niezidentyfikowany problem z uruchomieniem

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

niezidentyfikowany problem z uruchomieniem

Postprzez agataa9 w 06 Kwi 2014, 13:35

:( Witam wszystkich forumowiczów - jesteście moją ostatnią deska ratunku. Doradcy z Cenegi podali mi już chyba wszystkie możliwe sposoby, ale żaden nie rozwiązał kłopotu :( Wszystko co teraz Wam tu napiszę, pisałam do ich pomocy technicznej (łącznie z ich odpowiedziami)
ZP instalowałam już wiele razy, nigdy nie było problemu. Po postawieniu systemu (win 7 sp2, wczesniej tez win 7 ale nie ten sam) zainstalowałam grę, ściągnęłam poprawkę, ale przy odpalaniu antywirus wykrywał go jako zagrożenie. Dobra, zmieniłam antyvira i ten problem był uskuteczniony. Aplikacja włączała się, ale pojawiał sie tylko czarny ekran i zero reakcji. Wychodzę przez menedżera, na pulpicie komunikat "Program X-Ray 1.6 Engine przestał działać". Zastosowałam sie do instrukcji cenegi dot. tego komunikatu (reinstal) ale problem się nie rozwiązał (zaczynało się intro i zdychał). Cenega poprosiła o dxdiag, wysłałam, polecili aktualizacje sterowników karty graficznej, aktualizowałam (oczywiscie przy kazdym kroku reinstal zewu). Cenega zaleciła by odpalić w trybie czystego bootowania, jednak i to nie rozwiązało problemu... ostatecznie pomoc techniczna odpisała mi: "Niestety nie spotkaliśmy się z tym problemem wcześniej i nie znamy innych jego rozwiązań. Prawdopodobnie jest on ograniczony do konkretnej konfiguracji sprzętowo-programowej Pani komputera. W tym przypadku nie jesteśmy w stanie Pani pomóc drogą elektroniczną lub telefoniczną. Ostatecznym rozwiązaniem jest reinstalacja systemu operacyjnego i instalacja najnowszych sterowników do urządzeń (karta graficzna, karta dźwiękowa, sterowniki do płyty głównej) na zupełnie świeżą instalację Windows. Rozumiemy jednak, że tego typu operacja może być uciążliwa lub też nawet niemożliwa. Nie zalecamy jej także mało zaawansowanym użytkownikom komputera i nie bierzemy odpowiedzialności za ewentualne szkody mogące powstać w wyniku jej niewłaściwego przeprowadzenia."
po pewnym czasie znów do nich napisałam, wysłałam dxdiag i raport z dezinstalacji gry, przy której pojawił się komunikat, że zew nie może być dezaktywowany. Odpisali, abym użyła ccleanera, reinstal i te sterowniki graf. po zastosowaniu się do wskazówek nadal to samo. może ktoś z Was spotkał się już z takim problemem? POMOCY!!! :(

Za ten post agataa9 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK.
agataa9
Kot

Dołączenie: 06 Kwi 2014, 13:19
Ostatnio była: 16 Kwi 2014, 00:06
Kozaki: 5

Reklamy Google

Re: niezidentyfikowany problem z uruchomieniem

Postprzez Farathriel w 06 Kwi 2014, 14:53

Kobitka na forum, zaraz się zleci masa pomocników. A tak na poważnie...

Miło by było, gdybyśmy otrzymali od ciebie specyfikację twojego komputera. Powodów, że gra się crashuje może być wiele. Niemniej pomysł by dokonać gruntownego czyszczenia calutkiego systemu - na zero - choć jest upierdliwy w wykonaniu, ma swoje racje.
Moja twórczość jaką tutaj zamieściłem:
Złoty Odwłok Cywilizacji - cyberpunk/postapokalipsa z nutą tragedii
S.T.A.L.K.E.R. - Hipotezy - artykuł wyjaśniający zagadnienia noosfery
Barwnoprogresja Szarobredni - psychologiczne opowiadanie w narzeczu filozoficznym
Dziadek - ciepły fabularnie short
Demiurg - opowieść filozoficzna/metafizyka
Awatar użytkownika
Farathriel
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2013, 12:37
Ostatnio był: 16 Mar 2017, 21:02
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 63

Postprzez Gizbarus w 06 Kwi 2014, 16:34

Większego bloku tekstu nie dało się wstawić? :facepalm:

Istotna sprawa - jakiego patcha instalowałaś? Poniżej masz link do tematu z poprawką usuwającą konieczność rejestrowania/wyrejestrowywania gry.

viewtopic.php?f=79&p=252447#p252447
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez agataa9 w 06 Kwi 2014, 22:37

instalowałam tę poprawkę ze strony cenegi, z patchem 1.6.02
Załączniki
spec.jpg
agataa9
Kot

Postprzez scigacz1975 w 06 Kwi 2014, 23:19

Odinstaluj grę, następnie usuń ręcznie wszystkie pozostałości (katalogi i pliki) a także wejdź do katalogu C:\Users\twoja nazwa użytkownika kompa\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive i skasuj wszystkie pliki które mają w nazwie AppCrash_xrEngine.exe (kilka ich tam znajdziesz) - potem przeczyść system ccleanerem i zrestartuj.

Teraz instalacja:
1. Instalujesz grę, a potem patcha 1.6.02
2. ściągasz i instalujesz ostatnią wersję DX9 - http://www.microsoft.com/pl-pl/download ... x?id=34429
3. Ściągasz i instalujesz sterowniki tages - http://www.tagesprotection.com/5.5/TagesSetup_x64.exe
4. Do skrótu gry dodajesz parametr nointro - Prawy Przycisk myszki na skrót, na dole menu właściwości i w "element docelowy" (pierwsza ścieżka dostępu od góry) dopisujesz -nointro, pamiętaj żeby po cudzysłowie na końcu dać spację
....exe" -nointro

Jeżeli dalej będą crashe to wejdź do katalogu z grą, następnie do katalogu bin, znajdź plik lua.JIT.1.1.4.dll i zrób sobie jego kopię, potem ściągnij, wypakuj i nadpisz katalogi bin - http://wrzucacz.pl/file/1661396819083/bin.7z - w archiwum masz zmienione lua plus shiny.dll - dodaje bardziej rozbudowane logi.

No i oczywiście - Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs - potrzebna jest zawartość loga
Ostatnio edytowany przez scigacz1975 07 Kwi 2014, 18:44, edytowano w sumie 2 razy

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive agataa9.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 03 Sie 2025, 23:49
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez agataa9 w 07 Kwi 2014, 00:06

Kod: Zaznacz wszystko
Starting engine...
! Player name in registry is empty! (InstallUserName)
Loading DLL: xrGameSpy.dll
! Missing ogg-comment, file:  d:\gry\s.t.a.l.k.e.r. - zew prypeci\gamedata\sounds\video\ati_radeon_1920x1080.ogg
! Missing ogg-comment, file:  d:\gry\s.t.a.l.k.e.r. - zew prypeci\gamedata\sounds\video\amd_fusion_final_720.ogg
intro_start intro_logo
stack trace:

0023:63547904 d3d11.dll
0023:6354753C d3d11.dll
0023:634F3E5A d3d11.dll
0023:0835B8FA xrRender_R3.dll

[error][      18]    : Brak dalszych plików.

czy o to chodzi?

Positive scigacz1975.
agataa9
Kot

Postprzez KoweK w 07 Kwi 2014, 00:32

Witam Panią. :stulejarz:

Ekspertem nie jestem, ale z loga wynika, że gra próbuje odpalić się na trzeciej wersji rendera, czyli tym z DX11, którego Twoja karta graficzna nie obsługuje... Usuń plik user.ltx z katalogu C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\ by zresetować ustawienia. Zainstaluj też directx z płyty z grą.

Btw. dlaczego Cenega nie odsyła użytkowników do tego forum? :D
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive agataa9.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 21:34
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1494

Postprzez scigacz1975 w 07 Kwi 2014, 18:42

Ewentualnie zamiast usuwać user.ltx otwórz go za pomocą notatnika i w sekcji:

renderer renderer_r3.0

ustaw

renderer renderer_r2.5

- gra odpali się na pełnym dynamicznym DX9

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive agataa9.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 03 Sie 2025, 23:49
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez agataa9 w 07 Kwi 2014, 21:46

NARESZCIE !! :) wielkie wielkie dzięki! obydwa sposoby działają :)
xKoweKx napisał(a):
Btw. dlaczego Cenega nie odsyła użytkowników do tego forum? :D

w ramach zwieńczenia korespondecji, zasugeruję im to... :)
podziwiam Was za obeznanie w tych sprawach, dla mnie to nieznane szyfry :P no to chyba zarwę nockę :P
jeszcze raz dziękuję :-)

Positive KoweK.
agataa9
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości