[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez Damianox w 15 Sie 2012, 22:31

Przed chwilką znalazłem... Kolejnej dopy nie będzie ponieważ główny autor Arhara jest nie obecny. Od przeszło roku...
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Dołączenie: 11 Kwi 2011, 17:41
Ostatnio był: 15 Mar 2026, 18:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 15 Sie 2012, 23:42

Myślę że go nie aresztowali za Soliankę :D Był tam jeden a nawet nie jeden smaczek za który można by było beknąć :D
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Damianox w 15 Sie 2012, 23:47

Ale by się porobiło jakby główny autor siedział w kiciu. O jaki smaczek Ci chodzi :D ?
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez Gorianov w 16 Sie 2012, 00:06

Ale panowie, nie przesadzajmy. Soljanka sama w sobie nie jest zła, jest rozbudowa, masa nowych zadań i rzeczy. Oczywiście że mod nie jest doskonały, ale napisać że jest to beznadzieja to nie można, zwłaszcza jeżeli napisze to ktoś kto nawet nie grał. Pomysł z soljanką jest świetny, to trzeba przyznać, przyjemnie było pograć w tą modyfikację ale bez wylotów. Ludzie którzy mają dużo czasu, i nerwy ze stali oraz lubią nowe wyzwania to soljanka będzie dla nich w sam raz, ja przykładowo świetnie się bawiłem grając w tego moda, aczkolwiek przyznam że nie przeszedłem bo mnie uziemiły wyloty w późniejszym etapie gry i problemy fabularne.
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez djcycu w 16 Sie 2012, 00:14

Prawie żadne z zadań ze Solianki nie jest oryginalnie robione pod moda. Wszystkie zadania były wyciągane z innych modów i na ich podstawie złączono to w fabułę. Zmieniały się tylko postacie albo miejsca rozgrywania danego zadania. Gniot w tym modzie polega na tym że mało w nim przemyślano i za dużo przesadzono. Fabuła, smaczki jak i sprzęty w tym modzie owszem. Są znakomite (nie licząc kijowego balansu). Mod to mod... Nie ma zasady że jak już domowej roboty to ma być niestabilny i sypać bugami. Skoro inne mody mogą być stabilne to dlaczego nie ten? Ja znam rozwiązanie poniekąd... Bo zawsze wrzucają to ABC i AMK... Po przewaleniu skryptami robi się syf i stabilność spada. Kilka debilizmów można było pominąć no ale oni zawsze dążyli do hardcore... Po co tyle anomalii nawalili? Mnie się to wcale nie podobało bo dość że to kolorowe jak w bajce to jeszcze mało trudne do ominięcia... Po co więc dowalać silnikowi i męczyć nas długim ładowaniem się gry?

Co to za smaczki? :) Jest w sumie dwa. Jeden to karne oddziały i rozstrzeliwanie przez wojskowych stalkerów samotników. Drugi smaczek to pewna postać. To straszliwy pijak i w dodatku paskudny. Po kilku zadaniach z nim i po flaszce opowiada że miał kolegów którzy zginęli na łodzi Kursk. Mówi że on nie wierzy w przypadek i że to wina rządu bo ten rząd rosyjski zły itd :P Na końcu opowiadania jest film archiwalny z Kurskiem w roli głównej :)

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez korn06 w 16 Sie 2012, 10:34

Tak, jakby wywalić sporo niepotrzebnych elementów, to gra zyskałaby na stabilności i czas wczytywania sejwów byłby na pewno krótszy. Z tym bugiem wywalającym na pulpit pod koniec gry, wystarczy podmienić jeden plik i można grać dalej. Solianka to najlepszy mod do SoC, może Lost Alpha będzie lepszy, ale najpierw musi mieć w końcu premierę.
korn06
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2011, 14:48
Ostatnio był: 12 Lut 2013, 15:40
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 7

Postprzez Damianox w 16 Sie 2012, 20:53

Za ten okręt Kursk to, można by beknąć :E . W solijance skiepścili parę spraw, między innymi, mnie najbardziej denerwuje dawanie apteczek temu gościowi co stoi w Barze żeby dostać się do tych dwóch naukowców.
Awatar użytkownika
Damianox
Stalker

Postprzez djcycu w 16 Sie 2012, 23:58

Można dać mu flaszkę :D He he wiem z tym też krucho tam było. NS moim zdaniem nie jest najlepszym modem do SoC. Fajne mody zrobił Zaurus i powiem wam że te dwa ostatnie (bo Apocalipsis to mnie się raczej nie spodobał) wymiatają. Są bardzo ciekawe, spójne, pełne fajowych zadań i nie są aż takie wymagające. Ukryte Ścieżki 2 zaś zasługują na koronę w SoC. RMA też jest niczego sobie. Od NS wolę go za to że nie ma się tam co spieprzyć i fabuła mimo iż standardowa (rozbudowana tylko dla nowych lokacji) to i tak klimatem wymiata. Owszem NS też jest ok ale zbyt zasyfiona...

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Rumcajs93 w 17 Sie 2012, 00:08

No tutaj trzeba przyznać Ci rację. Soljanka byłaby czymś lepszym gdyby nie te powiązania poszczególnych nitek scenariusza, które sprawiają że nieraz można się zaplątać i zakłócić rozgrywkę. No i to przechodzenie według określonego scenariusza, co tworzy liniowość fabuły. No a poza tym to mod może nas nieraz zaskoczyć - pamiętam sytuacje gdy zastrzeliłem najemnika Arę i cały jego oddział na MW, by go później zobaczyć całego i zdrowego w czasie spotkania na szczycie (Agroprom, po ożywieniu Muchy).
No i jeszcze szkoda że fabuła nie jest skończona, lądujemy z Normanem i Perfumiarzem na Zatonie wkręceni z rozgrywkę i nagle... niemiła niespodzianka - już nie ma nic o zrobienia.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez djcycu w 17 Sie 2012, 18:52

A najgorsza z wiadomości to taka że po doinstalowaniu dopełnienia będziesz musiał gnać ile wlezie od początku a ta droga każdy wie jak wygląda. Gdyby nie te bugi to by człowiek na pamięć sobie na luzaka pograł... Ale się nie da. Najlepiej rozwiązał to autor Powrotu Szramy. Otóż gra ma fabułę jako część 1. Gra się kończy, puszcza nas do freeplay'u a potem rozegrać należeć będzie drugą część by wiedzieć co działo się później. Część druga co prawda nie jest jeszcze gotowa ale taki zabieg jest niezły. Dostajemy nowego moda i jest git. Tak samo można było z NS zrobić. Tylu autorów go robi że mogli podzielić moda na nakładkę czyli instalujemy na jakąkolwiek spatchowaną odpowiednio NS dopełnienie i walimy od momentu rozpoczęcia się dopełnienia albo drugi wariant czyli dostajemy kontynuację która wymaga gry od początku. Raz na zawsze pogodziło by to ludzi. Jak już każdy wie... Bugi męczą w tym modzie najbardziej. Większość graczy nie ma już czasu ślęczeć przez kilka miesięcy po 12 godzin dziennie na kompie by zabugowanego moda strawić więc oburzenie jest jak najbardziej uzasadnione.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez coles313 w 25 Sie 2012, 19:57

Panowie gdzie jest /powinien być zagłuszacz nr.1 ?? Znalazłem cztery pozostałe a nie mogę znależć jedynki . Czy możliwym jest że mógł zostać wciągnięty przez lejek który jest w wejściu do Podstacji i został po prostu wysłany w niebyt ??
Awatar użytkownika
coles313
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2011, 18:22
Ostatnio był: 29 Sty 2020, 15:01
Miejscowość: dolny śląsk
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

Postprzez Rumcajs93 w 25 Sie 2012, 21:21

A sprawdzał kolega dachy??
Można tam się dostać przez teleport. A i tu uwaga bo chodząc między transformatorami (czy czymś takim) można się nadziać na anomalie niszczącą całkowicie kombinezon.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości