Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez Royaliste w 16 Gru 2012, 18:27

No oczywistym jest, że za wprowadzeniem prawa na broń musi iść geuntowna zmiana prawa, co w ustroju demokratycznym wręcz graniczy z cudem.
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Dołączenie: 09 Gru 2012, 15:42
Ostatnio był: 16 Gru 2013, 20:20
Miejscowość: Wandea
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Reklamy Google

Postprzez Szpagin w 16 Gru 2012, 18:36

jalkavaki napisał(a):Aby będąc świadkiem przestepstwa móc pomóc ofierze, a nie odwracać głowę czując bezsilność.

Przypomniał mi się jeden dowcip (ponoć najśmieszniejszy żart świata): dyżurny na pogotowiu odbiera telefon. W słuchawce odzywa się zapłakany głos mężczyzny: "Mój najlepszy przyjaciel zginął! Jesteśmy na polowaniu i nagle upadł na ziemię. Boże, mój kumpel nie żyje!" Dyspozytor: "Spokojnie. Proszę się upewnić, że pański przyjaciel naprawdę nie żyje". W słuchawce słychać strzał "OK, i co teraz?"

Na temat prawa do posiadania broni nie będę się wypowiadał, bo moje zdanie każdy zna: od obrony obywateli przed zagrożeniami jest policja. Statystyki się nie da oszukać: w Polsce ma rocznie miejsce 1,28 zabójstw na 100.000 osób przy średniej światowej 9,61 (*). W socjalistycznej Europie ten wskaźnik waha się między 0,51 (Dania) a 2,60 (Wielka Brytania). Podobne wskaźniki notują pozostałe kraje dawnego "Pierwszego świata" (Japonia, Kanada, Australia). A USA? 5,62 - najwyższy spośród krajów powszechnie uznawanych za cywilizowanych. Jak widać powszechny dostęp do broni palnej jakoś nie zniechęca ludzi do odbierania sobie życia.
(*)ŹRÓDŁO
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Royaliste w 16 Gru 2012, 18:42

Wiecie, czemu socjalizm zabrania posiadania broni zwykłemu obywatelowi?
By ludzie nie mogli obalić socjalistycznego ustroju, jednego z gorszych na świecie.

Za ten post Royaliste otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive jalkavaki.
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Postprzez Terminus w 16 Gru 2012, 18:43

Royaliste napisał(a):Teraz to mnie powaliłeś lewacką logiką.

:facepalm:
1. Panie rojalisto - z "lewacką logiką" to trafiłeś jak Ludwik XVI ze zwołaniem Stanów Generalnych.
2. W USA jak w każdym państwie prowadzą statystyki i analizy wpływu różnych czynników (dostęp do broni, penalizacja przestępstw, skuteczność policji, nieuchronność kary et cetera.) na przestępczość. Tyle podstaw wiedzy i logiki.

@Stalker Rambo: nie zakładam, że przestępca jest byłym GROM-owcem (choć w takim Meksyku na ogół jest), ale zakładam, że "zawodowo" posługuje się bronią. W życiu niestety trzeba zakładać gorsze scenariusze.
Szkolenie o którym mówimy, żeby było skuteczne to tak dalece musiałoby wykraczać poza zwykłe poszczelanie sobie na strzelnicy, że i tak nikt poza maniakami wojskowości by go nie miał.

Przykład z samochodem i długopisem jest niestety demagogią. Broń - podstawowe przeznaczenie walka. Samochód czy długopis - nie.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szpagin.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez Royaliste w 16 Gru 2012, 18:51

Panie bohaterze ludowy, powtarzam pytanie:
Czy ludzie z urzędu chodzą po ulicy i robią ankiety z zapytaniem:
"Jesteś przestępcą? Czy widok uzbrojonej ofiary zniechęcił pana do ataku?" po to, by uzupełnić statystyki?
Rozumiem, są prowadzone statystyki o różnym charakterze, nie wątpię, ale twój przytoczony argument jest wzięty z kosmosu, bo takich statystyk zrobić się nie da.
Awatar użytkownika
Royaliste
Stalker

Postprzez Gro3a w 16 Gru 2012, 18:55

A policyjne statystyki? :facepalm: Właśnie stąd wiemy, jaki jest poziom przestępczości w danym kraju...
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 20 Cze 2025, 00:23
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Terminus w 16 Gru 2012, 18:55

@Royaliste: Jak nie zrozumiałeś mojej odpowiedzi powyżej to nie zrozumiesz kolejnych. Koniec dyskusji z mojej strony.
Co znaczy mój nick też jak widzę nie masz pojęcia...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Tajemniczy w 16 Gru 2012, 19:05

Ja jestem za ale powinny być obowiązkowe badania psychologiczne aby broni nie dostawali ludzie z zaburzeniami psychicznymi. Pozwolenia na broń nie powinni mieć też ludzie ciężej karani (np za morderstwo,pedofilię). Tak to bym widział. Poza tym w Polsce pewnie nawet jakby złagodzili przepisy to broń mieliby albo bogatsi(cena) albo jacyś pasjonaci zwykły Kowalski nie interesowałby się tym.
Ostatnio edytowany przez Tajemniczy 16 Gru 2012, 19:07, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Stalker Rambo w 16 Gru 2012, 19:05

Terminus napisał(a):Przykład z samochodem i długopisem jest niestety demagogią. Broń - podstawowe przeznaczenie walka. Samochód czy długopis - nie.

Nie zmienia to faktu, że prawie każdy przedmiot może być użyty jako broń. Dlatego nie powinnieneś obwiniać "broni" za takie przypadki, jak zamachy terrorysteczne lub masakry w szkołach. Broń to środek, a nie powód.

Terminus napisał(a):ale zakładam, że "zawodowo" posługuje się bronią. W życiu niestety trzeba zakładać gorsze scenariusze.

Zważywszy na dzisiejszy stan rzeczy, wątpie, aby ćpun na głodzie potrafił lepiej posługiwać się bronią palną, od gościa, uczeszczającego na strzelnicę. Przymusowego wojska już nie ma (a i tak wiele z obsługi broni byś się w wojsku nie nauczył) i jedyną możliwością zapoznania się obsługi broni, to strzelnica, kółko myśliwskie, lub udział w prywatnych kursach i szkoleniach.

Po za tym zakładanie czy przestępca zna się na broni, czy też nie, jest nie istotne. Faktem, jest, że ową broń posiada i może jej użyć. A jak wszyscy dobrze wiemy, według naszego prawa, lepiej dostać kulkę, niż posłać ją bandziorowi, w celu samoobrony.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Terminus w 16 Gru 2012, 19:11

Nie obwiniam broni. Winny jest system prawny pozwalający na powszechny i bardzo łatwy dostęp do broni (z którym w SA już w sumie nic się nie da zrobić).
Samochodem ani długopisem nie urządzisz masakry w klasach szkolnych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Stalker Rambo w 16 Gru 2012, 19:15

Hm... nie podpuszczaj mnie z tym długopisem...

No dobra. a co sądzisz o posiadaniu broni przez ludzi którzy na ogół w pracy posługują się bronią? Policjanci, żołnierze...
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Terminus w 16 Gru 2012, 19:20

Muszą mieć i mają.
Poza tym także osoby "cywilne", które potrafią uzasadnić potrzebę posiadania też wg naszego prawa mogą otrzymać prawo do posiadania.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości