STALKER pod Viste...

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

STALKER pod Viste...

Postprzez nagyatsu w 06 Lip 2007, 12:35

Wie ktoś może co trzeba dopisać w konfigu, aby STALKER działał pod Vista bez zarzutów? Wiem że brat coś wpisywał ale robiłem reinstala STALKERA i nie pamieta co trzeba dopisac :D

EDIT: No chyba ze po zainstalowaniu najnowszego patcha ten blad sie naprawia sam?
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez nagyatsu w 06 Lip 2007, 15:42

A jak ci chodzi STALKER? Musiales instalowac jakies najnowsze sterowniki do karty albo DirectX? Mi strasznie sina i nie wiem co mam zrobic... :/ Przed chwila zainstalowalem najnwosze sterowniki od karty a teraz sciagam DirectaX :(

EDIT: Moja specyfikacja PC to:

Procesor Athlon 64 3200+
Karta GF 7600 GS 256 MB DDR2
RAM 1GB DDR2
System Windows Vista 64 ULTIMATE

EDIT2: Yuuuuhuuuuu... Odpisze ktos? ^^
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Postprzez Soviet w 08 Lip 2007, 13:59

Lookaj to. I melduj o postępach.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez nagyatsu w 08 Lip 2007, 15:28

Apropos tej stronki to nie rozumiem jednego zdania w instrukcji... ;P

Punkt 1 mówi: skopiuj plik XR_3DA z katalogu z gra do rozpakowanego folderu 3gb_enabler2

Punkt 2 mówi: Otwórz Wiersz poleceń jako administrator

Punkt 3 nie wiem co mówi ;P Móglby ktoś mi go przetlumaczyc bo ja nie kapiszi? ^^
"3. Change to your unzipped 3gb directiory where you have editbin.exe."
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Postprzez piranninja w 09 Lip 2007, 13:57

:| dżizz, przypomniała mi się moja przeszłość
Image
BORN TO SPAM
Awatar użytkownika
piranninja
Stalker

Dołączenie: 11 Cze 2007, 21:49
Ostatnio był: 22 Sie 2007, 21:28
Kozaki: 1

Postprzez MCaleb w 09 Lip 2007, 14:11

nagyatsu napisał(a):3. Change to your unzipped 3gb directiory where you have editbin.exe.

Dosłownie - 3. Wejdź do rozpakowanego 3gigowego folderu, gdzie masz [plik] editbin.exe.
Przy okazji resztę postaram się przetłumaczyć (zapewne z podobnym rezultatem):
4. Wpisz "editbin.exe /LARGEADDRESSAWARE XR_3DA.exe".
Ekstra punkty dla posiadaczy Visty 32 (x64 nie potrzebują tego robić)
5. Wpisz "BCDEDIT /set increaseuserva 2900" (strony systemowe mogą być różne, można wpisać też 3072)
6. Przekopiuj spaczowany XR_3DA.exe z powrotem do folderu /bin.

Potwierdzić nie mogę - nie mam Visty (i nie chcę mieć, bo nowa winda i tak się pojawi za rok, albo dwa).
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez nagyatsu w 09 Lip 2007, 18:00

A moglbys mi tak po swojemu napisac co ma pokolei zrobic? Zrobilem te dwa punkty ale co daje trzeci punkt? Mam poprostu otworzyc ten folder? Zacznijmy od tego ze ja mam ten folder caly czas otworzony bo uwczesniej do niego kopiowalem plik XR_3DA.exe....
A pozatym po cos ten wiersz polecen musze otworzyc i musi miec to zwiazek z ktoryms z plikow chyba :)
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Postprzez MCaleb w 10 Lip 2007, 18:42

Patrząc na post poprzedni (chyba, że go skasują), to już naprawdę nie możesz wytrzymać.

Po mojemu? Nie wiem, nie bawiłem się tym, ale sprawdź gdzie masz plik editbin.exe, w tym miejscu masz wykonać kolejne polecenie (może po prostu użyj wiersza poleceń - "Start > Uruchom...", by to wykonać).
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez nagyatsu w 17 Lip 2007, 23:30

Znalazłem nareszcie rozwiązanie (dokładniej to Soviet znalazł tylko w j.ang.) na problem ze ścinaniem STALKERa pod Vistą i chciałem go ujednolicić w języku polskim, aby nikt nie musiał tak jak ja czekać tyle czasu aby sobie zagrać właśnie w tą grę. Proponuję tego posta przykleić, albo coś w tym stylu bo dużo ludzi może mieć ten problem. Postaram się instrukcję napisać własnymi słowami, a nie tłumaczyć bo oryginał jest mało treściwy.

Do rzeczy…

1. Ściągnij ten plik: http://files.filefront.com/3GB_enabler2 ... einfo.html (Proponuję abyś rozpakował go na pulpit, wtedy operacja będzie łatwiejsza> Jeśli link do pliku nie będzie działał, pisać do mnie na gg [4269558])

2. Zrób kopię zapasową pliku XR_3DA.exe, który znajduje się w katalogu z grą /STALKER/bin/ na wypadek, gdyby coś się nie powiodło.

3. Skopiuj plik XR_3DA.exe do rozpakowanego pliku „3GB enabler”(Nie do „3GB_enabler2”!)

4. Otwórz wiersz poleceń jako administrator (START>Programy>Akcesoria>Prawym Myszy na Wiersz Poleceń i Uruchom jako Admin.)

5. Zmień w Wierszu Poleceń <C:/WINDOWS/system32> na taką ścieżkę, gdzie masz folder „3GB enabler”. (Jeśli nie wiesz jak, napiszę poniżej)

6. Gdy ścieżka w Wierszu Poleceń, będzie wyglądała tak: <C:/Users/[account]/Desktop/3GB enabler> ,wpisz:
"editbin.exe /LARGEADDRESSAWARE XR_3DA.exe" (bez cudzysłowiu)

7. Następnie wpisz w Wierszu: "BCDEDIT /set increaseuserva 2900" (bez cudzysłowiu)
Jeśli polecenie 2900 nie zadziała, zamiast niego wpisz 3072.

8. Skopiuj spatchowany plik XR_3DA.exe do folderu /STALKER/bin/

Gra nie powinna teraz ciąć, chyba, że masz słabą kartę graficzną ;)

>>>Jak zmienić ścieżkę w Wierszu Poleceń…

Jeśli masz linijkę <C:/WINDOWS/system32> ,wpisz obok niej „cd..” (bez cudzysłowiu) i wciśnij ENTER. W następnej linijce powinno się pokazać <C:/WINDOWS>. Powtórz operację jeszcze raz, powinno się pokazać <C:/>.
>Znacznik „cd..” usuwa jeden człon ze ścieżki.

Następnie wpisz obok <C:/>, „cd users”. W następnej linijce powinno się pokazać: <C:/Users>.
>Znacznik „cd [wyraz]” dodaje jeden człon do ścieżki.

I tym sposobem ustaw sobie ścieżkę do pliku.

UWAGA > Napisałem , aby rozpakować folder na pulpit, gdyż wtedy łatwiej w wierszu ustawić sobie ścieżkę.( nie umiem i nie wiem czy się da zmienić w Wierszu <C:/> na <D:/> ^^)

MAM NADZIEJĘ, ŻE INSTRUKCJĘ NAPISAŁEM ZROZUMIALE. JEŚLI NIE TO PROSZĘ NAPISAĆ TO POPRAWIĘ.
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości