[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smichal74 w 05 Sty 2013, 13:03

Mam problem ponież gram już tydzień w tfw i miałem dwa save samotnika i najemnika i więcej czasu poświęcałem samotnikowi jak odpalam save to dobrze chodzi a potem ma ściny i nie wiem dla czego :/.Więc odpaliłem save z najemnikiem i sie nie cieło pograłem zaledwie 3 godziny podbiłem zone i znowu mi sie tnie
dla sprawdzenia zacząłem nową gre i nie ma ścin chodzi płyniutko że marzenie i o co chodzi z tymi ścinami raz sie tnie a na początku gry .może ktoś pomóc stawiam :wódka: :wódka:
Windows 10 pro,I5 7400,Rx 470 Gigabyte G1,8 Gb ram ddr4,XFX Core ts550w,MSI h110 pro-vd,Toshiba p300 1tb,Adata Su800 128gb.

ImageImage
Awatar użytkownika
smichal74
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2012, 16:32
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 11:50
Miejscowość: Zona/bar
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 45

Reklamy Google

Postprzez kamiloxed w 05 Sty 2013, 14:07

jak zapiszesz grę jak się tnie i ją wczytasz to też tnie ?
ja mając 8GB ram na TFW mam zapełnione ok 50% ramu ;/
ale i tak najbardziej grafa ma przewalone bo na styk 35 fps (stałe)
jeśli masz słabszego kompa to proponowałbym zmnienić o pozycje niżej poziom oświetlenia np
z rozszerzonego dynamicznego na samo dynamiczne /statyczne jak to nie pomoże to nie wiem
i czy masz najnowsze stery bo to też ma wpływ

Za ten post kamiloxed otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive smichal74.
kamiloxed
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2012, 01:10
Ostatnio był: 11 Mar 2013, 18:11
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez OmegaPL w 05 Sty 2013, 15:07

Mi też zajmuje ok. 50% ramu czasem to chyba zależy od zainstalowanego ramu im więcej go masz tym więcej gra będzie mogła zapisać w pamięci i szybciej będzie np. przechodzenie pomiędzy obszarami(levelami) .

edit: Ja mam 4gb :)
OmegaPL
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2010, 00:04
Ostatnio był: 03 Lut 2015, 02:09
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 3

Postprzez smichal74 w 05 Sty 2013, 15:40

kamiloxed zrobiłem tak jak mówiłeś i dla mnie gra chodzi dobrze tak jak obiecałem łap :wódka:.
A co do sterowników to nie wiem starszy brat ma to w jednym palcu :E tak więc dziękuje za pomoc.
Windows 10 pro,I5 7400,Rx 470 Gigabyte G1,8 Gb ram ddr4,XFX Core ts550w,MSI h110 pro-vd,Toshiba p300 1tb,Adata Su800 128gb.

ImageImage
Awatar użytkownika
smichal74
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2012, 16:32
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 11:50
Miejscowość: Zona/bar
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 45

Postprzez kamiloxed w 05 Sty 2013, 18:32

widzisz ja mam wszystko na max (w zaawansowanych na max bo tak to nie ma np pola widzenia na max itp) to dla tego mi tak mocno ram zabiera
kiedyś zobaczyłem że sama grafa 4GB RAM mi zabiera xd a ma przecież jeszcze 1GB VRAM aż się zdziwiłem
ja to bym polecał pobawić się jakieś 2h z frapsem i poszukać tak optymalnej konfiguracji ustawień by gra trzymała powiedzmy te 30-35 fps
Oświetlenie w nocy podczas burzy wymiata :D

:

Image

:

Image
kamiloxed
Kot

Postprzez smoq2 w 07 Sty 2013, 16:58

C.D. poprzedniej wiadomości

Czemu nie widać lecącego pocisku kulowego i strzałkowego? Na początku myślałem, że TOZ mi się zbugował i traci amunicję, nie strzelając :/

Nie wiem dlaczego, ale na Rozszerzonym Pełnym Oświetleniu Dynamicznym nie widać tzw. "tracerów", czyli lecącej kuli. Nie jestem do końca pewien czy to wina moda, bo nie robiłem porównania z waniliowym CN. W każdym razie jest to do poprawki (o ile możliwe).

Czemu TOZ-34 i TOZ-66 mają tak żałosną wytrzymałość? Niby to kwestia dopisania jednego zera po przecinku, ale jednak wolę spytać.

Nie wiem, nic tam nie zmieniałem. Nikt też wcześniej nie zgłaszał problemu.

Dlaczego PB 6P9 i Makarow nie mają identycznej wytrzymałości, skoro pierwszy jest (w dużym uproszczeniu) kopią drugiego z tłumikiem zamiast klasycznej lufy?

J.w.

Czemu obecność burera zmienia widzenie na czerwone - dokładnie tak, jakby w okolicy znajdował się pyrogeist?

Zawsze zmieniał. Klasa burera została najzwyczajniej odblokowana bez żadnych dodatków, poza lekkimi zmianami w wartościach zdrowia i siły ataku.

ALife nie jest minimalnie przegięty? Mi się tam podoba, ale gra przywitała mnie kontrolerem plączącym się 50 metrów od składu, który w dodatku próbował mnie atakować, gdy gadałem z mechanikiem (albo atakował okolicznych stalkerów, ale ci nic sobie z tego nie robili), a ciężko cokolwiek zabić śrubami :/

Alife mutantów nie ma żadnych ograniczeń. Jeżeli kontroler znalazł się w składzie to najzwyczajniej tego chciał. :) Problem jest z tym, że z tego co piszesz, to żaden NPC nie zareagował. Jednak od ostatniej wersji dużo dłubałem w AI i zakładam, że problem się w przyszłych wersjach nie będzie pojawiał.

Czemu na pytanie o "sprzęt z wyższej półki" każdy handlarz ma tą samą odpowiedź? Usłyszenie od Romana czy innego frakcyjnego handlarza "wypier♥alaj" to nic nadzwyczajnego, usłyszenie od Sacharowa tego samego soczystego "wypier♥alaj" już jest nieco dziwne.

Dlatego że tak działa mechanika dialogów. Jest to jeden dialog dla wszystkich neutralnych handlarzy. Sacharow musiałby mieć inny (unikatowy) aby wyświetlać inny tekst. Jest to zmiana kosmetyczna, którą w końcu się zajmę.

Czemu porzucono ideę z oryginalnych gier, gdzie liderzy frakcji pokrótce opowiadali, czym się zajmują (a właściwie - opierając się na fabule TFW - co chcą osiągnąć swoimi działaniami)?

Bo nie każdy lider ma taki tekst, a ci co mają, to treść nie pasuje do wydarzeń z TFW. Lider Oporu opowiada o Samotnikach, lider Wolności opowiada o wojnie z Powinnością, gdzie tak na prawdę mają na pieńku obecnie ze wszystkimi. Chcę dodać tego typu gadkę-szmatkę, ale tak jak pisałem wcześniej, nie jest to aktualnie priorytet.

Wymyślone nazwy broni? srsly?

W oryginalnych SoC/CS/CoP nazwy też nie odpowiadają realiom. Kontynuujemy tylko oryginalny pomysł GSC.

W sensie że ja mam zmodyfikować Mosina w grze czy taka modyfikacja będzie, ale w przyszłości (jak z F2000)? Chociaż wydaje mi się, że już o tym gdzieś czytałem, wolę dopytać.

Już jest. Wystarczy podsunąć Mosina technikowi pod nos i znajdziesz ją na liście.

Więc Sacharow jest neutralny. To kto jest handlarzem Najemników?

Po zajęci budynku na środku Agropromu najemnicy przeniosą tam całe swoje dowództwo. Oprócz ludzi co siedzą w bunkrze naukowców, dojdzie do nich jeszcze ich własny handlarz.

OK, no ale bez przesady, jak na starcie i tak frakcje mają raczej nie najlepsze bronie (potężna ilość Bizonów i PB 6P9), to takie rozwiązanie ma ograniczone pole użyteczności. Poza tym Abakan wcale nie jest fajny. Fajny był w SoC, jak miał zaje*istą animację wyjmowania (jakbym wyjmował jakiegoś miniguna, wykrzykując "Now we're gonna do some damage!") i miał ruchomą lufę tak, jak jego odpowiednik z "naszego" świata. W CS i CoP przegrywa z AKS-em (cięższy, droższy w naprawie i ulepszeniach, a tylko nieznacznie lepszy), poza tym jest brzydki no i w ogóle niefajny.

Jednym się podoba, innym nie. Podałem go tylko jako przykład. Sens jest taki, że nawet jeśli gracz trafi na broń z górnej półki, to będzie musiał doinwestować aby ją używać.
Dla informacji dodam, że kondycja broni znalezionej jest zawsze w przedziale 15%-60%.
Nie ma to wszystko jednak już znaczenia, bo w przyszłej wersji kondycja broni nie będzie wybierana losowo po ubiciu stalkera, a w momencie gdy dany stalker pojawia się w świecie gry, z zakresem 55%-80%, i będzie się zużywać wraz z jej używaniem, tak samo jak u gracza.

A, i jeszcze coś mi się przypomniało. Dlaczego, gdy frakcja zgłasza, że któryś punkt jest atakowany i prosi o wsparcie, to gdy przybiegnę, to dalej krzyczą, żebym im pomógł? "Zauważają" mnie dopiero, jak trafię atakującego ich przeciwnika.

Dlatego, że informacja o tym, że gracz przyszedł i pomaga jest wysyłana do systemu dopiero wtedy jak któryś z atakujących wrogów odniesie od gracza (bądź kompanów) obrażenia. Jest to zrobione w taki sposób dlatego, żeby gracz nie skasował siana za chowanie się za drzewem. Jednak tu masz rację, muszę zrobić to tak, aby przestawali drzeć papę gdy gracz się pojawi obok, oraz lepiej "odgrywali rolę" atakowanych, przerażonych biedaków. Wszystko da się zrobić i będzie zrobione.

O, i jeszcze jedno. Co oznacza "kompletnie przeprojektowane pijawki" w ReadMe? Czy oznacza to, że pijawki już nie są nieśmiertelne przy niewidzialności?

To, plus jeszcze fakt, że nie robią się widzialne podczas ataku. Niestety drugi efekt jest nieuniknionym i ubocznym, powstałym przy wielu próbach rozwiązaniu pierwszego.
Jest jeszcze trzeci - pijawki dzielą się na 3 klasy, młoda, dojrzała i wiekowa. Można to rozumieć tak samo jak słaba, zwykła i silna. Młode pijawki nie mają w ogóle kamuflażu.

Enfield i LR-300 są jakoś poprawione czy dalej sypią się tak samo jak w wanilii?

Skoro nic nie było zmieniane w parametrach kondycji, to odpowiedź sama się nasuwa.
Jak pisałem wcześniej, broń przechodzi obecnie masę zmian więc i tym się zajmiemy. Plan jest taki, aby naprawy były droższe, ale też rzadziej konieczne.

jak się ma sprawa z dołączanymi granatnikami - da się je montować od razu do niektórych broni czy trzeba bawić się w ulepszenia, a jeśli to drugie, to przy wszystkich broniach czy tylko przy niektórych?

Szczerze to nie pamiętam jakie zmiany tu zrobiliśmy, ale coś tam było dłubane. Głównie dlatego, że zmienione zostały schematy modyfikacji. Bardzo możliwe jest to, że usunęliśmy konieczność instalowania modyfikacji w celu zamontowania granatników.

natrafiłem na kontrolera przy przejściach z Wysypiska do Kordonu, więc postanowiłem spróbować go zabić (oczywiście, TOZ-em, bo trudno upolować coś lepszego i w dobrym stanie na samym starcie, a to jedyna broń z jakimś sensownym zasięgiem).

Nie radzę. Kontroler ma nową zdolność - w niewielkim promieniu od siebie może zabić gracza swoim polem psionicznym. Im bliżej się niego znajdujemy, tym szybciej efekt się nasila. To jak bardzo jesteśmy pod wpływem kontrolera reprezentuje ikona zmieniająca kolory (zielony/żółty/czerwony) w prawym-dolnym rogu ekranu.

Niespodzianka, nagle przemieścił się pod drugie przejście (co jest dziwne o tyle, że przedtem biegło tam 3 stalkerów, których kontroler chyba musiał zdezintegrować, bo nie usłyszałem nawet jednego wystrzału).

Są to problemy związane ze switcherem online/offline dla NPC. Nie będę się po raz setny rozpisywał co to jest switcher, gdyż jest to minimum stronicowy opis. Napiszę tylko, że przez niego są ściny przy większych bazach, NPC potrafią znikać lub pojawiać się znikąd. Gdzieś na którejś stronie kopalni, jaką jest ten temat napisałem jak to rozwiązaliśmy, więc nie będę wnikał drugi raz. W każdym razie, będzie działać.

swoją drogą pogoda świruje niezłego pawiana - wchodzę do Agropromu o 7:00, mgła. Odczekałem 1h, deszcz. O 9:00 wracam na Wysypisko - mgła :facepalm:)

W waniliowym CN też jest schemat godzinny, i to jeszcze lepszy, bo pogoda jest "losowana" co godzinę, więc zdarzały się takie perełki: 10:00 mgła, 11:00 słońce i bezchmurne niebo, 12:00 burza z piorunami. Mało tego, można było zapisać grę w strugach deszczu, wczytać ten sam save i mieć ładne słoneczko, a po kolejnym wczytaniu gęstą mgłę. W TFW schemat pogody jest ustalany o godz. 00:00 na cały następny dzień, więc problem ze zmienną pogodą został rozwiązany. Pogody są też połączone w 3 godzinne klastry po 4 różne klasy: zła (mgły, deszcze, burze), słaba (mgły, zachmurzenia, przelotne deszcze), lepsza (zachmurzenia, częściowe zachmurzenia), dobra (częściowe zachmurzenia, słońce). Więc bardzo proszę nie facepalmować, bo wycisnęliśmy tutaj z Crommem co się da z silnika.

Wkurzające zwłaszcza, że już raz mnie mijał helikopter i miał mnie totalnie w dupie - przeleciał, poleciał i tyle go widziałem.

Nie wszystkie helikoptery atakują gracza. Od czasu do czasu przelatuje Mi-2 zamiast Mi-24. Mi-2 nie atakuje stalkerów, a jest jedynie zwiastunem, że gdzieś w zonie pojawi się oddział wojskowych. Jeżeli jednak my do niego strzelimy, to ucieknie nam szybciej i za chwilę mamy gwarantowany patrol Mi-24.

No i dlaczego, do jasnej cholery, przejście z Bagien do Agropromu jest zablokowane?! "Nie znasz dalszej drogi.".

Jest to standardowy tekst, który wyskakuje po "zamknięciu" przejścia przez silnik.

A przy innych przejściach to Durad zna?

Dobry pomysł, mogę zrobić wszystkie przejścia "do nauczenia się". Zwykłe zapytanie w jakiejś lokalnej bazie by wystarczyło dla standardowych przejść.

Czy u Najebnika mogę zamówić działko gaussa?

Nie, owego działka nie ma, i nie będzie w TFW.

Gdzie mogę znależc granatnik m203 bo potrzebny mi jest do gp 30 a nigdzie go nie mogę znalezc.

Schowki, w rękach innego stalkera, pewnikiem będzie jednak zdobycie zaufania wśród samotników i po uzyskaniu odpowiedniego poziomu powinien pojawiać się w ofercie neutralnych handlarzy.

Śrutówki mają zaje*istą moc w CS - przy odrobinie szczęścia 2 strzały z obrzyna wystarczą do położenia kontrolera na waniliowej wersji gry na poziomie Mistrz (musisz jednak naprawdę blisko podejść, a właściwie to na zasięg ramion kontrolera - inaczej rozrzut chybi)

W zasięgu ramion kontrolera to umrzesz w 5 sekund. :) Nie sugeruj się waniliowym CS.

A cenowy balans u handlarzy? Bo 400 rubli za bandaż to niesmaczny dowcip, a NPC nigdy nie mają żadnych medykamentów przy sobie

Jeżeli kupujesz u przechodniów, to ceny będą kosmiczne. Jeżeli u handlarzy, to wyrób sobie imię, a ceny spadną diametralnie. Handlarze zawsze też mają na stanie dużo używek, zwykli NPC już nie bardzo. Tak jak piszą inni, w pewnym momencie dorobisz się takiego stanu, że nie będziesz wiedział co robić z używkami. Moja rada to zawsze badać schowki. Loot w nich jest generowany proceduralnie (nie to samo co randomowy), i zawsze masz szanse na trafienie na dużą ilość leków.

gdzieś w ReadMe czytałem, że wszystkie rzeczy leżące luzem są wywalone

Większość jest. Jednak w all.spawn jest kilka tysięcy sekcji i znalezienie w nich każdego leżącego luzem przedmiotu jest nie lada wyczynem.
W każdym razie, w przyszłych wersjach broni w bazie Wolności, czy na Stacji pojazdów już nie będzie :P.

ale z drugiej strony nie róbmy z nich towaru deficytowego, gdzie gracz musi zdecydować, czy kupić broń, czy apteczkę i czy nie lepiej sprzedać bandaż zamiast broni (za broń pokroju Bizona można dostać góra 50 rubli, a za bandaż 70 Image)

Kiedy właśnie taki jest cel. Wiem, że w realnym świecie bandaży zawsze będzie więcej niż giwer. Jednak łażąc po zonie popyt i podaż są zupełnie inne. O PP-19 potykasz się co 5m. Natomiast apteczek ani widu, ani słychu.

Wynika to z mechanizmów gry i ilości stalkerów biegających po Zonie. W rzeczywistości taka Zona to była by do granic możliwości wyludniona. Na wszystkich mapach łącznie byłoby może z 30 typa. Da się tak zrobić. Jednak do kogo byś wtedy strzelał?

I jak już piszę: ulepszenie na lunetę w Nagancie można zrobić od razu czy trzeba szukać jakiegoś pendrive'a, PDA czy innego badziewia?

Pendrive'y na ulepszenia zostały całkowite usunięte. Wszystko możesz modyfikować od razu.

przy okazji pogrzebię w plikach językowych, bo jak na polskiego moda to jest... no jest w ch♥j błędów po prostu i tyle :P Tak też się zastanawiałem, czy nie opłacałoby się zrobić moda po angielsku - a co, niech "zachodnie imperialistyczne świnie" też mają uciechę.

Mod jest oryginalnie po angielsku, jest pisany po angielsku i został z angielskiego przetłumaczony na Polski. Wynika to z tego, w jaki sposób jest stworzony system lokalizacji w grze.

Mam problem ponież gram już tydzień w tfw i miałem dwa save samotnika i najemnika i więcej czasu poświęcałem samotnikowi jak odpalam save to dobrze chodzi a potem ma ściny i nie wiem dla czego :/.Więc odpaliłem save z najemnikiem i sie nie cieło pograłem zaledwie 3 godziny podbiłem zone i znowu mi sie tnie
dla sprawdzenia zacząłem nową gre i nie ma ścin chodzi płyniutko że marzenie i o co chodzi z tymi ścinami raz sie tnie a na początku gry .może ktoś pomóc stawiam :wódka: :wódka:

Problem jest ze switcherem (pisałem już o tym wyżej). Zmniejszenie parametrów grafiki na pewno pomoże, ale mówiąc kolokwialnie, odciąży kompa tylko z jednej strony, aby syf z drugiej miał więcej miejsca. W każdym razie naprawimy problem u źródła, więc w przyszłości będzie ok.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SkullDagger, smichal74.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez kamiloxed w 07 Sty 2013, 18:31

na pw wysłałem ci kontakt do typa co ci pomoże ale poszukam jeszcze kilka osób co by mogły pomóc :D

jak by nie doszło napisz mi bo jak do ciebie piszę to pokazuje do wysłania a nie wysłane
nie ogarniam tego;/
Ostatnio edytowany przez kamiloxed, 07 Sty 2013, 20:12, edytowano w sumie 1 raz
kamiloxed
Kot

Postprzez komaroo w 07 Sty 2013, 18:54

Witam, ma ktoś może wersje TFW 2.0?? Jeżeli tak, to proszę o udostępnienie, bo nie mogę nigdzie jej znależć. ;)
komaroo
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2012, 21:36
Ostatnio był: 18 Wrz 2013, 13:51
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: -3

Postprzez Pangia w 07 Sty 2013, 18:56

Nie wiem dlaczego, ale na Rozszerzonym Pełnym Oświetleniu Dynamicznym nie widać tzw. "tracerów", czyli lecącej kuli. Nie jestem do końca pewien czy to wina moda, bo nie robiłem porównania z waniliowym CN. W każdym razie jest to do poprawki (o ile możliwe).

Szlag, no i nie potwierdzę tego, bo nie pamiętam, jakie miałem ustawienia na wanilii :/ Na pewno to widziałem "tracery", ale nie miałem też chyba maksymalnego oświetlenia (tak jak teraz), chociaż z drugiej strony skoro teraz mam je włączone, a instalowałem moda z zintegrowanym AtmosFearem, to czemu nie miałbym ustawić grafiki na maksa na waniliowym CS?

Nie wiem, nic tam nie zmieniałem. Nikt też wcześniej nie zgłaszał problemu.

A, no to OK, nie mam więc pytań w tej sprawie. Po prostu zawsze mnie to denerwowało, że po, powiedzmy, 20 strzałach TOZ ma stan ok. 90% i chociaż jest dubeltówką i zacięcie raczej mu nie grozi, to jednak celność zaczyna dość mocno tracić, a amunicja 12x76 jest fatalnie słaba w CS i ma gorszą skuteczność niż śrutowa amunicja nawet na dystansie, powiedzmy, 30 metrów (chyba, że jesteś przech♥jem i każdy hit u ciebie jest trafieniem w głowę, a i tak NPC od Beryla w górę tylko się odchyli po trafieniu)

Zawsze zmieniał. Klasa burera została najzwyczajniej odblokowana bez żadnych dodatków, poza lekkimi zmianami w wartościach zdrowia i siły ataku.

O ile Pyrogeist nie pojawia się nigdzie w Zonie, to nie ma problemu - inaczej może to być dość mylące, gdy nie wiesz, z jakim przeciwnikiem masz do czynienia. Napierasz w egzoszkielecie na burera, a tu "buch" - grunt zapala ci się pod nogami

Alife mutantów nie ma żadnych ograniczeń. Jeżeli kontroler znalazł się w składzie to najzwyczajniej tego chciał. :) Problem jest z tym, że z tego co piszesz, to żaden NPC nie zareagował. Jednak od ostatniej wersji dużo dłubałem w AI i zakładam, że problem się w przyszłych wersjach nie będzie pojawiał.

Mogło tak być, bo stalkerzy głównie byli na terenie składu, a tam mają zablokowaną możliwość użytkowania broni. A że gadałem z technikiem, to nie miałem pełnego poglądu na sytuację (gdy usłyszałem jednak atakującego kontrolera, zacząłem biegać jak debil, bo myślałem, że jakimś cudem do mnie się dobiera :P). Ale gdy wybiegłem na zewnątrz, nie zauważyłem niczego niezwykłego - ba, nawet ten kontroler gdzieś mi później zniknął z oczu :)

Dla informacji dodam, że kondycja broni znalezionej jest zawsze w przedziale 15%-60%.
Nie ma to wszystko jednak już znaczenia, bo w przyszłej wersji kondycja broni nie będzie wybierana losowo po ubiciu stalkera, a w momencie gdy dany stalker pojawia się w świecie gry, z zakresem 55%-80%, i będzie się zużywać wraz z jej używaniem, tak samo jak u gracza.

Dodam, że w grze jest pewien bug - jeśli spowodujesz, że wrogi stalker upadnie na ziemię, ale nie zginie, upuści swoją broń i będzie ona w 100% kondycji :) Z początku myślałem, że to losowe, ale zdarzało mi się to parę razy i zawsze był tam jakiś ranny stalker.

Dlatego, że informacja o tym, że gracz przyszedł i pomaga jest wysyłana do systemu dopiero wtedy jak któryś z atakujących wrogów odniesie od gracza (bądź kompanów) obrażenia. Jest to zrobione w taki sposób dlatego, żeby gracz nie skasował siana za chowanie się za drzewem.

Nie prościej było zostawić to tak, jak było w wanilii? W oryginalnym CS musiałeś zabić przynajmniej jednego wroga - inaczej zadanie ci się anulowało, jeśli twoi sojusznicy przeżyli lub zostawało niezaliczone, jeśli zginęli.

Szczerze to nie pamiętam jakie zmiany tu zrobiliśmy, ale coś tam było dłubane. Głównie dlatego, że zmienione zostały schematy modyfikacji. Bardzo możliwe jest to, że usunęliśmy konieczność instalowania modyfikacji w celu zamontowania granatników.

Robiliście to przy wszystkich broniach czy tylko przy niektórych? Bo np. AKS może domyślnie mieć zamontowany GP-25. Z Abakanem nie wiem, bo nie byłem na tyle szczęśliwy, aby móc na niego natrafić, ale pewnie też może, bo większość NPC z Abakanem ma także granatnik na nim. Z NATO-wskich zabawek chyba tylko LR-300 może montować granatnik M203 (chociaż modele pozwalają na instalację go na wszystkich broniach), a trochę szkoda, bo GSC skutecznie nie pozwala na zabawę tym granatnikiem (granaty M203 wydają się być mocniejsze niż VOG-25)

Kontroler ma nową zdolność - w niewielkim promieniu od siebie może zabić gracza swoim polem psionicznym. Im bliżej się niego znajdujemy, tym szybciej efekt się nasila. To jak bardzo jesteśmy pod wpływem kontrolera reprezentuje ikona zmieniająca kolory (zielony/żółty/czerwony) w prawym-dolnym rogu ekranu.

Stałem od kontrolera najwyżej na odległość 10 metrów i pojawiła mi się zielona ikonka. Chyba trochę to za słabo oddziałuje, aczkolwiek nie wiem, czy poziom trudności ma na to wpływ ("Weteran"). A sam pomysł bardzo fajny, przywraca moc kontrolera z Cienia Czarnobyla i nie czyni go tak kretyńsko silnym jak w Zewie Prypeci (gdzie samo pole absolutnie wystarcza do bycia unicestwionym, a paradoksalnie jego atak psioniczny - "strzała psioniczna" - jest najsłabszym atakiem ze wszystkich, jakie kontroler ma dostępne)

(...)NPC potrafią znikać lub pojawiać się znikąd.

Dopóki nie robią tego na oczach gracza, myślę, że nie jest to specjalnie poważny problem :)

Pogody są też połączone w 3 godzinne klastry po 4 różne klasy: zła (mgły, deszcze, burze), słaba (mgły, zachmurzenia, przelotne deszcze), lepsza (zachmurzenia, częściowe zachmurzenia), dobra (częściowe zachmurzenia, słońce). Więc bardzo proszę nie facepalmować, bo wycisnęliśmy tutaj z Crommem co się da z silnika.

No ale to jest totalna przeginka, że np. przez mgłę mam widoczność 30 metrów, leje jak z cebra, a po chwili bandyta mnie wykryje i wali do mnie, a ja nawet nie wiem skąd, bo przez mgłę nie widać nawet błysku strzału :/

Nie wszystkie helikoptery atakują gracza. Od czasu do czasu przelatuje Mi-2 zamiast Mi-24. Mi-2 nie atakuje stalkerów, a jest jedynie zwiastunem, że gdzieś w zonie pojawi się oddział wojskowych. Jeżeli jednak my do niego strzelimy, to ucieknie nam szybciej i za chwilę mamy gwarantowany patrol Mi-24.

A jeśli go zestrzelimy? No i jak je odróżnić? "Google prawdę ci powie"? :E
Dobry pomysł, mogę zrobić wszystkie przejścia "do nauczenia się". Zwykłe zapytanie w jakiejś lokalnej bazie by wystarczyło dla standardowych przejść.

No proszę, jak to człowiek przypadkowo wpada na fajne pomysły :E

W zasięgu ramion kontrolera to umrzesz w 5 sekund. :)

Oj tam, oj tam :) Lubię wyzwania :P

Jeżeli kupujesz u przechodniów, to ceny będą kosmiczne.

Chodziło mi o to, że zabici NPC nie mają nic przy sobie. À propos lootu z NPC - ci z Bizonami i pistoletami na kaliber 9x18 mają jakiegoś dziwnego buga, bo zamiast mieć np. 50-70 sztuk amunicji 9x18 (z brońmi na różny kaliber mają zwykle ok. 20 sztuk takiej amunicji), to mają tyle co do pistoletu plus dowolna inna amunicja (5.45x39, 12x70, czasem nawet 7.62x51)

Kiedy właśnie taki jest cel. Wiem, że w realnym świecie bandaży zawsze będzie więcej niż giwer. Jednak łażąc po zonie popyt i podaż są zupełnie inne. O PP-19 potykasz się co 5m. Natomiast apteczek ani widu, ani słychu.

Tylko że to trochę nielogiczne - bandaż można zrobić z byle prześcieradła czy brudnej kurtki, za apteczkę może robić wódka (upojenie alkoholowe znieczula), ale Makarowa czy innego kałacha z brudnej szmaty i flaszki nie zrobi ni chu♥a :P Ale logika logiką, gra inaczej nie miałaby sensu :)
Choć nurtuje mnie jedno: skoro Łopata mówi, że najemnicy mają zaje*isty zagraniczny sprzęt, to dlaczego mają takie same Bizony i takie same ruskie pistolety (Beretta się ewentualnie czasem pojawi) jak reszta frakcji zamiast np. Enfieldów, a zwłaszcza SG-550 (którego w grze nie widziałem ani razu, nawet w rękach Wolnościowców)? Choć to też pewnie dla balansu gry - w końcu do najemników można się przyłączyć od startu jako, że gracz zaczyna jako zaginiony w akcji najemnik :)

Pendrive'y na ulepszenia zostały całkowite usunięte. Wszystko możesz modyfikować od razu.

A Bolo to zawsze będzie miał takie wysokie ceny czy spadną one po uzyskaniu jakiejś lepszej reputacji u samotników (ulepszenie Benellego M3 u Furgona - 375 rubli, u Bolo - 5x drożej)? Bo pozwoliłem sobie na przetestowanie działania celownika w Nagancie (jak dla mnie ma za małe przybliżenie - tak coś koło 5x, 6x byłoby użyteczniejsze) na dwóch stalkerach, których właściwie trzeba było tylko dobić, bo sami się pozabijali. Swoją drogą zabawny bug - siedziało 6 stalkerów naokoło ogniska. Jeden z nich wstał i chciał się gdzieś przejść. A że NPC mają magiczną siłę spychania każdego innego stalkera ze swojej drogi, to pospychali się wzajemnie do ogniska - i tak z 6 stalkerów zrobiło się 2 :E I ten komunikat "Jakiś pacan do nas strzela, Wheeljack dostał kulkę", choć w promieniu 300 metrów nie było nikogo poza nimi <lol> I od razu mówię, że nie jest to jednostkowy przypadek - np. w bazie Oporu też o mało mnie nie wepchnęli w ognisko, gdy gadałem z jednym z NPC

Wynika to z tego, w jaki sposób jest stworzony system lokalizacji w grze.

Nie zwalaj kiepskiej ortografii na system lokalizacji w grze - teksty w stylu "Wysyłam oddział do Stare gospodarstwo" są w pełni zrozumiałe, bo trudno nauczyć skrypt w grze koniugacji rzeczowników w języku polskim, ale wszelkie babole typu "sobię" to raczej nie jest wina gry ;)
I, jak już piszę, to pozwolę wrzucić sobie kolejną dawkę pytań:
Czy system pojawiania się artefaktów przy dowolnej anomalii działa? Bo u mnie wciąż pojawiają się tylko w tych miejscach, gdzie się pojawiały w wanilii. I to w dodatku dziadowskie (chyba, że po coś lepszego trzeba się wybrać do Czerwonego Lasu i magazynów wojskowych, to wtedy OK - chyba nawet stalkerzy w grze mówili, że po artefakty to tylko do magazynów - no, ale nie ze Wschodem Słońca :))
Gdzie znaleźć SG-550? Nie snajperski wariant (swoją drogą jest dużo słabszy niż się spodziewałem - obsługa i szybkostrzelność gorsze niż w SWD i PSG-1), tylko normalnego 550. Wolnościowcy go nie mają, najemnicy też nie będą mieli, bo Powinność ich nie wpuściła do Agropromu.
Noktowizja jest przypisana do hełmów czy do kombinezonów? Logika podpowiada, że do hełmów, bo widziałem raz stalkera ze skórzaną kurtką i noktowizorem na twarzy (co swoją drogą wyglądało komicznie :E). A w każdym bądź razie to od kiedy mogę liczyć na noktowizor? Dostosowywanie się do porządku dnia i nocy jest męczące, bo w nocy ciekawiej się atakuje :)
Czy tłumik działa jak tłumik czy jak dziadostwo kradnące wagę tj. po trafieniu NPC i tak od razu odpowie ogniem czy dostanie parę razy i się nie będzie nadmiernie rzucał?
Czemu NPC nie chodzą w ogóle do Czerwonego Lasu? Jest tam parę obszarów i ani jednego oddziału.
Czy Limańsk jest dostępny? Pewnie nie, ale dla pewności się dopytuję.
Na mapie Elektrowni są 2 obszary, nieopisane jeszcze w plikach językowych. Czy to zwiastuje wielką walkę o kontrolę nad CEJ?

komaroo - a po co ci stara wersja?
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez gosciu121 w 07 Sty 2013, 20:12

Jak odróżnić MI-2 od MI-24? Bardzo prosto, MI-24 jest dłuższy i posiada skrzydła z podczepionym uzbrojeniem, oraz niższą sylwetką niż MI-2. Proszę.
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez kamiloxed w 07 Sty 2013, 20:39

smoq2
jak będziesz napisz mi na gg
:

34092411

Za ten post kamiloxed otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative SkullDagger, igla2008.
kamiloxed
Kot

Postprzez Pangia w 07 Sty 2013, 21:52

A jednak najemnicy mają zwykłego SG. Edytowałbym poprzedniego posta, ale nikt by pewnie nie zauważył zmiany, bo by się nie wysilał na czytanie
To samo z noktowizją - SEVA ma jako ulepszenie.
Moglibyście dać jakąś solucję albo FAQ do tego moda, bo jest tak obszerny, że naprawdę za 1. razem ciężko to ogarnąć :)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości