[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Pitomafia w 25 Kwi 2012, 15:35

@frosth Głównie tutaj chodzi mi o ilość mutantów dajmy na to w Jantarze przed i po wyłączeniu emisji. Lub coś w rodzaju tego tunelu za fabryką w Dolinie Mroku. Dopóki nie wysadzisz tunelu, najemnicy będą ciupać twoje oddziały. Coś w ten desen.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.

— Albert Einstein
Awatar użytkownika
Pitomafia
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2010, 14:27
Ostatnio był: 06 Sie 2014, 13:44
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 25 Kwi 2012, 16:14

@ bosskijoe - Nowa frakcja odpada. Nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale pod względem technicznym (głównie pamięć) i tak już jest ciasno.

@ Pitomafia - Chyba nie zauważyłeś, że w TFW nie ma fabuły. ;) W TFW nie zalewa się podziemi w Agropromie, nie wyłącza emisji w Jantarze, oraz nie wysadza się tunelu w Dolinie Mroku. TFW dzieje się po wydarzeniach Czystego Nieba i wszystko to (pod względem chronologicznym uniwersum stalkera) już zostało zrobione. :)
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Rumcajs93 w 25 Kwi 2012, 16:24

A jak tam Smoqu u Ciebie z czasem, może znajdziesz trochę żeby wrzucić kolejną BETĘ?
Taka prośba ode mnie i środowiska Zony :P
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez Pitomafia w 25 Kwi 2012, 16:43

Oke skoro tak to tak nie będę sie z tobą kłócić :D. Ponawiam swoje pytanie a mianowicie kiedy można się spodziewać fabuły?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.

— Albert Einstein
Awatar użytkownika
Pitomafia
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2010, 14:27
Ostatnio był: 06 Sie 2014, 13:44
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 4

Postprzez nismoztune w 25 Kwi 2012, 19:40

Smoq2 a możesz uchylić rąbka tajemnicy na temat fabuły i powiedzieć w kilku zdaniach jak będzie toczyć się akcja moda? Kiedy zamierzasz zaimplementować fabułę do gry?
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 27 Lis 2024, 23:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez Rumcajs93 w 25 Kwi 2012, 19:44

Fabuła pojawi się gdy ekipa TFW znajdzie jakiegoś grafika do zrobienia cut-scenek - a kiedy znajdzie się takowy grafik to nikt nie wie.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez gosciu121 w 25 Kwi 2012, 20:25

Jest szansa że cut-scenki niedługo będą w produkcji :D Ale nic nie jest pewne, nie znam możliwości "mojego" grafika ;x
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez KubassPL w 26 Kwi 2012, 10:11

Siema mam pytanko... czy w tym modzie jest jakieś zakończenie i czy można wejść do laboratorii jakich kolwiek? bo ja nie miałem zakończenia jak razem z powinnością zdobyliśmy całą zone
Denerwować się to mścić się za czyjąś głupotę na własnym zdrowiu ;)
KubassPL
Kot

Dołączenie: 24 Kwi 2012, 18:06
Ostatnio był: 12 Sty 2015, 22:02
Miejscowość: Przyborów
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: -1

Postprzez Soma w 26 Kwi 2012, 10:28

Do labów nie można. Próbowałem wejść do X18 dla jaj. xP
"Forget the past, carry the future."

Soma
Wygnany z Zony

Dołączenie: 20 Maj 2011, 09:09
Ostatnio był: 07 Maj 2012, 19:51
Miejscowość: Baza FOXHOUND / Alaska
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez smoq2 w 26 Kwi 2012, 11:25

@ nismoztune - Fabuła jest podzielona na kilka etapów i jest nieliniowa, jednak nie oczekujcie aż takich wariancji jak w przypadku wysokobudżetowych produkcji. Nie mamy na to czasu ani środków. Jeśli miałbym pokazać jak będzie przechodzić na podstawie schematu, to by wyglądało to tak:

Image

Sześć pierwszych ścieżek jest od sześciu różnych frakcji, gdzie dla każdej jest inna fabuła. Nie chodzi tutaj o to, że każda frakcja ma inne zadania. Jest to dalej standardowe "Zdobądź punkt kontrolny", tylko że fabuła ma być otoczką dla całej wojny. Za pomocą dialogów wyjaśniamy, "Co? Dlaczego? Po co? Czemu?" Itd. Chodzi o to, żeby gracz nie zdobywał bezsensownie terytorium, tylko wiedział czym się dany obszar charakteryzuje, dlaczego frakcja chce mieć nad nim kontrolę, jak to wpłynie na frakcję, itp.

Patrząc z perspektywy zawiłości fabularnej jest to coś, co lubię nazywać pierwszą warstwą fabularną. Czyli ta najprostsza i najbardziej zrozumiała dla odbiorcy. Np. Najemnicy chcą przejąć budynek w Agropromie, aby móc ustanowić bazę operacyjną i móc rozpocząć swoją chciwą kampanię w Zonie. Proste, zrozumiałe, przyziemne.

W międzyczasie nasz bohater (Durad) boryka się z własną przeszłością i wspomnieniami z wojny w Bośni, która odcisnęła piętno na jego psychice (Tutaj miał być element tzw. "Zdrowia psychicznego", ale jeszcze nie wiem czy w końcu trafi on do finalnej wersji). Jest nawiedzany przez koszmary i od momentu pobytu w Zonie, dziwne wizje się tylko zaczynają nasilać.

To można nazwać drugą warstwą fabularną. Jest to nasza własna historia, która wpleciona jest w historię świata w którym dzieje się akcja. W przeciwieństwie do pierwszej warstwy, druga warstwa zamiast wyjaśniać pytania ma je "produkować". "Dlaczego mi się to śni? Co mogę z tym zrobić? Co te sny oznaczają? Jak długo tak wytrzymam?".

Na pewnym etapie ścieżka fabularna dla każdej frakcji spotyka się w punkcie kulminacyjnym. (Z założenia) Pierwsza warstwa fabularna wyjaśniła już świat na tyle aby był wiarygodny, a punkt kulminacyjny odpowiada na wszystkie pytania spowodowane drugą warstwą fabularną. Gracz wiedząc już wszystko musi podjąć decyzję jak dalej potoczą się losy świata (W tym przypadku Zony) w którym rozgrywa się akcja. I tu pojawia się trzeci etap kampanii, czyli mierzenie się z konsekwencjami naszej decyzji.
I na końcu le grande finale, czyli ostatnia walka i końcowy filmik. Tylko nie wyobrażajcie sobie bossów. Chodzi raczej tutaj o to co widzieliście na filmiku z bety, czyli np. infiltracja elektrowni z oddziałem frakcyjnym.

Wiem, że zamiast uchylenia rąbka fabuły podałem jej analizę (i to nie profesjonalną), ale czy to nie lepiej? :)

@ gosciu121 - Może twój kolega wysłać jakieś swoje przykładowe dzieło?
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive nismoztune, Ilja.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Soma w 26 Kwi 2012, 13:47

Kręta fabuła jak Metal Gear'rze @.@

Poza tym mi mod coś teraz bardzo często się bugtrapuje w różnych lokacjach.

Ostatni log :

Kod: Zaznacz wszystko
Expression    : fatal error
Function      : CScriptEngine::lua_error
File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
Line          : 180
Description   : <no expression>
Arguments     : LUA error: ...ar sky\gamedata\scripts\xr_monster_combat_new.script:207: attempt to index field 'stalker_target' (a nil value)

Wersja 1.5.10, Lite.
"Forget the past, carry the future."

Soma
Wygnany z Zony

Dołączenie: 20 Maj 2011, 09:09
Ostatnio był: 07 Maj 2012, 19:51
Miejscowość: Baza FOXHOUND / Alaska
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez gosciu121 w 26 Kwi 2012, 15:34

@ smoq2 - poszło na PW, czekam na decyzje
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość