Jakiś czas temu zapodałem program do tworzenia bazy komentarzy. Na podstawie oryginalnych plików tworzysz sobie bazę komentarzy. Nie wymaga to użycia hexedytora i fixoggcs.exe (mój program robi to z automatu). Programik tu:
download/file.php?id=533Skopiuj oryginalne pliki OGG, z których potrzebujesz komentarze, do nowego katalogu (przykładowo zrób katalog na pulpicie). Skopiuj do tego katalogu mój program - dwa pliki. Mój program jest "konsolowy", więc korzystasz z czarnego okienka - cmd z windowsa. Kliknij dwukrotnie plik konsola a pojawi się czarne okienko, ścieżka będzie automatycznie ustawiona.
Teraz uruchom go:
oggcomments.exe -dbrebuild -r
potem ENTER
zostanie utworzony plik commentsdatabase.txt. Teraz zamień pliki OGG w tym katalogu na twoje wersje (nazwy plików muszą być takie same of course). Uruchom mój program jeszcze raz. Tym razem bez przełącznika -dbrebuild, tylko z "-r":
oggcomments.exe -r
Teraz możesz użyć swoje własne ogg (teraz wraz z komentarzem z oryginalnych plików ogg).
Przykład:
1. Chcesz zmienić meet_hello_1.ogg (z "sounds\characters_voice\human_01\bandit\states\meet"). Kopiujesz ten oryginalny plik meet_hello_1.ogg do katalogu na pulpicie.
2. w tymże katalogu tworzysz bazę: oggcomments.exe -dbrebuild -r {naciskasz enter}
Continue? (Y/N)
y
meet_hello_1.ogg [Added to database]
3. kasujesz meet_hello_1.ogg, wklejasz własny meet_hello_1.ogg
4. instalujesz komentarz: oggcomments.exe -r {naciskasz enter}
Continue? (Y/N)
y
meet_hello_1.ogg [Patched]
# of files updated 1
Tak przygotowany plik OGG wklejasz do sounds\characters_voice\human_01\bandit\states\meet. Powinien działać tak samo jak oryginał.
(przełącznik -dbrebuild tworzy na nowo bazę, gdy baza istnieje to jest tworzona od nowa).