[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Juraszka w 22 Cze 2012, 18:35

ja wiem! Wolność sprawia nam największy problem bo leją się w pierwszej kolejności z Bandytami, do których muszą jeden poziom przejść... Ogólnie mam pomysł jak to rozwiązać ale wiele osób może być przeciw...

EDIT: przepraszam, moje ścieżki powodowały "kolizje" z "ramami czasowymi" w których jest gra, bo wychodziło na to że gracz przechodzi z magazynów do czerwonego lasu (przez Mózgozwęglacz, który jeszcze jednak nie jest wyłączony - czyli jest bee)

Gdyby nie te ramy czasowe... gdyby historia TFW nie była umieszczona między fabułą CS a SoC... a opowiadała by całkiem inną historię... to byłoby łatwiej.

Najlepiej byłoby też wprowadzić Mózgozwęglacz Prypeć... koniec marzeń :P

EDIT 2: a może zmienić walczące ze sobą strony?

Czyste Niebo vs. Powinność
Opór vs. Bandyci
Wolność vs. Najemnicy
hm?
Ostatnio edytowany przez Juraszka, 22 Cze 2012, 18:46, edytowano w sumie 1 raz
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Reklamy Google

Postprzez Rumcajs93 w 22 Cze 2012, 18:43

Moja wizja na szybko:
ROSTOK
Bar przejmuje role składu. Może dałoby się wsadzić do gry postać barmana - miałby on takie same znaczenie jak Roman. Arttraderzy (ochrona składu) krążą sobie po terytorium baru, oraz po 1oddziale na posterunki przy przejściach na Wysypisko i Dzicz. A "ambasadorzy" będą rozsiani po całym barze. Przykładowe lokalizacje:
Image
Opór - Siedzą przy ognisku, wódkę popijają.
Czyste Niebo - Krażą sobie w dobudówce, na zachód od przyszłej areny
Najemnicy - Chodzą sobie po domku w którym w przyszłości będzie urzędował Pietrienko
Powinność - Rozsiedli się przy ognisku w swojej przyszłej bazie
Wolność - Siedzą sobie przy ognisku w Hangarze (północno-zachodna część baru)
Wojskowi - znajdują się przy którymś ze stolików w barze. Albo jest też opcja w której będą znajdowali na "zapleczu" baru, tylko może w tym drugim przypadku mozna postawić dodatkowego wojskowego na straży (w miejscu Garika) - przepuści nas za flaszkę :P
No a bandyci, monolit, renegaci wejścia na teren ten nie mają.
No chyba że, ale to sfera marzeń można by wyedytować mapę tak aby właściwy Bar był 2-3 razy jakby to napisać pojemniejszy - wtedy wszyscy pomieściliby się w jednym miejscu.

DZICZ

Opcja Kła jest fajna - ta z siedzibą myśliwych.
Chociaż marzyłby mi się taki mały obóz stalkerów-dezerterów mających dość konfiktów, niektórzy z nich chcieliby opuścić już Strefę - chcąc zebrać pieniądze potrzebne na przerzut ich poza granice - sprzedają Oni swój sprzęt, znalezione artefakty, etc.

WYSYPISKO

Słyszałem że w którymś buildzie SHOCa gra przywidywała istnieje frakcji Kopaczy - w TFW można by stworzyć grupkę ludzi mających gdzieś konflikty, którzy krążą po wysypisku szukając artefaktów i jakiegoś pożytecznego złomu na sprzedaż. Ich dowódcą mógłby zostać Kret (z Cienia Czarnobyla) albo Dziki Napr (z wanillowego Czystego Nieba).
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??

Za ten post Rumcajs93 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kolokolo98, Ilja.
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez pajak117 w 22 Cze 2012, 18:57

smoq2 napisał(a):Wklej też kilka linijek wyżej z loga.

Proszę bardzo.

Kod: Zaznacz wszystko
* Game Slip_quicksave.sav is successfully saved to file 'c:\users\public\documents\stalker-stcs\savedgames\slip_quicksave.sav'
* Saving spawns...
* Saving objects...
* 24391 objects are successfully saved
* Game 23.sav is successfully saved to file 'c:\users\public\documents\stalker-stcs\savedgames\23.sav'
* Saving spawns...
* Saving objects...
* 24335 objects are successfully saved
* Game 23.sav is successfully saved to file 'c:\users\public\documents\stalker-stcs\savedgames\23.sav'
* Saving spawns...
* Saving objects...
* 24277 objects are successfully saved
* Game Slip_quicksave.sav is successfully saved to file 'c:\users\public\documents\stalker-stcs\savedgames\slip_quicksave.sav'
! [LUA][ERROR] ATTENTION!!! ATTENTION!!! ATTENTION!!! ATTENTION!!!
! [LUA][ERROR] ENFORCED ABORT: Post everything below this line in your report!
! [LUA][ERROR]
! [LUA][ERROR]
! [LUA][ERROR] ERROR: Cannot locate TFW data file: C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\savedgames\23.tfw

FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ....t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\scripts\_g.script:982: bad argument #2 to 'format' (string expected, got nil)

Przy długiej walce z mutantami gdy uciekałem przestały mnie gonić i wróciły do swojej siedziby, więc miałem chwilę "przerwy", po strzale zawiesił mi się wskaźnik procentów "HP" mutanta w którego ostatnio strzeliłem i nie znikał ani się nie zmieniał gdy strzelałem. Gdy mnie w końcu zabiły, bo stały się nieśmiertelne, chciałem wczytać save z czasu "przerwy". Po zaznaczeniu sava wywaliło i zawsze wywala gdy tylko zaznaczę ten save. Miałem misję by oczyścić obszar "coś zabija stalkerów... itd".
pajak117
Kot

Dołączenie: 17 Cze 2012, 19:09
Ostatnio był: 22 Lip 2013, 13:34
Miejscowość: Parczów
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 0

Postprzez Juraszka w 22 Cze 2012, 19:09

Image

ta mapka zawiera chyba wszystkie przejścia, w miarę logiczny sposób dane, i powiem tylko tyle, że jest problem z tymi frakcjami... jest ich za dużo, na obecną ilość poziomów, i mowa tutaj o Najemnikach dla których nie przewidziano bazy w CS.

Tak jak pisałem wcześniej, zmiana walczących stron może trochę ułatwić nam sprawę, albo można pomyśleć o "połączeniu" frakcji w tymczasowe "sojusze" np. Powinność i Najemnicy, Czyste Niebo i Opór, Bandyci i Wolność?

Na prawdę nie mam pomysłów jak to zrobić...
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez Wojak w 22 Cze 2012, 19:13

Puste Wysypisko to kiepski pomysł, ponieważ oddziela on praktycznie wszystkie frakcje od siebie samych. Jakby była tam malutka baza samotników to logiczne było by (bynajmniej w rzeczywistości) że ktoś by ich wykurzył, ponieważ skład jest dobrym punktem strategicznym nie nadającym się na bezpieczny domek dla kilku samotników. Z resztą, jakby wykurzyć stąd wszystkich samotników to frakcja, która zajęła by Skład JUŻ była by na wygranej pozycji, zagarniając wielki kawałek tortu. Jestem zdecydowanie przeciwko wykurzaniu samotników ze składu. A co z barem? Neutralna strefa lepsza była by z Baru, niż ze Składu, ale jakby przeniesiono ją do baru to ZNÓW ktoś by ich wykurzył. Same problemy przynosi nam bar, same problemy + mus na dodanie kolejnej metropolii. Nie może być sam Rostok?
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 37

Postprzez DJ[Zone] w 22 Cze 2012, 19:44

na wysypisku ma byc posterunek samotnikow.
napisales ze z baru by ich wykurzyli to niby z wysypiska nie?
przynajmniej tak zrozumialem
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Kozaki: 6

Postprzez Wojak w 22 Cze 2012, 19:49

Albo źle napisałem, albo źle zrozumiałeś. Robienie w Barze drugiej strefy neutralnej nie ma sensu. Przeniesienie strefy neutralnej też nie ma sensu, bo wykurzono by samotników ze SKŁADU (wiem, źle to wcześniej ująłem). Po za tym padały też sugestie o zrobieniu małej bazy samotników jak z SoC. Planowano też zupełne wyrzucenie samotników. Komentowałem tylko sugestie innych i dodałem własną, chyba wszystko zrozumiałe. A żeby nie było, że spam, to najlepiej Najemników umieścić w Rostoku i zrezygnować z Baru, bo on nic ciekawego nie wniesie.

Edit: Jakby nie patrzeć, moim zdaniem Bar jest zakałą. Kolejna zbędna metropolia która nic nie wniesie, a tylko zaludni i tak już przeludnioną Zonę.
Ostatnio edytowany przez Wojak, 22 Cze 2012, 19:57, edytowano w sumie 1 raz
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Postprzez smoq2 w 22 Cze 2012, 19:55

@ Juraszka - Ja w swojej ostatniej mapce trochę pozmieniałem, i frakcje, które dzieli od siebie tylko jedno przejście, walczą ze sobą w pierwszej kolejności, tj.

Najmicy(Czerwony las)<>Wolność(Magazyny)
Powinność(Agroprom)<>C. Niebo(Bagna)
Opór(Kordon)<>Bandyci(Dolina)

Najemników chciałem wrzucić do Kopalni w Czerwonym Lesie. Wygląda ona całkiem ok jak na prowizoryczną bazę. Działałaby na tych samych zasadach co Bunkier, a handlowaliby z Leśnikiem, czyli nie zmieniłoby się za dużo. Za to po przejęciu Magazynów od Wolności, by sobie ustanawiali bazę na ich miejscu. Rozwiązanie całkiem podobne do aktualnego, tylko miejsca się zmieniają.

@ Rumcajs - Bardzo fajne ustawienie postaci. Właśnie tak ich wszystkich ustawimy.

Co do Dziczy... Szczerze, to myślałem, że skoro Bar jest tak mały, to Alik dawałby nam zadania na wybijanie mutantów/renegatów w Dziczy. Byłyby trochę lepiej płatne, i trochę trudniejsze. Nie myślałem aby robić tam kolejną bazę, gdyż Dzicz jest trochę "liniowym" poziomem, podobnie jak Bar. Mnie na przykład irytowało to, że przechodząc tamtędy, zawsze musiałem przejść obok tej budowy gdzie zawsze siedzieli Najemnicy.

@ Wojak - Nie za bardzo da się zrezygnować z Baru. Że się tak wyrażę, dostajemy obie mapy "w pakiecie".
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Wojak w 22 Cze 2012, 20:02

Rozumiem. Już rozumiem i nie chce już więcej wszystkim truć dupy na temat zbędności Baru, ale niech wszyscy się zastanowią: czy Bar i Rostok na prawdę są potrzebne? Te lokacje po prostu... będą by być. Trzeba by wymyśleć zupełnie nowe rozrywki i je tam wprowadzić. Tu kończą się moje pomysły.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Postprzez DJ[Zone] w 22 Cze 2012, 20:17

Tu troche bardziej chodzi o to zeby dodac troche klimatu z SoC:D
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Kozaki: 6

Postprzez Juraszka w 22 Cze 2012, 20:18

czyli walki między sobą prowadzone są tak jak i ja myślałem :P przyznam się szczerze że nie mogłem rozszyfrować tej Twojej mapy smoq, więc pisałem bez tej wiedzy...

Ta kopalnia w Czerwonym Lesie to była moja ulubiona kryjówka, gdy grałem jako samotnik... mimo, że to punkt zasobów, frakcje nie wchodziły do Czerwonego Lasu, więc miałem spokój z ewentualnymi gośćmi, czasami mutanty przychodziły w gości, więc przed jaskinią był "ładny stosik" :E mutantów.

Tak ogólnie, jestem osobą co lubi się bawić w odgrywanie swojej postaci - codzienne życie samotnika. Dla niektórych to byłoby zwyczajne marnowanie czasu, siedzenie i patrzenie się w ognisko, słuchanie opowieści innych stalkerów, mimo, że sam mogłem dać radę 2-3 oddziałom bandytów, zazwyczaj ostrzeliwałem ich i uciekałem... co ja chciałem powiedzieć... aha... brakuje mi trochę miejsc w których gracz, jako samotnik mógłby "zamieszkać".

Najlepsze miejscówki są zajęte w jakichś sposób, większości to punkty zasobów lub miejsca gdzie przesiadują neutralni handlarze, jest jeszcze kompleks w Jantarze ale... promieniowanie i bardzo mili "ochroniarze". :E
Wave

Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez Rumcajs93 w 22 Cze 2012, 21:55

No i jeszcze Alik/Roman mogliby nam dawać zadanie na wspomożenie pozycji obronnych przed atakiem wojska/renegatów/monolitu/mutantów.
Coś w stylu "z Wysypiska nadciąga fala mutantów. Nasz zachodni posterunek może nie dać im rady, jeżeli się przebiją mogą wyrządzić sporo szkód na terenie całego baru. Pomoc zostanie sowicie wynagrodzona"
"pomiędzy Magazynami Wojskowymi a terenami rostoku stalkerzy zauważyli liczne oddziały monolitu, widocznie chcą oni wziąć szturmem Bar, by zemścić się za poległych braci, oraz zorganizować bazę wypadową na południowe rejony Zony"
Oferta miałaby ok.15% możliwość powstania dla takiego zadania.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość