[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez jaras76 w 28 Maj 2010, 10:53

To teraz nic nie rozumiem: podmieniać "crackować" czy nie ,żeby pograć w soljanke? Część pisze że musieli crackować u części odpaliło normalnie bez podmiany pliku.Możecie to wyjaśnić bardziej i jakie są tego powody że jedni muszą krakować a inni nie. Stalkera mam orygialnego wersja polska patch 1.004 z zainstalowanym pribojem, system xp, pamięci 1,5 Gb. O co tu chodzi?
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez tedyt w 28 Maj 2010, 11:26

Witam :) Czy ktoś wie jak znaleźć wejście do pieczary ? Mam znaleźć "kłada" dla łysego z Baru i ni cholery nie mogę zlokalizować wejścia. Pozdrawiam
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez Crisu w 28 Maj 2010, 11:32

Jaras...

Tak na dobrą (bądź nie do końca dobrą) sprawę nie wiadomo dlaczego jedni muszą pomagać sobie tym, o czym mamy już NIE ROZMAWIAĆ.
Po prostu, najzwyczajniej u jednych gra się sypie, u innych nie ma z nią najmniejszego problemu.
Ot, takie zwykłe, chamskie "widzimisię" Soljanki.
Problem sprzętu? Instalacji? Plików? Tego nie dojdziesz.

Odpowiedź jest jedna - jeśli sam nie sprawdzisz to niestety się nie dowiesz.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 11:36

tedyt napisał(a):Witam :) Czy ktoś wie jak znaleźć wejście do pieczary ? Mam znaleźć "kłada" dla łysego z Baru i ni cholery nie mogę zlokalizować wejścia. Pozdrawiam

Ktos wie. Zamieszczam mape Zony z zaznaczonymi Przejściami miedzy lokacjami:
Link do mapy Zony

W ejścia do Pieczary znajdują się zarówno w Agropromie jak i na Wysypisku w tunelach kolejowych, na samym końcu, przy zawale.
Po wzięciu od Łysego zadania na skarb z Pieczary, najpierw trzeba porozmawiać z Górnikiem.
Zamieszczam róznież mapkę Pieczary z zanaczonymi wyjściami oraz położeniem Górnika (Шахтер) i skarbu (Клад).

Image

------------------------------------------------------------------------------------

jaras76 napisał(a):To teraz nic nie rozumiem: podmieniać "crackować" czy nie ,żeby pograć w soljanke? Część pisze że musieli crackować u części odpaliło normalnie bez podmiany pliku.Możecie to wyjaśnić bardziej i jakie są tego powody że jedni muszą krakować a inni nie. Stalkera mam orygialnego wersja polska patch 1.004 z zainstalowanym pribojem, system xp, pamięci 1,5 Gb. O co tu chodzi?

Po co ten stres? W końcu granie to ma byc przyjemnośc :)
Nie rób niczego, co nie jest niezbędne. A zrób tak:
1. Skopiuj CAŁEGO stalkera pl z Pribojem do nowego foldera nazwanego Soljanka
2. Wytnij Priboja (skoro raz zainstalowałes Stalkera PL to masz wpisy w rejestrze. Możesz sobie stworzyc ile chcesz dodatkowych gier opartych na tej podstawce. I tak nie będziesz grać w kilka na raz. Tyko będziesz musiał zmienic nazwę katalogu 'Saved Games' i stworzyc pusty, albo po prostu wywalic lub zarchiwizować sejwy od Priboja.
3. Na stworzoną w ten sposób podstawkę sadzasz /gamedata Soljanki. Powinienes także podminic plik xrGame.dll w katalogu /bin w podstawce Soljanki. Tego pliku możę nie byc w dystrybucji Soljanki. ALe jest w Dodatkach ode mnie w pierwszym poście tematu.
4. Obowiązkowo instalujesz 'kumulatywny patch 12.05.10 od Sapsan-a (linki w są gdzies w temacie)
%. Grasz ze skrótu do XR_3DA.exe w podstawce Soljanki :)

Potem możesz mysleć o ewnentualnych dodatkach i zmianac. Ale w tej konfiguracji gra powinna ruszyc bez problemu. Ja tez jako podstawki uzywam Stalkera Cień Czarnobyla PL.
Poza tym masz ciągle dostepnego Priboja, tylko jesli chciałbys zmienic gry, muisisz zamienić nazwy folderów Saved Games - folder Soljanki przemianować na np. Saved Games Solyanka, albo zarchiwizować, a przywrócic sejwy Priboja.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez tedyt w 28 Maj 2010, 12:56

W ejścia do Pieczary znajdują się zarówno w Agropromie jak i na Wysypisku w tunelach kolejowych, na samym końcu, przy zawale.
Po wzięciu od Łysego zadania na skarb z Pieczary, najpierw trzeba porozmawiać z Górnikiem.
Zamieszczam róznież mapkę Pieczary z zanaczonymi wyjściami oraz położeniem Górnika (Шахтер) i skarbu (Клад).

------------------------------------------------------------------------------------
Byłem w obydwu i nic -pusto :(
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez djcycu w 28 Maj 2010, 13:23

Widocznie nie masz odkrytych przejść. Ja miałem właśnie odkryte i myślałem że to przejście do innej całkiem lokacji... A jednak prowadziły te przejścia do pieczar :) Dzięki Trurl3 za odpowiedź. Ja stosuję metodę "zrobić ile się da" i opisałem to wcześniej. Zaznaczam że to nieregularny błąd bo kiedyś w magazynach było ok, za jakiś czas znów tam polazłem i sięmusiałem ewakuować czem prędzej bo grać się nie dało. Wróciłem na kordon skończyć zadania no i po powrocie do magazynów przed pójściem na zwęglacz było ok. Myślę że teraz wychodząc z podziemii do agropromu będzie ok bo wyżynanie wojskowych w tej bazie będzie naprawdę hardcorowe...
-------------------------------------------------------------------------------
A jednak się nie pomyliłem :( Wróciłem z podziemii i normalnie co kilka sekund witam pulpit. Co to do cholery jest?! Nie no dość że misja tam jest bardzo trudna jak na ten helikopter i jak na wyposażenie bo te egzoszkielety to poprostu porażka (ładujesz i nic...) a nie chcę też omijać zadania i robić go potem kiedy szanowne XRay nie będzie już miało skłonności do wysypów...

Ale nie ma co... Idzie mi całkiem nieźle dopóki nie doszsli mnie ludzie w egzoszkieletach. 3 trupy na wysyp to sporo. Po jakichś 20 loadach będzie zaliczone :P Jak ktoś się z tym spotka to radzę wejść do budynku obok i schować się za łóżkiem, kto się pojawi strzelać! I będzie ok. Polecam mieć bizona, mp5 z celownikiem przeziernikowym, abakana z granatnikiem od razu i ila. Dodatkowo około 150 naboi różnego kalibru no i kupę szczęścia przy celowaniu w łeb... Będzie ciężko ale da się? Da! :) Od razu mówię że mam tylko 3 apteczki... może z 6 bandaży i trochę kanapek które na szczęście poprawiają stan zdrowia. Mam też egzoszkielet najemników ale to i tak malutko bo wiecie jak te egzo się przedstawiają w porównaniu do egzo wroga.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 14:30

djcycu napisał(a):Widocznie nie masz odkrytych przejść. Ja miałem właśnie odkryte i myślałem że to przejście do innej całkiem lokacji... A jednak prowadziły te przejścia do pieczar :)

Tu się zgodzę. Wygląda na to, że nie został spełniony jakiś warunek. Daj sobie na razie spokój z tym zadaniem, i wróć do niego później. Tylko nie zapomnij, sprawdzaj jakie masz zadania do wykonania.

djcycu napisał(a):Ale nie ma co... Idzie mi całkiem nieźle dopóki nie doszsli mnie ludzie w egzoszkieletach. 3 trupy na wysyp to sporo. Po jakichś 20 loadach będzie zaliczone :P Jak ktoś się z tym spotka to radzę wejść do budynku obok i schować się za łóżkiem, kto się pojawi strzelać! I będzie ok.

Jest tylko jeden zgryz z tą sieczka w Instytucie Aroprom - pomiędzy załatwionymi wojakami mogą się znajdować ci z kolejnego zadania na Agropromie - zadania na kompromitujące dokumenty otrzymywanego od Kuzniecowa (oficera) pod mostem w Kordonie. Jeśli w tej młócce załatwisz potrzebnych persów, to potem nie będzie szans na zdobycie transmutatora, który Kuzniecow daje za zdobycie dokumentów. Dlatego najlepiej próbować wykonać tę akcję w trybie stealth, czyli poruszając się w głębokim przysiadzie, bardzo ostrożnie i podczas psiej wachty, czyli ok. 3 nad ranem. Ale nie martwmy się na zapas... Poza tym ile broni się nie zdobędzie :). A przy wyjściu z lokacji będzie Siwy, latający handlarz, i można tam sporo kasy zarobić...
Co do wypadów - jest tak jak pisałem, niestety trzeba się pogodzić, wypady są nieprzewidywalne i nie ma na nie lekarstwa.
Ostatnio edytowany przez trurl3, 28 Maj 2010, 14:38, edytowano w sumie 1 raz
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez djcycu w 28 Maj 2010, 14:36

To o tym zadaniu nie wiedziałem. Ale potem we freeplayu chyba będzie można te osoby ożywić nie? Bo ja nie chcę stealthem tego przechodzić... Wywala mnie co kilka chwil więc taka zagrywka to kolejny gwóźdź do trumny. O Siwym wiem bo już go spotkałem ostatnim razem :) Do Adrenalina też pójdę bo wiem jak zdobyć mu tego miniguna. A póki co samemu mi się przyda w jantarze :)

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 14:44

Ożywianie przywraca postaci bez pamięci, dlatego nie będzie możliwości otrzymania tego zadania. Poza tym na wszystko jest swój czas, a urządzenie do automatyzacji transmutacji artefaktów na pewno przyda się wcześniej niż we freeplayu :). W każdym razie proponuje po zakończeniu akcji w Agropromie iść do Kordonu i otrzymać zadanie od Kuzniecowa (najpierw trzeba będzie wykonać jeszcze inne zadanie). Jak już dostaniesz to zadanie na kompromitujące dokumenty w Agropromie, musisz uzbierać przynajmniej 7 butelek wódki (oprócz 5 co ci da Kuzniecow - Kuchmistrz w Hangarze na Wysypisku powiniwn być pomocny) i dopiero ruszyć do Agropromu. Bez dodatkowych 2 butelek (zadanie teoretycznie wymaga 10) lepiej nie iść, bo może niespodziewanie zabraknąć.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez djcycu w 28 Maj 2010, 15:44

No ok złożę wizytę naszemu kochanemu Kuźniecowowi :) Póki co udało mi się dojść do Adrenalina i Siwego. O dziwo pupit przestaje witać przy pierwszym kompleksie agroprom. Jeśli jesteśmy w miejscu gdzie ląduje Siwy to jesteśmy jaby przed granicą. Dalej niestety wypadać będziemy na pulpit. Ciekawe co to jest... W konsoli pisze coś o złym położeniu postaci... Czyżby to był ten błąd? A gra gryzie się z tym i wyrzuca chociaż nie powinna?
---------------------------------------------------------
Drugie moje pytanie: JAk używa się kłódki? Mam ją wrzucić do schowka? Czy jakoś inaczej to się robi bo nie chcę zostac ograbiony :)

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Fenishi w 28 Maj 2010, 19:00

Witam.
Jako że to mój pierwszy post na tym forum, chciałem wszystkich powitać :E
Piszę, bo mam następujące pytanie odnośnie tegoż moda - mianowicie, czy ktoś wie dlaczego części ciał mutantów pojawiają się tak rzadko? A może częstotliwość ich pojawiania się zależy od stopnia naszej postaci? Gram w Solyankę stosunkowo niedługo, więc właśnie taka ewentualność wziąłem pod uwagę :wink:
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Kozaki: 17

Postprzez atikabubu w 28 Maj 2010, 19:12

Widać ruscy sobie tak zażyczyli ;)
Innym powodem może być też fakt, że urwane członki mutantów można podpiąć pod bioradar.
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Dzisiaj, 14:29
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość