[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez trurl3 w 18 Kwi 2010, 19:41

Delat napisał(a):Stalkerzy...Te link z dodatkami coś mi nie chodzą xD Zamast strony pojawiają się same litery i znaki rożne na białym tle. Wft ?! Co zrobić... fatum jakieś.

Prawdopodobnie używasz Opery, która nie umie rozpoznać archiwum .7z [przy pobieraniu. Klikasz w link prawym klawiszem myszy i wybierasz - Zapisz jako. Po ściągnięciu zmieniasz rozszerzenie na .7z

Ale UWAGA!!! Pojawiają się patche do dopełnienia a jutro ma być opublikowana cała NS w najnowszej wersji 17.04.10 jednym plikiem. Jeśli kto ma chęć ściągać ok. 2,6 GB ale nie mieć kłopotów przy instalacji - lepiej poczekać. W każdym razie wersja z linka działa - sprawdzone. Trzeba sobie tylko zachować starą wersję pliku gamepada/config/localisation.ltx - oczywiście na wszelki wypadek, w zależności od konfiguracji napisów. Najlepiej przed nadpisaniem dopełnienia zmienić nazw ę tego pliku, żeby nie został nadpisany. Zostaną uaktualnione tylko teksty w katalogu gamedata/config/text/rus. Jeśli używaliście innych napisów niż oryginalne, wtedy potrzebny będzie stary localisation.ltx i należy skopiować dodatkowo zawartość katalogu gamedata/config/text/rus do aktualnego katalogu z napisami./ Te dodane będą niestety po rosyjsku, ale bez nich gra nie ruszy.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez Delat w 18 Kwi 2010, 21:49

W końcu odpaliłem tego moda;) Nie wiem zupełnie o co w nim chodzi, tak jak i do czego służy większość przedmiotów ( do czego mi bałałajka i telewizor xD ) ale cała reszta nowych rzeczy jest interesująca. Z tymi dodatkami na razie się wstrzymam ( z pierwszego postu ) i sądzę, że pobiorę nową wersje NS choć zapewne 3 dni potem pojawi się duża łatka i trzeba będzie zaczynać grę od nowa :P Ale jak ma to poprawić ogólnie grę to jednak się przyda. Póki co troche pochodziłem, pozwiedzałem i mam pierwszy błąd:
:

FATAL ERROR

[error]Expression : ai().level_graph().valid_vertex_id(vertex->data().level_vertex_id())
[error]Function : CPatrolPathManager::select_point
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\patrol_path_manager.cpp
[error]Line : 164
[error]Description : patrol path[doktor2_walk_way], point on path [wp00],object [doktor1]

Wynika z tego, że musze zrobić update obiektu doktor1... tylko nie wiem zbyt gdzie co i jak xD ( tak było zapisane w logu, tyle że tego nie wklejałem już ). Po za tym to mógłby usiedzieć na miejscu a nie skikać po trawie więc jak się zgubił to jego wina.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez trurl3 w 21 Kwi 2010, 20:51

Ukazała się wersja NS 19.04.10 - jednym plikiem. Jest to całość Solyanki do instalowania na Cień Czarnobyla w wersji v 1.004 z wszystkimi aktualnymi poprawkami - tylko siadać o grać :D. Waga pobrania - ok. 1.8 GB.

Edycja//
UWAGA!!! Najnowsza Solyanka jednym plikiem

Już prawdopodobnie stabilna wersja Solyanki z dnia 19.04.10 włączająca w siebie nową lokacje - Martwe Miasto (chwilowo nie uaktywnione) i wszystkie dodatki do wersji 17.04.10. Archiwum podzielone na 8 części, spakowana w archiwum 7z (Uwaga! Bez korekty błędów. Możliwe błędy w pobraniu)

Uwaga! Rożni się od wersji 17.04.10. Sejwy od tej wersji mogą w dalszej części gry powodować niekonsekwencje w watkach. Lepiej zacząć grę od początku.

Źódła Solyanki 19.04.10:

Od tej chwili wersja19.04.10 staje sie podstawową i wszelkie patche i poprawki będą sie odnosiły do niej
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Podznaczony w 21 Kwi 2010, 21:49

Chyba nic nie opisze radości mojej że od razu z fixami i innymi pierdółkami Narodnaye Solyankę (nie wiem czy dobrze odmieniłem) będę miał i w końcu zagram. Zaczynam ściągać i instalować i cieszyć się grą :wink: Na razie tylko grałem w Priboi Story i zarąbiście było :D Ale teraz czas na Solyankę i mam nadzieje że się nie zawiodę :wink:
Podznaczony
Stalker

Dołączenie: 24 Lut 2010, 18:05
Ostatnio był: 10 Sty 2025, 05:00
Frakcja: Powinność
Kozaki: 2

Postprzez Delat w 21 Kwi 2010, 22:46

Pobiorę, zainstaluje, wytestuję - napisze jak się sprawdza ;)

PS.
Czy tytuł tego brzmi tak: "Народная солянка" от 19.04.2010 для S.T.A.L.K.E.R. Тени Чернобыля" na tej ruskiej stronie z torrentami ? Pytam bo szukałem ręcznie, nie chciało się odpalić z linku ;)

A co do instalacji, przebiega jak poprzednio ? W instrukcji instalowania na ruskim forum ( tego od torrenta ) piszą coś o zamianie pliku xrGame.dll to konieczne ? Miałem pare razy błąd z tym plikiem we wcześniejszych wersjach.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez KoweK w 21 Kwi 2010, 23:24

Mam zamiar to pobrać i trochę pograć, tylko... czy to jest wersja instalacyjna czy taka normalna (folder gamedata), bo jeśli jednak instalacyjna, to sobie podaruję pier*olenie z ruskimi instalatorami...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:29
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez yozue w 22 Kwi 2010, 00:01

xKoweKx napisał(a):Mam zamiar to pobrać i trochę pograć, tylko... czy to jest wersja instalacyjna czy taka normalna (folder gamedata), bo jeśli jednak instalacyjna, to sobie podaruję pier*olenie z ruskimi instalatorami...

Jest to spakowana gamedata, po rozpakowaniu zajmuje 4.8 GB.
Awatar użytkownika
yozue
Stalker

Dołączenie: 10 Lis 2008, 11:31
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 09:49
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 34

Postprzez trurl3 w 22 Kwi 2010, 01:12

W paczce nie ma foldera /bin z plikiem xrGame.dll. Ale w miarę potrzeby moge udostępnić. Szczerze mówiąć, mógłby ktoś (np. yozue ;) ) wytłumaczyć mi sprawę z zamiana tego pliku. Wydawało mi się, że folder /bin był w podstawce (tzn. Cieniu Czarnobyla). Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek podmieniał ten plik, ale...
Ja mam zainstalowany Cień Czarnobyla z polskiej wersji raz, i teraz każda nowa wersja Solyanki jest dodawana do foldera CC jako nowa gamedata a nieaktywne wersje maja zmienione nazwy foldera gamedata. I wszystko biega, bo CC jest ciągle jeden i ten sam, tylko wersje Solyanki się zmieniają.
Aha, jeśli ktoś ma problem z niskim FPS to do tego też się ukazał patch.
Póki co nową lokacją się nie ucieszymy, bo Martwe Miasto jest, ale nieaktywne. Któryś kolejny patch je odblokuje.
Jest patch oferujący 21 slotów na pasie - działa, a także patch powodujący autosave w momencie brania nowego zlecenia. Moim zdaniem to bardzo wygodne - też działa w nowej wersji.
W wersji 17.04.10 były problemy z gubieniem zawartości plecaka podczas biegu i z 'nieprzebijalnym' listowiem krzaków i drzew. Te błędy miały być poprawione w 19.04.10. - trzeba sprawdzić, W razie czego sa patche do naprawy.

Uwagi moderatora:

Dodałbyś tego patcha na niski fps - komuś sie przyda (nie mnie)... - caleb59
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez jaras76 w 22 Kwi 2010, 12:33

Mam pytanie:czy ktoś sprawdził party bo piszecie że są możliwe błędy w archiwum,po co ściągać uszkodzone archiwum.Dokładnie to chodzi mi które źródła partów podane w poście są bezpieczne bo zamierzam sobie pobrać soljankę. Instalacja rozumiem tak jak w poście nr 1.Nie bardzo rozumiem po co trzeba zmieniać nazwy plików i folderów. Jeżeli ktoś poda co robić przy instalacji krok po kroku to będę wdzięczny. Z góry dziekuję :D
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez Freeman w 22 Kwi 2010, 14:55

Prawdopodobnie plik xrGame.dll odpowiada za fizykę prowadzenia pojazdów lub system ich uszkodzeń - pewien nie jestem, ale spotkałem się z nim ilekroć testowałem mody dodające pojazdy do gry. Nie mam 100% pewności, jesli ktoś wykmini co daje nam ta zmiana nich pisze - sam jestem ciekaw.
Awatar użytkownika
Freeman
Stalker

Dołączenie: 23 Lip 2009, 19:17
Ostatnio był: 26 Maj 2010, 20:34
Miejscowość: Terra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez Delat w 22 Kwi 2010, 18:11

Ten plik raczej nie odpowiada za coś co może być związane z autami... Czasem mam buga z tym plikiem i wyskakuje podczas przechodzenia z lokacji do lokacji lub też, gdy po prostu maszeruję przez Zonę. ( Chyba, że ten plik odpowiada za wiele rzeczy )
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez trurl3 w 22 Kwi 2010, 21:29

jaras76 napisał(a):Dokładnie to chodzi mi które źródła partów podane w poście są bezpieczne bo zamierzam sobie pobrać soljankę. Instalacja rozumiem tak jak w poście nr 1.Nie bardzo rozumiem po co trzeba zmieniać nazwy plików i folderów. Jeżeli ktoś poda co robić przy instalacji krok po kroku to będę wdzięczny. Z góry dziekuję :D

Tu nie ma, żę któreś ze źródeł jest bardziej bezpieczne. Po prostu, z powodu dążenia do jak najmniejszej wagi plików, Solyanka została zarchiwizowana 7Zip-em, który nie zapewnia danych naprawczych. MOŻE, powtarzam, może się zdarzyć, że przy ściąganiu powstanie błąd nawet nie wyłapany podczas scalania archiwum, a ujawniający się w trakcie gry błędami albo niemożliwością przejścia jakiegoś kwesta, ale nie jest to regułą. Archiwum z danymi naprawczymi w rar-ze ma objetość prawie 2,4 GB. Jesli taka wola, mogę udostępnić działającą wersję spakowana Rar-em w postaci samorozpakowującego się archiwum z danymi naprawczymi. Ale nie wiem który z darmowych hostów udźwignie plik 2,4 GB, bo nie chciałem już tego dzielić.
Przy okazji - jak już pisałem, są dostępne patche i mody. Mnie spodobał się inny niż oryginalny HUD. Zamieszczam screeny.

Image, Image
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości