[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Pangia w 16 Mar 2013, 22:33

Wojak napisał(a):Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ok. 100 z tych 188 nabojów powinno być kulowymi, nie śrutem.

Gra pokazuje ikonkę ostatniego załadowanego pocisku, więc pokazuje śrutową amunicję - jakbyś się nudził, mógłbyś sobie policzyć, ile amunicji danego typu jest załadowane do strzelby :P

Czy komukolwiek się to wcześniej zdarzyło?

Mi się taki błąd nie zdarzył, ale podobno pojawia się takie coś w Zewie Prypeci z Protectą i Mossbergiem od Trapera (i też mi się nie przytrafiło)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Reklamy Google

Postprzez Pilot w 16 Mar 2013, 22:59

Częsty błąd ale nie jest na tyle drażniący aby postawić sobie za priorytet usunięcie go.

Osobiście raz natrafiłem na inny bug: Bawiąc się Thunderem i jego granatnikiem po kilku wystrzałach z 4 granatów sklonowało się 40. Co prawda zdziwiło mnie to ale wtedy przez dłuższy czas nie miałem problemów z granatami.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez smoq2 w 17 Mar 2013, 01:12

@ Tajemniczy - Tak, planuje dodać Monolit (chyba już nie jest to żadną tajemnicą ;)), ale będzie to połączone z fabułą, więc raczej nie za prędko.

@ Wojak - Tak, pamiętam o tym problemie, i już zrobiłem zmiany systemu zapisywania amunicji u kompanów. Wymaga on jednak jeszcze testów w terenie. Ale tym już się zajmą gracze (czyli wy ;)) po opublikowaniu kolejnej wersji.

@ Pangia & Pilot - Wojak mówi o przypadku, gdy użytkownikiem jakiejś strzelby jest kompan.

Generalnie problem polegał na tym, że GSC nigdy nie planowało, aby stalkerzy (NPC) tracili amunicję ze swojego inwentarza. Rozwiązali to więc tak, że jeżeli NPC ma choć jedną kulę w zapasie do swojej broni, to w momencie animacji przeładowywania, silnik zawsze powiększał zapas do 300.

Musiałem to jakoś obejść, zrobiłem więc skrypt monitorujący zużycie amunicji u kompanów. Skrypt sprawdzał sobie ile kompan ma amunicji w plecaku przed przeładowaniem, załóżmy że miał np. 67 naboi, i ile mieści się w magazynku broni, którą kompan trzyma w rękach. Zaraz po tym jak silnik zwiększał ilość naboi do 300 podczas przeładowania, skrypt usuwał wszystkie naboje, i spawnował jeszcze raz ilość przed przeładowaniem, minus pojemność magazynka. Czyli np. 67 - 30 = 37.

Wszystko działało ok przy broniach magazynkowcyh, gdzie cały schemat odpalał się tylko raz. Przy strzelbach pojawił się problem, bo ładowane są po 1 kulę. Przy załadowaniu każdego pocisku silnik rejestrował raz X naboi w plecaku, za chwilę 300, za chwilę 0 i za chwilę znowu X. Gdzieś tutaj wkradał się błąd, i kompan ładował do strzelby cały czas naboje, aż nagle wszystko się stabilizowało. Problem w tym, że zanim system się "skapnął", że coś jest nie tak, kompan zdążył załadować już do strzelby ~100 naboi.

Pobocznym problemem było jeszcze, że jak daliśmy kompanowi więcej naboi niż 300, to kompan przy przeładowaniu wypluwał nadmiar na ziemię, ale moje rozwiązanie powinno to częściowo rozwiązać.

Rozwiązałem to tak, że system zapisuje sobie teraz w pamięci ile naboi ma kompan tylko w niektórych momentach:

- przy otrzymaniu przez gracza
- przy znalezieniu na ziemi
- przy wczytaniu save'a
- przy zmianie mapy

Po tym już w ogóle nie ingeruje w to ile "fizycznie" kompan ma naboi w plecaku, tylko liczy sobie wystrzały, i zapisuje utratę kul w pamięci.
Nadpisuje ilość "fizycznie" posiadanych kul przez kompana tylko w tych przypadkach:

- kiedy gracz zajrzy do plecaka kompana
- kiedy ilość posiadanych kul powinna być równa 0 (wtedy usuwa całość amunicji z plecaka kompana)

Kompan sobie biega ze swoją ukochaną trzysetką naboi, ale gracz nigdy tego nie widzi. Nie powoduje też to błędów.

Oczywiście widzę tutaj niepełną poprawność, gdyż może pojawić się następujące:

- Kompan może wyrzucić na ziemię nadmiar naboi, jeżeli damy mu więcej niż 300, ale tylko przy pierwszym przeładowaniu.
- Kompan może załadować pełny magazynek do broni, nawet jeśli zostaną mu np. 2 kule w plecaku, ale do kolejnego przeładowania już nie dojdzie, bo wartość amunicji będzie = 0.

Ale mówię, to się może stać, lecz nie musi. Stąd moje stwierdzenie, że trzeba zrobić testy polowe. ;)
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Matt141.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Pangia w 17 Mar 2013, 11:23

Hm... Czyli nie ma takiej opcji, żeby przerobić Naganta na ładowanego pojedynczymi nabojami? Bo to ładowanie 5-nabojowym magazynkiem zawsze mnie denerwowało (nie dość, że powolne, to jeszcze przy ładowaniu po strzeleniu np. 2 razy i tak magicznie wszystkie naboje znikały z modelu).
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez DarthAvalon w 17 Mar 2013, 11:59

Mam pytanie, czy udałoby się dodać naprawianie broni (oczywiście tylko, gdy posiadamy odpowiednią umiejętność) w stylu Fallouta 3 czy New Vegas?
Drugą sprawą są skille. Możnaby dodać umiejętności, które zwiększają się przy powtarzaniu danej czynności, co pozwala wykonywać ją lepiej i wydajniej. Wiem, że moje propozycje odnoszą się do strony erpegowej moda, ale nie wymagam, aby (jeśli w ogóle) pojawiło się to w następnej aktualizacji.
Awatar użytkownika
DarthAvalon
Stalker

Dołączenie: 09 Lut 2013, 22:56
Ostatnio był: 03 Gru 2024, 01:38
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 36

Postprzez Pangia w 17 Mar 2013, 12:08

Aha, jeszcze jedna sprawa ode mnie.
Co z tym blokowaniem wyposażenia przez zbyt niski poziom doświadczenia? Będzie to, nie będzie... Bo zdaje się, że jasnej odpowiedzi nie było.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez smoq2 w 17 Mar 2013, 14:03

@ Pangia - Nie mam animacji ładowania po jednym naboju do Mosina, a jak mówiłem, nie posiadam zdolności modelraskich.

Nie, blokowania sprzętu też nie będzie. Wszyscy zawetowali.

@ DarthAvalon - Dodatkowe perki powstaną, ale w dalekiej przyszłości.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Tajemniczy w 17 Mar 2013, 14:19

:arrowu:
Dla mnie też blokowanie sprzętu to kiepski pomysł. Jakoś nie wyobrażam sobie rozwalenia chimery czy watahy snorków z Makarowem lub Forą w łapie a TFW to taki mod w którym w pierwszej minucie możemy spotkać "hadkorowe" mutanty. W rezultacie zniechęcałoby to do zagrania.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 517

Postprzez Pilot w 17 Mar 2013, 15:32

Zauważyłem pewien problem z kompanami. Otóż oni nie potrafią zmienić trybu strzelania granatnikiem podwieszanym na karabin i odwrotnie. Właśnie wtedy pojawił mi się opisywany wcześniej bug z klonowaniem granatów.
Danie Thundera przełączonego na granatnik kompanowi oraz kilku granatów spowoduje że kompan raz wystrzeli, następnie wystąpi seria pstryknięć i kompan pozostaje bezbronny.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez Pangia w 17 Mar 2013, 15:46

smoq2 napisał(a):Nie, blokowania sprzętu też nie będzie. Wszyscy zawetowali.

No to kamień z serca. Chociaż nawet nie tyle zawetowane, co samemu nie mógłbyś tego zrobić, bo oznaczałoby to hipokryzję z Twojej strony ;)

smoq2 napisał(a):Dało by się zablokować dostęp do broni przez XP, ale byłoby to trochę niezgodne z fabułą. Główny bohater jest najemnikiem i weteranem konfliktu w Bośni. Dziwne byłoby gdyby ktoś taki nie umiał obsługiwać połowy broni. Problem w tym, że wprowadzać w tym momencie tak istotną zmianę w fabule jak totalnie nowy profil głównego bohatera jest trochę nie po mojej myśli.

Gdzieś w okolicach 140. strony, wypadło mi w szukajce przy kompletnie innej okazji. Niezłego mindfucka zaliczyłem, bo znalazłem to w momencie, w którym akurat toczyła się ostatnia dyskusja nt. blokady broni.

smoq2 napisał(a):@ Pangia - Nie mam animacji ładowania po jednym naboju do Mosina, a jak mówiłem, nie posiadam zdolności modelraskich.

A więc technicznie byłoby to możliwe? Ja też nie mam zdolności, ale coż... Zawsze pozostanie świadomość tego, że da się coś takiego zrobić.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez smoq2 w 18 Mar 2013, 00:39

A więc technicznie byłoby to możliwe? Ja też nie mam zdolności, ale coż... Zawsze pozostanie świadomość tego, że da się coś takiego zrobić.

Jasne, zmieniasz mosinowi profil na "shotgun", i po sprawie. Profil broni zmienia tylko sposób ładowania, i jeszcze jakieś drobne zachowania broni w łapach NPC. Potrzebna jest tylko odpowiednia animacja łąp, która jest odtwarzana tyle razy, ile brakuje kul w magazynku.

Gosuke zrobił coś takiego do SoC:

http://www.youtube.com/watch?v=0phv-TMAGiU

Problem w tym, że modele z SoC nie są zgodne z tymi z CS. Gdyby tak nie było, wziąłbym sobie po prostu ten model stamtąd.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Idek w 18 Mar 2013, 01:08

Tylko że historycznie Mosina ładowali łódką co znacznie ułatwiało proces jak i przechowywanie amunicji (łatwiej chyba złapać w kieszeni 5 pocisków złączonych ze sobą jak 1) można by zablokować możliwość przeładowania jeżeli liczba pocisków != 0 i ewentualnie dodać opcje szybkiego rozładowania do mosina ...
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości