[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez DJ[Zone] w 09 Cze 2012, 18:17

Pomysł - pudło. Za szybko mielibyśmy dostęp do dobrych broni. Poza tym jak wytłumaczyć takie nagłe pojawienie się w Zonie tak "wypasionej" ekipy.

Czytaj uwazniej pisalismy ze nie z extra sprzetem tylko bardziej przecietnym(np. ak74,abakan) tyle ze wieksze umiejetnosci>.<

"Szybki wzrost twojej popularności i zarobków przyciąga coraz większą uwagę ciemnych charakterów. Utworzyli oni grupę, która zamierza się na tobie wzbogacić, Panie Vidic. Radzę mieć się na baczności!"
I ten wrogi oddział zaznaczany jest w PDA.

No bez przesady. Jak ktoś chce zakosić Ci telefon to też dostajesz SMS-a z ostrzeżeniem?

no z tym sie zgodze. Ale za to moglo by byc takie info od handlarza gdybysmy mieli lepsza reputacje u samotnikow np.
"Durad dowiedziałem się, że łowcy głow ciebie poszukują. Miej się na baczności." czy cos takiego

Dodatkowo byli by jak najemnicy zabijaja za pieniadze.

I trochę bez sensu pomysł. Na innych stalkerów jakoś takiej nagonki nie ma (a można się domyślać, że goście w egzoszkieletach i z Vintorezami do biedaków raczej nie należą) a na biednego Durada wszystcy się rzucają.

Troche w tym prawdy jest. Ale gdyby pomys sie przyjal to zawsze mozna to jakos ubarwic.
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Reklamy Google

Postprzez Prif w 09 Cze 2012, 18:35

Za szybko dostęp do dobrego sprzętu? Przecież od początku zakładałem, że działo by się to dopiero kiedy bylibyśmy bardziej nadziani. Kiedy masz to moje przykładowe 50k to raczej z dwururką nie biegasz już, bardziej właśnie jakimś dobrym, nieulepszonym karabinem albo średnim, mocno zmodyfikowanym. Niemniej taki SiG550 czy G36 nie przewróci już wtedy do góry nogami Twojego spojrzenia na oddział renegatów czy wojaków.

Dodatkowo chciałbym, żeby o ile sam pomysł się przyjmie, był to ficzer ograniczony do samotnika. Kto chciałby zadzierać z całą frakcją tłukąc jednego członka dla 50k? Nawet z takim sprzętem jak wymieniłem.

Wytłumaczyć ich sprzęt można dodając do kwestii, wypowiadanych przez stalkerów kiedy się ich zapyta "co nowego w zonie?", wypowiedź w stylu "słyszałem, że od paru tygodni po zonie grasuje pojedynczy oddział, nazywają siebie łowcami okazji i napadają samotników o których powszechnie wiadomo, że są dziani. Ponoć tak się na tym obłowili, że wojskowi im sprzętu mogą zazdrościć. Nikomu teraz nie mówię o żadnych znaleziskach! Strach wyjść ze Składu z dobrym karabinem kiedy ktoś patrzy!"

Za ten post Prif otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DJ[Zone].

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Postprzez dagorladCS w 09 Cze 2012, 20:02

jalkavaki napisał(a):
dagorladCS napisał(a):"Szybki wzrost twojej popularności i zarobków przyciąga coraz większą uwagę ciemnych charakterów. Utworzyli oni grupę, która zamierza się na tobie wzbogacić, Panie Vidic. Radzę mieć się na baczności!"
I ten wrogi oddział zaznaczany jest w PDA.

No bez przesady. Jak ktoś chce zakosić Ci telefon to też dostajesz SMS-a z ostrzeżeniem?

Chodziło mi oto, że któryś samotnik nas ostrzega, a nie ci co na nas polują, to by było głupie... :P
dagorladCS
Kot

Dołączenie: 07 Lis 2011, 17:52
Ostatnio był: 10 Cze 2012, 01:07
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 09 Cze 2012, 23:26

Pomysł fajny, ale:

1. Nie może być to "oddział". Przynajmniej nie w technicznym tego słowa znaczeniu. Szkoda zasobów, poza tym, gdyby był to kolejny oddział chodzący po Zonie, to trudno byłoby mu śledzić gracza. Jak już, to zastosowałbym rozwiązanie z Oblivion/Skyrim/Fallout3, gdzie na widnokręgu gracza spawnujemy kilka NPC, które zaraz po spwanie pędzą na gracza żeby mu powiedzieć o tym, że go zaraz zabiją. :E Osobiście, to taka hollywoodzka zagrywka mnie irytuje, i przeszedłbym od razu do zabijania.
Na pewno nie oznaczałbym ich na mapie. W końcu to ma być zasadzka.
Tu się jednak pojawia problem, jak skonstruować dobrze funkcję, która będzie spawnować napastników? Co prawda już mi się udało zrobić tak, że kompan jak jest teleportowany do gracza, to system stara się go postawić gdzieś za plecami gracza, jednak pewnie nie raz zauważyliście, jak kompan materializuje się przed waszymi oczami, a jeszcze przed chwilą był 50m za wami. Jednak jak o tym pomyśleć, to użycie właśnie tej funkcji nie byłoby takie złe... Tylko zamiast spawnować się 50m a nie 2m za plecami gracza. W końcu mają to być profesjonalni zabójcy, którzy działają idealnie z zaskoczenia. Zaraz pewnie zarzucicie mi, że gracz nie będzie gotowy, ale czy w życiu bylibyście gotowi? :E Pomyślcie, że przynajmniej nie umrzecie od jednej kulki w plecy, tak jak w realu. :E

2. Atakowani byśmy byli tylko z dala od uczęszczanych punktów.

3. Teoretycznie, to gracz też dostaje zadania likwidacji samotników, więc ja bym zrobił to tak, że jeżeli masz negatywną reputację u Samotników, to atakującą grupką będą Samotnicy, jeżeli pozytywną, to mogą być to jacyś niezależni najemnicy, niezwiązani z frakcją "Najemnicy". Użyłoby się dla nich jakiś skinów bez loga Najemników z multiplayera.

4. Pancerze mogą być dobre, broń jednak klasy AK74 i AK74u / L85 i HK53a3 / Wincheaster1300 i M3 i nie wyżej. Co do umiejętności, to na pewno nie będę im pisał dodatkowego AI. Jak już to mogę zwiększyć trochę celność i wytrzymałość, oraz nieznacznie prędkość poruszania się.

5. Czynniki!!!!! Co powinno powodować, że gracza chcą "upolować"? Lepszy sprzęt? Jak zbudować taką funkcję, która by oceniała "poziom" sprzętu gracza? Ja bym raczej został przy zwykłej reputacji wśród samotników. W końcu oznacza ona popularność i idzie w parze z pieniędzmi.
<|25%| - Nikt nas nie rusza bo jesteśmy szarakiem.
>|25%| i <|50%| - Atakuje nas 2 lub 3 samotników/najemników
>|50%| i <|75%| - Atakuje nas 3-5 samotników/najemników
>|75%| - Atakuje nas 6-8 samotników/najemników
-100% - Nie ma sensu, gdyż i tak wszyscy Samotnicy w Zonie chcą nas zaszlachtować.
No i oczywiście, co ile miałby atak następować?
Raz dziennie? Raz na dwa dni?

6. Mając +100% reputację u Samotników możemy faktycznie być ostrzegani przez losowego Samotnika, że ktoś na nas poluje. Może nie aż tak dosłownie jak w poście wyżej, ale możemy dostać smsa, że ktoś np. o nas pytał i źle mu z oczu patrzyło.

7. Efektem ubocznym całego zajścia jest potencjalne sztuczne wstawienie 2-8 broni w ekonomię. Co prawda nałożyłem limity u handlarzy, żeby konwertowali nadwyżkę sprzętu na gotówkę, więc może to nie będzie aż taki problem.

Ogólnie pomysł całkiem fajny, ale widzę w nim masę problemów i boję się, że w efekcie gracze będą bardziej narzekać, niż się cieszyć. Nie jestem przekonany.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez DJ[Zone] w 09 Cze 2012, 23:46

3. Teoretycznie, to gracz też dostaje zadania likwidacji samotników, więc ja bym zrobił to tak, że jeżeli masz negatywną reputację u Samotników, to atakującą grupką będą Samotnicy, jeżeli pozytywną, to mogą być to jacyś niezależni najemnicy, niezwiązani z frakcją "Najemnicy". Użyłoby się dla nich jakiś skinów bez loga Najemników z multiplayera.

Nie dalo by rady zrobic czegos takiego tyle ze po zabiciu ktoregos z samotnikow tyle ze tych ze zlecen? chodzi mi o to ze nie trzeba miec zniszczonej reputacji u nich tylko ze gdy zabijemy np. 3 z koleji samotnika to taka grupa sie pojawia i probuje nas zabic.
DJ[Zone]
Stalker

Postprzez Rumcajs93 w 09 Cze 2012, 23:49

Mi osobiście patent z łowcami się podoba.
Tylko ja bym to sobie tak wyobrażał. Oddział spawnował by się nie za graczem lecz wokół niego. A my idąc sobie przez Zonę nagle zostajemy ostrzelani przez 2-3 snajperów z różnych stron, ze sporej odległości. W trakcie ostrzału do nas starało by się przebić 2 kolejnych atakujących (szybcy zawodnicy, mocny pancerz, szybkostrzelne karabiny [te RC VIRHY byłyby świetne]). Ogień miałby charakter "falowy" - podczas ostrzału napastnicy przeciwnika staraja się dostać jak najbliżej gracza, podczas gdy snajperzy przeładowywują cały oddział wroga stara się pozostać w ukryciu, by znowu ruszyć do natarcia pod osłoną snajperów.

A co do broni to może mogliby mieć oni dobry sprzęt - ale przy upuszczeniu stawał by się on kompletnym złomem (>5% kondycji).
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez smoq2 w 09 Cze 2012, 23:52

@ DJ[Zone] - Może, ale po pewnym czasie, gracz będzie już wiedział, że jak zabije cel zlecenia, to ma się szybko odwracać. Nie będzie zaskoczenia, a po czasie stanie się to nużące. Wole zostać przy reputacji i atakach z krzaków.

@ Rumcajs93 - No właśnie spawnowanie za plecami rozwiązałoby problem odległości, bo jeżeli przed graczem będzie budynek, to system postawi owego łowcę w odległości do ściany budynku.
Kondycja broni w nowej wersji nie będzie ustawiana przy wypadaniu broni z rąk, a przy samym tworzeniu broni, czy to u zwykłego NPC, czy handlarza.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez DJ[Zone] w 09 Cze 2012, 23:55

A co do broni to może mogliby mieć oni dobry sprzęt - ale przy upuszczeniu stawał by się on kompletnym złomem (>5% kondycji).

raczej lepiej by bylo im dac ak74 i cos w tym klimacie bo cotaki gosciu ktory ma mocny pancerz ma dobra celnosc i giwere a gdy go zabijesz to nagle okazuje sie ze jego bron jest nie do uzytku?

Może, ale po pewnym czasie, gracz będzie już wiedział, że jak zabije cel zlecenia, to ma się szybko odwracać. Nie będzie zaskoczenia, a po czasie stanie się to nużące. Wole zostać przy reputacji i atakach z krzaków.

mi nie chodzilo ze odrazu po zabicu tylko po jakims czasie..
DJ[Zone]
Stalker

Postprzez dagorladCS w 09 Cze 2012, 23:56

Taki falowy atak to dobra sprawa, ale 2 snajperów i jeszcze 3 szturmiarzy by nas w moment rozniosło...
A wracając do ostrzeżenia, to przy rozmowie z samotnikami w opcji "Co nowego w Zonie" mogliby oni zawrzeć ostrzeżenie, że ktoś nieciekawy nas poszukuje bo cośtamcośtam
dagorladCS
Kot

Postprzez igla2008 w 10 Cze 2012, 00:01

Wszystko fajnie tylko są pewne ale i nazywają się nasi kompanii. Skoro polować mają na nas jak już jesteśmy dobrzy to i nasi kompanii z byle gównem nie latają co w rezultacie daje efekt natychmiastowej śmierci napastników. Po drugie skoro oni pojawiać się będą za naszymi plecami (tam gdzie zawsze biegnie nasza ekipa) to jakim cudem będą strzelać do nas a nie do nich ?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez dagorladCS w 10 Cze 2012, 00:39

hmm...może jak już mamy kompana\ów to nie odważą się nas atakować?
dagorladCS
Kot

Postprzez DJ[Zone] w 10 Cze 2012, 00:43

wtedy dodanie "łowców" nie ma sensu..
DJ[Zone]
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość