Mi osobiście najlepiej leżą te pukawki:
Snajpienie (używam tylko ammo przeciwpancernego - tak się chyba nazywa - z czarnym paskiem na pudle)
- Przypływ - ulepszony Wintar - kupiony od żwawego
- Lawina - gdzieś znaleziona nie pamiętam - słabsza od powyższego ale ma pojemniejszy magazynek - da się podczepić optykę
Oba powyższe na ammo 9x39
Szturm (używam tylko ammo przeciwpancernego - tak się chyba nazywa - z czarnym paskiem na pudle) + granaty na grubszego zwierza lub poprzytulanych do siebie bandziorów
- Burza - ulepszona groza na ammo ukł. Warszawskiego, wbudowany granatnik, tłumik i optyka do założenia
- SGI Strieloka - do znalezienia - ammo NATO - do podczepienia granatnik, tłumik, optyka
Na mutanty
- ulepszony SPAS (nie pamiętam nazwy chyba na 90% od Żwawego) podrasowany na max szybkostrzelność, 12 loftek w magazynku - bardziej do mnie przemawia niż Eliminator - tylko śrut - kulki na mutki są cienkie
- Przecinak - mp5 na amunicje .45 - kupiony od żwawego, - da się podczepić tłumik, broń poprostu świetna na mutki (oprócz pijawy)
Reszta broni jakoś do mnie nie przemawia, Gauss to przegięcie - w sumie przydaje się tylko na ostatnią misję fabularną jak dla mnie.
Ale moim zdaniem powinnaś sobie zgromadzić każdą broń jaka jest w grze, ulepszyć na max i porównać, zawsze później możesz dozbroić w takie ulepszone giwery frakcję którą lubisz.
U mnie wszyscy stalkerzy latają z wypasionymi na max zestawami Obokan (optyka, granatnik)/SPAS lub TRS (optyka, tłumik, granatnik)/Eliminator + 10 x apteczka, 10 x bandaż, 5 x leki pp (te słabsze) i 5 x F1 lub granat do podlufowego. Kolesie teraz w ogóle nie giną, co wpadam do skadowska to widzę w nocy te same ryje

Tylko trzeba pamiętac co by im od czasu do czasu giwery naprawiać bo sami jakoś nie chcą i jak się zepsuje nieco to zmieniają na coś słabszego. A i bandytów jakoś tak mało się zrobiło w Skadowsku nocami

Problem z udźwigiem rozwiążesz kupując egzo i/lub znajdując złota rybkę.
Ja nosiłem zwykle taki zestaw ammo:
60 x loftka - śrut
100 x 9x39 (przeciwpancerne) jak się nauczysz mierzyć z Przypływu uwzględniając opad pocisków - 1 kulka = 1 trup nawet monolit w egzo
250 x 5.45 lub 5.56 (pp) w zależności od giwery którą niosę
4 x granat do podlufowego
i to styka - jak brakuje zawsze można się wrócić do schowka/handlarza, ale ammo też się znajduje więc jest spoko.
Jako że gram teraz drugi raz to mam udźwig 1200 kg

- zbieram wszystko i jestem chodzącą zbrojownią.
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D