA OCENA:
STALKER 2 to prawdopodobnie najmocniejszy tytuł 2024 roku. Pomimo licznych problemów technicznych w momencie premiery, twórcy dowieźli grę, która zachwyca. Niezwykły potencjał, jaki oferuje, czyni z niej praktycznie niewyczerpane źródło nowych wrażeń, a oddana scena modderska sprawi, że Serce Czarnobyla będzie nieustannie pompować krew, utrzymując serię przy życiu przez kolejną dekadę. Oryginalny tytuł spełnił moje oczekiwania, a z pomocą coraz to nowszych modyfikacji będziemy mieli do dyspozycji dzieło doskonałe, oferujące możliwości nawet dla najbardziej wymagających fanów uniwersum. STALKER 2 to bestia – może jeszcze nie w pełni przebudzona, momentami bezzębna, ale niebawem osiągnie pozycję legendy w świecie gamingu.

FINALNA OCENA: 79%
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 23 Lis 2025, 18:32
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez doomer77 w 01 Mar 2025, 14:25

Trochę się zbierałem do oceny, żeby na zimno to zrobić.

-FABUŁA: 60 - historia dość słaba, zagmatwana, źle poprowadzona wiele wątków kompletnie nieistotnych, bardzo szybko pogubiłem się kto jest kim i po co idę.

-QUESTY: 65 - wiele questów pobocznych żywcem wyjętych z gry sprzed 18 lat, czyli idź i zabij, idź i przynieś. Niewiele z nich przeradzało się w coś interesującego. Questy główne znacznie lepsze, ale nie było w nich nic nowatorskiego i odkrywczego.

-GRYWALNOŚĆ: 80 - zacząłem grać w połowie stycznia, więc już po paru poprawkach i na świeżo złożonym kompie z dziewicznym systemem, stąd może tylko nieliczne błędy, które raczej nie przeszkadzały w grze. Kilka miejsc, w których klatki spadały ze 100-120 do kilkunastu a nawet kilku - ewidentne błędy projektantów map. Czucie broni i strzelania fajne, poruszanie się po terenie dobre. Przeszkadzały błędy w personalizacji sterowania i niemal nieprzerwane burze/deszcz. Walka w terenie niestety ssie. Brakuje też angielskich podpisów do ukraińskich napisów na ścianach.

-KLIMAT: 85 - Zona jest Zoną. Niby większość miejsc znałem z poprzednich części i modów, ale fajnie było je odwiedzić ponownie. Laboratoria wciąż mnie napawały lękiem, wciąż chciało się sprawdzać, co jest za ścianą czy kolejnym zakrętem. Pogoda w grze mnie niestety irytowała, bo za dużo deszczu, burz i nocy, za mało normalnej pogody.

-EKWIPUNEK: 80 - strzelanie fajne, pukawki fajne, kombinezony niezłe. Ale czegoś brakuje. Różnice w broniach czasami kosmetyczne, kombinezony niemal identyczne i mniej więcej w połowie gry miałem set, którego trzymałem się do końca. To samo artefakty - nie chce się na nie polować, bo 90% z nich nie daje nic nowego.

-GRAFIKA: 90 - miejscami wygląda obłędnie, miejscami dobrze, zarówno w epic jak i wysokie.

-UDŹWIĘKOWIENIE: 90 - nie ma się w sumie do czego doczepić, chociaż niektóre głosy były trochę wyprane z emocji. Skif chyba najsłabszy. Pukawki też dobrze brzmią, a najlepiej chyba zrobione jest środowisko - pogłosy, tłumienia i zniekształcenia zależne od miejsca, w których strzelamy.

-STAN TECHNICZNY: 80 - naprawdę tylko kilka bugów, jeden poważny, trochę glitchy. Ale po paru łatkach i na nowym kompie, więc biorę na to poprawkę. Po ostatniej łatce kompilowanie shaderów wydłużyło się do 40s, w paru miejscach na mapie były jakieś babole pożerające wszystkie klatki, ale generalnie gra w połowie stycznia była w dobrym stanie.

Bawiłem się nieźle, grę przejdę za jakiś czas ponownie, ale może z angielskimi głosami. Jednak jesienno-depresyjny klimat gry przytłacza, natłok frakcji, które nie wyróżniają się czymś istotnym rozmydla fabułę. Ciemność, deszcz i niemal identyczne kombinezony sprawiały, że wdałem się w jakieś potyczki z frakcjami, z którymi mogłem coś porobić. Zdaje się, że ominęła mnie masa aktywności przez zniszczenie relacji z paroma frakcjami. Czekam na poprawienie tych elementów, bo mocno zaniżają ocenę. No i pod koniec już męczyła, mimo że zajęła mi 90h.
Ale mimo to nie jest to gra na jedno przejście.

FINALNA OCENA: 79
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: 11 Mar 2026, 21:56
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 79

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość