Teorie Spiskowe

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Teorie Spiskowe

Postprzez Romi81 w 12 Lut 2015, 21:29

Witam, ja tam podchodzę z dystansem do tych wszystkich teorii spiskowych:) a zwłaszcza do filmików na Youtube, sam zajmuję się montażem wideo i grafiką i jak widzę te filmiki to nie wiem czy się śmiać czy płakać, ale niestety ludzie w to wierzą:)
Romi81
Kot

Dołączenie: 12 Lut 2015, 21:24
Ostatnio był: 18 Lut 2015, 12:14
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Martha
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 12 Lut 2015, 21:41

scigacz1975 napisał(a):Edit: @Tajemniczy - a jak najlepiej ochronić coś co chce się ochronić? Może wyśmiać, nazwać szaleństwem lub bajką?
Bajki są mądre - nie chodzi o to że mówią nam że na świecie są smoki. Mówią i uczą nas że można z nimi (smokami) walczyć.

No dobra, ale raczej artykuły na jakichś stronkach o wątpliwej wiarygodności nie pomogą w rozwaleniu "smoka". Gdyby bolszewicy w 1917 mieli takie myślenie i ograniczyli się tylko do artykulików w prasie i konspiracyjnej bibuły to bardzo możliwe że mielibyśmy kraj miodem i mlekiem płynący.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez scigacz1975 w 12 Lut 2015, 22:01

Niekoniecznie wierzę w NWO i pozostałe teorie. Nie mam dowodów, poza tym trochę rzeczy nie trzyma mi się kupy. Ale wiem że bardzo często mydli nam się oczy, albo wciska kit. Niektóre z tych bajkowych rzeczy już zostały przeprowadzone, niektóre się właśnie dzieją. Staram się mieć oczy otwarte i z dystansem podchodzić do informacji - tak oficjalnych jak i nieoficjalnych. Wam też to polecam. Brać wszystko na przemyślenie, a nie tylko łykać co media wcisną.

Z moich obserwacji:

holocaust i sprawa żydowskiego wpie*dalania się w świat
chipowanie ludzi
korporacje i sprawa ACTA
amerykańskie "zaprowadzanie" demokracji tam gdzie im pasuje
Libia, Kadafi i złoty dinar
rewolucja na Islandii
Bank Rezerw Federalnych i Bank Światowy

to tylko kilka z interesujących tematów ze świata.

A z naszego podwórka

Afera FOZZ
Smoleńsk
bandycka reprywatyzacja i uwalenie rodzimego przemysłu
sprawa seryjnego samobójcy
nierozwiązana kwestia ZUS (a właściwie rozprzedanie za bezcen polskich zakładów przemysłu ciężkiego które powstały dzięki kasie z ZUS)
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 03 Sie 2025, 23:49
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Mito w 13 Lut 2015, 10:17

No cóż, wierzę w (niektóre) teorie spiskowe, przecież sam się w jednym z tych spisków na chwilę obecną uczę :caleb:.

Generalnie to Ścigacz wymienił dużo spraw, do których można podejść ze słowem "spisek!" na ustach. A nie zastanawiało was nigdy, dlaczego niektóre podstawy naszego państwa polskiego działają tak, a nie inaczej?
No na przykład szkoła, której celem można wyraźnie określić zdegenerowanie młodzieży i zlikwidowanie inteligencji obywatela w zarodku?
Dlaczego do 18. roku życia dzieci mają obowiązek przechodzić prawie 8-godzinny dzień pracy?
Dlaczego wychowanie dzieci powierza się nie rodzicom, a państwowemu organowi nauczania?
Po co szkolnictwo niemal od początku wpaja uczniom awersję do słowa pisanego, wiedzy i nauki?
Dlaczego w szkole jest taki ogrom treści do nauczenia się, a i tak nie zdobywa się w niej, za pomocą tej wiedzy, żadnych nowych i przydatnych umiejętności?
Czytając wiele książek z poprzedniego wieku (np. Syzyfowe prace) można zauważyć, że szkoły podstawowe u nas wciąż funkcjonują (pomimo paru zmian) niczym jeszcze za komuny/PRLu. A mamy już XXI wiek, panowie!

Mi to bardzo coś przypomina. Aldous Huxley, Nowy, wspaniały świat i zawarty w tej książce opis warunkowania dzieci w wieku niemowlęcym. Spiseg :caleb:
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Cromm Cruac w 13 Lut 2015, 10:36

O przepraszam, za komuny to szkoła funkcjonowała jak należy. Był terror, można było oberwać w ucho albo linijką po łapach jak się nie potrafiło porządnie zachowywać. Nie to co teraz, kiedy na bahora nie można nawet krzyknąć, bo sie mu psychikę wypacza i powoduje lęki.
I coś z tej komunistycznej szkoły wyniosłem: wiedzę, dobre wychowanie i szacunek do inych ludzi.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive trolololo, scigacz1975.
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 13 Sty 2026, 17:14
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez kaczor_1991 w 13 Lut 2015, 11:36

Bo dzisiaj się wszystko niestety wypacza. Sorry, zarówno komunizm, bezstresowe wychowywanie, feminizm czy gender to są po prostu świetne pojęcia. Teoretycznie. Bo to co z tym zrobiono praktycznie...

Komunizm: teoria - wszyscy mają wszystko i wszyscy są równi. Twórczość Marksa i Engelsa w założeniach bardzo zbieżna z.... Biblią! idealna utopia.
Komunizm: praktyka - znamy z historii...

Bezstresowe wychowanie: teoria - nie stresować dziecka. Po prostu. Jeśli masz jakieś kłopoty, to nie zrzucaj go na niego. Niech się cieszy dzieciństwem a nie w wieku 8-9 lat zaczyna rozumieć pojęcia "że nie ma co do garnka włożyć". Nikt nic tam nie mówi o tym, że niesfornego dziecka nie można skrzyczeć czy wypróbować pasek. Dziecko nie rozumie jeszcze abstrakcyjnie na poziomie dobra i zła, więc bodźce fizyczne (byle nie krzywdzić!) są bądź co bądź w najmłodszym wieku jednym z niewielu skutecznych środków (byle nie przesadzać)

Bezstresowe wychowanie: praktyka - dziecko może splunąć w twarz matce, a ta niech tylko głos podniesie to zaraz jej dziecko odbiorą jak się dowiedzą o tym mendy z rządu...

feminizm: teoria - wiadomo, że kobiety są lepsze od facetów w jednych rzeczach i gorsze w drugich. Ale szanujmy siebie nawzajem jako po prostu drugiego, równego sobie człowieka. Uzupełniajmy wzajemnie swoje silne i słabe strony!

feminizm: praktyka - cóż, ostatnio gdzieś czytałem o kobiecie w Brytolii która usunęła ciążę tylko dlatego, że to był chłopiec...

Gender: teoria - pokażmy chłopcom, że prowadzenie domu to też jest cholernie ciężka (a niedoceniana) praca i do tego na trzy zmiany! Pokażmy dziewczynkom, że facet czasem po powrocie z pracy naprawdę może nie mieć siły na odkurzanie.... Nauczmy dzieci szacunku do płci przeciwnej...

Gender: praktyka - wybór płci od najmłodszych lat, transseksualizm i inne wp... przez media sprawy...

Naprawdę czasem człowiek czuje się jakby czytając wiadomości oglądał kolejną część "w krzywym zwierciadle" bo wszystko jest wypaczane i to do kuriozalnych efektów... to jest dopiero teoria spiskowa. Dlaczego ktoś to robi i komu na tym zależy? Hmmm... taki po prostu jest człowiek... :(
Ostatnio edytowany przez kaczor_1991, 13 Lut 2015, 11:39, edytowano w sumie 1 raz
Ruch przeciwników pisania maczkiem na forach. Jak chcecie coś ukryć używać spoilerów!!!
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 12:00
Ostatnio był: 22 Lut 2020, 08:32
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 46

Postprzez impulse_101 w 13 Lut 2015, 11:38

Iwaszka napisał(a):Pamiętam jak kilka lat temu oglądałem wiadomości na TVP i było o tym, że ktoś tam niby twierdzi, że Obama nie ma rodowodu Amerykańskiego

Obama jest synem kenijczyka Obamy seniora oraz ateistka amerykanki marksistki Ann Dunham, spotkali się na Hawajach gdzie Ann studiowała rosyjski. Ponieważ Obama senior zawiną się zaraz po tym jak wpadł z Ann wiec ona znalazła sobie nowego typka tym razem z Indonezji, Lolo Soetoro, więźnia kolonialnego. Lolo nie cierpilał państw zachodnich, białych oraz kapitalizmu, ponadto był muzułmaninem wiec sie z Ann dobrali. I tak o to dorastał sobie w zacnej paczłorkowej rodzinie przyszły prezydent USA. To nie jest teoria spiskowa tylko oficjalne dane :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Iwaszka w 13 Lut 2015, 12:55

Cromm Cruac napisał(a):O przepraszam, za komuny to szkoła funkcjonowała jak należy. Był terror, można było oberwać w ucho albo linijką po łapach jak się nie potrafiło porządnie zachowywać. Nie to co teraz, kiedy na bahora nie można nawet krzyknąć, bo sie mu psychikę wypacza i powoduje lęki.
I coś z tej komunistycznej szkoły wyniosłem: wiedzę, dobre wychowanie i szacunek do inych ludzi.

I tak powinno być dzisiaj. Moja Matula jest nauczycielem i nie raz była świadkiem sytuacji gdzie bachor do nauczyciela wyjeżdża tekstami typu "spadaj Kur*o" - nic z tym nie zrobisz bo jak odpowiesz źle, albo co gorsza poniosą Cie nerwy to Ty tracisz prace a gówniarz idzie do innej szkoły. No Future :F

kaczor_1991 napisał(a):Komunizm: teoria - wszyscy mają wszystko i wszyscy są równi. Twórczość Marksa i Engelsa w założeniach bardzo zbieżna z.... Biblią! idealna utopia.
Komunizm: praktyka - znamy z historii...

Jako komunista po ciężkich przemyśleniach i wielu etapach zwątpienia w własną idee powiem tyle:
Sam komunizm nie jest taką utopią jak proces jego wprowadzania.
Dlaczego idee komunistyczne słabo działają? Bo są sprzeczne ze stanem obecnym w danym państwie które go wprowadza.
NIGDY ALE TO PRZENIGDY WSZYSCY NIE BĘDĄ RÓWNI. I nie ma w tym przejawów jakiejś fobii rasowej itp.
Żeby komuna dobrze zadziałała trzeba sprawić aby społeczeństwo faktycznie najpierw stało się w miarę równe.
Jak to zrobić?
1)Przede wszystkim usunąć jak największy % patologii oraz odizolować ją od możliwości reprodukcji i wpływu na społeczeństwo. Tyczy się to czystek patologicznych rodzin, wysokiego nakładu na resocjalizację młodych (no bo dzieciaków się nie zabije przecież tak jak ich zje*anych rodziców).
2)Kontrola rynku używek i wszelkich środków powodujących wynaturzenia (strasznie trudny orzech do zgryzienia)
Moim osobistym sposobem na to jest jest alkohol "na kartki" oraz bardzo silna kontrola obrotu oraz nielegalnego obrotu tymże.
3)Silny obiekt terroru - likwidacja więzień - zamiast tego obozy pracy gdzie każdy z jakimkolwiek wyrokiem robi coś:
Kamieniołom, maszyna do szycia, fabryka itd. Ciężka praca w zamian za wyżywienie i mydło i nic więcej.
Dzięki temu - darmowa siła robocza oraz strach społeczeństwa przed mechanizmem sprawiedliwości.

Oraz najważniejsze, dwa ostatnie punkty:
4)W trakcie "rewolty" odpowiednio szybkie przechwycenie wszystkich znaczących, prywatnych przedsiębiorców i:
Przejęcie ich majątku oraz biznesu zanim wyjadą z nim z kraju. Dla delikwentów paszport za granicę i jakiś tam procent od ich majątku i nara z kraju. (Np taki je*any Polsat - prowadzi straszny monopol na rynku, posiada już usługi bankowe oraz połknął sieci komórkowe w tym Plusa - takie firmy niszczą rynek a ich odpowiednie przechwycenie zapewnia miliony nie wywiezionego kapitału majątkowego)
5)I ostatnia najważniejsza sfera - odpowiednio dobrani ludzie do sterowania mechanizmem państwa i gospodarki.
To prawie niemożliwe ale komuna bez podstawowej uczciwości jednostki nie działa, dlatego aparat terroru powinien się skupić na kwestiach takich jak korupcja, "kolesiostwo" itp. Również wynagrodzenia nie powinny być większe niż max 250% krajowej aby nie stanowiły jedynego celu wykonywanej profesji.

Potem pozostaje tylko próba odbudowania gospodarki np. w takiej Polszy.
Stocznie, rozwój przemysłu w kierunku technologi typu Gazy Łubkowe, energiczne zarządzanie częściowo skolektywizowanym rolnictwem, rozbudowa przemysłu militarnego.

Oczywiście to jest strasznie powierzchowna analiza - mógł bym tak godzinami pisać i to bardziej szczegółowo.
Sam jestem komunistą, ale unikającym jakiejkolwiek aktywności - u nas w PL nie ma prawdziwej partii Komunistycznej ani ludzi którzy widza komunę w postaci nie spaczonej PRL'em (który dla mnie z komuną ma niewiele wspólnego - to taki swoisty rodzaj Polskiego PostSocjalizmu okraszonego komedią)

Wszystko jest do zrobienia - i nigdy żaden ustrój nie będzie utopijny.
Utopia to człowiek uczciwy któremu nie zależy tylko na pieniądzach - to jest prawdziwy problem XXIw.
Osobiście nie mam wiary w człowieka jako w jednostkę - wiem, że gdzieś tam są dobrzy ludzie ale na razie spotkałem takich garstkę. Nie wierzę w lepsza przyszłość właśnie z powodu natury człowieka.

impulse_101 napisał(a):
Iwaszka napisał(a):Pamiętam jak kilka lat temu oglądałem wiadomości na TVP i było o tym, że ktoś tam niby twierdzi, że Obama nie ma rodowodu Amerykańskiego

Obama jest synem kenijczyka Obamy seniora oraz ateistka amerykanki marksistki Ann Dunham, spotkali się na Hawajach gdzie Ann studiowała rosyjski. Ponieważ Obama senior zawiną się zaraz po tym jak wpadł z Ann wiec ona znalazła sobie nowego typka tym razem z Indonezji, Lolo Soetoro, więźnia kolonialnego. Lolo nie cierpilał państw zachodnich, białych oraz kapitalizmu, ponadto był muzułmaninem wiec sie z Ann dobrali. I tak o to dorastał sobie w zacnej paczłorkowej rodzinie przyszły prezydent USA. To nie jest teoria spiskowa tylko oficjalne dane :E

Zaraz, zaraz. A żeby być prezydentem USA nie trzeba być bardzo(!) rodowitym Amerykaniniem? xD
To jak moje wnuki urodzą się w USA i będą miały obywatelstwo to też mogą robić taką karierę? :P

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Sivert.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Postprzez Grzechu300 w 13 Lut 2015, 13:23

Iwaszka napisał(a):łają? Bo są sprzeczne ze stanem obecnym w danym państwie które go wprowadza.
NIGDY ALE TO PRZENIGDY WSZYSCY NIE BĘDĄ RÓWNI. I nie ma w tym przejawów jakiejś fobii rasowej itp.
Żeby komuna dobrze zadziałała trzeba sprawić aby społeczeństwo faktycznie najpierw stało się w miarę równe.

Szacunek za trzeźwe myślenie. ;)
Iwaszka napisał(a):1)Przede wszystkim usunąć jak największy % patologii oraz odizolować ją od możliwości reprodukcji i wpływu na społeczeństwo. Tyczy się to czystek patologicznych rodzin, wysokiego nakładu na resocjalizację młodych (no bo dzieciaków się nie zabije przecież tak jak ich zje*anych rodziców).

Jak chcesz wykryć, które rodziny/osobniki są patologiczne? Ci, którzy siedzą w więzieniach? Bzdura, można ich zresocjalizować ciężką pracą - i jeżeli chcą, mogą wrócić do społeczeństwa i normalnie funkcjonować. Jeżeli nie - dożywocie. Za karą śmierci nie jestem, bo są lepsze sposoby wykorzystania materiału ludzkiego - praca. ;)

A eliminowanie patologii skończy się tym, że najmniejsze uchylenie od normy będzie karane. I powstanie nam Korea, gdzie dozwolone jest 8 rodzajów fryzur dla kobiet, czy coś takiego. :)

Iwaszka napisał(a):2)Kontrola rynku używek i wszelkich środków powodujących wynaturzenia (strasznie trudny orzech do zgryzienia)
Moim osobistym sposobem na to jest jest alkohol "na kartki" oraz bardzo silna kontrola obrotu oraz nielegalnego obrotu tymże.

A ch*j tam - odbierz ludziom pieniądze, domy - spoko. A spróbuj im odebrać alkohol/kawę/fajki a zjedzą cię i obalą twój rząd w dziesięć minut. :E

Iwaszka napisał(a):3)Silny obiekt terroru - likwidacja więzień - zamiast tego obozy pracy gdzie każdy z jakimkolwiek wyrokiem robi coś:
Kamieniołom, maszyna do szycia, fabryka itd. Ciężka praca w zamian za wyżywienie i mydło i nic więcej.
Dzięki temu - darmowa siła robocza oraz strach społeczeństwa przed mechanizmem sprawiedliwości.

Zgodzę się z pomysłem pracy, ale:

"Silny obiekt terroru" kończy się zwykle strzelaniem do ludzi. A rząd powinien bać się ludzi, a nie ludzie rządu. Totalitarne systemy upadły - czemu? Bo nikt nie lubi, jak się mu wchodzi z buciorami w jego prywatną wolność.
Iwaszka napisał(a):4)W trakcie "rewolty" odpowiednio szybkie przechwycenie wszystkich znaczących, prywatnych przedsiębiorców i:
Przejęcie ich majątku oraz biznesu zanim wyjadą z nim z kraju.

Przejęcie majątków ludzi, którzy sami sobie ten majątek wypracowali? ;)
A jak ktoś kantuje to naj*bać mu kar majątkowych, a nie odbierać mienie.

Teraz nie problem wynająć sobie "prywatną armię" (np. w hameryce) i bronić swoich przedsiębiorstw.
Iwaszka napisał(a):Wszystko jest do zrobienia

Choć z wieloma rzeczami się zgadzam i wszystko logicznie wytłumaczyłeś, to nie chciałbym żyć w takim ustroju, i jeżeli taki by zaistniał, walczyłbym z całych sił, aby go zmienić.

Bo terror, silna władza i aparat przymusu charakteryzuje słabe społeczeństwa i słabe jednostki - jeżeli ktoś potrafi używać tylko argumentu siły, to znaczy, że tylko ten argument rozumie.

Iwaszka napisał(a):Zaraz, zaraz. A żeby być prezydentem USA nie trzeba być bardzo(!) rodowitym Amerykaniniem? xD
To jak moje wnuki urodzą się w USA i będą miały obywatelstwo to też mogą robić taką karierę? :P

Blja, Obama przysięgał na Biblię w ślubowaniu na prezydenta, a sam jest muzułmaninem przecież. :caleb:
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez szm w 13 Lut 2015, 15:55

Blja, Obama przysięgał na Biblię w ślubowaniu na prezydenta, a sam jest muzułmaninem przecież.

Był ;).
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez kaczor_1991 w 13 Lut 2015, 16:11

@Iwaszka

Mam mieszane uczucia co do twojej wypowiedzi. Niby masz rację, ale zwróć uwagę na jedną rzecz. Forsujesz zmiany siłowe. To zawsze wywołuje bunt więc zawsze cały piękny plan trafi szlag - bo taka natura ludzka. Jesteśmy buńczuczni i tyle. Żeby taka zmiana weszła w życie z powodzeniem ludzie muszą jej chcieć sami z siebie, a procedury przez Ciebie zaproponowane nie przyniosły by Twoim planom popularności :(
Ruch przeciwników pisania maczkiem na forach. Jak chcecie coś ukryć używać spoilerów!!!
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 12:00
Ostatnio był: 22 Lut 2020, 08:32
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 46

Postprzez Universal w 13 Lut 2015, 16:26

@Iwaszka - człowiek jako część natury jest zmienny. Nie zakujesz go w stabilne kajdany komunizmu, bo za chwilę się coś *%&@# - jednemu się spodoba to, drugiemu tamto. Tobie komunizm, mnie monarchia. Jedynym wyjściem utrzymującym komunizm przy życiu jest totalitaryzm, a to już jest przeciwieństwem idealnego komunizmu, gdzie każdy jest szczęśliwy. Realizować możemy tylko stany pośrednie. Komunizm jest jak feminizm. O ile ten drugi według popularnej opinii kończy się przy wnoszeniu lodówki na czwarte piętro, o tyle komunizm kończy się w momencie, kiedy w imię ideałów trzeba byłoby oddać cały majątek komuś innemu "bo mu to potrzebne". Jeśli parcelowaniem zajmie się urząd -> rychły totalitaryzm. Ech... Jak się spotkamy na tym larpie, to będzie trzeba omijać ten temat :E

@Grzechu300 - kiedy rząd boi się ludzi, to też jest chu*owo. Ludzie mają to do siebie, że chcą dużo dostawać i mało dawać. A rządzone w ten sposób państwo upada w trymiga. Ponadto jeśli chodzi o argument siły - niestety, większość tylko ten rozumie. Jeśli chce się do nich dotrzeć, właśnie tego argumentu trzeba użyć - "czymać za ryj".

@kaczor_1991 - Polacy są bojowi na imieninach i po trzecim kieliszku. Potem morda w kubeł i każdy sobie rzepkę skrobie.

Ludzie przez cały czas będą się wahać między dwoma stanami - anarchią i zamordyzmem. Kiedy to się skończy, to nie będą już ludźmi :caleb:

Temat o teoriach spiskowych (któryś z kolei) czy o polityce (czyli zdublowany i zbublowany)? :caleb:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Gru 2025, 21:29
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości