[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 27 Sty 2013, 16:56

@ XKawalarzX - Niekoniecznie, zdobędziesz 50 PDA Powinności, i możesz mieć pecha, bo Pawlowicz rozkoduje Ci info z kontaktem do gościa co sprowadza AK 74u. Wcale tak łatwo nie będzie. No i chyba zapomniałeś, że oprócz tego wszystkiego, musisz mieć jeszcze kasę na zakup sprowadzonego sprzęciwa.

Problemem będzie, jak zawsze zresztą, wprowadzenie tego w taki sposób, aby zniechęcić gracza do robienia quicksave'a przez odbiorem info, i quickloada jeżeli informacja się nie będzie podobała.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez Idek w 27 Sty 2013, 19:20

I jest jeszcze jeden kruczek który mi się nawinął ....
Co jeżeli gracz będzie oddawał zawsze po 2-3 pda ? Na początku wiadomo same pistolety itd ale w końcu się skończą bronie i dostanie coś lepszego .... i w ten sposób dając 40 pda mamy wszystko a jak normalnie damy 40 można mieć sam pistolet ...

Za ten post Idek otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive MrFler.
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez MrFler w 27 Sty 2013, 19:45

Pomysł wręcz ocierający się o geniusz... jednak jak zawsze jest jakieś ale...
Uwaga poprzednika oczywiście słuszna, tak samo smoqa z quicksave/loadem... jest jednak jeszcze coś... nie wiem jak innym, jednak mnie udało się zebrać max. 16 PDA frakcji, zanim padła pod naporem innej, więc prawdopodobieństwo byłoby raczej małe na uzyskanie 40 PDA (no chyba, że akurat miałem pecha)...
Inna rzecz... miałem niedawno taki problem... Grałem samotnikiem, żeby się nieco dorobić, po czym postanowiłem dołączyć do najemników... jak się okazało zajęli oni w tym czasie Budynek B Instytutu Agroprom... Gdy podszedłem do dowódcy, nie miałem opcji dołączenia do frakcji... W jantarze wszystko zawsze było ok...
Smoq, mam pewien koncept odnośnie klas stalkerów, jednak nie wiem czy wykonalny... prosiłbym o opinię...
Czy dałoby radę zrobić takie coś, żeby nasi przyszli podkomendni (Mrówka etc) mieli konkretne klasy i odpowiadające im parametry? (nie licząc medyka, bo to by za bardzo ułatwiało grę)... Możnaby też dodać np. 3 innych stalkerów, z określonymi klasami, których mogłoby się dołączyć do zespołu (oczywiście nie przekraczając limitu, jeśli team byłby pełny, opcja byłaby wyłączona) po wykonaniu dla nich jakiegoś zadania (zabicie stalkera, który kiedyś zdradził pana X, czy wybicie oddziału, który zwabił w pułapkę i zabił kompanów pana X itp)... Dałoby to nieco zmysłu taktycznego, bo gracz mógłby sam skonfigurować swój mały oddział, ograniczając się nie tylko do doboru broni czy pancerza...
Abstrahując od powyższego, smoq, mod jest genialny... Nigdy wcześniej nie widziałem lepszej modyfikacji do jakiejkolwiek gry... Jeszcze tylko zatrudnić pana Uttę, by nagrał kwestie dialogowe i możnaby go sprzedawać w sklepach :D...
If you see the flash, it's already too late...
"Go out there and give them hell, you were born to do this"
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky The Faction War - Kompani - skąd i kiedy "zdobyć" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7956#p274865
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 15:12
Ostatnio był: 03 Paź 2024, 13:30
Miejscowość: Złocieniec
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 21

Postprzez kamiloxed w 27 Sty 2013, 21:46

Co do PDA to można by było zrobić coś na styl że po pokonaniu całej frakcji ma ona % na odrodzenie się
i np była by wiadomość :
Wierni {nazwa frakcji] po wielu dniach bycia samotnymi wraz z stalkerami którzy dopiero co przybyly do zony osiedli się w [nazwa krainy] w okolicy [nazwa miejsca]

Zawsze takie coś by trochę wydłużyło grę ale np jak nie ma 1 fracji to szanse są małe ale jak już wszystkie to są już większe by nie było tak że przejęcie wszystkich jest niemożliwe

taki tam pomysł :D
kamiloxed
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2012, 01:10
Ostatnio był: 11 Mar 2013, 18:11
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Idek w 28 Sty 2013, 01:28

MrFler i na to znalazłem sposób. Jest on dość prosty chociaż wymaga nie najgorszej broni i celnego oka oraz może odrobinę szczęścia.

