Czym ciąć kevlar?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czym ciąć kevlar?

Postprzez Kamo w 02 Kwi 2015, 20:44

Witam Panie i Panów!
Otóż sprawa wygląda tak że używam kamizelki typu Ciras i muszę mieć w niej pełną ochronę. Płyty mam jednak wkładów kevlarowych ni jak nie mogłem dopasować. Wziąłem więc cały arkusz i postanowiłem wyciąć je samemu. I tu pojawia się problem. Wie ktoś może czym mogę to zrobić? Noże rzecz jasna nie dają rady. Ma ktoś może domowy sposób?
Si vis pacem para bellum!
Awatar użytkownika
Kamo
Stalker

Dołączenie: 28 Sty 2014, 15:54
Ostatnio był: 15 Paź 2015, 14:08
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 4

Reklamy Google

Re: Czym ciąć kevlar?

Postprzez Plaargath w 02 Kwi 2015, 23:08

Mi się zdarzyło jechać kevlar falknivenem, kolega raz batonował bussiakiem - w obu przypadkach dawało radę. Jeśli nie tak partyzancko, to prowizorkę spróbowałbym z jakąś porządną piłą, albo przeszedł się z tworzywem na jakiś warsztat. A jak na bogato, to nożyczki specjalnie do kevlaru sobie kup.
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.

Za ten post Plaargath otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kamo.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 21 Maj 2025, 23:10
Kozaki: 237

Postprzez kaczor_1991 w 03 Kwi 2015, 10:14

Piłą na pewno nie próbuj. Zniszczysz materiał, powyciągasz poszczególne nici... Najbezpieczniej kompozyty się tnie wodą. Poszukaj w swojej okolicy jakiejś firmy oferującej usługi waterjet, jest to coraz popularniejsza metoda a urządzenia do tego są coraz tańsze więc i usługa na nim nie powinna już kosztować majątku a będziesz miał przycięte idealnie.

Coś mi link na YT nie chce się na forum załączyć... Wrzućcie sobie w YT "Cutting Kevlar with a Water Jet Cut Machine - Precision Jet Cut"

Precyzja tego procesu jest niesamowita, a w przypadku kompozytów włóknistych to najlepsza z dostępnych "dla ludności" metod cięcia gwarantująca zachowanie integralności materiału.
Ruch przeciwników pisania maczkiem na forach. Jak chcecie coś ukryć używać spoilerów!!!

Za ten post kaczor_1991 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kamo.
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 12:00
Ostatnio był: 22 Lut 2020, 08:32
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 46

Postprzez Kamo w 03 Kwi 2015, 19:34

Dobra, poszło piłą tarczową. Wszystko równo i bez uszkodzenia materiału. Dzięki panowie za pomysły.
Si vis pacem para bellum!
Awatar użytkownika
Kamo
Stalker

Dołączenie: 28 Sty 2014, 15:54
Ostatnio był: 15 Paź 2015, 14:08
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 4

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości