[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Crisu w 25 Maj 2010, 23:10

Właśnie tego exe używam, wrzuciłeś je już wcześniej, o tutaj - viewtopic.php?f=49&t=5531&start=420#p95735
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Reklamy Google

Postprzez trurl3 w 25 Maj 2010, 23:19

A plik xrGame.dll podmieniłeś?
Jak sie dokładniej przyjrzeć, to chyba ten .dll jest wazniejszy niż XR_3DA.exe
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez Crisu w 26 Maj 2010, 08:28

Oczywiście, że podmieniłem. Tak dll-kę, jak i samo exe.
Efekt niestety taki jak widać...
Co dziwniejsze - kiedyś jak najbardziej grałem w Soljankę, nie było problemu z odpaleniem nawet mimo tego, że była to jedna z tych pierwszych "edycji" udostępnianych za pomocą p2p. Wtedy zabawy z instalacją było znacznie więcej, o wiele łatwiej dało się pogubić...
Cóż, najwidoczniej prawdą jest to, że im świeższe uaktualnienie, tym więcej niesie ze sobą komplikacji. Rozumiem, że jeszcze nikt tutaj nie spotkał się z podobnym błędem...?
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez trurl3 w 26 Maj 2010, 09:38

CrisuSPW napisał(a):Oczywiście, że podmieniłem. Tak dll-kę, jak i samo exe.
Efekt niestety taki jak widać...

Czyli trzeba zacząć od samego początku. Proponuję nastepującą kolenjość działań:

1. Ponowna instalacja Cienia Czarnobyla
2. Ewnetualne patchowanie do wersji 1.004
3. Kontrola działania gry w wersji podstawowej i zmiany w pliku konfiguracji (gamedata=true)
4. Narzucenie na podstawke foldera /gamedata Soljanki w wersji 19.04.10 bez żadnych zmian
5. Podmiana pliku xrGame.dll (może go nie byc w dystrybucji Soljanki. Trzeba wtedy ściagnąc oddzielnie)
6. Narzucenie na całośc 'kumulatywnego patcha' 12.05.10 od Sapsan-a
7. Odpalenie gry i próba działania w wersji stricte oryginalnej. Jesli działa - zrobić kopię całości jako backup (niestety, ponad 5 GB)
Po sprawdzeniu funkcjonalności pozostaje dostosowywanie do swoich wymagań - czyli np. edycja pliku localisation.ltx i dodanie foldra /pol w folderze z tekstami do którego kopiujemy zawartośc foldera /rus (na razie :) ), ew. dalsze poprawki, które jednak nie powinny miec zasadniczego wpływu na uruchamianie sie lub nie gry.

Byc może wiesz to wszystko, ale moje pisanie jest skierowane do wszystkich, którzy nie wiedza...
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez tedyt w 26 Maj 2010, 12:17

Witam :) Przy próbie wejścia do anten- wywał do pulpitu- w logu:
! Invalid object 'single_player' position. Outside of sector structure.

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CRender::texture_load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\Texture.cpp
[error]Line : 295
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : Can't find texture 'aaz\m4a1 sopmod\tacstońk'

Co można t tym zrobić ? Pozdrawiam
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez Crisu w 26 Maj 2010, 12:31

tedyt...

Brakuje Ci tekstury, konkretnie broni lub jej części.
Masz w tej chwili dwa wyjścia...

Pierwsze to reinstalka Soljanki, być może coś źle się skopiowało bądź nie skopiowało się wcale.

Drugie to np. skopiowanie jakiejkolwiek tekstury broni i nazwanie jej "tacstońk.dds" uprzednio wpakowawszy ją w folder "aaz\m4a1 sopmod" - oczywiście jeśli takowy widnieje.

- - -

trurl3...

Brałem pod uwagę podobną kolejność, jednak miałem nadzieję, że nie będę musiał uskuteczniać tego zabiegu. A jednak, najwidoczniej nie ma wyjścia. Gdy wszystko zrobię - wtedy edytuję posta. Pisałem go w tej chwili na szybko by naprowadzić tedyta na teoretyczne pozbycie się problemu. Dlaczego teoretyczne? Nigdy nie wiadomo jak zadziała to w praktyce.
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez tedyt w 26 Maj 2010, 12:55

Dzięki- pomogło :) Okazało się, że Sapsan w patchu zrobił literówkę- w pliku textures.ltx napisał "tacstońk" zamiast
tacstock- stąd całe zamieszanie. Zwracam uwagę wszystkim korzystającym z patcha Sapsana- poprawcie to:)
Pozdrawiam

Uwagi moderatora:

Może upnąłbyś poprawiony plik oszczędzając tym samym innym problemów? - caleb59
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez trurl3 w 26 Maj 2010, 14:13

tedyt napisał(a):Dzięki- pomogło :) Okazało się, że Sapsan w patchu zrobił literówkę- w pliku textures.ltx napisał "tacstońk" zamiast
tacstock- stąd całe zamieszanie. Zwracam uwagę wszystkim korzystającym z patcha Sapsana- poprawcie to:)
Pozdrawiam

A przynajmniej podaj DOKŁADNIE jakiego patcha Sapsana uzywałeś. Jest kilka patchy jego autorstwa.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez smok61 w 26 Maj 2010, 14:43

Miałem ten sam problem, tylko przy pierwszym przejściu na Bagna. Patch Sapsana - kumul 20100512 2312 saspan.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez JABŁKO w 26 Maj 2010, 15:05

Pytanie jak używać noża w tym modzie ,mam go w ekwipunku ale po naciśnięciu odpowiedniego przycisku nie wyciąga noża tylko piąchy i z nich nawala.No chyab że nie da się z noża cisnąć :o dodam jeszcze że w ekwipunku mogę go wyrzucić, a do slotu za cholerę nie mogę go dodać..
JABŁKO
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 23:47
Ostatnio był: 17 Lip 2011, 23:14
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: -30

Postprzez smok61 w 26 Maj 2010, 15:36

W Soliance mamy wybór, używamy rąk lub noża. Noży jest kilka do wyboru, to samo z rękami (w rękawicach lub bez). By użyć noża klikamy na niego w ekwipunku i wybieramy jedną z opcji.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez trurl3 w 26 Maj 2010, 17:26

JABŁKO napisał(a):Pytanie jak używać noża w tym modzie ,mam go w ekwipunku ale po naciśnięciu odpowiedniego przycisku nie wyciąga noża tylko piąchy i z nich nawala.No chyab że nie da się z noża cisnąć :o dodam jeszcze że w ekwipunku mogę go wyrzucić, a do slotu za cholerę nie mogę go dodać..

Najpierw musisz nóż 'wprowadzić do slotu' nr1. Kliknij dwukrotnie na nóż w ekwipunku i powinien być dostępny pod 1-ką.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości