przez smoq2 w 03 Cze 2012, 23:25
Tzn, ja to tak specjalnie zrobiłem, bo broń "trzymana w rękach" wcale nie "odświeża" się automatycznie po przejęciu ekwipunku. Trzeba było dopisać funkcje, która to robi. Uznałem, że będzie to najbardziej optymalne dla procka, jeżeli algorytm będzie od razu porównywał czy zabierana broń jest lepsza od aktualnej, i podmieniał jeżeli "tak". Mogę wcisnąć to dopiero na koniec walki, ale wtedy algorytm będzie musiał trzepać jeszcze raz inwentarz każdego stalkera, który wyszedł żywo z potyczki, aby ocenić zmiany, i dobrać najlepszą broń. Najgorsze jest to, że przy każdym budowaniu listy inwentarza stalkera, system musi "przeskanować" wszystkie 65534 ID dla przedmiotów w grze, czyli brać jakieś ID, patrzeć czy obiekt o tym ID istnieje, sprawdzić co to za obiekt, i czy jest powiązany ze stalkerem, którego inwentarz chcemy skanować. 65534 razy powtarza jedną akcję! To powoduje mikro-pauzę (im komp słabszy, tym jest dłuższa, u mnie twa około 0.5 sekundy), która pojawiająca się za często, może denerwować.