Krok 1)
Spychamy Najemników z powrotem do Jantaru.
Krok 2)
Zaopatrzmy się w Trg/Psg dobrze ulepszone i z niezłym zapasem amunicji (mile widziane 2 sztuki broni ze względu na zużycie).
Krok 3)
Atakujemy od strony Kamiennego kręgu.
Krok 4)
Stajemy na zakręcie głównej drogi.
Krok 5)
Oddajemy strzał w głowę w Najemnika stojącego za prawą stroną bunkra (zaraz przy nim), rozlega się alarm i wszyscy Najemnicy (poza 1 może dwoma) lecą jak ćmy do zmarłego.
Krok 6)
Poddajemy ćmy wesołej eksterminacji.
Krok 7)
Po tym gdy nie widzimy już żadnego Najemnika biegniemy w kierunku ich bazy.
Krok 8)
Zabijamy wszystkich najemników i tu uwaga NIE OTWIERAMY BUNKRA GDZIE SIEDZI OSTATNI. Zbieramy loot z około 10-14 ciał.
Krok 9)
Wracamy do Kroku 4 i czekamy na respawn.

Osobiście aby uatrakcyjnić sobie zbieranie PDA zwiększyłem sobie udźwig postaci do 1 000 kg aby móc zbierać cały złom (szybciej niż klikanie pojedynczych itemków) Po około jednym dniu nazbierałem dwie tony złomu(wyłączyłem że npc zbierają itemki i robiłem kupki broni na zboczach gór aby były dobrze widoczne) o wartości przeszło 500k rubli i 28 PDA. Po pewnym czasie zacząłem się bawić bo mnie nosiło i zmieniłem zwykłego ak w broń zagłady (200 kulek w magazynku strzela wybuchowym śrutem bez rozrzutu i odrzutu, pociski nie opadają itd...)Ale plan sprawdza się jeżeli chodzi o samo zbieranie PDA i nie wiem czy można założyć lepszą farmę PDA....
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Kozaki: 20

Postprzez MrFler w 28 Sty 2013, 03:20

A nie prościej, gdy wszyscy są przy zamordowanym kumplu wrzucić im tam szyszkę??... Raz, gdy nieudolnie zaklinowali się w wejściu do bunkra, bo gość stał za blisko drzwi, przygnieciony tabunem kolegów, a drzwi nie mogły się otworzyć, wrzuciłem szyszkę między nich... 20 fragów i po kłopocie... A co do udźwigu itp, to nie dla mnie ;)...
A co sądzicie o podrzuconym pomyśle?...
A i jeszcze coś... co prawda w ulubionych broniach mam dragunova, ale tylko dlatego, że nie było mojej prawdziwej ulubionej broni: sako trg 42... najlepsza snipa to powtarzalna, 4-ro taktowa snipa :)...
If you see the flash, it's already too late...
"Go out there and give them hell, you were born to do this"
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky The Faction War - Kompani - skąd i kiedy "zdobyć" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7956#p274865
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 15:12
Ostatnio był: 03 Paź 2024, 13:30
Miejscowość: Złocieniec
Kozaki: 21

Postprzez smoq2 w 28 Sty 2013, 13:04

Co jeżeli gracz będzie oddawał zawsze po 2-3 pda ? Na początku wiadomo same pistolety itd ale w końcu się skończą bronie i dostanie coś lepszego .... i w ten sposób dając 40 pda mamy wszystko a jak normalnie damy 40 można mieć sam pistolet ...

No nie bardzo, bo nikt nie powiedział, że jeżeli już mamy kartę SD z dostawcą jakiegoś przedmiotu, nie znaczy, że nie dostaniemy jej drugi raz. :P Więc za oddawanie 2-3 PDA, będziemy dostawać, albo nic, albo cały czas karty z dostawcą Makarovów, które po pewnym czasie będą warte 2-3 Ru, więc prawie nic z tego nie będziemy mieli.

Uwaga poprzednika oczywiście słuszna, tak samo smoqa z quicksave/loadem... jest jednak jeszcze coś... nie wiem jak innym, jednak mnie udało się zebrać max. 16 PDA frakcji, zanim padła pod naporem innej, więc prawdopodobieństwo byłoby raczej małe na uzyskanie 40 PDA (no chyba, że akurat miałem pecha)...

Ilość PDA jest zależna od tego, jak bardzo gracz się udziela. Niektórzy potrafią zdobyć po 100-200 PDA zanim frakcja padnie.

Inna rzecz... miałem niedawno taki problem... Grałem samotnikiem, żeby się nieco dorobić, po czym postanowiłem dołączyć do najemników... jak się okazało zajęli oni w tym czasie Budynek B Instytutu Agroprom... Gdy podszedłem do dowódcy, nie miałem opcji dołączenia do frakcji... W jantarze wszystko zawsze było ok...

Tak, wiemy o tym, i jest to już poprawione.

Smoq, mam pewien koncept odnośnie klas stalkerów, jednak nie wiem czy wykonalny... prosiłbym o opinię...
Czy dałoby radę zrobić takie coś, żeby nasi przyszli podkomendni (Mrówka etc) mieli konkretne klasy i odpowiadające im parametry? (nie licząc medyka, bo to by za bardzo ułatwiało grę)... Możnaby też dodać np. 3 innych stalkerów, z określonymi klasami, których mogłoby się dołączyć do zespołu (oczywiście nie przekraczając limitu, jeśli team byłby pełny, opcja byłaby wyłączona) po wykonaniu dla nich jakiegoś zadania (zabicie stalkera, który kiedyś zdradził pana X, czy wybicie oddziału, który zwabił w pułapkę i zabił kompanów pana X itp)... Dałoby to nieco zmysłu taktycznego, bo gracz mógłby sam skonfigurować swój mały oddział, ograniczając się nie tylko do doboru broni czy pancerza...

Nie za bardzo... Przynajmniej wymagałoby to dodania jakiegoś systemu zarządzania kompanami, żeby gracz mógł sobie wybierać, którzy akuratnie mają go śledzić.

Dodanie unikatowych zadań też mi się nie uśmiecha, bo jest to kupa kodu, która wykorzystana jest tylko raz, bo tylko raz przechodzi się takie zadanie.

Szczerze to nie chce mi się już grzebać w kompanach, poza jakimiś rzeczami kosmetycznymi. Na razie zamierzam im dodać tylko jakieś tam animacje podczas "robienia niczego", bo feedback głosił, że zachowują się jak bezduszne roboty, i opcję powrotu do bazy.

Co do PDA to można by było zrobić coś na styl że po pokonaniu całej frakcji ma ona % na odrodzenie się

Kiedyś był jakiś pomysł, żeby zniszczone frakcje co pewien czas atakowały swoją przejętą bazę główną, ale nigdy jakoś mi się to nie widziało. Na chwilę obecną tego nie będziemy zmieniać.

Zawsze takie coś by trochę wydłużyło grę ale np jak nie ma 1 fracji to szanse są małe ale jak już wszystkie to są już większe by nie było tak że przejęcie wszystkich jest niemożliwe

Nie rozumiem. Szanse są małe/większe na co? Przejęcie wszystkich czego?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez kamiloxed w 29 Sty 2013, 20:25

Podam to na przykładzie :P
Jesteś w powinnośći i masz przejęte wszystkie wrogie bazy to są duże szanse że jakaś frakcja się zrespi
a gdy jesteś dopiero na początku gry i masz przejętę tylko 1 wrogą bazę to jest prawie niemożliwe że się zrespią :D
tylko może nie baza a gdy siła frakcji spada do 0

A jeśli jusz o frakjach mowa to mam może i idiotyczny pomysł ale może jak by mieć fajny pomysła na to to by wyszło coś fajnego a mianowicie własna frakcja :D
kamiloxed
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2012, 01:10
Ostatnio był: 11 Mar 2013, 18:11
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Rozdupnik w 30 Sty 2013, 12:34

Ja jestem za aby frakcje mogły się zrespić ale nie tak jak w vanil. Dobry pomysł taki że jest możliwość że kilkanaście chłopa z jakiejś frakcji może się zrespić ale gdzieś w polu najlepiej i nacierają na swoją dawną bazę a nie tak jak w oryginale że respią się na środku bazy i baza jest ich. A co do własnej frakcji to jakiś czas temu było to przerabiane i z tego co pamiętam to smoq pisał że spróbuje zrobić dodatek który nam umożliwi stworzenie własnej frakcji ale to już gdy wyjdzie wersja finalna z fabułą i innymi smaczkami.
Rozdupnik
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2012, 23:03
Ostatnio był: 22 Wrz 2015, 16:47
Kozaki: 3

Postprzez Juraszka w 30 Sty 2013, 18:29

kamiloxed i Rozdupnik - wiecie co to przecinki? Rozdupnik ty chociaż miałeś prawidłową ortografię i kropki, ale kamiloxed ZERO interpunkcji i ZERO ortografii... Tym razem kozak nie poleci (będę litościwy), ponieważ ktoś mógłby mi zarzucić, że loguje się tylko po to, by dawać lub zabierać kozaki.

A co do treści waszych postów:
1. Własna frakcja/baza - Tak jak mówi Rozdupnik - Smoq mówił, że MOŻE w przyszłości zrobi taki dodatek, ale to będzie jak skończy robić TFW, osobiście radzę nie czekać, bo zobacz jak długo tworzone jest TFW.

2.Szansa na resp frakcji - z tego co wiem, to Smoq wspominał o czymś takim, miało to być jednocześnie z ulepszonymi atakami na bazy, które obecnie wyglądają tak, że atak jest dokonywany przez oddział który przechodzi obok, ale jeden oddział przeciw całej bazie nie ma szans, więc ataki na bazy miałby być sterowane przez skrypt i miało to dawać iluzję jakiejś organizacji tego ataku - w pobliskich ale nie tych najbliższych punktach, miałby pojawić się jednostki które zaatakowały by w tym samym momencie. Podobnie z odbiciem bazy. Każdego dnia byłaby szansa chyba 10% na pojawienie się kilku oddziałów frakcji do której baza należała i podobnie jak te ulepszone walki - wymagałyby interwencji gracza, inaczej byłaby duża szansa przegranej (utraty bazy), częstotliwość takich ataków nie byłaby większa jak 1 raz na 14 dni. Oczywiście nie wiem, jakie Smoq zrobił kroki, ale opieram się na mojej wiedzy (która oparta jest głównie na stronach do 400, oraz standardowe 3 ostatnie) oraz na obecnej becie.
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez Rozdupnik w 30 Sty 2013, 21:58

Juraszka co ty jesteś profesor języka polskiego w oxfordzie? Po prostu mialem ciężką noc, (tak tu wstawie ci przecinek z pozdrowieniami) wiecie jak to jest mieszać wódkę z bimbrem. Coś mnie natkneło rano i tyle z tego wyszło.
Rozdupnik
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2012, 23:03
Ostatnio był: 22 Wrz 2015, 16:47
Kozaki: 3

Postprzez gosciu121 w 31 Sty 2013, 10:02

Cóż, a ja mam pytanie odnośnie perka łowca. Otóż czy perk ma także wpływ na eliminatora? Nie zauważyłem żadnego krytyka, a z odległości lufy przystawionej do głowy mutanta mogę wnioskować, że wszystkie śruciny trafiły w cel :E
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość