Gimp- darmowy odpowiednik Photoshopa.

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Gimp- darmowy odpowiednik Photoshopa.

Postprzez Zari w 16 Mar 2009, 20:36

Tutaj chciałbym napisać o tym programie i poznać wasze opinie o nim.
Gimp to (dla niewtajemniczonych) program do obróbki zdjęć, obrazów i wszelkiej maści obrazów. Program posiada więcej opcji obróbki niż Photoshop a poza tym ma łatwiejszy do zrozumienia interfejs i ogólnie jest łatwiejszy do obsługi. Jeżeli ktoś potrafi się nim obsługiwać to może robić niestworzone rzeczy ze zdjęciami. Ja na próbę wziąłem jedną z tapet stalkera i przerobiłem ją.
http://img10.imageshack.us/img10/1884/s ... ernoby.jpg

Zmieniłem nazwę tematu żeby nie było niepotrzebnych dyskusji. Nawołuje do trzymania się tematu. - V
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Reklamy Google

Re: Gimp- Program mocniejszy od Photoshopa.

Postprzez KoweK w 16 Mar 2009, 20:52

Photoshop IMO jest o niebo lepszy i był dla mnie bardziej intuicyjny niż GIMP.
Nie po to ktoś robi program graficzny, który kosztuje masę $, aby był gorszy od tego za free.
A temat o grafice komputerowej już chyba był...
viewtopic.php?f=9&t=4289
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:25
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1493

Re: Gimp- Program mocniejszy od Photoshopa.

Postprzez Terminus w 16 Mar 2009, 21:05

Cóż. Photoshop jest najlepszy i koniec dyskusji... I drogi oczywiście.
Ale Gimp jest też zaskakująco dobrym produktem, nie tylko na tle rozwiązań freeware. Ja go używam z przyjemnością od paru lat. Nie mam PS bo nie potrzebuję go do pracy zawodowej a pirackich programów nie chcę / nie mogę używać.
Do wszystkich zastosowań jakie mi są potrzebne [retusz renderingów i skanów map i rysunków] z powodzeniem mi wystarcza. Ma wszystkie potrzebne mi narzędzia typu warstwy, historia, krzywe, progowanie itp.
Interface nie jest tak wygodny i intuicyjny jak w PS ale idzie się przyzwyczaić. No i jest trochę wolniejszy od mistrza. Jeżeli ktoś zajmuje się bardziej zawodowo grafiką to brak pracy w CMYK też jest wadą...

Kowek: znam parę robionych za ciężką kasę programów, które są o do #%$*& i o wiele gorsze od programów darmowych lub o wiele tańszych "zamienników" np. Autocad Lt 3 razy droższy od programów opartych a Intellicadzie np. Zwcad 2009 Pro; o darmowym Solid Edge 2D nie wspominając.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Re: Gimp- darmowy odpowiednik Photoshopa.

Postprzez Strzelec w 17 Mar 2009, 09:32

To raczej jest kwestia przyzwyczajenia do programu , niż możliwości w nim zawartych. Oczywiście , Photoshop ma ogromne możliwości pracy w większości dostępnych formatów plików , tysiące opcji , filtrów , narzędzi etc. , ale jeżeli jesteś przyzwyczajony do Gimpa , to wydaje mi się , że możesz uzyskać bardzo zbliżony , jak nie lepszy , efekt.

Jednak moim zdaniem Photoshop jest dużo lepszy od wszystkiego innego. Kwestia przyzwyczajenia ...
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

Dołączenie: 06 Lis 2008, 22:26
Ostatnio była: 21 Lip 2018, 21:22
Miejscowość: Kinsela
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 1

Postprzez Dimitri w 18 Mar 2009, 00:39

Nie porównywałbym w ogóle Gimpa do Photoshopa.
To zupełnie dwie różne płaszczyzny.
Dimitri
Kot

Dołączenie: 25 Gru 2008, 13:10
Ostatnio był: 18 Mar 2009, 00:40
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Combat Chaser
Kozaki: 0

Postprzez Terminus w 18 Mar 2009, 08:55

Dimitri napisał(a):Nie porównywałbym w ogóle Gimpa do Photoshopa.
To zupełnie dwie różne płaszczyzny.

Płaszczyzny? Jak to rozumiesz? Czy to, że program jest darmowy sprawia, że nie można go porównywać z płatnym?
Photoshop jest najlepszy, ale na pytanie co jest za nim miałbym już wątpliwości czy Gimp, czy jakiś kolejny płatny program pokroju Corel Photo-paint.
Największą zaletą programów typu Gimp czy OpenOffice jest to, że zmuszają monopolistów do zmiany polityki sprzedaży; obniżania cen lub wydawania uproszczonych wersji [PS Elements], ewentualnie tanich edycji dla użytkowników domowych.

Na moim kompie Gimp wygrał zdecydowanie z Photoshop Elements 5.0, którego w końcu wyinstalowałem. Nie jest to Photoshop CS, ale na moje potrzeby Gimp wystarcza.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości