Golenie tradycyjne i nie tylko

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czym się golisz?

nie golę się
7
15%
"jednorazówka"
14
29%
"wielorazówka"
15
31%
maszynka na żyletki
3
6%
brzytwa \m/
2
4%
maszynka elektryczna (na sucho)
7
15%

Razem głosów : 48

Re: Golenie tradycyjne i nie tylko

Postprzez KoweK w 29 Maj 2014, 12:44

O w końcu jakiś dżentelmeński temacik. \o/

Jakiś czas temu postanowiłem poeksperymentować z metodą golenia i póki co używam najtańszej golarki od Wilkinsona na tradycyjne żyletki, ale będę się za niedługo przerzucał na coś bardziej "metalowego". Po tych paru miesiącach mogę śmiało stwierdzić, że lepsze to od wszelkich jednorazówek. :E Obowiązkowo do tego jakiś dobry pędzel z naturalnego włosia oraz krem, ale coś czuję, że zakupię mydło (ponoć bardziej ekonomiczne). Po wszystkim nie używam żadnego alkoholu co wychodzi na dobre mojej skórze - wystarczy jakiś dobry krem. :3

A co do brzytwy... wg mnie póki nie mam dżungli na mordzie to nie ma co się tykać. :P W szczególności, że dobra brzytwa to wydatek kilkuset złotych (nie licząc jeszcze paska...).
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:25
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1493

Reklamy Google

Postprzez vandr w 29 Maj 2014, 12:49

Przecież w Twoim przypadku to wystarczy ręcznikiem przejechać i już buziuchna gładka jak pupcia niemowlęcia.

Jeśli już muszę się ogolić, bo przychodzi dzień, kiedy mi tylko oczy widać to tylko maszynką elektryczną do strzyżenia włosów. Ewentualnie jednorazówka. Raz próbowałem się bawić jakąś znalezioną w domu brzytwą to miałem mordę jak przeorane pole, że aż zegary stawały w miejscu.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Gru 2025, 18:32
Kozaki: 1749

Postprzez STALKIER998 w 29 Maj 2014, 13:27

Ja akurat golę się co 3-4 dni i używam do tego normalnej golarki Gillette. Nie mam jakiegoś specjalnie twardego zarostu, więc po prysznicu krem do golenia i do dzieła. I to zazwyczaj styka. Jak byłem mały gówniarz to mnie dziadek jeszcze uczył się brzytwą golić. Umiem się tym golić, chociaż czasami nie wychodzi i kończy to się plastrem na policzku. :D Na początku w sumie zawsze to tak wyglądało. Na początku chciałem mieć zarost, teraz niezbyt mi się chce.
Awatar użytkownika
STALKIER998
Tropiciel

Dołączenie: 10 Kwi 2012, 18:08
Ostatnio był: 15 Paź 2020, 20:24
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 47

Postprzez dorian w 29 Maj 2014, 17:48

Maszynką elektryczną na sucho, bez paprania się kremami czy piankami. Poprzednio goliłem sie żyletka czy nożykami na mokro, może i bardziej dokładniej było ale ciągle skóra podrażniona i jakieś syfy. Teraz buzia (ryj) gładka i święty spokój.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Kpuc w 29 Maj 2014, 17:59

Na sucho, maszynką wielorazową gillette z 3 ostrzami (dobre są bo niepotrzebny jest krem), ogólnie kremu też rzadko używam gdyż nie golę się na kolano raczej tylko dookoła ust i czasami wąsy, do zarostu się przyzwyczaiłem choć kiedyś strasznie mi przeszkadzał.
Zarost mam bo podoba się to kobietą, ale też dlatego że nie wołają ode mnie dowodu os. w sklepie, gdy się ogóle to muszę machać dowodem choć zaraz mi skoczy 30.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Postprzez Grzechu300 w 29 Maj 2014, 20:27

Dostałem kiedyś prouber maszynkę philipsa, ale i tak golę się jednorazówką (kilka razy).
Przy moich "rzęsach" na brodzie i "koprze" wystarczy raz-dwa razy na tydzień. :kotek:
Chciałbym brodę jak cholera, ale na razie cel nieosiągalny. ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Adik w 29 Maj 2014, 20:40

Ja jednorazówką (żółtą nie będę pisał co by reklamy nie robić hehe :D) I mi styka najczęściej golę wąs, bo najbardziej go nie lubię a reszta to mi nie przeszkadza :) a golę się co 3-4 dni do tego pianka do golenia mydlem nie lubię i po robocie. A czasami to tylko wąs koszę i to wszystko :D lenistwo jest niestety :D
"Hey man you know I'm really okay,
The gun in my hand will tell you the same" - The Offspring - Bad Habit
Awatar użytkownika
Adik
Łowca

Dołączenie: 28 Kwi 2014, 14:21
Ostatnio był: Wczoraj, 19:12
Miejscowość: Świętochłowice
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 94

Postprzez Papa Mobile w 31 Maj 2014, 09:27

Od 20 lat Wilkinson, aktualnie z wkładem Quatro Titanium, po 3 dniach bez nożyka trzeba koniecznie przystrzyc zarost maszynką elektryczną, potem dopiero Wilkinson idzie w ruch.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez Krzyk19 w 18 Cze 2014, 00:34

Na razie to jednorazówki(nazwa utajniona), ale chyba jestem masochistą, bo chcę zobaczyć jak będzie z brzytwą.
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez Najemnik w 18 Cze 2014, 00:54

Goląc się należę do totalnego "mainstreamu". Używam maszynki na wymienne ostrza. To chyba tak się nazywa. No, że ostrza wyglądają jak w typowej maszynce do golenia. To chyba autor ankiety miał na myśli przez wielorazówki... Tak?
Baza od Gilette, ma -naście lat, bo już za dziecka pamiętam tą bazę pałętającą się w jednej z łazienek. Solidna metalowa, korzystam z niej, bo moja poprzednia się rozpadła.
I tu kolejny mainstream bo golę się na żel do golenia. Niestety jestem zbyt leniwy na bawienie się w "ubijanie mydła" i nakładanie go pędzlem.
No a po goleniu? Woda po goleniu. Fajnie odkaża i skóra jakby bardziej oczyszczona.
16:19 Edka: Strach się odezwać, wszystko chu*owe i wszyscy brzydcy.
Awatar użytkownika
Najemnik
Tropiciel

Dołączenie: 28 Lut 2009, 02:41
Ostatnio był: 21 Wrz 2025, 13:23
Miejscowość: Gopnikowo
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 261

Postprzez swirekster w 18 Cze 2014, 01:00

Ale z was cieniasy.

W Bytomiu wytropiłem gościa z narzędziami, który, jako że mnie już zna- trzyma dla mnie różne specjały.
Raz wyciągnął diamentowe osełki ruskie

Raz nierdzewny pojemnik na odpady biologiczne

a raz całe pudło

ruskich brzytew z 1956 roku- 'Oka'
które jeszcze pachniały magazynem, miały oryginalne pudełka, pożółkłe instrukcje pisane cyrylicą, a same były pokryte dużą warstwą smaru, zapakowane w szary papier.

Dodatkowo ta cena.
40zł za sztukę. ha ha. hahaha.

Biorę cztery.

Naostrzyłem jedną na przedwojennych kamieniach wodnych, honowałem na przedwojennej angielskiej skórze.
Golę się nią zawszę, kiedy broda zaczyna przysłaniać nieboskłon. Cudo.
Resztę trzymam na półce, które od czasu do czasu otwieram i wącham, bo ten antyczny zapach magazynu jest nieziemski.

Image

Informacje z internetu:
Vintage Soviet Straight Razor
"OKA" in case.1956

This is the vintage Soviet folding Straight Razor "Oka ". It was made of stainless steel with plastic handle in USSR by the Artel "TroudVacha"in 1956.The length of this Razor is 9.2 inches (the blade is 3.6 inches ). It is packed in the special case of the format 6.8x1.2 inches. T are inscriptions "Oka " on the Razor and on the case. This is a very quality collectible item.

Co ciekawe, fabryka 'Trud' istnieje do dziś, ale robią w zasadzie drogie sztućce, łyżki i widelce, dla rosyjskiej rasy panów.

strona firmy dzisiaj http://www.trud.nnov.ru/

Po goleniu przemywam ryło spirytusem na detromecynie. Piecze, ale świetnie oczyszcza i syfy potem nie rosną.
Awatar użytkownika
swirekster
Tropiciel

Dołączenie: 06 Cze 2010, 20:36
Ostatnio był: 21 Mar 2017, 23:22
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 178

Postprzez paintball_0 w 18 Cze 2014, 06:40

Ja od 10 lat używam tego: http://chernigov.chn.slando.ua/obyavlen ... 6KCwP.html

Wcześniej używaj jej mój ojciec. Nie ma na niej daty produkcji ale nie zdziwiłbym się gdyby była starsza ode mnie. Do tej pory posiadam cały komplet włączając w to tekturowe pudełko i zapasowe głowice. :E
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości