Detektor w realu

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Detektor w realu

Postprzez Canthir w 04 Sie 2012, 21:31

Image

Chyba antena jest wbudowana.

O inszych detektorach: [czytaj dalej].
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Reklamy Google

Postprzez Gro3a w 04 Sie 2012, 21:39

Z tego co wiem to "klapka" służy jako antena. Podobna jest do siatkowej anteny telewizyjnej odbiornika naziemnego, ale antena ferrytowa może mieć lepsze parametry, chociaż jej wymiary są zbyt duże. Dzięki temu może być usytuowana jedynie z boku detektora.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 26 Gru 2025, 23:07
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez r_populik w 04 Sie 2012, 22:31

Firlej napisał(a):Aha, i może ktoś wstawić teksturkę ECHO?

ImageImageImageImageImage
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez Firlej w 07 Sie 2012, 12:49

Jednak dziś robię elektronikę, musiałem płytkę drukowaną wypalić. Jakie kondensatory do "pikania" zamontować?
Faszyści i burżuje - wasz koniec się szykuje!
"Ignaś: albo nie zrozumiałem, bo twój sarkazm/ironia/ch*j wie co był zbyt zaawansowany, w co osobiście wątpię, albo cię poj*bało. I to konkretnie." - Bania
Awatar użytkownika
Firlej
Kot

Dołączenie: 14 Lip 2012, 13:40
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 14:36
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

Postprzez Gro3a w 07 Sie 2012, 16:02

To zależy jakie długie ma być te "piknięcie". Jeśli krótkie, to najlepiej coś poniżej 100µF. Możesz to nawet sprawdzić odłączając zasilanie, przy kondensatorze przylutowanym do głośnika (jeśli masz mocniejszy głośnik warto zainstalować kondensator o większej pojemności).

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Gro3a w 04 Lis 2012, 19:50

Temat zaczął umierać, więc postanowiłem go trochę "ożywić". Jakiś czas temu pisałem o detektorze Weles, który był w stanie początkowej fazie budowania. Tak więc pozostało mi kilka szczegółów do dopracowania i jak na razie wygląda to tak:
Image

Za ten post Gro3a otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalkier_100.
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Naznaczony221 w 04 Lis 2012, 21:01

Gro3a widzę że na twój "detektor" życie oddała jakaś konsola PlayStation xD
Naznaczony221
Stalker

Dołączenie: 09 Paź 2011, 14:21
Ostatnio był: 28 Lis 2014, 23:44
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 0

Postprzez djcycu w 04 Lis 2012, 22:53

Prędzej pilot (nie PAD :P) od Pegasusa. A tak BTW to fajnie to zaczyna wyglądać :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Stalkier_100 w 05 Lis 2012, 18:07

Fajnie wyszedł ten detektor. :) Tylko ten przycisk mi nie pasuje... Mógłbyś go trochę spiłować od spodu żeby tak nie wystawał, a wokół niego przykleić jakąś czarną uszczelkę...
Awatar użytkownika
Stalkier_100
Tropiciel

Dołączenie: 02 Wrz 2010, 11:13
Ostatnio był: 11 Kwi 2017, 00:23
Miejscowość: Czarnobyl-Zdrój-Polkowice
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 42

Postprzez Gro3a w 06 Lis 2012, 20:18

@Djcycu- Tak, ten "guzik" jest od starego pilota od pegazusa :E Obudowę zrobiłem z grubego plastiku po starym radiu, którego elektronikę wykorzystuje do oświetlenia "wyświetlacza" i imitacji wykrywania artefaktów :D Z początku chciałem zrobić migające diody za pomocą tranzystora, ale bateria 9V tego nie pociągnie, a dwóch to nie upchnę w tak wąskiej obudowie.

@Stalkier_100 - Mam zamiar zrobić coś podobnego to tego guzika, bo ten wydaje się być trochę za duży. Spróbuje pokombinować z jakimś starym pokrętłem, nieco węższym i o mniejszej średnicy. No i muszę zrobić pod nim wycięcie z siatką na głośnik.

Może za jakiś czas zrobię detektor "niedźwiedź", ale wykonam go raczej z blachy, dla wytrzymałości. Muszę tylko nabrać "weny twórczej" :E

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez Firlej w 08 Sty 2013, 18:27

Odżywiam ponownie. Niestety, detektor uległ zaginięciu przed zrobieniem elektroniki do końca, więc zaczynam od nowa.
Faszyści i burżuje - wasz koniec się szykuje!
"Ignaś: albo nie zrozumiałem, bo twój sarkazm/ironia/ch*j wie co był zbyt zaawansowany, w co osobiście wątpię, albo cię poj*bało. I to konkretnie." - Bania

Za ten post Firlej otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gro3a, Voldi.
Awatar użytkownika
Firlej
Kot

Dołączenie: 14 Lip 2012, 13:40
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 14:36
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 5

Postprzez Gro3a w 16 Paź 2013, 19:32

Mam nadzieje, że Twój projekt nie zostanie zawieszony, tak jak mój. Na razie nie mam czasu na dokończenie elektroniki, z powodu "nieciekawej sytuacji zarządzania czasem" :D Prosto mówiąc mam drugie zmiany i jakoś nie mam weny twórczej ;) Ale projekt i tak dokończę :E
-----------------------------------------------------------------------
Po długiej przerwie postanowiłem wznowić projekt. Niestety mam jeszcze do wstawienia kilka włączników do imitacji wykrywania artefaktów, ale już robi wrażenie. Zmieniłem nieco koncepcje i zamiast białej folii na wyświetlaczu użyłem czarnej. Wyświetlacz jest podświetlany niebieską diodą i na spodniej jego części, są wyryte półokrągłe "skale", co daje całkiem niezły efekt ;) Niedługo mam zamiar zrobić detektor "niedźwiedź", wykonany będzie z włókna szklanego a wyświetlacz mam zamiar zrobić z drukowanej folii, pod którą schowam diody :)
Image

Za ten post Gro3a otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss, KoweK.
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości