Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez vandr w 09 Cze 2012, 20:38

Chryste, zaś się zacznie...

Nie wiem czy o tym pisałem, ale wpienia mnie, gdy ktoś nie dba o higienę. Staje taki za mną w piekarni w kolejce i je*ie jak z p i z d y nietoperza wokół.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Domianos, nismoztune.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: Wczoraj, 20:34
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 09 Cze 2012, 20:46

Domianos, masz tu opis i definicję:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm

Istotnie, wg PWN istnieje odmiana ekstremistyczna nacjonalizmu, zwana właśnie "szowinizmem", ale mimo wszystko jest ona nadal częścią nacjonalizmu, co nie? Z niego się wywodzi - więc jeśli nie byłoby nacjonalizmu, nie byłoby szowinizmu, w tym konkretnym kontekście.

Poza tym, dlaczego niby mam uważać akurat jeden konkretny naród za lepszy od innych w czymkolwiek? Tu akurat zgodzę się z Termim, wyjątkowo i chyba jedyny raz - według zasad chrześcijaństwa wszyscy są równi, co wyklucza naturalnie nacjonalizm u wszystkie jego odmiany. Tak, wiem, teoria - ale nie zmienia to faktów, co nie?
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Domianos w 09 Cze 2012, 20:57

Nacjonalizm uważa interes własnego narodu za nadrzędny wobec interesu jednostki, grup społecznych, czy społeczności regionalnych. Uznaje naród za najwyższego suwerena państwa, a państwo narodowe za najwłaściwszą formę organizacji społeczności, złączonej wspólnotą pochodzenia, języka, historii i kultury. Nacjonalizm przedkłada interesy własnego narodu nad interesami innych narodów[1], zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne) jak i na zewnątrz (narody sąsiednie)[2].

Nigdzie nie pisze, że dany naród jest lepszy od innego.

Istotnie, wg PWN istnieje odmiana ekstremistyczna nacjonalizmu, zwana właśnie "szowinizmem", ale mimo wszystko jest ona nadal częścią nacjonalizmu, co nie? Z niego się wywodzi - więc jeśli nie byłoby nacjonalizmu, nie byłoby szowinizmu, w tym konkretnym kontekście.

Idąc tą drogą myślenia, to gdyby nie było socjalizmu, to komunizm by nigdy nie powstał.

Poza tym, dlaczego niby mam uważać akurat jeden konkretny naród za lepszy od innych w czymkolwiek? Tu akurat zgodzę się z Termim, wyjątkowo i chyba jedyny raz - według zasad chrześcijaństwa wszyscy są równi, co wyklucza naturalnie nacjonalizm u wszystkie jego odmiany. Tak, wiem, teoria - ale nie zmienia to faktów, co nie?

Czy gdzieś pisze, że według nacjonalizmu są narody/ludzie równi i równiejsi? Ja jakoś nie mogą się doszukać, ale podam przykład Jana Mosdorfa - przedwojennego filozofa, publicystę i pisarza. Ów narodowiec, który słynął z niechęci do lewicowców i Żydów, trafił w 1941 roku do obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau. Za obozowymi drutami pokazywał swoje najwspanialsze, najbardziej zachwycające cechy - bezinteresownie pomagał innym ludziom, w tym lewicowcom i Żydom.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez Gizbarus w 09 Cze 2012, 21:04

Domianos napisał(a):Idąc tą drogą myślenia, to gdyby nie było socjalizmu, to komunizm by nigdy nie powstał.

A co to ma niby do kontekstu...? :|

Domianos napisał(a): Ja jakoś nie mogą się doszukać, ale podam przykład Jana Mosdorfa - przedwojennego filozofa, publicystę i pisarza. Ów narodowiec, który słynął z niechęci do lewicowców i Żydów, trafił w 1941 roku do obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau. Za obozowymi drutami pokazywał swoje najwspanialsze, najbardziej zachwycające cechy - bezinteresownie pomagał innym ludziom, w tym lewicowcom i Żydom.

No i chwała mu za to - ten przykład tylko pokazuje, że każdy może się zmienić w warunkach ekstremalnych. Przecież nie mówiłem nigdzie, że narodowiec = niegodziwiec który chce mordować inny naród. Od tego jest odmiana szowinistyczna. Ja tylko mówię jak jest - nacjonalizm na dłuższą metę nie prowadzi do niczego dobrego. Konflikt pomiędzy Hutu i Tutsi też był wywołany przez narodowców - a na początku nic nie zapowiadało takiego ludobójstwa.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Terminus w 09 Cze 2012, 21:05

I co z tego, że jeden nacjonalista w warunkach obozowych okazał się być lepszym człowiekiem niż był przed wojną i co to ma z dyskusją o nacjonalizmie samym w sobie?
W tym samym czasie koledzy nacjonaliści (płk Jan Kowalewski, Stanisław Mackiewicz i paru innych) pisało do Niemców z propozycją utworzenia rządu kolaboracyjnego i obalenia na emigracji rządu Sikorskiego.
Pogrobowcy Dmowskiego w przedwojennej Polsce niszczyli sklepy żydowskie, organizowali getta ławkowe prowadzili akcje rozbiórki prawosławnych cerkwi na kresach. A przepraszam to byli "szowiniści"...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 09 Cze 2012, 21:43

I co z tego, że jeden nacjonalista w warunkach obozowych okazał się być lepszym człowiekiem niż był przed wojną

No bo przed wojną to chciał obozów, a jak sam się znalazł... :facepalm: Jest pewna zasadnicza różnica pomiędzy walką polityczną z Żydami (czy kimkolwiek innym), a walką biologiczną...

prowadzili akcje rozbiórki prawosławnych cerkwi

Nosz. Tu to pojechałeś. Nie przypominam sobie czegoś takiego... oświeć mnie. Bo w sumie słyszałem, że sanacja coś takiego robiła... Ale ONR lub RNR?

Pogrobowcy Dmowskiego w przedwojennej Polsce niszczyli sklepy żydowskie, organizowali getta ławkowe

Żydzi strzelali do polskich chłopów :suchar:. Jednego nawet zamordowali :suchar:. W Przytku. Sami zresztą potem wszczęli w miasteczku rozruchy :suchar:.
Ale teraz tak na serio... Czy getto ławkowe jest czymś złym, w sytuacji, kiedy większość miejsc na najważniejszych kierunkach zajęta był przez Żydów (zwłaszcza tych, którzy myślą w kategoriach utworzenia niepodległego państwa Izrael lub myślą o internacjonalistycznym raju na ziemi)? Ale w sumie racja, wykształcić, a polska młodzież niech siedzi w gnoju. Czy wybijanie szyb w żydowskich sklepach jest złe, w sytuacji kiedy w miejszych miasteczkach cały handel był w rękach żydowskich, i chrześcijański kupiec mógł tylko wywiesić kartkę "Chrześcijanie kupują tylko u chrześcijan", bo w rywalizacji rynkowej padał przy zmowach cenowych kupców żydowskich?

Terminusie, szanuję Cię, ale wtedy były inne czasy, i dobrze o tym wiesz.
Ostatnio edytowany przez szm 09 Cze 2012, 21:49, edytowano w sumie 3 razy
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Domianos.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Domianos w 09 Cze 2012, 21:45

Terminus napisał(a):W tym samym czasie koledzy nacjonaliści (płk Jan Kowalewski, Stanisław Mackiewicz i paru innych) pisało do Niemców z propozycją utworzenia rządu kolaboracyjnego i obalenia na emigracji rządu Sikorskiego.

Jak wszędzie zdarzały się czarne owce. Współpraca z agresorami, którzy napadli na Polskę i zaczęli mordować Polaków, już z definicji jest sprzeczna z nacjonalizmem, patriotyzmem oraz zwykłą, ludzką przyzwoitością. Należy pamiętać, że większość polskich nacjonalistów walczyło z hitlerowskim i komunistycznym najeźdźcą. Same Narodowe Siły Zbrojne były utworzony z dwóch narodowych organizacji (Związek Jaszczurzy i Narodowa Organizacja Wojskowa) oraz mniejszych formacji partyzanckich.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez Terminus w 09 Cze 2012, 21:53

Oczywiście wiem szm, że były inne czasy i nie oceniam ich przez pryzmat dzisiejszej poprawności politycznej.
Podobnież zakładam, że pamiętasz o tym, że po śmierci Piłsudskiego nastąpiło zbliżenie pomiędzy rządzącą sanacją pod rządami Rydza i Mościckiego z endecją. Stąd i takie akcje jak ta z cerkwiami, realizowana co wiesz, przez rząd a nie bojówki narodowe.
Smuci mnie Twoja argumentacja dotycząca gett ławkowych, bo wynikałoby z niego, że taki dumny naród jak Polacy nie potrafi stworzyć żadnych mechanizmów umożliwiających szerszy dostęp do edukacji akademickiej dla Polaków innych wyznań niż mojżeszowe, jak tylko prymitywna dyskryminacja; będąca zresztą importem z Niemiec.
Inna rzecz, że Żydzi jako społeczność wykazywali zwykle większą ambicję i determinację w zapewnianiu swoim potomkom lepszego wykształcenia a przez to przyszłości niż większość "katolickiego" społeczeństwa. I to chyba nie może być zarzutem?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 09 Cze 2012, 22:10

Podobnież zakładam, że pamiętasz o tym, że po śmierci Piłsudskiego nastąpiło zbliżenie pomiędzy rządzącą sanacją pod rządami Rydza i Mościckiego z endecją.

Raczej nie endecją, i nawet nie z ONRem. No, może płk Koc kręcił coś tam z RNRem, ale Rydz-Śmigły szybko go za to odwołał. OZN czerpało wiele z ideologii narodowo-radykalnej, ale było to związane z pewnym trendem i radykalizacją nastrojów społecznych. Także wybacz, ale ja się bynajmniej nie identyfikuję z ludźmi, którzy niszczyli cerwie.

bo wynikałoby z niego, że taki dumny naród jak Polacy nie potrafi stworzyć żadnych mechanizmów umożliwiających szerszy dostęp do edukacji akademickiej dla Polaków innych wyznań niż mojżeszowe

Tylko, że ten argument powinien być skierowany do rządzących. Nielegalna opozycja, działała tak jak działać mogła...

Inna rzecz, że Żydzi jako społeczność wykazywali zwykle większą ambicję i determinację w zapewnianiu swoim potomkom lepszego wykształcenia a przez to przyszłości niż większość "katolickiego" społeczeństwa.

Gdyż miała więcej pieniędzy. Mówimy tu o żydowskiej burżuazji, syn szewca żydowskiego, był szewcem. Żydowscy bankierzy, lekarze, kupcy etc., mieli pieniądze na wyedukowanie swoich potomków, a Wincenty Gnojek, ze wsi Pażyszewo Wielkie, nie miał pieniędzy żeby wykształcić swgo syna Jaśka.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 09 Cze 2012, 22:17

Szm: wiesz, że to demagogia. Równie dobrze można zarzucać naszej burżuazji i arystokracji (o panoszącym się w tamtych czasach okrutnie KK nie wspominając), że nie wspierała w większym stopniu "Polskiej Macierzy Szkolnej".
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 10 Cze 2012, 10:25

Oczywiście, że można. Nasi (chrześcijańscy) burżuje i możni (o wszędzie panoszącym się KK nie wspominając) zawsze mogli pomagać więcej... Ale było tak jak było. Olbrzymia nadwyżka studentów wyznania mojżeszowego, i zero jakiejkolwiek reakcji z jakiejkolwiek strony. Jeszcze jak dany student był zasymilowany, to pół biedy. Getta ławkowe, czy numerus clausus, nie były próbą mordowania Żydów, i ich eliminacji fizycznej, były tylko walką polityczną. Taką samą jak z socjalistami etc. Z tym, że przy walce politycznej z Żydami, można bardzo łatwo doczekać się łatki antysemity, chęci mordowania Żydów etc., etc.
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 10 Cze 2012, 10:43

1. Jak się asymilować w społeczeństwie, które w ogromnej większości nie chce tej asymilacji mniejszości odrębnej narodowo i religijnie? Oczywiście mam na myśli tą część diaspory, która chciała się wtopić w nasze społeczeństwo a nie tych co nie wychodzili poza swoją wspólnotę i mówili tylko w jidisz nie znając nawet polskiego. Że taka asymilacja była możliwa pokazuje przykład niemieckich Żydów [i to nie żart], którzy byli tak proniemieccy,że szabas obchodzili w niedziele i byli najbardziej niechętną wobec "dzikich" żydowskich emigrantów ze wchodu, grupą niemieckiego społeczeństwa.
2. Ksenofobie nasilają się w okresach kryzysu a z takim mamy do czynienia od końca lat 20-tych. I to zjawisko uniwersalne. W USA w czasach Wielkiego Kryzysu też zradykalizowały się np. nastroje wobec diaspory chińskiej.

Zakończmy ten offtop szm. Historii nie zmienimy a IIRP przy wszystkich swoich grzechach i zaniedbaniach nie była najgorszym miejscem w Europie a nawet słynny pomysł wysłania Żydów na Madagskar padł po tym jak tą francuską kolonię wizytowała wspólna komisja rządu i organizacji żydowskich i stwierdzili, że niewielu ich tam da się wysłać z przyczyn obiektywnych ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości