Anime & Manga

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Anime & Manga

Postprzez Fenishi w 20 Lut 2011, 20:44

Naruto nigdy chyba nie tknę - to coś w rodzaju "tasiemców", co nie jest przyjemne w oglądaniu jak dla mnie... ale fakt - DN to potęga :E Moimi ulubionymi postaciami są Ryuuk, Light i L - ten ostatni za sprawą niesamowitej osobowości, charyzmy i charakterystycznych, specyficznych zachowań (sposób siadania albo trzymania gazety/kartki papieru/telefonu jest epicki :D ). Nie cierpię natomiast Mello i Neara - pieprzone dzieciaki... :P
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Reklamy Google

Postprzez Xen w 12 Mar 2011, 11:43

Ja mangi nie czytam, ale bardzoo dużo oglądam naruto. Nie wiem czy teraz wyjdzie nowy odcinek, trzęsienie ziemi :/
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 12:26
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

Postprzez Kumpel111 w 14 Lip 2011, 21:07

Może zrobie mały odkop i tym razem wypowiem się na temat amerykańskiej (?) bajki.

"Dawno, dawno temu w dalekiej krainie ja, Aku..."- każdy zna te słowa co oglądał tą bajkę a chodzi o Samuraja Jacka.
Niespotykany serialik spokojny, doskonale zrealizowany i ta muzyka. Mmm... Klimacik fajny, spokojny człowiek z mieczem pod pachą na tle pięknych krajobrazów.
Najgorsze jest to że serial jest praktycznie bez fabularny, ale nawet to nie przykryje tej "magi" i piękna tego anime.
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez Andolen w 15 Lip 2011, 00:08

Obawiam się, że jesteś w błędzie! Samuraj Jack to Amerykańska bajka animowana, nie jest anime, różni się znacząco sposobem animacji, chociaż są anime o podobnych kreskach.
Fenishi napisał(a):
Kpuc napisał(a):szczególnie tymi japońskimi

Yyy... to są jakieś inne, jeśli nie japońskie...? Oświeć mnie w tej kwestii :E Swoja drogą - jeśli ktoś pisze, że nie lubi, to niech uzasadni chociaż, a nie "nie przepadam i już"... :P

Z tego co pamiętam, jest jeszcze Manhua (chińska) i Manhwa (koreańska)

Adam
Skoro podobał ci się FMA, powiem Ci, że istnieje druga seria, tym razem w pełni zgodna z mangą. Nazywa się FullMetal Alchemist: Brotherhood

Osobiście bardzo lubie Anime i Mange, co można rozpoznać po moim obeznaniu w temacie. :wink:
Bardzo gorąco polecam 2 anime: One Piece oraz Berserk; Mangi: Berserk i Fairy Tail (anime nie polecam)
i 1 Manhwe The Breaker.

edit:
Wikipedia: Manhwa Manhua
Andolen
Kot

Dołączenie: 20 Gru 2009, 13:17
Ostatnio był: 15 Lip 2011, 00:12
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 0

Postprzez SLAYER w 17 Lip 2011, 19:08

Widzę że nikt nie wspomniał o dość dobrej animie jakiej jest "Gungrave" czy moja ulubiona która jest uważana za jedną z lepszych anim "Hellsing" chociaż również oglądam "Bleach" i uważam że jest godna polecenia, nie zapominajmy o pełnometrażowych które polecam to "Vampire Hunter D" czy "Ruchomy zamek Hauru". A tak z anim które mnie mniej urzekły to np."Ghost in the shell".
Obrona kraju jest naszą POWINNOŚCIĄ
Awatar użytkownika
SLAYER
Stalker

Dołączenie: 28 Maj 2010, 16:16
Ostatnio był: 14 Mar 2019, 15:26
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 18

Postprzez vandr w 17 Lip 2011, 20:24

Ja oglądałem tylko Cowboy Bebop oraz Trigun, i z tego co pamiętam nawet fajnie się to oglądało.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Gru 2025, 18:32
Kozaki: 1749

Postprzez Roach w 17 Lip 2011, 21:16

Anime oglądam/interesuję się od dość dawna. Zaczynałem z takimi tytułami jak: Dragon Ball czy Yaiba emitowanymi na RTL 7 (chyba nie muszę tłumaczyć o co w nich chodzi :)). Z serii odcinkowych oglądałem jeszcze Naruto, Gundam, Bleach, FMA i może coś jeszcze ale nie pamiętam. Z pełnometrażowych to mogę polecić Spirited Away: W krainie bogów, Księżniczka Mononoke, Origin: Spirit of the Past, FMA: Conqueror of Shamballa. Obecnie "wtajemniczam" się w świat Sengoku Basara. Kiedyś przeczytałem jakiś tom mangi Dragon Ball, ale nie wiem czy dobrze :D
Awatar użytkownika
Roach
Kot

Dołączenie: 10 Lip 2011, 17:29
Ostatnio był: 29 Kwi 2015, 19:55
Miejscowość: Płock
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 0

Postprzez Dżuz w 18 Lip 2011, 19:32

Jeśli chodzi o to czy lubię mangę/anime czy nie to mam mieszane uczucia. Coś tam się sztuką interesuję, tą popularną - że tak powiem - chyba najwięcej i jakoś nieszczególnie ten japoński styl na mnie oddziałuje. Chyba dlatego, że coś kiedyś nawet próbowałem sam rysować, ale jakoś nie potrafiłem się wstrzelić w ten kanon postaci i w specyficzną konwencję rysowania różnych elementów; jak dla mnie w większości stylów mamy do czynienia ze zbytnim przerysowaniem pewnych elementów. Co nie znaczy, że nie lubię mangi tak po całości i do końca - jest parę tytułów, które mi się spodobały, choć wielkim fanem nigdy nie będę.

Jeśli chodzi o anime, to już dość dawno temu w naszej telewizji był emitowany taki serial "Magiczny Kamień" (Power Stone w wersji ENG, trochę mi zajęło przypomnienie sobie jego tytułu). Spodobał mi się nie ze względu na kreskę, ale bardziej dzięki samej historii, choć anime to jest oparte podobno na grze; tak przynajmniej wyczytałem próbując znaleźć tytuł. Jak można się spodziewać, nie ma tam nie wiadomo jakiego przesłania, ot znowu trzeba ocalić świat, ale jest ciekawy - dekadencko-cyrkowy :?: - klimat. Akcja dzieje się (chyba) jakoś na początku XX wieku, główny bohater - anglik - paraduje w czerwonym 'kombinezonie' pilota, białym szaliku i goglach, które w tej pozycji utrzymuje chyba tylko jego bujna grzywka, i ze swoją ferajną robi sobie tour dookoła globu, próbując ochronić świat przed złem. Reszta kompaniji (złożona z obywateli wielu zakątków ziemi) też jest mocno ikoniczna jeśli chodzi o stylizację, ale sympatyczna; można się też doszukać całkiem strawnego choć niezbyt inteligentnego humoru. Serial strasznie niepoważny, ale w sam raz na letnie pranie beretu, a jak na adaptację gry to naprawdę da się go oglądać :wink: Można znaleźć dość sporo na YT.

Z całkiem innej beczki jest natomiast pewna manga, właściwie jedyna, która mi się spodobała, o której pewnie wielu fanów słyszało a która nosi tytuł "Eden: It's an Endless World". A spodobała mi się dlatego bo raz, że rysowana jest fantastycznym, bardzo realistycznym (jak na mangę :wink: ) stylem, takim jaki jestem w stanie zaakceptować a dwa, że gatunkowo wpisuje się w tzw. post-apo. Tyle, że apokalipsa nie przyszła pod postacią wojny atomowej tylko... a z resztą jak ktoś będzie chciał to sobie sprawdzi, nie będę zdradzał za dużo :P No i problematyka jest naprawdę poważna, podejście autora też nietuzinkowe: gnostycyzm w mandze jak dla mnie to już coś :D
Szczerze polecam jak ktoś lubi mangę (choć może i tym nielubiącym by się spodobała), post-apo i oczekuje czegoś więcej niż tylko naparzania się na kule ognia albo coś w ten deseń :wink:

---------------
P.S. Zapominałem jeszcze dodać, że jak byłem mały uwielbiałem "Muminki", za jakiś taki oniryczny klimat. Lubiłem też "Pszczółkę Maję", ale już nie tak bardzo.
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 20 Lip 2011, 18:50, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 20:01
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Tajemniczy w 19 Lip 2011, 08:04

Kiedyś jak byłem mały oglądałem Pokemony.Ale potem zrobił się z nich tasiemiec jak Moda na sukces i przestałem je oglądać :wink:
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Realkriss w 19 Lip 2011, 08:46

Ja uwielbiam pełnometrażowe anime ze studia Ghibli, założonego przez wielkiego Hayao Miyazaki'ego z Takahatą.
W większości są to baśnie,ale tak piękne i nietypowe, że jestem urzeczona, a moja 9 letnia Córka woli je po tysiąckroć od filmów Disneya i Dreamworks.

Jest też dla dorosłych "Grobowiec świetlików", tak potwornie smutny i przejmujący film, tak wstrząsający, że wyszłam pod koniec, bo już nie mogłam dalej oglądać, co nie zdarzyło mi się wcześniej na żadnym filmie.

Dla dzieciaków małych fantastyczne jest "Ponyo", dla starszych "Ruchomy zamek Hauru" (mój ulubiony), "W krainie bogów", "Mój przyjaciel Totoro", "Podniebna poczt Kiki", "Narzeczona dla kota", "Szept serca", "Szopy w natarciu". Jeśli lubi się science-ficion (ja kocham) to polecam "Laputa - podniebny zamek" i "Nauzikaa z Doliny Wiatru".

Genialne filmy dla ludzi w każdym wieku, jeśli lubią wchodzić w ciekawe światy, krainy magii.
Widziałam w jednym z poprzednich postów, że Roach też je zna. Czy ktoś oprócz nas je lubi?

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Microtus.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez SLAYER w 19 Lip 2011, 16:38

jeśli lubisz anime SF to obejrzyj sobie "ergo proxy" lub "ghost in the shell"
Obrona kraju jest naszą POWINNOŚCIĄ
Awatar użytkownika
SLAYER
Stalker

Dołączenie: 28 Maj 2010, 16:16
Ostatnio był: 14 Mar 2019, 15:26
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 18

Postprzez Woland w 19 Lip 2011, 16:51

Anime? Manga?
Schin Chan na yetix też się liczy?
Jak byłem młodszy to uwielbiałem to :E
Tak poza tym nie znam i nie oglądałem żadnego anime.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości