[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Freeman w 21 Maj 2010, 22:11

djcycu - pobaw się w cheat, tak dobrze widzisz, skoro chcesz popchnąć fabułę to:
1. podrasuj broń w configu (tylko na kontrolera), później wrócisz do pierwotnych ustawień.
2. Zmodyfikuj config amunicji - plik weapons.ltx, np. [ammo_9x18_pmm]

sekcja:

Kod: Zaznacz wszystko
box_size      = 20

zmieniasz na:

Kod: Zaznacz wszystko
box_size      = 2000

I masz pełno amunicji, config jest tylko przykładowy ale jeśli ktoś utknie w martwym punkcie to może tak zrobić, jeśli już nie chcesz zmieniać siły ognia to przynajmniej zwiększ ilość ammo.
Ale zrobisz jak zechcesz...

Edit: jeśli problem nieaktualny to, no cóż...może w trybie freeplay będzie możliwość ukończenia zadań?
Awatar użytkownika
Freeman
Stalker

Dołączenie: 23 Lip 2009, 19:17
Ostatnio był: 26 Maj 2010, 20:34
Miejscowość: Terra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez malakas w 21 Maj 2010, 22:25

Jeżeli macie problem z amunicją na początek proponuję poszukać koło posterunku wojskowych ...400 szt do pistoletu 9x18 w drewnianej skrzynce .Do tego można pohandlować z dowódcą posterunku przy moście i wymienić kamienie na amunicję u Sidora , więc gdzie tu brak amunicji.Wychodząc z Kordonu można mieć około 750 szt. różnego kalibru.
malakas
Kot

Dołączenie: 17 Paź 2009, 16:36
Ostatnio był: 11 Lis 2011, 19:46
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 8

Postprzez trurl3 w 22 Maj 2010, 17:49

Ciekawostka ze światka Soljanki.
Dziś Arhara 'puścił parę' :). Poszukuje współpracowników do zasiedlenia i tworzenia kwestów na nowych lokacjach: Zatonie, Jupiterze i Starym Rostoku. Sam zajmuje się dopracowywaniem Martwego Miasta. Rzuca to trochę światła na zawartość kolejnego dopełnienia...
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez JABŁKO w 23 Maj 2010, 12:04

Pytanko czy w soljance są takie celowniki jak na tym forum z różowego linka ,chodzi mi o to że nie ma tej ciemnej otoczki jak by w tunelu się stało,tylko mniej więcej jak w realu.Pytanko drugie czy te wszystkie elementy ze skrinów są zamieszczone w grze ? widziałem na którymś sony psp lol :o
JABŁKO
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 23:47
Ostatnio był: 17 Lip 2011, 23:14
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: -30

Postprzez trurl3 w 23 Maj 2010, 12:18

Soljanka obrosła dodatkową twórczością i są całe tony poprawek i modów od samych użytkowników. Jeśli nawet nie znajdziesz w oryginale dokładnie tego, co ci pasuje, zawsze potem można pogrzebać na forach i doszukać się najlepszej opcji. JA osobiście zamieniłem HUD na inny, który mi bardziej pasuje. Co do celowników - nie jestem w temacie, ale przeglądając fora kątem oka zauważam dość często dyskusje na ten temat. To znaczy, że będzie można coś dobrać.
Co do elementów ze screenów - strona z 'różowego linka' to strona twórcy Soljanki -Arhary, gdzie prezentowane są zarówno aktualne postępy w pracach nad rozbudowa gry jak również pomysły do oceny. Trudno powiedzieć, co rzeczywiście wejdzie do oficjalnego dopełnienia.
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez tedyt w 24 Maj 2010, 08:57

Witam wszystkich:) Mam pytanie- czy ktoś wie gdzie znaleźć jakąś rzecz dla wojskowych? Sacharow dał specjalny detektor, szukam Dzikich Terytoriach ale nic nie mogę znaleźć. W zamian za tę rzecz mam dostać minigana dla Adrenaliny. Pozdrawiam
----------------
Już znalazłem :)

Uwagi moderatora:

Double post! - caleb59
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez JABŁKO w 24 Maj 2010, 20:10

Mam pytanie do użytkownika trurl3 a mianowicie ściagnałem Soljanke z 1 postu od Sapsan"a z tej Rosyjskiej stronki i mam pytanie bo tam jest hud i jeszcze respawn jeśli dobrze czytam ;] ściągnąłem również te dodatki z twojego linka to pewnie będzie się dublowało prawda ? znalazłem też plik bin a w oryginalnej wersji chyba tego nie ma to jest w tej której ściągłem potrzebne nie wystarczy tylko wkleić pliku gamedata do stalkera ? pytanie nr 3 co ze spolszczeniem ;] sorki za ewentualne błedy za dużo kozaka heh ;] a i jeszcze jak zrobić w windowsie żeby mi wyświetlało cyrylice normalnie ;];];];]
JABŁKO
Stalker

Postprzez trurl3 w 24 Maj 2010, 21:08

JABŁKO napisał(a):Mam pytanie do użytkownika trurl3 a mianowicie ściągnąłem Soljanke z 1 postu od Sapsan"a z tej Rosyjskiej stronki i mam pytanie bo tam jest hud i jeszcze respawn jeśli dobrze czytam ;]
HUD i respawn są opcjonalne. Nie musisz ich instalować.

JABŁKO napisał(a):ściągnąłem również te dodatki z twojego linka to pewnie będzie się dublowało prawda ?

Prawda. W międzyczasie trochę sie zmieniło. Jeśli ściągnąłeś wersję najnowszą Soljanki czyli 19.04.10 to powinieneś jeszcze pobrać " kumulatywny patch z 12.05.10" od Sapsan-a. Tam jest wszystko co trzeba

JABŁKO napisał(a): znalazłem też plik bin a w oryginalnej wersji chyba tego nie ma to jest w tej której ściągłem potrzebne nie wystarczy tylko wkleić pliku gamedata do stalkera ?
Plik bin zamienia się nie w Soljance a w podstawce czyli instalacji Cienia Czarnobyla służącej za podstawę do Soljanki

JABŁKO napisał(a):pytanie nr 3 co ze spolszczeniem ;] sorki za ewentualne błedy za dużo kozaka heh ;]
Spolszczenie się robi i będzie , jak będzie. Altualnie najbliższy termin to wakacje tego roku :).

JABŁKO napisał(a):a i jeszcze jak zrobić w Windowsie żeby mi wyświetlało cyrylice normalnie ;];];];]

Jeśli ci chodzi o wyświetlanie rosyjskich napisów w grze, przy oryginalnej Soljance nie powinno być z tym problemu. Chyba że ci chodzi o cyrylicę poza grą - aplikacja wyświetlająca napisy musi umieć obsługiwać stronę kodową cp-1250 czyli Cyrylicę dla Windows. Notepad tego nie potrafi. Użyj Notepad++ albo EmEdytora
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez jaras76 w 24 Maj 2010, 21:26

Ten patch to kopiuje do gamedaty soljanki. Dopełnienie pewnie też trzeba będzie dokopiowac i zacząć nową gre. Ogólnie to soljanka jest wypasiona,nowa gra,fabuła,więcej takich modów. Trurl3 odwalasz kawał dobrej roboty i tak trzymać.Soljanke zainstaluję po priboju.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez JABŁKO w 24 Maj 2010, 22:24

dzięki Trurl3 a jakbyś mógl jeszcze podać linka do tego patcha to byłbym wdzięczny ;] z tego co wyczytałem to sam robisz spolszczenie wiem co to znaczy sam sobie spolszczyłem trochę AMK niby prosta sprawa ale ile z tym roboty ;] Oczywiście nie ujmując nic tym którzy "spolszczyli" inne mody takie jak dimas czy utamk kawaał nie dobrej ale zajebistej w hooi roboty :wódka: ;];]
JABŁKO
Stalker

Postprzez trurl3 w 24 Maj 2010, 23:24

JABŁKO napisał(a):dzięki Trurl3 a jakbyś mógl jeszcze podać linka do tego patcha to byłbym wdzięczny ;]
Spójrz uważnie do mojego podpisu. Więcej nie moge powiedzieć, bo administracja krzyczy, że mi tam na czymś zależy...

JABŁKO napisał(a): z tego co wyczytałem to sam robisz spolszczenie wiem co to znaczy sam sobie spolszczyłem trochę AMK niby prosta sprawa ale ile z tym roboty ;] Oczywiście nie ujmując nic tym którzy "spolszczyli" inne mody takie jak dimas czy utamk kawaał nie dobrej ale zajebistej w hooi roboty :wódka: ;];]
No cóż, tłumaczę sam i nie mam stresu, przynajmniej wiem co robię :). Ale jest oczywiście także ekipa korektorów, bez tego ani rusz. W końcu stanowimy zespół Stalker Team. Jedyny minus sytuacji - to czas. Sam wiesz ile to zajmuje czasu. Ale do wakacji już coraz bliżej :)

Uwagi moderatora:

Ja tam ci pozwalam normalnie linki dawać, bo Twoje forum nie należy do konkurencyjnych... Zresztą nie ma takich. :P
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez WodZu w 25 Maj 2010, 07:08

Ja chciałem się zapytać czy to dział pomocy technicznej? Bo jakiś taki podobny...
Problemy wyjaśniajcie sobie w innym temacie. Ten dotyczy modyfikacji - wrażeń, ciekawostek i ewentualnej pomocy przy PRZECHODZENIU tegoż moda. Info o spolszczeniu tu mile widziane
Już niedługo: FEAR 3
Awatar użytkownika
WodZu
Stalker

Dołączenie: 14 Gru 2009, 23:58
Ostatnio był: 13 Gru 2011, 19:55
Miejscowość: Polska stolica parowozów
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości