Wlads SoljankaOpis:Najnowsza i według zapewnień twórców finalna wersja Narodnoj Soljanki Archary. Co prawda jest to już niemiecka inwencja twórcza gdyż Archara z ekipą porzucili moda z dość ważnych względów. Co zaoferowali nam Niemcy? Upiększyli zonę, to widać na pierwszy rzut oka po wyjściu na powierzchnię. Klimat można odczuć podobny do Misery 2 ale nie tylko z powodu pięknie wysuszonej i zadrzewionej zony ale także z powodu wszelkiej maści smaczków i utrudnień. Fabuła została w 100% zakończona i sama w sobie nieco zmieniona. Dodano także system ładowania magazynków co na pewno zachęci zapaleńców tego typu smaczków. Mod w języku niemieckim. Póki co brak planów tworzenia tłumaczeń z powodu na nieznane rozszerzenie spakowanych plików.
Ogólny content:- odświeżone i urozmaicone lokacje.
- system ładowania magazynków.
- system objętości plecaka zależny od typu i klasy kombinezonu.
- zredukowane ilościowo, zmienione i mniej widoczne anomalie.
- nowa urozmaicona fabuła.
- nowe zwierzaki (np. kury).
- kilka nowych broni.
- zmieniony system noktowizorów (trzeba kupić i ubrać).
- zmieniony system schowków (jeśli w obozie znajdziemy pełny schowek bez wcześniej otrzymanej o nim informacji to po zabraniu stuffu możemy dostać w pysk albo kulkę za kradzież...).
- rozkład zwłok zabitych stalkerów i wiele innych których jeszcze nie dane mi było zobaczyć.
Działa na wersji S.T.A.L.K.E.R.'a:1.006
Instalacja:Pobierz pliki z poniższych źródeł a potem je wypakuj 7zipem. Hasło do archiwów to:
amk-zone.de (podaję byście nie musieli się u nich rejestrować). Po wypakowaniu plików scal wszystko według folderów a następnie przerzuć całość w główny folder gdzie zainstalowałeś/aś Stalkera. Do kompletu zmień parametr w pliku user.ltx z
r2_gloss_factor 1.5 na
r2_gloss_factor 2.5. Niniejszy plik znajdziecie tam gdzie folder z logami błędów.
Jeśli nie instalowałeś wcześniej żadnych modów, to otwórz plik
fsgame.ltx i zmień linijkę:
$game_data$ = false| true| $fs_root$|na:
$game_data$ = true| true| $fs_root$|Download:Part 1Part 2Part 3Part 4Shader (nie jest wymagany)Minifix (wymagany)Uwaga!- Save tworzymy w konsoli lub menu głównym! Żadnych quicksave!
- Jeśli po wczytaniu gry nie zobaczycie na ekranie HUD zegara z aktualną godziną, wskaźnika wypełnienia plecaka oraz nie zobaczycie widoku maski gazowej (o ile wasz kombinezon posiada nakrycie głowy) to zaleca się wczytanie save ponownie! W przeciwnym razie gra będzie się sypać z upływem czasu lub każde kolejne save będą uszkodzone.
- Grać należy na pełnym oświetleniu dynamicznym. W przeciwnym razie lokacje na powierzchni nie będą się wczytywały.
FAQP: Nie mogę strzelać mimo że mam amunicję.
O: Upewnij się że masz magazynek pod dany rodzaj broni. Przełóż go więc na pas i czekaj. Twoja postać powinna automatycznie ładować magazynek wkładając nabój jeden po drugim. Jeśli się to nie dzieje wciśnij 5 a wówczas zobaczysz animację ładowania.
P: Gra wczytywała normalnie a kiedy wczytuję ten save ponownie wywala mnie z bugiem.
O: Upewnij się czy gra nie zmieniła ustawienia oświetlenia na statyczne. Pamiętaj że grać musisz zawsze na pełnym dynamicznym oświetleniu.
P: Gra straszliwie przycina mimo dobrego sprzętu.
O: Zredukuj ilość trawy w opcjach grafiki.
P: Wcześniej lubiące lub neutralne mi postacie nie strzelały i nie biły. Nikogo nie postrzeliłem.
O: A czy przypadkiem nie wziąłeś czegoś z nieznanego ci schowka? Jeśli tak to uznano cię za złodzieja.
P: Rzeczy wypadają mi z plecaka mimo że nie jestem przeładowany.
O: Zwracaj uwagę na "volumen" plecaka (wskaźnik u góry ekranu). Teraz prócz wagi liczy się także objętość plecaka. Jeśli brany przedmiot przekroczy objętość automatycznie wylatuje z plecaka co objawia się komunikatem.