Odinstalowanie gry, z wycięciem innych

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Odinstalowanie gry, z wycięciem innych

Postprzez kondotierfred w 13 Maj 2012, 21:09

Miałem wczoraj niemiłe zdarzenie :mad: .
Odinstalowywałem ĆCz, poprzez Menu Start. Przebiegło zgodnie z opcjami instalatora.
Ale to co wydarzyło się przy okazji, jeży włos na głowie :facepalm: . Wykasowało mi wszystkie gry :/ , znajdujące się w podkatalogach tego katalogu w którym też miałem podkatalog ĆCz ( też inne, nie stalkerowskie). Piszę że wycięło, bo zniknęło wszystko, za wyjątkiem skrótów w menu start. Wszystkie gry były legalne i każda w swoim oddzielnym podkatalogu.
Zainstalowałem gry ponownie i nawet nie deaktywowany ZP zainstalował się bez problemu.
Jak sądzicie, co mogło być przyczyną takiego zdarzenia.

I jeszcze jedno pytanie. Zszedłem z 1.0006 na 1.004. Cyfra 1.0004 jest w pliku z wersją. Ale na grze, nadal widnieje w lewym dolnym rogu 1.0006. Czy to prawidłowo :?:
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2011, 21:31
Ostatnio był: 20 Cze 2023, 18:48
Kozaki: 25

Reklamy Google

Re: Odinstalowanie gry, z wycięciem innych

Postprzez scigacz1975 w 13 Maj 2012, 21:22

Co do wersji degradowanej - w zależności jak degradowałeś. Nie musi być to problem. Natomiast co do pozostałych - obawiam się że masz robaczka. I najprawdopodobniej siedzi Ci na MBR dysku twardego. Proponuję poszukać dobrego antywira, najlepiej z płytą bootującą - tak żeby odpalić antywira z płyty przy uruchomieniu kompa.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez MatrixSTR w 13 Maj 2012, 21:28

seniorfred napisał(a):Wykasowało mi wszystkie gry :/ , znajdujące się w podkatalogach tego katalogu w którym też miałem podkatalog ĆCz ( też inne, nie stalkerowskie).

A jak dokładniej wyglądała ścieżka do tego katalogu i podkatalogów?
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez kondotierfred w 13 Maj 2012, 23:45

Na dysku dwie partycje. Na C: system, na D: reszta.
Ścieżka wyglądała tak : D:\GRY\podkatalogi z nazwami gier.
W nich gry, każda w oddzielnym. W czasie instalacji gry, wskazana była ścieżka do podkatalogu.
ZP i CzN zrobiły sobie jeszcze swoje podkatalogi, a ĆCz wrzucił zawartość luzem. Wśród nich nie ma pliku odinstalowania. Ta opcja jest tylko w Menu Start.
Teraz już mam grę z obniżonym patchem i kawałek gry z patchem 1.0004 znajduje się w C:/Program Files\THQ\S.T.A.L.K.E.R.- Shadow of Chernobyl . Czy to właściwe miejsce :?:
Coś tą grę instalator rozrzucił mi po całym dysku :/ .
Był też w GRY, podkatalog w którym były kolejne podkatalogi z nazwami gier, a w nich dopiero instalki.
Tylko w Call of Duty został podkatalog i w nim zostało kilka plików .dll .txt .dat i .bmp.
Co było i jest dziwne, to to, że zapisy gry ĆCz nie były w Documents and Settings Itd, ale w oddzielnym katalogu "users". CzN i ZP były i są gdzie należy.
Gra ĆCz z Extra Klasyka ( złote pudełko ) wcześniej, to jest do wywałki, nie odpaczowywana i nie modowana.
Po reinstalacji gry ( sprawdziłem działanie ), zapisy są w C:\users\public\documents\stalker-shoc. Są to podkatalogi logs, savegames oraz plik user.ltx
Robaczka raczej nie mam, bo od początku, pierwszym poza systemem, był wgrany antywirus i nigdy nie było alarmu o zagrożeniu. No i zachowanie komputera na to nie wskazuje.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez scigacz1975 w 14 Maj 2012, 00:04

Dlatego że dla Cienia podałeś ścieżkę katalogu gry bez podkatalogu dla Cienia - instalator przy odinstalowaniu potraktował katalog jako katalog cienia. Tylko nie wiem czemu Ci wszystko usunął bo nie powinien usuwać obcych plików :/
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez kondotierfred w 14 Maj 2012, 15:26

Myślałem, myślałem i przyszło mi do głowy, że to ja kiedyś tam popełniłem błąd, na skutek którego jest to rozbicie instalki na dwie części.
Jesteście od mnie bardziej oblatani w grzebaniu w programach, wiec mnie utwierdźcie lub zaprzeczcie.
Rok temu, gdy po raz pierwszy instalowałem grę, pozwoliłem jej na instalację standardową, którą przerwałem.
Ponownie przystąpiłem do instalacji, ale już zaawansowanej, ze wskazaniem katalogu D:\Gry\ĆCz. Widocznie gra dokończyła instalkę tylko tych plików których wcześniej standardowo nie wgrała. Stąd te katalogi i pliki luzem na D:.
A początek jest w Program Files na C:\ THQ\ itd.
Taki wniosek wyciągnąłem, gdy ścieżka dostępu do gry, pokazywana przez opcję odinstaluj, z Menu Start, pokazała mi właśnie katalog THQ w Program Files na C:.
Sądzę, że najlepiej będzie teraz nie odinstalowywać jej z tej opcji, bo znowu wszystko wywali, ale brutalnie usunąć na obu dyskach wraz z linkami z Menu Start i zapisami w katalogu "user", a następnie wgrać ponownie, ale już pilnując porządku.
A wskazana przeze mnie do instalowania ścieżka na D:, kończy się nazwą katalogu z nazwą ĆCz. Tak jak i z pozostałymi grami.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez scigacz1975 w 14 Maj 2012, 15:46

Wywal fizycznie z dysku z obu miejsc, przeskanuj rejestr ccleanerem albo jakimś podobnym programem i zainstaluj ponownie w jednym miejscu

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kondotierfred.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez kondotierfred w 14 Maj 2012, 18:47

Coś ta moja gra, felernie się instaluje.
Po zrobieniu porządku na partycjach, wgrałem ją ponownie. Do założonego przeze mnie podkatalogu została zainstalowana luzem. Nie zrobiła swoich podkatalogów.
Zapisy z gry, dalej w folderze :user:.
Przy schodzeniu z pacza ( wg rady w FAQ forum )i wgrywaniu 1.0004, znowu w Program Files na C: zrobił się nowy folder THQ, a w nim podfoldery z nazwą i kolejny z bin, gamedatami, i plikiem uninstal.
Chyba trzeba kupić jakąś inną, albo nie bawić się w mody.
Odinstaluję tego patcha 1.0004 i jak coś pójdzie nie tak, to dam se luz.
Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez scigacz1975 w 14 Maj 2012, 18:56

Jaką masz wersję podstawki? - I jak instalujesz patch z instalatora to też powinieneś podać gdzie masz grę bo instalator ma domyślnie ustawione na c:\***\THQ\
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez kondotierfred w 15 Maj 2012, 03:36

Mam 1.0006. Taka była na płycie. REGEDITem zmieniłem zapis na 1.0001.
A przy uruchamianiu patcha 1.0004, pokazuje się okienko z instalatorem stalkera, ale nie prowadzi dialogu i nie proponuje miejsca wypakowania. Pobrałem go z forum i jest zapisany jako exe.
Ale najwięcej mnie dziwi, że gra nie utworzyła swojego katalogu z nazwą, jak to zrobiły obie pozostałe ( a inne gry też )
Na upartego mógłbym go zrobić, ale wtedy wrzeszczy przy uruchamianiu z płyty, że nie widzi XR_3DA.exe.
I co gorsze, odinstalowanie z Menu start ma ścieżkę do Program Files.
Czyli że, trzeba go odinstalowywać z płyty, a na pewno pewniej, wycharatać usuwaniem, razem ze śmieciami na C:.
A z modów, po zapoznaniu się co przedstawiają i tak rezygnuję, więc i problem się kończy.
Poczekam na 2., może będzie lepiej dopracowana.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez Kpuc w 15 Maj 2012, 05:22

Miałem identyczną sytuację raz w życiu. Zainstalowałem na pulpit mały programik bezpośrednio, bo to był aż jedne plik, ... Odinstalowałem go i zbladłem, cały pulpit został wyczyszczony, wszystko co na pulpicie wyparowało :[ Instalator uznał ze pliki w katalogu pulpit to pliki programu i wszystko wywalił.

Wystarczyło przeskanować dysk i odbudować tabele plików, pliki jako takie pozostały fizycznie na dysku.

Co do przenoszenia gry miedzy katalogami, wystarczy zrobić na nowo skróty i będzie ok.
Nie mów ze mody nic sobą nie reprezentują ponieważ jest sporo bardzo dobrych produkcji.
No nie wiem czy się kolego doczekamy na 2jke ;/
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez kondotierfred w 15 Maj 2012, 15:26

A już myślałem, że jestem wyjątkiem.
Ale cały problem w tym że, instalator legalnej gry powinien być tak skonstruowany, aby śledził wskazania użytkownika i zapamiętywał inne ścieżki dostępu niż ma w instalacji standardowej. Przykładem CoP i CS. Bezproblemowe.
Chyba że, miałem pecha i trafiłem na wybrak.
Może ręczne zmienianie ścieżek, sprawia komuś przyjemność, ale przeciętny użytkownik chce mieć to z głowy.
Mała literówka i są problemy.
Nie oceniam jakości modów. Po prostu nie spełniają moich oczekiwań co do fabuły i sposobu wykorzystania.

:idea: Ścigacz 1975, mimo mojej rezygnacji z modowania, proszę, pokaż tu w poscie, jak niższego patcha wsadzić na inny dysk niż C:.
Może innym początkującym się to przydać.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 3 gości