Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez szm w 10 Cze 2012, 11:07

Jak się asymilować w społeczeństwie, które w ogromnej większości nie chce tej asymilacji mniejszości odrębnej narodowo i religijnie?

Dlaczego nie chce? IMO społeczeństwo na pewno wolałoby zasymilowanych Żydów, niż mieszkających w swoich gettach. Ja twierdzę inaczej. Twierdzę, że to sami Żydzi blokowali asymilację, np. tym, że tych zasymilowanych Żydów wypychali poza nawias własnej wspólnoty tj. Zasymilowałeś się? To Ty nie jesteś już Żyd. Spieprzaj dziadu.
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 10 Cze 2012, 16:54

szm: mówisz o polskim społeczeństwie? :E
O tym, w którym na porządku dziennym próby deprecjonowania przeciwników "odkrywając" ich, lub imputując im żydowskie korzenie? Jakkolwiek by nie byli zasymilowani?
Zresztą, Ci co studiowali i byli w konsekwencji ofiarami dyskryminacji na uczelniach to było akurat ta część diaspory, która się chciała asymilować.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez szm w 10 Cze 2012, 20:03

No nie przesadzaj, że kiedyś "wynajdowanie" wszędzie Żydów było popularne. Dziś jest to popularny sport. Nie twierdzę, że wówczas nie było w RP oszołomów typu L. Bubel, ale była to zdecydowana mniejszość. Także nie zgodzę się do końca z drugą tezą. Owszem, na swój sposób zasymilowani byli, ale... oni nie myśleli w polskich kategoriach. Właśnie wśród młodzieży wywodzącej się z żydowskiej burżuazji, był największy procent zwolenników ideologii syjonistycznej, Bejtaru, Zewa-Żabotyńskiego i niepodległego państwa Izrael. Socjaliści i komuniści dominowali wśród warstwy biedniejszej. Kształcenie ludzi, na ważnych wówczas kierunkach, którzy potem (przy pierwszej lepszej okazji) czmychną do niepodległego poaństwa żydowskiego, nie szło w parze z naszym interesem.
Ja nie twierdzę, że NC było jakimś świetnym rozwiązaniem, że próby ograniczania dostępu do nauki młodzieży żydowskiej było dobre. Ale przy braku instrumentów, ze strony państwa, umożliwiających wolną i równą konkurencję o miejsca na uczelniach pomiędzy młodzieżą chrześcijańską a żydowską, to było jedyne rozwiązanie.

Z Żydami był ten problem, że byli Żydzi, z wyznania i narodowości (mówiący w/po jidysz/hebrajsku), byli Żydzi internacjonaliści (Żydami byli tylko z biologicznego punktu widzenia), byli Żydzi, w pewnym sensie zasymilowani, rozmawiający po polsku, mieszkający z aryjczykami, ale nadal myślący po żydowsku (jednym słowem Żydzi, obywatele RP), i byli Polacy wyznania mojżeszowego. To jest bardzo skomplikowany problem.
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Nieogarniający, Damianox.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Terminus w 10 Cze 2012, 21:14

Szm pozwolisz, że szanując Twoje stanowisko i pozwalając sobie na zachowanie odmiennego zakończę ten off-top?
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive zdzicho, Alchemik.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez xionc w 11 Cze 2012, 02:37

Szm tak, to że w latach 30 1/5 społeczeństwa było analfabetami to wina żydów.
Szkoda tylko że za to "dobre" rozwiązanie (kojarzy mi sie z IIIRzeszą) musimy sie teraz wstydzić i przepraszać.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez szm w 11 Cze 2012, 14:02

Uwielbiam Twoją ignorancję, i naginanie tego co ktoś powiedział, xioncu dobrodzieju. Bez odbioru.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez Alchemik w 11 Cze 2012, 22:24

No nie przesadzaj, że kiedyś "wynajdowanie" wszędzie Żydów było popularne.

Było, było. Ja miałem 90letnich rozmówców, którzy mi opowiadali, co się wyprawiało.
oni nie myśleli w polskich kategoriach

Wybacz mi, ale człowiek jako jednostka dba i ma prawo dbać o siebie.
Kształcenie ludzi, na ważnych wówczas kierunkach, którzy potem (przy pierwszej lepszej okazji) czmychną do niepodległego poaństwa żydowskiego, nie szło w parze z naszym interesem.

Kształcenie ludzi, na ważnych kierunkach którzy potem (przy pierwszej lepszej okazji) czmychną do niepodległego państwa polskiego, bądź do Francji, nie szło w parze z interesem Zaborców.
Ale przy braku instrumentów, ze strony państwa, umożliwiających wolną i równą konkurencję o miejsca na uczelniach pomiędzy młodzieżą chrześcijańską a żydowską, to było jedyne rozwiązanie.

>równą
Jeszcze wygoń studentów z Ugandy do domów i niech w Polsce uczą się tylko ''Prafdziwi Polacy'' :tm:.
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 11:57
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Postprzez M3Fis70 w 11 Cze 2012, 22:53

Mnie wpienili Szwedzi jak faulowali w dzisiejszym meczu, bosh co za banda.
A ten Serb co wyrabiał to głowa mała.
Ale dobrze 2-1 dla Ukrainy.
W Dońiecku (chyba tak to zapisać) będzie masowe :wódka: co to jutro będzie z rana :D
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

Postprzez nati20 w 11 Cze 2012, 23:47

Wpieniają mnie reklamy. Większość ale ostatnio najbardziej reklama t- mobile gdzie gościu stoi przy bramce w supermarkecie, zatrzymuje kupujących i daje drugą płytę/książkę gratis na co jeden z zatrzymujących mówi takim zniewieściałym głosem "O boszzzeee" nie znoszę tej reklamy. Albo aktualnej reklamy biedrony czy ing z Górniaczką :/ są inne których nie lubię ale jakoś te mi się uchowały w pamięci najbardziej...
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 17 Kwi 2025, 22:10
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez szm w 12 Cze 2012, 01:04

Było, było. Ja miałem 90letnich rozmówców, którzy mi opowiadali, co się wyprawiało.

Nom. Ja miałem 90letni, i 100letnich, i 80letnich. Tylko co to ma do rzeczy? Antysemityzm był wówczas wszędzie tam gdzie były duże skupiska Żydów. W Europie zachodniej również. Ale faktycznie, zapomniałem o polskich obozach zagłady. Przecież to myśmy wymordowali miliony Żydów...
Ja twierdzę dalej, że wynajdowanie wszędzie Żydów jest popularne i dzisiaj.

Wybacz mi, ale człowiek jako jednostka dba i ma prawo dbać o siebie.

Tylko, że człowiek nigdzie i nigdy nie jest jednostką. Z tej przyczyny, że człowiek żyje w stadzie. Zbiorowość tych człowieków tworzy grupę. Państwo to grupa tych człowieków. A w grupie powinno mieć się na pierwszym planie dobro wspólne. Dobro całej grupy. Swoje dopiero potem.

Kształcenie ludzi, na ważnych kierunkach którzy potem (przy pierwszej lepszej okazji) czmychną do niepodległego państwa polskiego, bądź do Francji, nie szło w parze z interesem Zaborców.

Oczywiście, że nie :E.

>równą

Gdybyś troszkę bardziej zainteresował się tematem, wiedziałbyś jaka ta konkurencja wówczas była. Wiedziałbyś, że studia nie były tak darmowe jak są dziś, że za wszystko trzeba było płacić. Ple, ple, ple. <pisałem to już milion razy>

Jeszcze wygoń studentów z Ugandy do domów i niech w Polsce uczą się tylko ''Prafdziwi Polacy''

Tylko jest jedno małe ale. Studenci z Ugandy nie stanowią 60% studentów uczących się na polskich uczelniach. Ale pewnie gdyby stanowili, wygoniłbym.

:suchar:
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Postprzez xionc w 12 Cze 2012, 12:50

No patrz, w 1968 komunistyczna propaganda wciskała taki sam kit o żydach
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez szm w 12 Cze 2012, 13:15

Niestety ale się mylisz. W 1968 był inny kit o Żydach. Gdybyś poczytał troszkę więcej, wiedziałbyś jaki. Wiedziałbyś także co w 1968 działo się na świecie, i w jakich okolicznościach nastąpiło także zerwanie st. dyplomatycznych na linii PRL - Izrael. Jeśli już będzie to wiedział, dowiesz się dlaczego doszło do gomułkowskich prześladowań Żydów. Ale fakt... zapomniałem. Przecież każdy Polak na antysemityzm wyssany z mlekiem matki. Tak, to jest rozwiązanie.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości