AIRSoft

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: AIRSoft

Postprzez pan kozaq w 19 Maj 2014, 20:08

No i klops. Kolejna repla poszła. Tym razem M4A1 SRC. Strzelam (trudno to nazwać strzelaniem, na batce 9,6 trzeba było kilka razy nacisnąć spust, aby oddać strzał) i tu nagle... no właśnie, nic. Repla stanęłą. Nawet nie słychać pyknięcia silniczka. Geara niedługo otworzę. Any ideas?

P.S. Już Famasik TM idzie, mam nadzieję, że przynajmniej ten dłużej pożyje :D
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez Iwaszka w 19 Maj 2014, 20:40

Albo bateria dupna, albo silnik spaliłeś. Jeżeli w ogóle nie ma żadnego dźwięku to spróbuj na innej batce - jak się powtórzy problem to obstawiam właśnie silnik. Gdyby to było coś z GB to słyszał byś chociaż, że silniczek próbuje napiąć sprężynę.

Co do FAMAS'a od TM - strasznie mi się nie podoba ta broń ;p w ogóle wszystko co francuskie jest ble.
Jednak TM robi bardzo dobre repliki - w szczególności pod względem kultury pracy. Jeśli poprzedni właściciel go nie katował to zrobiłeś dobry deal. Tylko dokup od razu jakiś kolimator/optykę - bo przez FAMAS'owy tunel ciemności nie idzie celować :F
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Postprzez pan kozaq w 19 Maj 2014, 20:47

Wziąłem za 350zł + przegląd za free (jeszcze lowa i jakąś batkę wycyganiłem :caleb: ). Spróbuję na innej, w niedziele jadę na większą strzelankę. Choć to trochę dziwne, że silnik, bo repla ma 4k kulek przebiegu i jest świeżo po serwisie. Sprawdzę jeszcze wtyczki do silnika. Czy mogłaby być to kostka stykowa?
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Postprzez Iwaszka w 19 Maj 2014, 21:26

Możliwości jest naprawdę dużo - trzeba po kolei wykluczać.

1)Sprawdź baterię
2)Jak na innej nie będzie kręcić to zrób tak - wyjmij gb i rozdziel koszyk silnika od reszty gb. Nie rozłączaj kabli. Gdy już rozdzielisz części to naciśnij spust (tylko ustaw na single) i sprawdź czy silnik zakręci.
3)Jak nie zakręci to wina silnika. Jak zakręci to znaczy, że coś w gb się sypło i silnik nie może poruszyć mechanizmu bo coś się klinuje, a może to być: wyszczerbiona zębatka, rozwalone łożysko zębatki, strzaskany tłok itd... Wtedy pozostaje jakiś serwis gb - a najlepiej nowy używany - na wumagu chodzą w dobrych cenach w komisie)

Poszukaj też tematu na WMASG na tematu Twojej repliki bądź typu gearboxa z emki. Może tam będzie jaśniej ;)
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez pan kozaq w 19 Maj 2014, 21:34

No właśnie miałem tak wcześniej na V.3, ale tam poszło łożysko i batka była za słaba. Jednakże wtedy robiło "pyk pyk", a teraz nie robi. Łożyska gdzieś mam, z zębatką będzie gorzej.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Postprzez Iwaszka w 19 Maj 2014, 21:41

Zrób jak pisałem po kolei - da nam to wyraźny obraz co się dzieje w GB.
Jak sprawdzisz co i jak to pisz tutaj ew. na PW to postaram się pomóc ;)

Chyba, że opchniesz Emkę i kupisz sobie jakiś dobry celownik do FAMAS'a - jak do Ciebie dojedzie to zobaczysz "tunel ciemności" prze który trzeba celować ;p Chyba, że masz wersję RIS - ale o ile pamiętam TM takiej nie robi.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Borak w 20 Maj 2014, 22:11

W wakacje z kumplem mamy zamiar zacząć zabawę w ASG. Aktualnie zaczynam gromadzić sprzęt. Doradzicie mi coś konkretnego? Napaliłem się na takie oto cudo: Może ktoś miał z nim styczność? 500 zł na replikę to mój górny próg, więcej za cholerę nie dam.I kwestia munduru. Coś polecicie? I jak będę chodził w nim na strzelanki latem nie usmażę się żywcem? I ochrona paczałów. Mam tylko jedną parę, więc minimum 50 zł. Okulary czy gogle? Tylko mają mieć +5 do lansu! Umiejętności brak, więc muszę wyglądem nadrabiać. :D
Nie mam zasranego pomysłu na ten zasrany podpis :)
Awatar użytkownika
Borak
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2012, 01:58
Ostatnio był: 29 Gru 2014, 22:14
Miejscowość: Borasogród
Kozaki: 3

Postprzez Iwaszka w 20 Maj 2014, 22:30

Za 500zł nie kupisz żadnej dobrej nówki sztuki. Szukaj dobrej używki - najlepiej w serwisie na WMASG.

Tutaj masz przykład dobrej Emki:
http://wmasg.pl/pl/consignment/show/557313

Często można dorwać markowe repliki w dobrej cenie - ludzie czasem chcą szybko sprzedać i dają naprawdę atrakcyjne ceny.
Co do munduru - to musisz mieć dobrany do pogody i warunków. Z tanich to jest tylko ohydny niemiecki Flecktarn i wszędobylski DPM - poszukaj na allegro czegoś pod hasłem "demobil" - może trafi się coś fajnego.
Nie polecam tez polskich wz93 - naprawdę lipny kamuflaż jak na dzisiejsze standardy.

Na upalne lato - multicam albo camogrom - sprawdzą się i w lesie i w suchym polu, a idzie je dorwać w dobrej cenie (unikać firmy MilTec).
Zaś z typowo leśnych kamuflaży sprawdza się latem Ruski KLMK i KZS, są też Hamburgerowe MARPATy - ale tego tez wszędzie pełno i mało oryginalnie będzie.

Co do ochrony oczu - tutaj nie oszczędzaj! Na początek przejrzyj ofertę firmy Bolle.

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Borak.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Postprzez Borak w 20 Maj 2014, 22:40

Co do używanej repliki mam obawy, że będzie to zakup kota w worku. :mad:
Mimo to znacznie mi pomogłeś za co serdeczne dzięki. ;)

W sumie to świetna ta replika. Chyba nawet kupię. Wielkie dzięki kolego! :D
Nie mam zasranego pomysłu na ten zasrany podpis :)
Awatar użytkownika
Borak
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2012, 01:58
Ostatnio był: 29 Gru 2014, 22:14
Miejscowość: Borasogród
Kozaki: 3

Postprzez lehoslav w 20 Maj 2014, 23:30

Iwanassassin napisał(a):ohydny niemiecki Flecktarn

Czyżby przemawiała przez Ciebie jakaś dziwna ideologia?
Kontraktowe flektarny są tanie, a -- przynajmniej jaśniejsze wersje -- maskują bardzo dobrze.

Z tanich godny uwagi jest jeszcze szwajcar. Wbrew pozorom sprawdza się bardzo dobrze w różnych warunkach: jest kontrastowy i dzięki temu skutecznie oszukuje oko.

Iwanassassin napisał(a):Nie polecam tez polskich wz93 - naprawdę lipny kamuflaż jak na dzisiejsze standardy.

Ten kamuflaż był lipny również jak na ówczesne standardy. Jak widzę wz93, to zawsze się zastanawiam, kto komu i ile dał w łapę za to, żeby przepchnąć tą chałę.
Poza tym standardowe mundury są grube i ciepłe, w lecie nie chciałbym w czymś takim ganiać.

Iwanassassin napisał(a):multicam

Na podstawie własnych doświadczeń pozwolę sobie stwierdzić, że ten kamuflaż powinien nazywać się "multiKAŁ". On nigdzie dobrze nie maskuje. O wiele za mała kontrastowość, te plamki wielkości pierdów muchy nie dają nic.

Iwanassassin napisał(a):(unikać firmy MilTec).

Zgadzam się w 100%. Zdarzają się im czasem przyzwoite produkty, ale ogólnie to szajs. W ogóle najlepiej od razu skupić się na kontraktowym szpeju. Może czasem trudniej dostać, może często drożej, ale przynajmniej masz konkret.

Co do ochrony oczu. Ja bym przede wszystkim polecał ochronę całej twarzy. Widziałem już wystarczjąco dużo ułamanych zębów u kozaków, co biegają w samych okularkach...
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)

Za ten post lehoslav otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Borak.
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 09 Sty 2026, 19:36
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez Gro3a w 21 Maj 2014, 00:01

Co do "mundurków" to "nasz" helikon ma całkiem dobre wykonanie i są z dość wytrzymałego mateiału. Swego czasu miałem oliwkowe gadcie tej firmy, ze wzmocnieniami na tyłku i kolanach. Latałem w nich dobre kilka lat, zanim skacząc przez płot ich nie podarłem :E A kamuflaż trzeba dobrać do terenu. Nie wiem, czy niemiecki flectarn jest taki zły. Z kumplami wzorowaliśmy się kiedyś na armii BW i jakoś był on dość skuteczny, szczególnie gdy robiło się szaro. Leżeliśmy w rowach ze dwa metry od drogi a przechodzący obok kumple nawet nas nie widzieli :E

Co do używanych replik to bywa różnie. Cymke 0.48 kupiłem za pare groszy niby z małym przebiegiem, ale i tak musiałem kupić pare rzeczy, bo ten "mały" przebieg zużył części tak, jakby replika wystrzeliła tony kulek. W sumie, nie ważne czy replika jest markowa, czy zwykła "chińszczyzna". Ważne jest to, jak o nią dbał poprzedni właściciel. głównie chodzi o okresowym sprawdzaniu części, czyszczenie i smarowanie "bebechów". Ważna jest też dostępność części zamiennych, bo niektóre systemy nie są kompatybilne i nie ma do nich dostępu. Nie polecam też całkiem tanich replik, bo części ze znalu lubią strasznie pękać i żałuje, że nie kupiłem stalowej konwersji, ale sama też nie mało kosztuje :/
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez paintball_0 w 21 Maj 2014, 08:00

Chcecie zacząć bawić się w ASG. A byliście kiedyś na strzelance? No więc ruszcie się i pojedźcie na jakąś. Koszt: bilet autobusowy + okulary ochronne. Na miejscu dowiecie się wszystkiego o replikach, mundurach, cenach i gustach. Kto wie, może na miejscu będzie ktoś, kto akurat chce sprzedać replikę w okazyjnej cenie. W każdym razie na pewno będziecie mieli lepsze rozeznanie niż zadając pytanie na forum o grze komputerowej.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości