[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" -

Postprzez Junx w 30 Paź 2015, 06:04

Ad1. Są dwa sposoby, zrobić zadanie na zabicie pijawki z noża od Kuzniecowa, dostaniesz do tego nóż. Drugi, kupić najszybciej chyba w Agropromie od Adrenaliny.
Ad2. Musisz mu dać w tym pojemniku na JEDEN artefakt, w tym co on ci dał (srebrny).
Ad3. Ustawienia gry i sprzęt oraz ile masz fps'ów.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 01 Kwi 2026, 22:39
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Reklamy Google

Postprzez smok61 w 30 Paź 2015, 10:04

Punkt 2. Gwiazda Wieczorna - Wyjmij ją z pojemnika u Sidora i zagadaj. Jak nie ma dialogu, to zamknij rozmowę i zacznij od nowa. Z pewnością dialog się pojawi.
Punkt 3. Wydaje mi się, że Stalker korzysta z dwóch pierwszych rdzeni. Tak ustaw i sprawdź.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez bober w 31 Paź 2015, 22:45

Od jakiegoś czasu próbuje grac w OP2. Sola była fajna - ergo poprawiona OP2 winna być lepsza.Tak mi się wydawało.
Niestety- to było moje pobozne życzenie .Nie to żebym narzekał ale:
Skala trudności - generalnie absurdalna - a nie gram na najwyższym poziomie( przeżycie) .
Schowki - godzina krecenia kuprem i kombinowania jak wleżć - po to aby dostac jakieś badziewne itemy.O ile taki schowek znajdziemy - ponieważ niektóre opisy schowków bywają nadzwyczaj enigmatyczne . Vide - schowek Ducha w X10 z opisem - w scianie .I szukaj teraz człowieku ( gdyby nie YouTube - krew by człeka zalała).
Przeciwnicy - nie dość, że jest ich chmara - to szybkość reakcji , precyzja - bez względu na to czy to patałach czy mistrz -, strzelanie przez ściany , i inne słodkości powalają.
Mutki - tu już Kudkudak jasno i celne określił temat.
Zadania zbierackie - niektóre z nich - jak mi się wydaje są tylko przeszkadzałką wydłużającą grę. Lub generującą nadmiernie wypływ gotówki. Klasycznym przykładem jest quest na k. snajperski dla Kuzniecowa - wywalasz kupę kasy - i dostajesz ...kupę.
Niektóre questy "poprawiono" - np quest na obronę Baru - musisz utłuc niejakiego Garba. Problem w tym że musisz zrobic to własnym łapkami - bo inaczej się nie zaliczy zadanie .Prawdopodobieństwo , że zdążysz utłuc gada jest bardzo małe. Walą do iego wszyscy- i powtarzasz w kółko ten pierdykniety queścik - aż w końcu przypadkiem zdążysz dobiec a gad będzie jeszcze żył.
Nie doszedłem jeszcze do Prypiati - i już mam dosyć .A co to bedzie dalej?
Jedynym plusem jest bardzo dobre tłumaczenie.
Awatar użytkownika
bober
Stalker

Dołączenie: 25 Paź 2009, 20:08
Ostatnio był: 20 Mar 2016, 16:21
Miejscowość: Turek
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 15

Postprzez Junx w 01 Lis 2015, 00:26

Skala trudności - generalnie absurdalna [...]

Ja gram teraz 3 raz i gra się łatwo, trzeba tylko grać rozważnie a nie na "pałę" :P

Schowki - godzina krecenia kuprem i kombinowania jak wleżć [...]

Szkoda czasu na szukanie ich, przejdź na rzadkie schowki i za każde 40 PDA przyniesione dla Kabla dostaniesz info o schowku, warto do ich pójść

Przeciwnicy - nie dość, że jest ich chmara [...] strzelanie przez ściany [...]

Balistyka jest poprawiona, w realu też z kalibry 5x45 nie trzelisz przez cienkie drewno i blachy?

@ Kudkudak

Nie no, jeśli napier*alanie w 20 zombie co pół metra to dla Was esencja tej gry, to nie mam pytań

2-3 granaty wysysacze i po sprawie, to jest esencja :D
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Pangia w 01 Lis 2015, 00:30

Junx napisał(a):Balistyka jest poprawiona, w realu też z kalibry 5x45 nie trzelisz przez cienkie drewno i blachy?

Co innego balistyka, co innego głupota gry, która pozwala AI na namierzanie gracza przez ściany. TFW też na to cierpi.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Junx w 01 Lis 2015, 02:03

Tego już nawet nie liczę bo nawet w czasie skoku można banię dostać :E

Osobiście nauczyłem się grać w OP-2 i znam jej zasady więc dla mnie gra już łatwa jest, ale pierw też tak mówiłem jak kolega wyżej.
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Ranger801 w 01 Lis 2015, 09:56

Junx napisał(a):2-3 granaty wysysacze i po sprawie, to jest esencja :D

Poradzić sobie z tym można bo nie jest to jakieś ultra wyzwanie, chodzi o idiotyzm sytuacji. Sprawa wygląda podobnie na posterunku wojskowych, wszystko fajnie, tak. A jak bierzesz dokumenty to spawnuje się z dupy masa wojskowych i jak ty chcesz racjonalnie to wytłumaczyć. Gdyby spawnowali się dalej a do posterunku szli na piechotę, albo zrzuciłby ich jakiś helikopter to ok. Ale oni się ku*wa spawnują dosłownie tuż obok. Cóż nie wiem jak niektórym, ale ja tego moda nie przeszedłem bo takie zabiegi za bardzo mnie wku*wiają, wolę już grać w Stalker Soup który co prawda jest bardzo łatwy (czyt. za łatwy) ale póki co nie spotkałem tam takich sytuacji z dupy jak w OP-2.
Ranger801
Łowca

Dołączenie: 22 Wrz 2012, 11:57
Ostatnio był: 28 Sie 2016, 16:12
Miejscowość: Miejsce zamieszkania nieznane
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 94

Postprzez tom3kb w 01 Lis 2015, 10:28

Co do poziomu trudności to ja gram na weteranie. Ogólnie jest spoko, bywają strzelaniny, w których się często ginie ale zacząłem grać ostrożniej, atakować z większego dystansu, więcej używać granatów.

Questy zbierackie to typowa zapchaj dziura, nawet ich nie ruszam bo nie wiem co by mi musieli dać za mega artefakt, żeby targać kílkanaście karabinów i tysiące naboi.
Questy na schowki też sobie odpuszczam, chyba, że na jakiś wpadnę ale specjalnie nie będę gdzieś tam przez godzinę wskakiwał w jakąś teksturę żeby gdzieś tam za mapą znaleźć plecak.

Spawn mutantów, w niektórych questach chory ale można je szybko ubić granatami, ewentualnie uciec i wybijac partiami z dystansu. Spawn aików/ludzi też mi się nie podoba, gdy coś podnosimy, a oni respią się w pobliżu, też byd wolał, żeby np respili się np dalej i dobiegali ale nie wszędzie pewnie tak się da.

Co do questów to są ich setki normalnych i fajnych więc te dla masochistów zbieraczy spokojnie można olać :)
Awatar użytkownika
tom3kb
Weteran

Dołączenie: 10 Maj 2014, 17:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 17:43
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 94

Postprzez Junx w 01 Lis 2015, 10:46

Sprawa wygląda podobnie na posterunku wojskowych, wszystko fajnie, tak. A jak bierzesz dokumenty to spawnuje się z dupy masa wojskowych [...]

Przecież po wzięciu dokumentów respią się koło Ciebie Stalkerzy na południe od posterunku i rozwalają wszystkich wojskowych chyba, że coś popsułeś :P
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Józio w 01 Lis 2015, 11:00

STALKER TEAM I ICH FETYSZE :tm:
JESTEM PEDAŁEM
Awatar użytkownika
Józio
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 30 Lis 2014, 15:04
Ostatnio była: Wczoraj, 22:06
Miejscowość: Moje hobby: obciąganie kutasów
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 124

Postprzez Kudkudak w 01 Lis 2015, 11:57

Raczej typowy ruski mod, ludzie od spolszczenia nie mają z tym nic wspólnego.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Józio w 01 Lis 2015, 15:50

Chodzi mi o to, że stalkertimowcy ciągle pochwalają i bronią pierdo*ony spawn z dupy i inne gówna...
JESTEM PEDAŁEM
Awatar użytkownika
Józio
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 30 Lis 2014, 15:04
Ostatnio była: Wczoraj, 22:06
Miejscowość: Moje hobby: obciąganie kutasów
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 124

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości