[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Piwek1369 w 09 Lut 2013, 21:51

Odwrócił się ale nie mam opcji konwersacji ale się realizm wkradł bo gości mi 50 k wisi :D
Ostatnio edytowany przez Piwek1369, 09 Lut 2013, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
Piwek1369
Kot

Dołączenie: 09 Lut 2013, 20:05
Ostatnio był: 10 Lut 2013, 01:06
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez SypakuZ w 09 Lut 2013, 22:00

Mam jednego Buga Jak używamy Thundera z tym wbudowanym granatnikiem po użyciu przedmiotu na zmianę miejsc to nam granata zżera :D

A tak w ogóle :

1. Chyba lepiej by było gdyby najemnicy byli neutralni i mogli się "podczepić" pod któraś frakcje i robić zadanie dla niej

2. Masz zamiar dodać mapy z SoC i CoP? Było by więcej miejsca do wojny i eksploracji :D
SypakuZ
Kot

Dołączenie: 09 Lut 2013, 21:48
Ostatnio był: 06 Mar 2013, 21:45
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Tunder S14

Postprzez Pilot w 10 Lut 2013, 19:32

Nie było by lepiej bo jantar stałby się pustą lokacją a powinność miała by fory bo bez walki mają dodatkowe dwa punkty zaopatrzenia i zostałby zaburzony porządek walk frakcji: Powinność-Najemnicy, Bandyci-Wolność, Opór-CN
Po usunięciu najemników powinność musiała by się stać neutralna.

Nie przesadzaj, mapy z SHoC albo COP ile to roboty... Jak sam byś zrobił i dał gotowe Smoq'owi to nie miałbym nic do zarzucenia.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez Prif w 10 Lut 2013, 20:10

Mapy z SHOC'a (SHOC'u ??) już są gotowe do wrzucenia do CS od dłuższego czasu. Smoq wiele razy już wypowiadał się an temat ich wrzucenia do TFW- same mapy wrzucić da radę, ale nie poradzi sobie z siatką AI. To oznacza, że oddziały ani frakcji, ani nawet samotnicy nie potrafiliby wejść do Baru ani do Rostoku (Dziczy). To się w ogóle rozmija z celem także dlatego, że zaburzyłoby to układ frakcji (wolność musiałaby się tłuc przez Bar, żeby dotrzeć do Wysypiska). Od wersji 3.9 dodatkowo w te mapy musiałaby zostać włożona kupa pracy związana z ulepszeniem walk które Smoq wprowadza. Dla tych paru map, które popsułyby tyle w TFW co by dobrego wniosły, musielibyśmy czekać pewnie tyle co na TFW 3.9, na które czekamy od pół roku lub nawet dłużej. Jestem przeciw.

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Kozaki: 11

Postprzez SypakuZ w 10 Lut 2013, 20:30

Zauważyłem ten podział ale trochę to dziwne bo najemnicy powinni się zastanawiać jak zarobić kasę w zonie a nie zajmowanie terenu chyba ze ja coś tu gubię i nie widzę
SypakuZ
Kot

Dołączenie: 09 Lut 2013, 21:48
Ostatnio był: 06 Mar 2013, 21:45
Ulubiona broń: Tunder S14

Postprzez Kenzelek w 10 Lut 2013, 20:48

Artefakty i jeszcze raz artefakty, bo o nie w zonie chodzi :kotek:
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 20

Postprzez smoq2 w 10 Lut 2013, 22:20

W końcu jest pożądany efekt! Stalkerzy walczą tak jak powinni, z małym minusem. Odświeżanie punktu w który stalker celuje dzieje się ciut za wolno względem poruszającego się celu, w związku z czym, często jest tak, że jak cel przemieszcza się w np. w lewo, to kule lecą trochę na prawo od celu. Celowanie nie nadąża za celem o dosłownie ułamek sekundy, ale jednak jest to za wolno. Strzelec wygląda wtedy, jakby miał anemię.

No to teraz potrzebna mi pomoc z fizyki. Mianowicie, jestem w stanie wyciągnąć 2 punkty. Punkt w który stalker celuje, i punkt w który stalker celował w poprzednim cyklu.

Teraz tak... Jak zmienić współrzędne punktu w który stalker celuje, mając punkt z poprzedniego cyklu?

Mając czas pomiędzy poprzednim a aktualnym cyklem, oraz odległość między poprzednim punktem, a punktem celowania, możemy określić z jaką prędkością cel się porusza.

Teraz mając te wszystkie dane, można by określić jaka poprawka powinna być naniesiona. Tylko na fizyce w liceum nie uważałem, i ze wzorami u mnie kiepsko. :D Z przełożeniem na wektory powinienem już sobie poradzić, ważne tylko jaka odległość powinna być dodana w linii prostej. :)
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez foltrest w 10 Lut 2013, 22:47

Naprawdę wygląda to tak strasznie? Jeśli nie, to można by to tak zostawić. Powód? w poruszający się cel trudniej trafić, a więc takie "nie nadążanie" za celem poruszającym się w bok może się wydać trochę bardziej...ludzkie. Sam nie jestem dobry z fizyki, ale jutro w szkole popytam się ekspertów i może znajdą rozwiązanie:)
Ostatnio edytowany przez foltrest 11 Lut 2013, 16:53, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
foltrest
Kot

Dołączenie: 14 Sie 2012, 17:23
Ostatnio był: 15 Sty 2024, 01:28
Kozaki: 7

Postprzez smoq2 w 11 Lut 2013, 01:46

Niestety, system opiera się na matematyce, a nie ludzkiej (nie)zdolności, co powoduje, że owe opóźnienie w śledzeniu celu występuje zawsze, co powoduje, że stalkerzy potrafią łazić w okół siebie i nie trafiać. Uwierz mi na słowo, gdyby nie wyglądało to nienaturalnie, to pewnie nawet bym tego nie wychwycił.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Matt141 w 11 Lut 2013, 16:49

Z tego co rozumiem z Twojego opisu, to następny punkt celowania jest określany na podstawie wyliczenia przeciętnej prędkości poruszającego się celu (a raczej punktów, w które celuje stalker), tak? Nie wystarczą w tym momencie wzory kinematyczne, jeżeli wszystko uśredniamy?
Z tego co napisałeś wnioskuję, że system określa w którą stronę kieruje się cel, więc jeżeli mamy opóźnienia i stalker strzela po próżnicy, nie wystarczy do 'przewidywanego', obliczanego przesunięcia celu dodać stałą, niewielką wartość? Kilknabojowa seria chwilę trwa.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez foltrest w 11 Lut 2013, 16:56

jeśli przy każdym cyklu dodamy pewną stałą to czy po paru cyklach celownik nie będzie wyprzedzał celu?

To co mi się udało uzyskać:
cykl to jest moment w którym AI strzela?
jeśli tak, to czy można wyciągnąć czas trwania cyklu?
Jeśli którekolwiek z pytań ma odpowiedź negatywną, to się nie przyda do niczego,
ale jeśli tak, to:
a- odległość pomiędzy pozycjami celownika
t1- czas pomiędzy cyklami
t2- czas trwania cyklu
v- prędkość
a/t1=v
v= x[jednostek miary]/1 sekunda
v/t2=x[jednostek miary]
Celownik powinien przesuwać się o wartość prędkości na każdą sekundę trwania cyklu. Mam nadzieję, że to pomoże:D
Awatar użytkownika
foltrest
Kot

Dołączenie: 14 Sie 2012, 17:23
Ostatnio był: 15 Sty 2024, 01:28

Postprzez smoq2 w 11 Lut 2013, 18:35

Niestety, źle mnie zrozumieliście.

Cykl jest moment "czytania" i "uruchamiania" kodu, który jest zapisany w pliku ze skryptem. W praktyce nie ma on czasu, lub nie "trwa". Jeżeli procesor nie radzi sobie z kodem bo jest za wolny, to najzwyczajniej zatrzyma grę, i poczeka aż wszystkie informacje zostaną przetworzone. Stąd np. ściny jeżeli kod jest źle napisany. Można to porównać do odświeżania klatek na monitorze.

Teraz jak to działa w stalkerze i w naszym przypadku.

Skrypty są odświeżane co ~0.02 sekundy dla skryptów podpisanych pod gracza, ~0.1 dla stalkerów (i rzadziej im gracz jest dalej od danego stalkera, aby zaoszczędzić procesorowi "bólu")

W naszym przypadku, podczas "odświeżania" (cyklu) skryptu, jest też aktualizowana pozycja w którą nasz stalker celuje, czyli pozycja celu.
* Ten jeden punkt w czasie, kiedy skrypt jest odświeżany, możemy oznaczyć. Czyli np. cykl nastąpił po 1m i 23.5432422s od rozpoczęcia gry.

No i teraz pojawia się problem, bo przez te ~0.1 sekundy, stalker nie śledzi celu, do tego dochodzi frekwencja wystrzeliwanych kul, która dodaje też jakiś ułamek sekundy, plus jeszcze czas dotarcia kuli do celu, to może się złożyć do aż 0.3-0.5 sekundy.

Wiec...

Nie jesteśmy w stanie określić jak długo "trwa" cykl, bo dla kompa jest proces "natychmiastowy".

Czym dysponujemy:

A. czas w którym została wyświetlona poprzednia klatka, tzn. w którym miał miejsce poprzedni cykl
B. czas w którym ma miejsce obecny cykl
C. pozycja celu w poprzednim cyklu
D. pozycja celu w obecnym cyklu

Za pomocą A i B możemy określić ile czasu minęło od ostatniego cyklu do obecnego, czyli czas pomiędzy odświeżeniami. (Jest za każdym razem inny, więc za każdym razem będzie trzeba go obliczać)

Za pomocą C i D możemy określić jaką drogę przebył cel, kierunek w którym się porusza, oraz odejmując A od B, jak długo mu to zajęło.
Czyli (D-C)/(B-A) da nam prędkość.

Teraz jak mając te wszystkie informacje, możemy nałożyć korektę na celowanie, tak aby stalker strzelał trochę "przed" celem, gdy ten się porusza?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość