[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Sitter w 16 Kwi 2012, 21:52

Po pierwsze nie strzelam żadnymi fochami, po drugie kilka wcześniejszych savów też nie dział a ja chciałem się tylko dowiedzieć co jest powodem tego . Ale odp już dostałem za którą dziękuję
Awatar użytkownika
Sitter
Kot

Dołączenie: 20 Maj 2011, 13:39
Ostatnio był: 24 Kwi 2013, 17:06
Miejscowość: Bytom
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -1

Reklamy Google

Postprzez duty w 17 Kwi 2012, 00:21

Musisz zwiększyć pamięć wirtualną
Jak to zrobić : plik wymiany - przeczytaj
Jak mam Win7x64 i wykorzystuje całą pamięć 6GB dlatego nie mam takich problemów, TFW pożera procek i pamięć ale dzięki temu wszystko żyje własnym życiem, najlepiej to widać, gdy zbliżasz się do bazy pełnej NPC, wtedy i mój Q9300 dostaje palpitacji, tutaj lepszy jest jeden porządny rdzeń, niż 4 słabsze. :+:
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez smoq2 w 17 Kwi 2012, 11:46

@ Sitter - Założę się, że zastójka na synchronizacji pojawia się w Kordonie, czy się mylę? Ściągnij najnowszy patch + fixy. Ktoś podał linki parę stron temu. Wbrew temu co Ci powiedziano, zawieszenia gry są spowodowane nie brakiem pamięci, a problemami związanymi z ułożeniem obiektów/NPC w niektórych obszarach geometrii. Mimo tego, pamięć wirtualną zawsze warto zwiększyć. Choćby po to, aby nie wywalało Cię do pulpitu z błędem braku miejsca w magazynie.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Sitter w 17 Kwi 2012, 14:39

Dokładnie w kordonie :] ale już sobie poradziłem przeszedłem od nowa i problem zniknął. Ale tak zauważyłem że najczęściej wywala mnie właśnie w kordonie i jakiekolwiek bugtrapy dzieją się tam, tak jakby kordon miał zwiększone prawdopodobieństwo na błąd ale pewnie mi się tylko tak zdaje :] . Mimo to dziękuję raz jeszcze za pomoc i wyjaśnienie mi co jest tego powodem :D
Awatar użytkownika
Sitter
Kot

Dołączenie: 20 Maj 2011, 13:39
Ostatnio był: 24 Kwi 2013, 17:06
Miejscowość: Bytom
Frakcja: Wolność
Kozaki: -1

Postprzez r4inb0wTM w 21 Kwi 2012, 09:08

Nie sądzicie, że odbieranie punktu jest troszkę za łatwe ? 3 osoby na mnie i 2 kompanów, no ***** bez przesady. Wszędzie są trzy osoby. Czy da się to zmienić aby wrogowie przysyłali posiłki podczas walki ? Bo 3 przeciwników to w 30 sec leci z SGI 5K. I czy helikopter może latać częściej ? Bo po co mi te "GPS'y" od wojskowych skoro kończą się, a helikoptera ni ch**a nie widze.

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Lut 2012, 08:30
Ostatnio był: 18 Maj 2012, 19:25
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: -5

Postprzez duty w 21 Kwi 2012, 12:11

r4inb0wTM napisał(a):Nie sądzicie, że odbieranie punktu jest troszkę za łatwe ? 3 osoby na mnie i 2 kompanów, no ***** bez przesady. Wszędzie są trzy osoby. Czy da się to zmienić aby wrogowie przysyłali posiłki podczas walki ? Bo 3 przeciwników to w 30 sec leci z SGI 5K. I czy helikopter może latać częściej ? Bo po co mi te "GPS'y" od wojskowych skoro kończą się, a helikoptera ni ch**a nie widze.

Czy za łatwe dla doświadczonego gracza na pewno, tak, ale ważne jest też utrzymanie punktów, zarządzanie oddziałami i strategia.
Posiłki są wysyłane, każdy za atakowany oddział wzywa posiłki, wszystko zależy na ile sobie może atakowana frakcja pozwolić w danym momencie, bo respawn oddziałów jest tak określony żeby to miało ręce i nogi.
Jeden odział nie składa się z trzech osób tylko z czterech, widocznie stracili kogoś w walce.

Helikoptery w sumie mogły by latać częściej, nie wiem też, czy Emisje nie są za rzadko, to mógłby smoq2 zmienić, co reszta na to ?

Uwagi moderatora:

Nie ma potrzeby cytowania ostatniego posta w całości. - Wheeljack
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Postprzez smoq2 w 21 Kwi 2012, 12:59

Potrzebuję trochę pomocy. Właśnie spakowałem wszystko i jest gotowe do uploadu, jednak jak mówiłem wcześniej, nie posiadam dokumentacji od ostatniej, nieoficjalnej wersji. Czy ktoś mógłby zrobić listę zgłoszonych błędów i zmian od tego czasu? :E

Potrzebuje też żeby ktoś przetłumaczył cechy klas z tego postu na angielski: viewtopic.php?f=48&t=9412&p=201914#p201914
Klasy po angielsku wyglądają tak: Sniper, Grunt, Trooper, Medic, Recon

Nie mam czasu siedzieć nad tłumaczeniem rzeczy do Readme a chciałbym już wrzucić tą najnowszą wersję.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kubekpop.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Rumcajs93 w 21 Kwi 2012, 14:36

Takie coś skołowałem:

Sniper
- When he does not move his accuracy increases 6x.
- He shoots only in single mode.
- Uses only hunting rifle with optical sight or sniper rifles.
- Wears max armor 1st classes.
- Trying to keep a distance from the target.
- If the target is close he using a pistol.

Grunt
- Uses assault rifles, submachine guns or Mosin without optical sight.
- Trying to rub on his goal at a steady pace, without losing too much accuracy, but not stay too much behind.
- If the gun has a grenade launcher, it uses it if it does not threaten friends.
- Wears max armor 3rd classes.
* The standard type of soldier that we know in older version.

Trooper
- He wears always the strongest armor, which has his faction.
- He uses shotguns and buck ammunition.
- He has twice increased health.
- Try to reach as soon as possible to maximize the strength of his weapon, and he has increased endurance. The result is that very quickly moves across the battlefield. But he is not suicide. If he takes damage, he tries to hide as others teamate.

Medic
- If still alive, all members of the branch (branch only, and not all friendly) regenerates health faster. 2% per second for a trooper, and 4% for the rest.
- Wears max armor 2nd classes
- Use the machine guns.
- Trying to keep a distance from the target, but can not afford to leave him behind.

Recon
- Wears max armor 2nd classes
- Use night vision and semi-automatic pistol or a submachine gun with a silencer, which at night is almost impossible to see.
- On the day he is fighting as a Grunt, while in the night like a trooper.
- Very fast run.

A i jeżeli chodzi o medyka to może da radę tak zakombinować że gdy jeden z czlonków drużyny zostaje ciężko ranny (pada na ziemie ledwo żywy prosząc o apteczkę) to pan z czerwonym krzyżem stara go uratować i przywrócić do czynnej walki - jakby dało się odciągać ledwo żyjących za jakąś osłonę to on by tak robił a później krótka kuracja i powrót do walki.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??

Za ten post Rumcajs93 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kubekpop, duty.
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez duty w 21 Kwi 2012, 17:24

Nie wiem czy dokładnie o to ci chodziło :
-błąd z dźwiękiem po wyciągnięciu Walesa

:

smoq2 napisał(a):@ igla - Chyba wiem dlaczego GSC ostatecznie wyłączyło callback dla dźwięków... Wyślij mi save z tym detektorem co wysypuje jak go wyciągasz. Problem nie leży w detektorze, lecz w tym jak inni stalkerzy go "słyszą". Jeżeli błąd się u mnie nie powtórzy, to będziemy w czarnej dupie, bo to będzie oznaczać, że problem może być ograniczony do niektórych maszyn. Od razu zapytam, masz sterowniki karty dźwiękowej aktualne? Masz osobną kartę dźwiękową czy chipset? Oprócz wysyłania mi save'a, postaraj się zaktualizować stery i sprawdź czy się sypnie przy wyciągnięciu Walesa.

Wszystkim innym, którzy mają w logach błędy z dźwiękami polecam zrobić to samo!

Taki wniosek wyciągam, gdyż nie robimy nic z dźwiękami, ani nie modyfikujemy żadnych systemów (poza callbackiem) związanych z odtwarzaniem dźwięków.

---------------

Inne błędy poprawiam na bieżąco, gdyż są to zazwyczaj niedopatrzenia w kodzie, z wyjątkiem tego błędu z zadaniem przyniesienia PDA. W tym przypadku ciało z PDA spawnowało się w ścianie, a system próbował to cały czas korygować, usuwając i respawnując ciało (w ścianie) w nieskończoność. Można się dowiedzieć w jakim punkcie kontrolnym to miało miejsce? Będę musiał usunąć ten punkt z losowania miejsca na ciało z PDA w przyszłości.

-naprawiony błąd
:

smoq2 napisał(a):"@ frosth - Dzięki, już to naprawiłem. Błąd nie dotyczył AI, tylko widzenia w ciemnościach. Kiedyś próbowałem odpowiednio ograniczyć widzenie stalkerów po zmroku, jednak w stalkerze nigdy nie działało to poprawnie, i wpisywanie różnych wartości w plikach konfiguracyjnych przynosiły tylko skrajne efekty - albo NPC widział gracza, albo nie. Uznałem, że do skradanki trzeba by napisać zupełnie nowy system, a że nie jesteśmy w stanie określić jak bardzo oświetlony jest gracz, to na chwilę obecną nie jest to możliwe. Zapomniałem po moich eksperymentach powrócić do normalnych wartości, stąd owi wojacy u ciebie, byli najzwyczajniej ślepi w ciemnościach."

-naprawione radio
-Najebnika zrobiłeś nieśmiertelnym.
-zmiana zachowania obrońców w bazach.

:

smoq2 napisał(a):@ igla - Szefie, obrazki wrzuca się na imageshack, a save'y na wupload. Muszę czekać 45min zanim ściągnę drugi obrazek. I jak pojawia ci się tę błąd, to wczytujesz ostatni save, idziesz w to samo miejsce, sprawdzasz czy znowu wywali, jak tak to pakujesz save i mi wysyłasz, a nie mi tu wrzucasz ciągle ten sam log, który nic mi nie mówi, i grasz sobie dalej. Zrób to w końcu z głową, ok?

@ duty - No, faktycznie nie za fajnie to wygląda, ale wprowadzenie kolejnych zmian do tego kodu złamie mi mózg. :E Postaram się jednak jakieś blokady tam powprowadzać.
Nie zamierzam dodawać żadnych PDA na sprzedaż.
Jak już to tak jak opisał Rumcajs.

[EDIT]

Dodałem 2 blokady. Jeżeli NPC wie o istnieniu wroga i widzi wroga lub wróg jest w promieniu 15m to NPC nie będzie biegł na pozycję obronną. Powinno być ok.

-patch likwidujący nawalankę w składzie.
-zlikwidowanie problemu z przejściami.(zaznacz ze frakcyjni nie mogą z nich korzystać)
-możliwość znajdywania i handlu PDA
:

smoq2 napisał(a):"Jeżeli znajdziemy frakcyjne PDA, to możemy zapytać, co z tym fantem można zrobić u neutralnych handlarzy.
Jeżeli mam dość dobrą reputację z Samotnikami, to dostaniemy info z pozycją Pawlowicza. (Dokładnie tak jak z Najebnikiem.)
Po spotkaniu z Pawlowiczem możemy:

1. Sprzedać mu PDA na sztuki, 200Ru jedna.
2. Wymienić 10 PDA na info o schowku z bronią*.
3. Wymienić 20 PDA na info o schowku z pancerzem*.

* Ponieważ info jest ściągnięte z frakcyjnego PDA, broń lub pancerz oraz lokalizacja schowką będą odpowiadały frakcji PDA, które poszły na wymianę, czyli jeżeli wymienimy 20 PDA Czystego Nieba to w schowku możemy znaleźć któryś z pancerzy Czystego Nieba, i schowek będzie na Bagnach.
Przedmioty wygenerowane przez PDA są do zawartości schowka dodawane. Oznacza to, że całkowita zawartość schowka to: Pancerz/Broń z PDA + Losowa zawartość schowka (taka jak ze schowka od trupa)
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w takim schowku znaleźć dwa pancerze (jeden z PDA a drugi wygenerowany losowo), Broń z PDA + losowy pancerz, Pancerz z PDA + losowa broń, lub dwie bronie. W każdym razie, w schowku nigdy nie będzie tylko jeden przedmiot."

-ikona zmiany broni powodowała wywalenie do pulpitu przy wrzuceniu do schowka, coś miałeś z tym robić...
-zmiana nazwy celownika w mosinie i zmiana siatek celowników mosinie ....
-Największa zmiana dotycząca specjalizacji NPC
:

smoq2 napisał(a):Tymczasem w naszej stoczni powstał nowy ambitny projekt...

Przy dopracowywaniu AI walki, zauważyłem pewien potencjał owego skryptu. Mianowicie, skrypt napisany jest tak, aby (między innymi) dostosowywał styl walki stalkera do broni, którą nosi. Snajperki zostają bardziej z tyłu, zatrzymują się i kucają kiedy dostrzegą wroga aby zwiększyć celność i wykorzystać przewagę, którą daje dystans. Karabiny szturmowe walczą w stylu "dwa kroki do przodu, jeden do tyłu", a strzelby chcą jak najszybciej dostać się do pozycji wroga, ale jednocześnie nie oddalając się zbytnio od reszty oddziału.
No to tak patrząc na to pomyślałem - Czemu nie podzielić stalkeów na klasy? Zwiększy to możliwość manewrowania parametrami, i przy okazji doda trochę więcej taktyki do rozgrywki. Od razu mówię, że nie będzie to obecne w następnej wersji. Zaczniemy nad tym pracować, po dopracowaniu obecnej.

Więc, odpisując na maila od klienta, wymyśliłem (zamiast myśleć co powinienem mu odpisać) takie o to klasy:

Snajper

- Kiedy się nie rusza to jego celność wzrasta 6x.
- Strzela tylko w trybie pojedynczym.
- Korzysta tylko karabinu myśliwskiego z celownikiem optycznym albo karabinów snajperskich.
- Nosi maksymalnie pancerz 1 klasy.
- Stara się utrzymać dystans od celu.
- Jeżeli cel jest blisko to używa pistoletu.

Żołnierz wsparcia

- Używa karabinów szturmowych, pistoletów maszynowych lub mosina bez celownika optycznego.
- Stara się nacierać na swój cel w stałym tempie, nie tracąc zbytnio celności, ale też nie zostawać zbytnio w tyle.
- Jeżeli jego broń posiada granatnik, to go używa jeżeli nie zagraża to przyjaciołom. Po tym też można go rozpoznać.
- Nosi maksymalnie pancerz 3 klasy.

*Standardowy typ żołnierza, jaki znamy do tej pory.

Szturmowiec

- Nosi zawsze najmocniejszy pancerz jakim dysponuje jego frakcja.
- Korzysta ze strzelb i amunicji śrutowej.
- Ma dwukrotnie zwiększone zdrowie.
- Stara się jak najszybciej dotrzeć do celu alby maksymalnie wykorzystać siłę swojej broni oraz zwiększoną wytrzymałość. Powoduje to, że bardzo szybko porusza się po polu bitwy. Nie jest jednak samobójcą. Jeżeli otrzymuje obrażenia, to stara się ukryć tak samo jak inni.

Medyk

- Jeżeli żyje, to wszystkim członkom jego oddziału (tylko oddziału, a nie wszyscy przyjaźni) szybciej regeneruje się zdrowie. 2% na sekundę dla szturmowca, i 4% dla reszty.
- Nosi maksymalnie pancerz klasy 2.
- Używa pistoletów maszynowych.
- Stara się utrzymać dystans od celu, jednak nie może pozwolić aby zostawili go w tyle.

Specjalista

- Nosi maksymalnie pancerz klasy 2.
- Używa noktowizora i pistoletu półautomatycznego lub pistoletu maszynowego z tłumikiem, przez co w nocy jest praktycznie nie do zauważenia.
- W dzień walczy podobnie jak żołnierz wsparcia, natomiast w nocy podobnie do szturmowca.
- Bardzo szybko biega.

No to tak to wygląda. Klasy będą przypisywane "slotowo":

2 osobowy oddiał - 0 slotów
3 osobowy oddział - 1 slot
4 osobowy oddział - 1-2 slotów (losowo)
5 osobowy oddział - 2 sloty

Czyli przy 5 osobowym oddziale może być:

1x Szturmowiec, 1x Medyk, 3x Żołnierz wsparcia.

Ponieważ klasy do slotów będą dobierane losowo, nic nie stoi na przeszkodzie by powstał oddział np. dwóch medyków i dwóch żołnierzy wsparcia. Wtedy mamy bardzo szybko regenerujący się oddział o przeciętnych możliwościach bojowych.

Szukam dalej..
Edit: wersja 3.7 zaczyna się od strony 285 ja muszę spadać, żona, dzieci :facepalm:
Ostatnio edytowany przez duty, 21 Kwi 2012, 18:07, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post duty otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Rumcajs93.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Postprzez Rumcajs93 w 21 Kwi 2012, 18:06

Ja takie coś skombinowałem - trochę sam, trochę z pomocą pana Duty

(3.x)

- Naprawiono: Błąd w AI stalkerów podczas walk w ciemnościach

- Naprawiono: Błąd powodujący starcia frakcyjnych na terenie Składu

- Naprawiono: Niedociągnięcia dotyczące wprowadzonych przejść pomiędzy lokacjami

- Naprawiono: Usunięto możliwość włożenia Ikony zmiany stolu broni do schowka

- Naprawiono: Błąd w zadaniu "Odzyskaj PDA" na INB Agroprom w lokalizacji "Ślepy Zaułek Tunelu"

- Dodano: Nazwę oraz opis dołączanej lunety karabinu Mosin

- Dodano: Kombinezon "Powiew Wolności" dla odpowiedniej frakcji

- Zmieniono: Siatkę celownika w karabinie Mosin

- Dodano możliwość zbierania oraz handlu PDA frakcyjnym - o szczegóły należy pytać się handlarzy samotników

- Wprowadzono podział oddziałów frakcji na klasy - każda klasa ma swoje właściwości oraz inne zachowanie na polu walki.

- Usprawniono działanie nowego AI stalkerów

- Liczne poprawki w celu uzyskania stabilizacji gry
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Za ten post Rumcajs93 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty.
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez r4inb0wTM w 21 Kwi 2012, 19:19

Nie wiem czy tak ma być, ale jest zadanie "Dostarcz przedmiot do Podróżnika" czy jakoś tak i jest on w Instytucie Agroprom B. Więc biegnę dokładnie w to kółeczko i go nie ma. On jest w podziemi ?

I czy jeśli obraz mi się robi jasno-fioletowy oznacza to, że w pobliżu jest kontroler ?

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Lut 2012, 08:30
Ostatnio był: 18 Maj 2012, 19:25
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: -5

Postprzez Rumcajs93 w 21 Kwi 2012, 19:48

Jeżeli tym "Podróżnikiem" jest nijaki Pustelnik to jest on w tunelu pod instytutem - żeby wejść do jego tunelu musisz iść w północno-zachodni róg instytutu - pomiędzy czterema silosami jest zejście.

A mówiąc o ekranie to chyba będzie to co mówisz - jeżeli do tego słyszył dosyć denerwujący dźwięk to znaczy że gdzie na lokacji jest kontroler.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości