[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez trurl3 w 08 Maj 2010, 23:53

ProtteuSS napisał(a):Hmmmmmm :E
Wczoraj 80%. Dzisiaj 85%. Ładnie, zakładając że dalej pójdzie w takim tempie to spolszczenie już za 3 dni. Huraaaaaaaaaaa :E

P.S. A tak na poważnie to czekam (czekamy) z niecierpliwością :D Trurl3 odwalasz
kawał cholernie dobrej roboty......... :wódka:

Pozdrawiam

No nieee... przecież nie sam pracuję. Ja idę przodem, ale za mną jest ekipa, która wykonuje mrówcza pracę kontroli, sprawdzania, poprawiania, korygowania... To nie takie łatwe. Owszem, gdybym ja nie parł do przodu, i oni nie mieli by co robić, ale... bez nich nie będzie dobrej wersji. W każdym razie te 5% od wczoraj to lekki fuks - trafił się łatwy plik z dużą ilością powtórzeń. Teraz już nie ma tak łatwo.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez Delat w 09 Maj 2010, 00:49

A już myślałem, że faktycznie 5% będzie na dzień :P Jak spolszczenie wyjdzie to będzie co czytać, sporo dialogów długich, dokumentów, listów... :D A mod, jak dla mnie jest najbardziej interesującym modem do Stalkera. Dla mnie marzeniem było aby w Cieniu była lokacja z CS - bagna :D Obecnie zaprzestałem grać, czekam na spolszczenie :) Zbyt dużo zadań mi się nawarstwiło i nie wiem co komu mam przynieść itp :P
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez trurl3 w 09 Maj 2010, 10:26

Delat napisał(a): Obecnie zaprzestałem grać, czekam na spolszczenie :) Zbyt dużo zadań mi się nawarstwiło i nie wiem co komu mam przynieść itp :P

No i chyba dobrze robisz. Aktualnie, po ostatniej dopie ciągle pojawiają się nowe patche i poprawki. A przed nami jeszcze jedna dopa w której pojawi się nowa lokacja - Martwe miasto. Już teraz są pewne że tak powiem "wyrostki" w akcji które będą prowadzić do Martwego miasta. Jednym słowem - nowa dopa prawdopodobnie niedługo, bo według słów Arhary - Martwe miasto już jest w strukturze ostatniego dopełnienia, ale na razie nie jest aktywne.
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez TUK w 10 Maj 2010, 23:02

Uruchamiam instalator moda i :
BŁĄD
"Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest nieprawidłowa"

Nie wiem,czy coś źle zrobiłem. Nawet odpalić instalatorka się nie da, w czym problem ?

"Mod posiada własny instalator. Przed uruchomianiem pliku exe, należy zmienić nazwę plików i katalogu:
ImageImage"

Co było na tych fotkach?
:

Więc jeśli pragniesz do czegoś dojść,
Ty jesteś twórcą, ukształtować musisz to,

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Dołączenie: 30 Maj 2008, 22:57
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 10:01
Miejscowość: Folksdojcz
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 3

Postprzez trurl3 w 11 Maj 2010, 07:49

TUK napisał(a):Uruchamiam instalator moda i :
BŁĄD
"Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest nieprawidłowa"

Nie wiem,czy coś źle zrobiłem. Nawet odpalić instalatorka się nie da, w czym problem ?

"Mod posiada własny instalator. Przed uruchomianiem pliku exe, należy zmienić nazwę plików i katalogu:
ImageImage"

Co było na tych fotkach?

A którego to posta? Podaj linka - za dużo już napisałem...
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez TUK w 11 Maj 2010, 08:08

Pierwszy post (pierwsza strona), Ściągałem moda z linków.
Dostosowałem gre do wymagań (patche)
Plik fsgame edytowałem.
Próbuję instalować moda, a tu błąd.
:

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Postprzez LordDino w 11 Maj 2010, 08:42

I tu pojawia się mój pomysł prawda?? Chyba to się sprawdzi tak jak radziłem.
Kolego kilka stron wstecz masz pełna instalkę jakieś 3 bądź 4 luknij.
Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wk*rwili.
Awatar użytkownika
LordDino
Stalker

Dołączenie: 18 Lut 2010, 09:20
Ostatnio był: 08 Cze 2012, 22:19
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 1

Postprzez TUK w 11 Maj 2010, 08:48

LordDino napisał(a):I tu pojawia się mój pomysł prawda?? Chyba to się sprawdzi tak jak radziłem.
Kolego kilka stron wstecz masz pełna instalkę jakieś 3 bądź 4 luknij.

Instalkę w sensie linki, czy w lista rzeczy które winien zrobić gracz w moda ? :kotek:
:

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Postprzez caleb59 w 11 Maj 2010, 10:14

Facet nie rozluźniaj mi nadgarstków: viewtopic.php?f=49&t=5531&start=360#p94516 :facepalm:
BTW pierwszy post (w mękach) zaktualizowany o wszystkie niezbędne i aktualne informacje...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 18:17
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez trurl3 w 13 Maj 2010, 21:29

UWAGA!! Aktualnie obowiązująca wersja Soljanki - to wersja 19.04.2010 'jednym plikiem'.

Informacje na temat źródeł ściagania i dodatków znajdują się, dzięki yozue, na samym początku wątku w pierwszym poście. Żadne inne wersje Solyanki nie będą już obsługiwane, zwłaszcza że po zainstalowaniu podanej wersji należy zacząć grę od nowa.

Najnowszy aktualny patch z poprawkami do dopy 19.04.2010 to:
kumulatywny patch 12.05.2010 od Sapsan

Przypominam kolejność instalacji Solianki :

1. Instalacja podstawki (podstawowej wersji gry Cień Czarnobyla )
2. Patch podstawki do wersji 1.004 o ile zainstalowano inna wersję
3. Skopiowanie do katalogu gry pobranej i rozpakowanej Soljanki 'jednym plikiem'
4. Skopiowanie do katalogu gry pobranego i rozpakowanego kumulatywnego patcha
5. Ew. instalacja Dodatków (poz. 6, 7 i 8 z opisu w pierwszym poście znajdują się już w kumulatywnym patchu)
6. Cieszenie się grą

P.S. Ponieważ wersja polska jeszcze nie jest gotowa, pomijam( na razie) temat instalacji spolszczenia. Instrukcja zostanie podana w swoim czasie.

Informacja dodatkowa: W zależności od wersji podstawki (polska, rosyjska, angielska czy jakaś jeszcze inna) może okazać się, że wystąpi brak kilku plików .xml, które są konieczne dla danej wersji. W takiej sytuacji proszę pytać na forum.
W pierwszym poście yozue jest również przetłumaczone przeze mnie Malutkie FAQ Solyanki - lektura obowiązkowa.

Przy prośbie o pomoc należy zamieścić końcowe linie LOG-u gry.
LOG WYPADÓW to informacja, którą gra daje nam w celu ustalenia przyczyny błędu.
Plik logu znajduje się tu:
ХР: C:\Documents and Settings\All Users\STALKER-SHOC\logs\xray_<twoja nazwa uzytkownika>.log
Vista: C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_<twoja nazwa uzytkownika>.log
Win 7: C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_<twoja nazwa uzytkownika>.log
Albo po wypadzie otwórz notatnik lub dowolny inny edytor tekstu i wybierz polecenie „wklej”.
Ostatnio edytowany przez trurl3 13 Maj 2010, 21:49, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Wiewiórka69 w 13 Maj 2010, 21:41

OMG...ile tego jest, ja już powoli się w tym nie łapię..już mi się wszystko myli, coś zepsułem przy instalacji i muszę wszystko od nowa, a cieszyć się grą nie bardzo mogę bo wszystko po rusku, jak przejdę parę zadań na dzień to cud.Planujecie to wszystko jakoś..''połączyć'' ze sobą aby było łatwiej ?

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez trurl3 w 13 Maj 2010, 21:57

To wszystko samo sie łaczy, ale może rzeczywiście tylko mnie się tak wydaje :)
Niestety, na dzień dzisiejszy nie ma innej wersji jak rosyjska. W momencie zakończenia polonizacji prawdopodobnie będzie również dostępny instalator (o ile portals się postara :) ). W każdym razie postaramy się wszystko ułatwić najbardziej jak tylko to będzie możliwe

Skorzystam z porad podanych przez kolegę Vorenusa i zamieszczę tu kilka podpowiedzi do początkowj fazy gry

Teraz kilka wskazówek na początek:
:

-Artefakty dające minusowe właściwości do promieniowania są aktywne nawet w plecaku pomimo że nie założyliśmy ich w slot. W modzie są specjalne pojemniki które można kupić u handlarzy bądź znaleźć ale ta druga opcja jest znacznie trudniejszym sposobem ich zdobycia. Pierwszy na własność dostaniecie u Sidora w Kordonie, jest to pojemnik na 8 artefaktów.

-W tym modzie są 'kradzieże, nie możecie bezpiecznie przechowywać łupów w niebieskich skrzyneczkach, plecaczkach i i innych schowkach ponieważ pobliskie postacie niezależnie od ich stopnia nastawienia do Naznaczonego po prostu Was okradną.
Warto zaopatrzyć się w kłódkę (ja miałem kilka na kilka schowków) u Akima (handlarz jest w budynku przejścia pomiędzy Kordonem a Wysypiskiem), to daje 100% zabezpieczenia przed kradzieżą. Ponieważ kłódka jest droga na początku wybierajcie schowki trudno dostępne dla Stalkerów i po schowaniu nowych łupów zapiszcie sava w menu żeby można w razie kradzieży do niego wrócić.

-Nie pozbywajcie się bezmyślnie nietypowych przedmiotów bo niektóre okażą się później konieczne do kontynuacji pobocznych questów.

-Handlujemy głownie bronią i kombinezonami

-Niektóre artefakty i części ciał mutantów handlarze wymieniają na amunicję. Handlarzy w modzie jest znacznie więcej niż w podstawce i dodatkowo mogą naprawić sprzęt. Po jakimś czasie w PDA będziecie mogli znaleźć informacje o tym co i na co handlarz zamienia.

-W tym modzie bieganie z jednym karabinkiem nie wystarczy, jeżeli nie chcecie tracić ton amunicji i co chwilę wczytywać grę, na mutanty potrzebna będzie strzelba gładkolufowa. Polecam SPAS lub Winchester najlepiej tuningowane i amunicję w czerwonej otulinie w modzie zwaną "DROP".

-Mod ma tendencje do uśmiercania najczęściej za pomocą mutantów ważnych postaci dla wątków pobocznych. Kostia i Akim są nieśmiertelni ale reszta jak Pietrucha, Tolik, Bies, Kret i inni mogą łatwo zginąć a wtedy nie pobawicie się tym co auoirzy moda za ich pomocą Was obdarowali. Warto zapisać sava w menu po otrzymaniu zadania od tych postaci i wytłuc miejscową zwierzynę i element..

-Dowódca posterunku przy moście może być pomocny w grze, daje nawet zadania i wymienia (na początku) amunicję za wódę. Jeżeli przyłapią Was na przekraczaniu mostu "opłotkami" i padną strzały nie będzie już możliwości wymiany.

-Niektóre lokacje (zwłaszcza nowe dla So.C.) będą dostępne dopiero po wykonaniu bądź otrzymanie konkretnego zadania.

-Po dotarciu do niektórych z kryjówek Kostii teleportuje nas w "środek piekła" - to nie jest bug.

Na początek tak ogólnikowo starczy, z czasem watek będzie uzupełniany, zachęcam Was do podzielenia się własnymi doświadczeniami.

Teraz kila porad z początków czyli z Kordonu:

-Do Pieczary pierwszy raz wchodzimy klikając na "kubeczek" otrzymany od Doctora.

-Drzwi u Sidora otwierają się po misji z "kubeczkiem"

-Gwiazda Poranna dla Sidora może być w 3 miejscach:
1.Niedaleko Wioski Kotów, idąc w stronę Blokpostu (posterunku wojskowego na wschód od wioski), po lewej stronie drogi w okolicy zwalonego drzewa i drewnianych skrzyń. Nie dokładnie przy nich ale to jedyny punkt orientacyjny jaki przychodzi mi na myśl.
2.Pomiędzy Parkiem Maszynowym a wałem kolejowym
3.Koło fabryczki przy moście.

Remontowanie broni:
:

W modzie możemy sami remontować broń i oporządzenie za pomocą zestawu remontowego - "jaścika"
Należy pamiętać że istnieją dwa zestawy remontowe:
1. Dla "aruży" (piszę tak jak się wymawia) czyli broni
2. Dla "broni" czyli kombinezonów.
Zbieżność i zarazem przeciwieństwo słowa "broni" komplikuje trochę rozpracowanie remontów.

'Jaścik" to skrzyneczka koloru białego którą można nabyć u handlarzy, pierwszą dostajemy u Sidora. Sama skrzyneczka jest bezużyteczna, żebyśmy mogli remontować sprzęt potrzebujemy odpowiednich zestawów remontowych. Zestawy wykupujemy u handlarzy za artefakty. Ikonki zestawów znajdują się w "jaściku" i na pierwszy rzut oka wyglądają jak niemieckei wronki z wiadomego okresu. Przyglądając się uważniej dostrzeżecie że są po prostu miniaturkami zestawu narzędzi zebranych w rozwijanym etui - opakowaniu. W górnym rogu każdego zestawu widniej cyfra odpowiadająca ilości cykli remontowych którą możemy w danej chwili wykorzystać. Jeżeli karabin lub kombinezon jest lekko uszkodzony wystarczy jeden zestaw, jeżeli uszkodzenia są duże będziecie potrzebować kilku.
Zakładając że macie odpowiedni zestaw (lub ilość.) w "jaściku" i chcecie wyremontować przykładowo kombinezon postępujcie tak:
-Zakładamy kombinezon w slot (na bary)
-W munu ekwipunku klikamy na "jaścik" lub wybieramy "wyłożyt"
-Teraz "jaścik" jest widoczny na ziemi, podłodze lub betonie w zależności od tego, gdzie obecnie się znajdujemy. "Jaścik" nie leży bezpośrednio na podłożu tylko "lewituje" na pewnej wysokości ponad nim.
-Najeżdżamy na niego kursorem i aktywujemy klawiszem użyj (najczęściej ustawiamy w grach na "enter"Wink
-W otwartym menu "jaścika" wybieramy odpowiednią ikonkę remontową. W tym przypadku dla "broni" (po polsku czytaj kombinezon) i klikamy na nim:
-raz jeżeli uszkodzenia są małe
-kilka razy jeżeli są duże (pamiętajcie że w tym przypadku należy mieć kilka zestawów danego rodzaju).

Każde kliknięcie spowoduje poprawę stanu paska uszkodzeń ale zmniejszy liczbę zestawów lub całkowicie ją zlikwiduje.
Jeżeli postąpicie jak napisałem kombinezon powinien być wyremontowany a pasek stanu zielony od początku do końca - słowem full.

Złota Rybka dla Kostii:
:

Zakładam że odnaleźliście już skrytkę Kostii w Kordonie, następnym zadaniem jest zdobycie dla niego artefaktu. Kostię znajdziemy teraz na Wysypisku, siedzi sobie przy ognisku na Cmentarzysku Pojazdów. Zanim z nim porozmawiacie warto standardowo wykonać misję dla Biesa. Jak już uporaliście się z bandziorami, podchodzimy do Kostii i nawiązujemy dialog, efektem jest otrzymanie drugiego zadania: Zdobyć dla niego artefakt Złota Rybka.
Artefakt jest w Kordonie w fabryczce koło mostu w "ganeczku" gdzie pojawia się teleport przerzucający do "krateru 'koło wioski. Dokładnie leży sobie ukryty za teleportem i przygląda schodkom. Ponieważ miejsce jest teraz niedostępne będziecie potrzebowali 2-granaty i mieszaninę szczęścia i precyzji. Ja dobrałem się do Złotej rybki tak:

Ustawiłem się w odległości bezpiecznej od teleportu i dającej możliwość szybkiej ucieczki przed wybuchem, na rogu fabryczki. Teraz trzeba tylko wrzucić granat pomiędzy artefakt i prawy róg "ganeczku" i liczyć na to, że siła wybuchu przesunie go do wewnętrznej ściany i za pomocą kombinacji przykucnięć wsadzimy Rybkę do ekwipunku.
Ponieważ w tej fazie gry granaty są trudno dostępne zapiszcie sava przed całą operacją i pamiętajcie żeby schować się za róg fabryczki przed wybuchem.
Jak już będziecie mieli artefakt biegniecie na wysypisko zwrócić go Kostii, dostajemy wówczas informacje o nowym "tajniku"
Skrytki a w zasadzie kolejność ich odkrywania generowana jest losowo, w linkach do poradników znajdziecie screeny z lokalizacją.

Pierwsze questowe PDA.
:

Rzeczonego bandytę z zadania odnalezienia PDA znajdujemy na Wysypisku, przy bagienku koło zbiorników niedaleko przejścia do Ciemnej Doliny. Bandzior jest ranny ale zdarzało mi się, że jak się zbliżałem to ozdrawiał i lał mnie w łeb albo zaczynał strzelać.. Po zaciukaniu bandyty nagle od strony Ciemnej Doliny pojawia się silna grupa Najemników, warto ich wystrzelać i przeszukać zwłoki, znalazłem w nich swój pierwszy ZM TRS - 300 i poczciwego Enfieldai - to pierwsza broń z celownikiem optycznym jaką dopadłem w Soljance, niestety w tej fazie gry mamy do niej b. mało amunicji.

Kryjówka Striełoka.
:

Dotarcie do kryjówki jest teraz znacznie trudniejsze niż w podstawce, jak już przebijemy się do drabinki to trafiamy na teleport i lądujemy na schodach w pobliżu tunelu z anomaliami elektro.
Żeby dostać się do kryjówki musimy:
- Wystrzelać żołnierzy na drugim końcu podziemi, wybiec krętymi schodkami do sam,ej góry. Na samym końcu schodków jest niebieska poświata przypominająca nieco teleport. Wchodzimy w nią i poświata znika.
-Wracamy do pomieszczenia z drabiną i silosem gdzie na powitanie atakowała pijawka. Tam na kratownicy wokół silosa znajdujemy identyczną poświatę. Wchodzimy w nią i ponownie znika.
_ Teraz biegniemy schodami do tunelu z anomaliami elektro i znajdujemy w jego środku portal. Trzeba wyczekać na dogodny moment i wbiec w portal, teraz jesteśmy teleportowani ponownie na drabinkę ale już bez przeszkód wchodzimy do Kryjówki Striełoka.

Jak zainstalować Soljankę:
:

1. Patchujemy So.C. do wersji : - 1.04

2. Modyfikujemy plik:
"fsgame ltx " a konkretnie drugą linijkę aby wyglądała tak:
"$game_data$ = true| true| $fs_root$| gamedata\"

3. W katalogu moda:
"gamedata/config/text/" tworzymy katalog o nazwie "pol"

4. Do utworzonego katalogu "pol" kopiujemy zawartość katalogu "rus"

5 Otwieramy katalog:
"gamedata\config\localization.ltx." i zmieniemy w drugiej linijce z "rus" na "pol", tak żeby pierwsze linijki wyglądały tak:
[string_table]
language = pol
font_prefix = ;_cent ;_west

6 Kopiujemy całość "gamedata" do katalogu gry

7. Zamieniamy plik XR_3DA.exe z katalogu /bin podstawki plikiem o tej samej nazwie z katalogu /bin Solyanki

8.Odpalamy ze skrótu

Uwagi moderatora:

Dodałem do pierwszego postu w temacie... - caleb59
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości