[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Juraszka w 27 Lip 2012, 12:14

co do tego pomysłu smoq'a który nazywam "systemem slotowym" lub "systemem modułowo-slotowym", to te przedmioty ulepszające powinny być nazywane "modułami" a miejsca na moduły - właśnie "slotami"... co prawda nic nadzwyczajnego tutaj nie napisałem, raczej nakierowałem na konkretną terminologię :E
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 27 Lip 2012, 14:27

Dla mnie raczej większego znaczenia to nie ma jak się taki system będzie nazywał. Ważne jak będzie działał i jakie możliwości wprowadzi. :)
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez duty w 27 Lip 2012, 16:14

Jeśli chodzi o terminologię to popieram Juraszke "systemem modułowo-slotowy" nawet fajnie brzmi, sam pomysł jest dobry , choć pobieranie opłat za zdjęcie modernizacji w takiej samej wysokości to przesada, nie lepiej dodać moduły podstawowe które zostaną wyjęte w czasie modernizacji i zawsze można było by je podmienić z powrotem np takie suwadło zamkowe poprawiające szybkostrzelność można wymienić na nasze stare suwadło jeśli zachowaliśmy je bez jakiś kosztów albo lepsze płyty z kevlaru w kombinezonie na zwykłe stalowe ...przydały by się też ikony do tych modułów.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez karol626 w 27 Lip 2012, 17:19

Mam pytanie i z góry przeprzaszam jeżeli juz było ale nie przeczytałem wszystkich 400 stron. Mianowicie znalazłem kilka naszywek:Powinności i Wojskowych pisze żebym oddał je handlarzowi lecz jak juz udaje się do handlarza powinności to nie mam tam żadnej opcji związanej z naszywkami chociażby "Przynisłem to o co prosiłeś" czy jakoś tak, a naszywek wojskowych to nie wiem do kogo próbować nawet oddać. Ogólnie chciałbym wiedzieć czy to jest jakiś bug czy naszywki są dopiero w fazie "produkcji" i czy dało by się to naprawić w jakiś sposób. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
karol626
Stalker

Dołączenie: 27 Lip 2012, 16:25
Ostatnio był: 05 Wrz 2015, 16:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 3

Postprzez Crew w 27 Lip 2012, 18:13

Podczas rozmowy z handlarzem przyciśnij Handel i sprzedawaj je.
ASUS ROG Strix G17 R7-6800H/32GB/1TB + 4TB/Win11 RTX3070Ti 240Hz
Awatar użytkownika
Crew
Łowca

Dołączenie: 22 Lut 2008, 19:11
Ostatnio był: 20 Maj 2025, 20:35
Miejscowość: Wałcz
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 19

Postprzez jalkavaki w 27 Lip 2012, 18:35

System "modułowo-slotowy" wygląda obiecująco. Ale... Każdy inaczej podchodzi do gry i każdego będzie ciężko zadowolić.
Wykoncypowałem to tak: moduły można kupić u handlarzy, znaleźć w schowkach, przy zwłokach itp. a u technika je zamocować (oczywiście za opłatą, ale nie wielką, bo to tylko robocizna). Cosik jak w F:NV. Każdy gracz więc mógłby sam sobie modyfikować w plikach handlarzy dostępność i cenę modułów. Spory minus stanowi natomiast kupa roboty jaką trza włożyć (nowe ikonki modułów, skrypty itp. itd.).
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez kolokolo98 w 27 Lip 2012, 20:04

Co do tego systemu, to będzie on jeszcze w najbliższym patchu czy w tym po najbliższym?
Image
"Today I didn't even have to use my AK
I gotta say it was a good day"
Awatar użytkownika
kolokolo98
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2011, 18:34
Ostatnio był: 22 Kwi 2018, 18:14
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 22

Postprzez Wilk Fenris w 27 Lip 2012, 20:55

Być może się wyłamie z szeregu, ale nie do końca mnie przekonuje ten system "modułowo - slotowy". Jest to kwestia pewnej konsekwencji i logiki w działaniu.

Naturalne jest to, że każda broń ma określoną konstrukcję i można zastosować modyfikacje tylko w zakresie, w jakim pozwalają na to mechanizmy samej broni. Nie zrobimy z kałacha snajperki, a z MP5 nie zrobimy karabinu szturmowego. Ograniczenia takie jak wielkość samej broni, waga, długość lufy, a co za tym idzie prędkość wylotowa pocisku, kaliber i rodzaj amunicji, rodzaj zamka itp. itd. To są rzeczy nie do przeskoczenia... zmiana takich parametrów to nie modyfikacja... to praktycznie przeprojektowanie całej broni, co moim zdaniem w warunkach polowych jest zwyczajnie niewykonalne.

Obecny system narzuca ograniczenia... i to bardzo dobrze. Nowy system w proponowanym kształcie zlikwiduje te ograniczenia, co już nie jest zbyt logiczne. Teraz np. możemy wprowadzić w większości broni np. 2 maks 3 modyfikacje wpływające na celność, kosztem np. niezawodności, wagi, czy odrzutu. Jest to logiczne, ponieważ każda broń ma ograniczone zdolności modyfikowania jej mechanizmów. Niektórych rzeczy po prostu nie da się poprawić, bo to będzie już inna broń. Dlatego uważam, że np. 7 czy 8 modyfikacji wpływających tylko na celność lub np. na szybkostrzelność, to czysty absurd.

Jeżeli już miałby być system "modułowo-slotowy", to ja bym proponował inne jego wykorzystanie. Polepszanie parametrów odbywałoby się nie poprzez zapychanie pustych slotów dowolnymi modyfikacjami, a poprzez wymianę jakiejś części broni na element lepszej jakości. Weźmy np. takie wspomniane już suwadło zamkowe.

Mamy w broni suwadło standardowe, czy jak tam kto woli fabryczne, które znajdowało by się w broni na starcie jako moduł. Można je jednak wymienić na suwadło lepszej jakości. Różnicę uzyskiwałoby się poprzez dobieranie sobie odpowiednich części. Byłyby np suwadła poprawiające niezawodność, ale też i takie, które poprawiają szybkostrzelność. Gracz decydowałby co ważniejsze dla niego, ale byłby ograniczony ilością części możliwych do wymiany, oraz tym, że dana cześć modyfikuje tylko dwa lub trzy możliwe parametry. Zachowana by była pewna logika, ponieważ nadal nie dało by się wprowadzić 7 czy 8 modyfikacji na celność, a jednocześnie gracz miałby więcej swobody niż obecnie i mógłby swoje modyfikacje podczas gry dowolnie zmieniać. Każda zmiana byłaby wiec odwracalna, czego obecnie nie ma.

Taki system jest bardziej skomplikowany, ale nie tak mocno jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Owo przykładowe suwadło byłoby bowiem wspólne jako moduł dla wszystkich broni, w których dałoby się wymienić suwadło. To oznacza, że takich modułów suwadła trzeba by było przygotować od 3 do 5 w zależności od tego jak mocno chcemy różnicować parametry broni w danym zakresie. To samo dotyczyłoby pozostałych modułów. Liczba modułów nie byłaby wiec wcale tak drastycznie większa niż w systemie całkowicie swobodnym. Jedyne skomplikowanie to fakt, że w każdej broni trzeba by było przygotować odpowiednie sloty na konkretna część, zamiast dowolnych slotów w które dałoby się wsadzić cokolwiek.

Jeżeli jest to wykonalne, to moim zdaniem gra jest warta świeczki. Plusów jest kilka... i jeden minus :P
+ nie łamiemy zasad logiki :P
+ gracz miałby dużo swobody w modyfikowaniu broni, przy zachowaniu granic rozsądku
+ każda broń zachowałaby swój charakter i przeznaczenie
+ każda zmiana byłaby całkowicie odwracalna
+ można by było wprowadzić zróżnicowanie cenowe np. wymiana modułu kolby byłaby tańsza niż np. wymiana modułu suwadła... cena zależałaby wiec od poziomu skomplikowania danej części, a nie od tego ile modułów ma broń (co też jest bardziej logiczne)
- większe skomplikowanie systemu, niż przy modulowaniu swobodnym

Nie wiem na ile moje pomysły są realne, ale moim zdaniem pełna swoboda w modulowaniu nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Psuje to indywidualny charakter każdej broni i nie jest zbyt logiczne...
Awatar użytkownika
Wilk Fenris
Stalker

Dołączenie: 29 Sty 2010, 02:15
Ostatnio był: 01 Maj 2014, 18:55
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 4

Postprzez jalkavaki w 27 Lip 2012, 20:57

Z tego co rozumiem to Smoq dopiero zastanawia się nad wprowadzeniem tego systemu ulepszeń, oraz jak ma to wyglądać. Czyli w najbliższej przyszłości raczej się nie pojawi.
Wrócę jeszcze do mojego pomysłu z modułami. Aby ominąć żmudny dosyć proces robienia i wrzucania ikon poszczególnych części można użyć jednej ikony przedstawiającej jakąś skrzyneczkę/pakunek i ta ikona przypisana by była do każdego modułu czyli i ulepszona rura gazowa do AKS74 i nagwintowana lufa do TOZ 34 miały by tą samą ikonę.
Edit: Popieram całkowicie przedmówcę. O czymś podobnym myślasłem
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez smoq2 w 27 Lip 2012, 21:40

@ Wilk Fenris - Pomysł dobry, lecz od strony wykonania wyglądałby tak samo kulawo, jak to co mamy teraz. Przede wszystkim:

System nie pozwala na instalowanie dwóch różnych modyfikacji, które zmieniają ten sam parametr. Czyli, jeżeli jedna modyfikacja dodaje +100 strzałów/min a druga zmniejsza tą wartość o -50, system weźmie pod uwagę tylko tą, która zostanie zainstalowana ostatnia. Czyli, jak mamy broń o 650 RPM, i zainstalujemy pierw modyfikację dodającą 100 a późnej odejmującą 50, to na końcu będziemy mieli 600, a nie 700, bo pierwsza modyfikacja zostanie "olana".

Oznacza to, że każdy wymienny komponent w twojej propozycji może ...........

Hmm, wybacz cały ten powyższy tekst, właśnie wymyśliłem jak może mieć to ręce i nogi, i jak oszukać silnik. Twój pomysł jest jak najbardziej możliwy pod względem wykonania, tylko wartość modyfikująca musiałaby być stała dla każdego komponentu. Czyli każdy komponent może dodawać lub odejmować np. 5% do jakiegoś parametru. Np:

Zamek typ 1
+5% RPM
-5% Celność

Zamek typ 2
+5% Celność
-5% Wytrzymałość

Itd.

Teraz, oszustwo polega na tym, że "technicznie" modyfikacja zmienia tylko jeden parametr. Czyli, jeżeli (przykładowo) zainstalujemy poniższe elementy:

Zamek
+5% RPM
-5% Celność

Lufa
-5% Celność
+5% Wytrzymałość

To system uzna, że modyfikacje zainstalowane są nie dwie (Zamek, Lufa) a trzy (RPM, Celność, Wytrzymałość).

Co prawda mój pomysł pozwalałby uzasadnić dlaczego G36 jest tak dużo droższe niż L85 - bo miałoby z 2 lub 3 sloty więcej. Na chwilę obecną jak mam L85 to nie chce mi się kupować G36 bo jakoś kosmicznie lepsze nie jest, a ja maiłem na celu spowodować żeby gracz faktycznie chciał po coś kupować lepszy sprzęt. W twoim pomyśle każda broń będzie miała tyle samo slotów +/- slot na szynę pod celownik/granatnik.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Eff3ctiv3 w 27 Lip 2012, 21:43

Czemu za sprzedaż broni dostaje się tak mało pieniędzy? Chyba w zonie każda broń jest na wagę złota, więc handlarze powinni płacić godziwie. Oczywiście w przypadku sprzętu , który jest w miarę w dobrym stanie .
Eff3ctiv3
Kot

Dołączenie: 30 Cze 2012, 15:20
Ostatnio był: 17 Cze 2013, 18:49
Miejscowość: Варшаве
Kozaki: 0

Postprzez Wilk Fenris w 27 Lip 2012, 22:08

Własnie obawiałem się pewnych problemów z wprowadzeniem tego w życie... z powodu pewnych technicznych ograniczeń.

Widzisz moja główna obawa jest taka, że swobodny system slotów zabiłby kompletnie indywidualny charakter każdej broni. Teraz każda broń ma pewne ograniczenia i fajnie by było te ograniczenia zachować. Ba... zmiana tego systemu mogłaby nawet bardziej uwidocznić różnice pomiędzy poszczególnymi modelami. A to moim zdaniem bardzo dobrze... nie warto poświęcać zróżnicowania po to, aby uzasadnić cenę.

Ps. Chciałbym zrozumieć zasadę działania systemu modyfikacji broni... jeżeli dobrze zrozumiałem to system nie przyjmuje wartości przeciwnych na jeden parametr, czyli np. jeżeli jeden moduł dodaje do celności 10% a drugi odejmuje 5%, to system przyjmie tylko tę wartość, która zostanie wprowadzona ostatnia. A jak jest w przypadku dwóch wartości dodatnich np. +5% celności a później znowu +5% celności? Czy system wtedy poprawnie doda 10%? Jeżeli doda poprawnie, to warto się zastanowić, czy modyfikacja powinna w ogóle mieć wartości ujemne. Z założenia ma to być ulepszenia, a wiec może warto rozważyć, czy nie lepiej różnicować moduły tylko wartościami dodatnimi np.

suwadło które dodaje
1) +10% szybkostrzelności
2) +5% szybkostrzelności +5% niezawodności
3)+10% niezawodności

itp. itd. Można by było wtedy uniknąć sprzecznych parametrów wprowadzanych do systemu.
Awatar użytkownika
Wilk Fenris
Stalker

Dołączenie: 29 Sty 2010, 02:15
Ostatnio był: 01 Maj 2014, 18:55
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości