[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez JABŁKO w 13 Maj 2010, 22:06

Witam nie gram w soljanke,tylko w amk hehe ale znalazlem w tym właśnie amk zegarek, w grze to sie nazywa "digital clock" i jak sie go uruchamia to na nim jest napisane "Narodnaja Soljanka" więc prawdopodobnie został on z niej wycięty.Rozkminił ktoś do czego on tak właściwie służy bo trochę drogo kosztuje (4000 Ru) a w opisie mam tylko jakiś bełkot ,bo to nawet nie są rosyjskie bukfy tylko jakieś nieznane znaki.Może trochę dziwne pytanie ale co tam :P
JABŁKO
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 23:47
Ostatnio był: 17 Lip 2011, 23:14
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: -30

Reklamy Google

Postprzez trurl3 w 13 Maj 2010, 22:21

Był taki zegarek w jednej z wersji Solyanki, ale został usunięty,nie wiem dlaczego, czy się z czymś gryzł czy tez tylko tak.
Wklej mi w spojlerze te krzaki to spróbujemy to rozszyfrować (to jest cyrylica tylko tak wygląda w stronie kodowej dla centralnej Europy).
W trakcie tłumaczenia spotkałem się z tekstem o zegarku, ale już nie wiem gdzie . W każdym razie był to po prostu gadget bez specjalnych funkcji, chociaż zdaje się że miał opcje timera.

A pro po AMK - twórca Solyanki - Arhara - ma silne związki z AMK i w samej Solyance jest dużo modów AMK. Nawet w czołówce są duże litery AMK. Poza tym na forum AMK jest najlepszy wątek na temat Solyanki w którym Arhara, na co dzień młody lekarz z Archangielska, regularnie zabiera głos.
Dlatego może spróbuj Solyanki - znajdziesz tam i AMK i dużo więcej
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez TUK w 14 Maj 2010, 11:10

Teraz prosi o pomoc ten,co rozluźnia nadgrastki...

Od czego mam zacząć, co rusz jakaś poprawka.
Co mam pobrać, z jakiego źródła?
Jaki patch, wiem,że zostało to wytłumaczone dość szczegółowo.
Okazało się,że pobrałem wersję swego czasu z pierwszej strony. 1,2 GB - Bardzo dużo to dla mnie, zwłaszcza że mam słabego neta,
I nie jest to mało samo w sobie, w dodatku na darmo.

Skąd mam pobrać, jaki patch (zakładam,że ten w ostatnim poście o temacie uaktualnień)
Ale jaki mod, by znów się nie okazało,że sciągam na darmo?
:

Więc jeśli pragniesz do czegoś dojść,
Ty jesteś twórcą, ukształtować musisz to,

1125
Awatar użytkownika
TUK
Stalker

Dołączenie: 30 Maj 2008, 22:57
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 10:01
Miejscowość: Folksdojcz
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 3

Postprzez LordDino w 14 Maj 2010, 12:13

1 post został uaktualniony we wszystkie potrzebne informacje już nie trzeba całego tematu przeszukiwać tam zerknij.
Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wk*rwili.
Awatar użytkownika
LordDino
Stalker

Dołączenie: 18 Lut 2010, 09:20
Ostatnio był: 08 Cze 2012, 22:19
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 1

Postprzez JABŁKO w 14 Maj 2010, 17:43

Zapodaję skrin z gry z tymże zegarkiem nie wiem czy uda ci się to rozszyfrować.Sorki za takie wy*eb@ne Zdjęcia ale nie wiem jak to zapodać w spojler czy coś sorki ;)

Uwagi moderatora:

Na przyszłość uploaduj na imageshack.
JABŁKO
Stalker

Postprzez Wheeljack w 14 Maj 2010, 19:46

yozue napisał(a):
Fotorealistyczne ikony broni, artefaktów i przedmiotów:

dla wersji 08.08, dla mocnych komputerów:
Kod: Zaznacz wszystko
http://ramsoft.hut.ru/stalker/downloads/files/PhotoIcons_by_RamSoft_for_NS_08.08_HQ.7z

dla wersji 08.08, dla słabych:
http://ramsoft.hut.ru/stalker/downloads/files/PhotoIcons_by_RamSoft_for_NS_08.08_LQ.7z

dla wersji 10.09 + 17.09:
http://ramsoft.ifolder.ru/14964624

Linki nie działają.

Uwagi moderatora:

Zobacz do jakiej wersji... Byś tylko popsuł :E - ati
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 19:33
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez trurl3 w 14 Maj 2010, 20:11

JABŁKO napisał(a):Zapodaję skrin z gry z tymże zegarkiem nie wiem czy uda ci się to rozszyfrować.Sorki za takie *%&@#@ne Zdjęcia ale nie wiem jak to zapodać w spojler czy coś sorki ;)

Nie, tak się nie da. Muszę mieć wersje edytowalną żeby wkleić do edytora tekstu i zmienić stronę kodową. Ale jest inny sposób. Odszukaj plik
S.T.A.L.K.E.R. - Narodnaya Solyanka\gamedata\config\localisation.ltx
i otwórz go w notatniku. Powinna być tam linijka :

font_prefix = ;_cent ;_west

Jeśli ma inna formę, zrób dokładnie tak jak n powyżej. To powinno spowodować wyświetlanie w grze cyrylicy. Jeśli zadziała, wtedy zrób screena i wrzuć na
http://imageshack.us/
a w poście wklej otrzymany link. Wtedy będę mógł przeczytać :)
Ale to i tak właściwie sztuka dla sztuki, bo jeśli nie masz tego zegarka jako osobnego moda, to nie damy rady wydłubać go z gry. Jednak jeśli da się odczytać tekst, będę mógł poszukać tego na forach, bo będę miał tekst do szukania :)
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez JABŁKO w 14 Maj 2010, 21:24

Ale to nie z soljanki tylko z AMK i tam nie mam takiego folderu heh.A mam ustawione tak w folderze localization jak podałeś i nie wyświetla cyrylicy.w ogóle to mam 3 foldery w gamedata/config/text a są to pol rus i eng haha i mam w grze taki mix językowy .Część sam sobie spolszczyłem że tak powiem,ale reszty mi się nie chce już za dużo z tym roboty ;p Może sciągnę tą Soljanke i zobaczymy bo wydaje się dobrym modem ;] Ale dzięki za pomoc :wódka: ;] A i właśnie chyba nie ma go tam jako osobnego moda więc to bez sensu byś zawracal sobie głowę i szukał ;) Jest może spolszczenie do Soljaki ;>
JABŁKO
Stalker

Postprzez trurl3 w 14 Maj 2010, 21:39

Próbowałem metodą na piechotę odcyfrować te krzaki - najpierw w edytorze wpisałem cały rosyjski alfabet w cyrylicy a potem zmieniłem stronę kodową na Windows cp1250 i otrzymałem wzory krzaków :)
Potem metoda kopiowania do następnej linijki krzaków podobnych do tych na twoim screenie złożyłem dwie linijki z tego tekstu, ale dałem sposób. W każdym razie przedstawiam to co rozszyfrowałem
Pierwsza linijka:
Ęĺĺďęŕ ŃĘĚ:ŇĚĐ - ńěĺíŕ đĺćčěŕ .(ňŕéěĺđ-ńĺęóíäĺđ) = Przycisk SKM:TMR - zmiana rodzaju pracy. (timer - sekundnik)
Ostatnia linijka:
ĎĐČßŇÍÎĂÎ ČŃĎÎËÜÇÎÂŔÍČß! = PRZYJEMNEGO UŻYWANIA!
Czego to nie można, jak się człowiek zaprze, co? :) :)

A jeśli chodzi o polonizację Solyanki - zaawansowanie jest bliskie 90%. Już niedługo
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez JABŁKO w 14 Maj 2010, 23:08

Ha nie no nieźle mi by się nie chciało szukać ;p a skoro jest polonizacja prawie już to chyba czas ściągać moda ;] 4 party po 700mb to 4 dni ściągania hehe z moja neostradą 1 mb :P:P ale myślę że dam radę nie takie rzeczy się ściągało z neta...
JABŁKO
Stalker

Postprzez ProtteuSS w 14 Maj 2010, 23:36

Jabłko się wstrzymaj bo może i jest prawie 90% co nie znaczy że spolszczenie będzie za tydzień:) Poza tym w między czasie może wyskoczyć kolejny (Niestety) patch i dupa blada :( Spolszczenie znowu się oddali w czasie.
Swoją drogą ja mam już wszystko zainstalowane i czekam ale coś się nie mogę doczekać :(

P.S. Trurl3 jak nie zaszkodzi i nie masz nic przeciwko to podeślij mi jakiś pliczek nie za duży na ProtteuSS@interia.pl ja go przerobie na Polski i ci odeśle a ty ocenisz czy się na da czy nie. Czas mam na kompie ostatnimi czasy siedzę po 6 godzin dziennie. Ostatnio poprzerabiałem sobie tak do picu rzeczy z ekwipunku w Random Modzie tak że jako takie pojęcie jak się do tego zabrać mam. I na ostatek używam XML Copy Editor i sporadycznie Snork Translator czy twoim zdaniem to są dobre programy do spolszczania tekstów czy może są jakieś lepsze o których nie wiem ?

Pozdrawiam................ :wódka:
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2200.00 MHz
Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430
GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5
GeForce with CUDA 9500 GT Gigabyte OC 1GB HDMI & DVI / PCI-E
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
Microsoft Windows XP Home Edition PL SP3

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Lip 2009, 18:29
Ostatnio był: 25 Paź 2010, 10:52
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -1

Postprzez trurl3 w 15 Maj 2010, 00:06

Hurra!! Przed chwila stuknęło 90% tłumaczenia Solyanki

Zostały jeszcze 3 pliki i korekta. Jak zauważyłem, na pliki tej wielkości co zostały wypada mniej więcej tydzień na plik. Chyba już nie warto prosić o pomoc. Skoro dałem radę 125 plikom, to i trzem jeszcze też dam radę :)

Co do kolejnego patcha, to będzie i to na pewno. I to nie patch, ale dopełnienie, czyli tzw.dopa. Na pewno dojdą jakieś nowe teksty, ale w porównaniu z całością nie jest to wielki problem. Wiem to bo śledzę na bieżąco rosyjskojęzyczne fora a zwłaszcza forum AMK, gdzie pisze autor Solyanki - Arhara.
Ostatnio edytowany przez trurl3, 15 Maj 2010, 00:09, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości