[Oblivion Lost]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Postprzez RogueTrooper w 13 Mar 2008, 17:49

Pierwsza diagnoza moja jest taka: Gdzieś (prawdopodobnie w tradersach lub death_generic) jest zdublowana sekcja odpowiadająca za amunicje do GP-25 lub Rg-6 czyli granaty VOG (jakieś ulepszone chyba, mają dopisek ig). Sam nie grałem za bardzo nie na tym modzie to ciężko mi cokolwiek więcej powiedzieć.
Image
Awatar użytkownika
RogueTrooper
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2007, 17:00
Ostatnio był: 18 Gru 2013, 22:44
Miejscowość: Czarnobylska Elektrownia
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez donciu w 17 Mar 2008, 21:56

Miałem to zainstalować ale za dużo u mnie mieszania. Udziwniona instalacja - po kij jakiś smart mod menager ? Nie można by byłó po prostu to wypakować albo dać istalatora od razu w plik ?? Najpierw instaluje tego Smart Mod Menagera i wola mi NET.Frameworks 2.0 , sciągnełem to to za to instalator wołą mi Microsoft Instaler 3.0. Porażka ;]
Awatar użytkownika
donciu
Tropiciel

Dołączenie: 22 Lip 2007, 13:21
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 13:10
Miejscowość: Świebodzice / ?????????
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez MarcusMan w 18 Mar 2008, 08:37

Witam. Może to będzie dla kogoś pomocne:

pobrałem plik "oblivion_lost_1.3.7z" (nie instalka - po prostu archiwum), rozpakowałem do katalogu gry, podmieniłem plik "system.ltx" z katalogu "patch_1.005" bo taką mam wersję (patrz readme_file), usunąłem plik "lokalozation.ltx" (jest tam gdzie podmieniany system.ltx - gamedata/config), następnie pobrałem plik "ol1.3.2.patch" i wrzuciłem-podmieniłem (wszystkie pliki) - odpaliłem STALKER'a z modem Oblivion Lost bez problemu, działa stabilnie, NIE wywala na save'ach, filmikach, czapkach - jeżeli ktoś ma problem z instalatorem niech spróbuje tej metody - u mnie działa :) - gram na wersji PL 1.0005. (mam także inne mody wrzucone (Priboi, Inferno)) - moja metoda - na kilka modów na raz - jeżeli mamy dla przykładu (jak u mnie) Priboi, Oblivion, Inferno mods to proponuję utworzenie dla każdego z tych modów oddzielnego katalogu "gamedata", z tym że pozostałe (w danym momencie nie używane mody) mogą mieć katalogi np. "gamedata_inferno", "gamedata_priboi" a Oblivion po prostu "gamedata", kiedy zachce nam się grać w "Priboi_Story" to zmieniamy najpierw katalog "gamedata" na "gamedata_nazwamoda" a następnie "gamedata_priboi" na "gamedata" i odpalamy STALKER'a z innym modem ,wiem że zajmie to więcej miejsca ale naprawdę działa (przynajmniej u mnie :)).

Pozdrawiam szanownych STALKER'ów.

AHA, zapomniałem o jednych - przed zmianą moda ("katalogu") na inny zapiszcie używając opcji "zapisz grę" stan pod nazwą moda (najlepiej) - później wczytanie stanu gry po powrocie do moda będzie łatwiejsze (łatwiej znaleźć :)) - pamiętajcie, że użycie klawisza F6 w innym modzie nadpisze stan zapisanej gry (ale tylko stan tzw. "quick_save").
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Dołączenie: 18 Sie 2007, 16:19
Ostatnio był: 08 Paź 2011, 12:17
Miejscowość: Lublin
Kozaki: 1

Postprzez aligator911 w 18 Mar 2008, 12:58

MarcusMan powiedz mi tylko czy po zainstalowaniu oblivion lost masz nadal wszystko po polsku? Jeśli tak, to czy sam stalker był oryginalnie w polskiej wersji, czy go spolszczałeś (tak jak ja podmieniając plik "gamedata.db9")?
aligator911
Kot

Dołączenie: 24 Lut 2008, 15:58
Ostatnio był: 22 Gru 2010, 22:09
Kozaki: 0

Postprzez MarcusMan w 18 Mar 2008, 13:20

Tak wszystko jest po polsku (jest nawet lektor, chociaż miejscami się gubi - czytaj nie słychać go ale to nie ma wpływu na stabilność gry - dla przykładu kiedy wybierzesz nową grę to po filmiku usłyszysz głoś Sida "Dobra Naznaczony, uwolniłem cię, ale nie zrobiłem tego aby mieć fory u Bozi...bla bla bla", natomias już tekstu, który w oryginale brzmi "Wilk, fabryka czysta, wracamy na pozycje wyjściowe" nie usłyszysz po polsku tylko po rosyjsku), mam wersję polską (kupioną w Empiku).

Jeżeli usuniesz plik "localization.ltx" z katalogu wtedy gra będzie pobierała info ze swojego archiwum (tych plików spakowanych - gamedata.dbx).
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez aligator911 w 18 Mar 2008, 13:30

Pytam się dlatego, bo ja posiadam niestety wersję angielską :( , a gdy dodam spolszczenie, to w stalkerze wszystko razem z dialogami jest po polsku, ale znowu mod oblivion nie chce się uruchomić :/
Może spróbuję jeszcze Twojego sposobu, bo samemu dodaję mody przez "smart mod managera" wg. opisu na forum.
aligator911
Kot

Dołączenie: 24 Lut 2008, 15:58
Ostatnio był: 22 Gru 2010, 22:09
Kozaki: 0

Postprzez MarcusMan w 18 Mar 2008, 13:43

W zasadzie to sama wersja PL/EN nie powinna mieć większego wpływu na start gry z mod'em, w końcu jeżeli korzystasz ze standardowego pliku gamedata.dbx z dźwiękami (np. lektor) to nie ma znaczenia jaka jest wersja (mam na myśli znaczenia dla działania moda - tak mnie się wydaje - no chyba, że mod wprowadza jakieś zmiany w tekscie - ale tego nie zauważyłem) zatem jeżeli masz problem ze startem lub stabilnością moda to raczej szukał bym czegoś innego, nie wiem, być może konfiguracja samej gry, z modem trochę wymagania sie zmieniają.

Ja SmartModManager'a nigdy nie używałem - bez niego korzystałem z różnych mod'ów - ABC Inferno, Jappa's Mod (auta), Spanie i Gotowanie :D, TraderMOD, Priboi itd..
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez SaS TrooP w 18 Mar 2008, 14:11

Polska wersja, patch 1.0004, instaluję jak gadasz (ale pod 1.0004), po czym włącza się gra na sekundę a potem do windowsa bez Bug Trapa.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez MarcusMan w 18 Mar 2008, 14:33

Rozumiem, może problem leży w samym patch'u (wersji), ja mam wersję 1.0005 i jest OK - spróbuj z wersją 1.0005, po w graniu patch'a 1.0005 odpal grę (bez modyfikacji) jeśli uruchomi się i będzie działać stabilnie spróbuj "mojej metody" na dorzucenie moda. Jeśli to nie pomoże będziemy kombinować dalej.

A ja właśnie szaleję po Zonie z czymś co nazywa się M134A - to takie działko typu VULKAN, na amunicję do karabinów snajperskich Dragunov i pochodnych 7,62x54 - ubaw po pachy...

...i choćby mnie atakowało 1000 zombiaków to jedna seria z tego cudeńka wyśle ich do świata wiecznego blowaout'u...:D
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez SaS TrooP w 18 Mar 2008, 15:08

M134 to inaczej Minigun. Jest zwykle montowany na helikopterach.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez MarcusMan w 18 Mar 2008, 15:14

Wiem, użyłem słowa VULKAN ponieważ jego plik konfiguracyjny tak sie nazywa i jakby tego nie nazywać po prostu cudeńko zabawka - co prawda rozrzut ma jak stara dubeltówka ale i tak ubaw jest niesamowity...

...i kroczę przez ZONĘ a przede mną kroczy ogień z mych rąk :D
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Postprzez SaS TrooP w 18 Mar 2008, 15:16

Patch 1.0005, zistalowane z patchem OL 1.3.2 z wersją pod 1.0005

Nic się nie zmieniło.
SaS TrooP
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości