[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 20:59

Niestety, częstotliwość wypadania części mutantów jest ustawiona na dość niskim poziomie. Są pewne modu które maja to poprawiać a nawet ktoś pokusił się o stworzenie moda, który ma spowodować 'inteligentne' wypadanie części mutantów (np. jeśli pies został trafiony w ogon, to oczywiście tego ogona nie możesz wziąć, ale jeśli zginął od strzału w głowę, to ogon obowiązkowo powinien być dostępny).
Jednakże mogę o tym mówić tylko ze słyszenia, sam nie instalowałem. Przy czym powstawanie tego typu modów świadczy o pewnym niedosycie w poruszonym temacie :).
Jeśli jest zapotrzebowanie, poszukam odnośnego moda. Jednak instalujesz na własne ryzyko.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez Crisu w 28 Maj 2010, 21:02

To teraz troszkę zaskoczę...

Czy obecność części mutków u wojskowych u mnie to anomalia czy tak powinno być?
Bo dostrzegłem, że gdy rozprawiam się z wojskiem to nieliczni mają w ekwipunku owe bebechy mutantów, dzięki czemu przez lootowanie martwych trepów dorobiłem się dwóch kopyt dzika, jakiegoś oka i ręki połamańca.
Czyli... Czy jest to normalne? Pytam bo przykładowo u bandytów nie udało mi się znaleźć żadnych zwierzęcych organów czy członków, ewentualnie penisów...
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 21:15

Bandyci prawdopodobnie robią z tych części właściwy użytek (sprzedają itp.). Natomiast wojskowi mają dość ograniczone możliwości w tym względzie - stanowią zamkniętą grupę która nie zadaje się z resztą mieszkańców Zony . Przypadek posterunku pod mostem jest dość odosobniony a i tam łatwo kulkę dostać, jeśli na przykład załoga posterunku zostanie zaatakowana przez mutanty a ty się napatoczysz w tym czasie. To jest bardzo chwiejna równowaga. W każdym innym miejscu zasadniczo wojskowi strzelają do stalkerów bez uprzedzenia.
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Fenishi w 28 Maj 2010, 21:44

Pamiętam, że czytałem kiedyś o sposobie na zwiększenie procentowej szansy na pojawienie się danej części - wymagało to bodajże zmiany jakichś linijek w którymś pliku. Niestety, nie pamiętam przy którym modzie spotkałem się z tymże sposobem, niemniej jednak będę wdzięczny za znalezienie jakiejś metody :wink:
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Kozaki: 17

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 23:07

Fenishi napisał(a):Pamiętam, że czytałem kiedyś o sposobie na zwiększenie procentowej szansy na pojawienie się danej części - wymagało to bodajże zmiany jakichś linijek w którymś pliku. Niestety, nie pamiętam przy którym modzie spotkałem się z tymże sposobem, niemniej jednak będę wdzięczny za znalezienie jakiejś metody :wink:

Obiecałem, słowa dotrzymuję i jak to mówią - mówisz i masz. Tu jest link do moda. Ale nie biorę odpowiedzialności. Poza tym jest zalecenie nowej gry. W pliku jest readme.

Inteligentne wypadanie części ciała potworów

Narzucasz na folder /gamedata Soljanki z akceptacją łączenia folderów i zamiany plików. Jeśli zastosujesz, daj znać jaki był efekt. Sam jestem ciekaw.
Ostatnio edytowany przez trurl3, 28 Maj 2010, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Fenishi w 28 Maj 2010, 23:30

Dzięki wielkie :D Oczywiście, że robię to na własną odpowiedzialność - nawet mi się nie śni zwalać winę na kogoś :wink: Jutro sprawdzę i dam znać. A nawet, gdybym musiał zacząć grę od nowa, to to żadna strata - robiłem to już kilka razy pod rząd i zrobię kolejny, kiedy wyjdzie spolszczenie :wink: Swoją drogą - wyrazy szacunku za podjęcie się spolszczenia tego moda :D

EDIT:
Modzik przetestowany - i... działa znakomicie! Co prawda testowałem go głównie na mięsaczach, psach i dzikach, ale działa dokładnie w taki sposób, jak jest napisane w readme. Przykładowo - mięsacza zabiłem najpierw strzałem w głowę (a właśnie z przodu ma oczy) więc po padnięciu nie dostałem z niego oka. Następnego zabiłem strzelając w tułów - i oko dostałem :E Tak samo z psami. I wreszcie z czworonożnego dzika można dostać więcej niż jedno kopyto xD Jeszcze raz dziękuję za fatygę, Panie trurl3 :wink:
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez trurl3 w 29 Maj 2010, 17:21

Fenishi napisał(a):Modzik przetestowany - i... działa znakomicie! Co prawda testowałem go głównie na mięsaczach, psach i dzikach, ale działa dokładnie w taki sposób, jak jest napisane w readme. Przykładowo - mięsacza zabiłem najpierw strzałem w głowę (a właśnie z przodu ma oczy) więc po padnięciu nie dostałem z niego oka. Następnego zabiłem strzelając w tułów - i oko dostałem :E Tak samo z psami. I wreszcie z czworonożnego dzika można dostać więcej niż jedno kopyto xD Jeszcze raz dziękuję za fatygę, Panie trurl3 :wink:

No to świetnie! A z tego, że dzik ma więcej niż 4 kopyta wynika, że nie zacząłeś nowej gry :) . Ale i tak w porządku. Dziękuję za odwagę. A tego Pana to sobie daruj...
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez malakas w 29 Maj 2010, 20:20

dziękuję za fatygę, Panie turl3...

Takie zwroty i jeszcze lepsze typu ...dziadku ..itd , to skutek jak sądzę awatara, który włożyłeś do profilu ..(.Mimo iż nikt nie powiedział ,że jest prawdziwy ).... Ludzie mają skłonność ulegać sugestii obrazkowej , więc po trosze sam jesteś sobie winien :D .
Mam pytanie ...co do części mutantów ...warto je kolekcjonować na ' przyszłość ' , czy też od razu traktować je jako dobry towar do wymiany i pozbywać się tych części. I jeszcze coś ...w jednym poradniku pisze by zbierać mało spotykane przedmioty, bo mogą być potrzebne w dalszej części gry ....co na przykład może być takim przedmiotem...jeżeli można uchylić rąbka tajemnicy.
Ostatnio edytowany przez malakas, 29 Maj 2010, 20:36, edytowano w sumie 1 raz
malakas
Kot

Dołączenie: 17 Paź 2009, 16:36
Ostatnio był: 11 Lis 2011, 19:46
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 8

Postprzez trurl3 w 29 Maj 2010, 20:28

Trudno, jestem jaki jestem i na to nic nie poradzę ;). Ale to szczegół. Co do części mutantów - warto je zbierać w rozsądnej ilości. Są kwesty na zebranie pewnych członków mutantów (np. Akim - ręce zombie) a niektóre postaci kwestowe przyjmują je jako zapłatę za rożne dobra (np. Woron, jeśli mnie pamięć nie myli). Także Propor na Wysypisku daje kwest na znalezienie oka mięsacza albo macek pijawki. Jeśli uzbiera ci się ich sporo, warto zrobić schowek i odłożyć je tam na potem. Albo sprzedawać od reki i nie martwić się o przyszłość - wybór należy do Ciebie...
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Fenishi w 29 Maj 2010, 21:49

No tak. Ale jeśli chodzi o rozpoczęcie nowej gry, to tak nawiasem to zrobiłem ;P
A jest więcej kopyt dzika z racji tego, że ten mod właśnie takie rozwiązanie oferuje - tak z resztą pisze w readme xD
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez trurl3 w 29 Maj 2010, 21:51

Ale tam jest napisane, że z jednego dzika można dostać maksymalnie 4 kopyta, a jeśli dostajesz np. pięć, to znaczy że nie rozpocząłeś nowej gry. W końcu wiem, bo sam tłumaczyłem to readme... :)
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Fenishi w 29 Maj 2010, 22:10

Ale przecież nic nie wspomniałem o tym, że dostałem 5 kopyt z dzika. Jeśli o nie chodzi, to dostawałem średnio po 2 - ale ani razu więcej niż 4 ;P
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość