[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Matt141 w 10 Cze 2012, 18:50

@Idek Kiepskie rozwiązanie. Co, jeżeli nie posiada się 8000 RU? Poza tym kto pobiera tą forsę? Księgowy Monolitu z kasą fiskalną? Zresztą podniesienie sprzętu nie nie przeszukanie ciała. Poza tym nie chodzi o samo bogacenie się, ale zdobywanie zacnego sprzętu w zbyt wczesnym etapie gry. Choć swoją drogą właśnie to zawsze stawiam sobie za pierwszy cel w grze ;)

@Smoq

Podoba mi się Twój pomysł z autodetonacją- Monolit to fanatycy akurat godni metod Al-Kaidy. Ale nie wiem Smoq'u, jak to widzisz? Czy oni w momencie wybuchu mają zniknąć? Byłoby to rzeczywiście niezgodne z realiami Universum. Może zrobić inaczej? Nie znam pełnych zasad egzystencji Monolitu tak jak je zapisałeś w kodzie gry, dlatego wszystko piszę w trybie przypuszczającym: członek Monolitu po śmierci natychmiast, albo po padnięciu ostatniego członka oddziału (który byłby "inicjatorem detonacji") wysadzałby się, w szczególności z pukawką którą dzierżył. Głowy nie dam, ale solidny wybuch chyba sprowadza stan sprzętu do poziomu bezużytecznego złomu, w sprzedaży nie wartego nawet 500 RU? Oprócz tego, by nie okazało się, że sprzęt na zewnątrz jest zniszczony, a w plecaku sporo gratów, czy Monolit może się spawnować wyłącznie z porządną bronią długą i tą sztuką amunicji, która cudownym sposobem rozmnaża się w nieskończoność, ewentualnie granatem (być może już tak jest, a ja tego nie wiem?)
W takim wypadku z cudownie pokonanego oddziału uzyskalibyśmy totalny, niefunkcjonujący i droższy w naprawie niż kupno nowego szmelc, zero kasy, zero leków, żarcia i bonusów. Gra warta świeczki tylko, jeżeli kogoś kręcą wyłącznie bronie zdobyczne (jak mnie, jestem patologicznym łowcą okazji)

Można byłoby to również zrobić jeszcze inaczej, dość niekonwencjonalnie. Czy istnieje możliwość "zrobienia" z ciała Monolitowca miny o zwiększonym zasięgu, ale działającej tylko w razie podejścia głównego bohatera? Wtedy ograbienie byłoby praktycznie niemożliwe, chyba, że bylibyśmy już małym czołgiem. A na tym etapie gry sprzęt Monolitu już nie jest taką gratką. Nie wiem jednak, czy taka operacja jest możliwa z punktu widzenia kodu gry ;)

Tak na marginesie: Panowie, zatrzęsienie coraz to nowych, skomplikowanych w wykonaniu pomysłów w momencie, gdy prace trwają nad bardzo poważną innowacją może irytować. Poczekajmy i myślmy nad rozwiązaniami obecnych problemów, nie tworząc nowych.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Reklamy Google

Postprzez Idek w 10 Cze 2012, 19:27

A może po śmierci monolit zmieniałby się w anomalię grawitacyjną i ciało byłoby wciągane przez nią do góry i przerabiane na kompot ?
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Kozaki: 20

Postprzez DJ[Zone] w 10 Cze 2012, 19:34

jak to sobie wyobrazasz zabijesz 6 tkaich oddzialow i z mapy robi ci sie jedno wielkie pole anomali
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Postprzez gosciu121 w 10 Cze 2012, 20:13

A może ta opcja była by do włączenia? (jeżeli miała by być) Bo jednak trochę Mnie to odstrasza...
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez Idek w 10 Cze 2012, 20:29

Ale to pole się wyłancza po 1-2 minutach (realnych)
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność

Postprzez Kenzelek w 10 Cze 2012, 21:24

Aspekt z wybuchaniem monoliciaży jest,za bardżo ,,przesadżony".Lepiej tego nie ruszać... :E

@Edit

Tyczy się to też raczej aspektu z anomaliami :P I pochłanianiem Monoliciaży przez Zonę. :D
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez igla2008 w 10 Cze 2012, 21:49

Ludzie dajcie sobie luz z tym oddziałem monolitu. Skoro oni mają polować tylko na doświadczonych graczy to czy ten stary kałach którego on dzierży aż tak wam przeszkadza?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez Juraszka w 10 Cze 2012, 23:00

a może wprowadzić jakieś ograniczenie, że ilość posiadanego exp, decyduje czy możemy pobrać przedmioty od monolity czy nie?
Problem utaj jest taki, że każdy rodzaj ograniczeń zbierania sprzętu wpływa na ekonomię.
Dlatego nie można go ograniczać jedynie bohaterowi ale tym samym, skoro nie ma "blokady" to monolit nie może mieć lepszych broni, bo zaraz wszyscy by się dorobili na nich...

Może udałoby się zrobić aby monolit miał... hmmm... 5x więcej hp i powolną regenerację hp?

Na prawdę nie wiem jak to rozwiązać... chyba pozostawić tak jak jest...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez jalkavaki w 10 Cze 2012, 23:27

Ale w jakikolwiek sposób wzmocnimy Monolit to i tak znajdzie się taki co za pomocą PM i kilkudziesięcoi QL dobierze się do tej broni.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Matt141 w 10 Cze 2012, 23:31

Juraszka, gdyby dać im takie HP, to zostawialiby za sobą malowniczy szlak znaczony krwią samotników i frakcyjnych.
Dość już, że w ciągu ostatnich dni widziałem następujące po sobie dwie piękne sceny:
-Czterech Wojskowych wyrzyna Najemników z ponad 20 do 7 ledwo zipiących osobników. Nietrudno sobie wyobrazić, jak ja, po całej bitwie z gracją i nonszalancją zebrałem całkiem imponujący arsenał, nikt mi nawet nie zdążył przeszkodzić. Nie ma sensu wzmacniać komukolwiek parametrów, i tak są zabójczy.
-pijawka "predator" sama wyrzyna cały świeżo spawnowany oddział Wojska. Z pomocą jednego zzombifikowanego stalkera.

Zdezelowanie broni nie zmienia drastycznie balansu ekonomii. Dość dobrze wspominam już dość odległą scenę, w której zdobyłem dwa mocno podniszczone TRG na Monolicie. Wiem, że te czasy już nie wrócą, jednak nie zrobiły one ze mnie króla świata. Można rzeczywiście albo ograniczyć dostęp do sprawnej, świetnej broni od Monolitu, albo ograniczyć ich spawn. Tak, jak jest ustawiony obecnie może być zadowalające, ponieważ ich wycieczki do Zony nie są za częste.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 7

Postprzez Rumcajs93 w 10 Cze 2012, 23:38

Patrol Monolitu/Wojska/Renegatów zawsze zostawiał za sobą czerwony szlak i zawsze będzie zostawiał.
Tutaj chodzi o coś w rodzaju doświadczenia - wrogie patrole a dokładnie ich członkowie mają ogromne doświadczenie, przez co są one w stanie zabić sporą ilość frakcyjnych kotów.
Czyli jak już powiększać HP to max. 2-krotnie - inaczej nawet gracz będzie miał z nimi ogromny problem.

A co do walk z mutantami to w tym nowym AI czasami widać dziwne zachowania.
Na przykład przyciągnijcie jakieś mutanty w okolice wejścia do składu na wysypisku - ochroniarze zauważą kreatury nawet jeżeli rozdzielać będzie ich gruby mur (6 zmysł :P), ale nie są oni w stanie szybko się z tym uporać - istnieje chyba jakaś niewidzialna granica ich jurysdykcji - i podczas walki z mutantem za nic jej nie przekroczą, tą granice wyznacza brama składu.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez smoq2 w 11 Cze 2012, 10:56

Dobra, nie będziemy wydziwiać, i damy monolitowcom następujący arsenał:

- AK74u
- HK53a3
- AK74
- L85
- Abakan
- LR300
- TRG22
- M3
- Wincheaster 1300

Tylko teraz już bez próśb o g36 i SVD/PSG-1 dla Monolitu, bo to będzie lekka przesada. Nawet jeśli Monolit ma dostęp do takiego sprzętu, to na pewno nie rozdawałby go patrolom, a wykorzystał do obrony bazy.

I jeszcze raz tłumaczę!!

Kondycja broni nie będzie (aktualnie jest, ale nie będzie w nowej wersji) losowana przy zabiciu stalkera, a w momencie kiedy broń pojawia się w Zonie.
Ostatnio edytowany przez smoq2 11 Cze 2012, 14:36, edytowano w sumie 2 razy
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość