Niestety żadna z tych wartości nie jest używana w moim systemie AI. fire_queue_* jest obliczane osobną funkcją. Vision_free i _danger są zastąpione zwykłą funkcją "obj1:see(obj2)" z wieloma modyfikatorami. Celność też jest obliczana customową funkcją, bo dispy są źle obliczane. Wszystko jest opisane w którymś tam poście napisanym wieki temu. Do funkcji celowania dodałem też ostatnio algorytm nakładający poprawkę na prędkość i kierunek poruszania się celu.
Na celu miałem zwiększenie trudności, ale nie poprzez skalowanie otrzymywanych obrażeń, a AI, które by bardziej przypominało zachowaniem i refleksem gracza multiplayerowego.
Oglądając ten longplay, gracz ma problemy, bo próbuje grać w TFW tak jak w wanilkę, a powinien stawiać 100% więcej na ukrywanie się i strzelanie z za osłony. Generalnie wyłaził sobie z za ścian budynków jakby nigdy nic, i wtedy ginął.A powinien iść powoli, cały czas mieć oko na muszce, i kukać z za każdego kąta.
Good idea, tylko jeszcze trzeba pomyśleć, co robimy z klasą zwiadowców? Ich głównym atutem jest większa szybkość od reszty NPC.
(...) co robimy z klasą zwiadowców?
Gdzie są opisane prędkości gracza btw?

Z moich doświadczeń wynika jednak, że programiści są na ogół dobrzy w produkcji ustawień... fabrycznych
1. A czy jak skończysz z tymi dobrami luksusowymi dalej będziesz usprawniał AI, czy masz coś innego w planach?
Nie wiem, może nie widziałem, ale wydaje mi się, że obozy nigdy nie wypuszczają zwiadowców, przez co teoretycznie mogą zostać otoczeni i wybici jak kaczki. Oraz, dlaczego atakujące oddziały nie posyłają jakichś lekkich ludzi, na obejrzenie terenu (np. Samotnik lecący jakby nigdy nic, oglądający bazę dyskretnie, może szukający obrony, a potem "wycofujący się").
3. Czy masz zamiar wprowadzić widoczne przedmioty większe? Mam na myśli, że widać np. co dany samotnik niesie. Oczywiście, nie mówię tu o paczce fajek, butelce kozaka i innych rupieciach które można wrzucić do plecaka, ale np. o broni, worku kartofli chleba itp.
4. Już ostatnie pytanie, czy myślisz o wprowadzeniu typów oddziałów? Bo póki co typ oddziału zależy od tego, jakie rupiecie znajdą Stalkerzy. A ja myślę, o np. specjalnie przygotowanych oddziałach snajperskich, takich klasycznych szturmowych itp.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość