Motocykle - Ktoś jezdzi, kocha ?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Motocykle - Ktoś jezdzi , kocha ?

Postprzez szm w 13 Kwi 2010, 15:39

Jeśli motocykle to tylko: a) zabytkowe, b) przedwojenne, c) polskie. Mieliśmy przed wojną kilka zakładów produkujących różne motocykle. Szczególne popularne były setki, z silniczkami najczęściej Villersa 98ccm, które traktowane były tak jak dziś skuterki poniżej 50 ccm. Niestety dostępność przedwojennego sprzętu obecnie jest dość mała.
Ja osobiście mam dwa motocykle, polskie i zabytkowe oczywiście. SHL M11 oraz WSK M06. Oba motocykle wymagają restauracji. SHLka, ma praktycznie całe nadwozie, wymagające jedynie niewielkich poprawek. Jej jedynym felerem jest całkowity brak silnika. Natomiast z WueSKi, została sama rama, kierownica, koła oraz bak. Mam w planach wyremontowanie obu. Jeśli Bóg da i dziadek będzie miał siły.. Dziadek jest wielkim fanem i znawcą motocykli WSK, posiada model 125 z 1981 roku.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Reklamy Google

Postprzez lukass w 13 Kwi 2010, 16:00

Stare motóry dobre są dla dłubaczy :E Poza tym nie lubię sielskich przejażdżek w tempie spacerowym... co nie znaczy, że nie lubie staroci, po prostu (już) nie lubie w nich grzebać!
Kiedy miałem nie taką znów starą MZkę miałem wiecznie brudne łapska, smar za pazurami i wiecznie porozlewany po całym motórze MIXOL, a służyła mi dzielnie (bez jednej usterki) w drodze na woodstock i z powrotem.
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez szm w 13 Kwi 2010, 18:13

miałem wiecznie brudne łapska, smar za pazurami i wiecznie porozlewany po całym motórze MIXOL

Taki już urok dwutaktów :D.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Motocykle

Postprzez Andrzeju w 19 Lut 2011, 12:51

Moi drodzy Stalkerzy! Jeździcie jakimiś motorkami? Ja osobiscie jestem w po uszy zakochany w dwóch kółkach. Aczkolwiek mówię tu o MOTORACH, nie o gównach w stylu ogar 900 bo tego to nawet do kategorii "szajs" nie można zaliczyć. Jestem przeciwko chińskim skuterom jak i polsko-podobnym wyrobom. Na polskiej jezdzie możecie oglądać moją obecną NSR jak i były motorower, Gas Gas :)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Honda/NSR_125/104885

Lewa w górę! :)
| AMD Athlon II X2 240 2.8 >> 3.03 |
| MOBO Gigabyte M61PME-S2P |
| Gigabyte HD 4650 1GB DDR2 128 bit ATI OC //
| HDD Samsung 500GB |
| Realtek HD Audio Device |
| 3GB RAM DDR2 667MHz |
Andrzeju
Kot

Dołączenie: 21 Sty 2011, 01:26
Ostatnio był: 03 Kwi 2011, 21:05
Miejscowość: Anomalia
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Re: Motocykle

Postprzez jalkavaki w 19 Lut 2011, 12:59

A no się jeździ:) Ino na "ruskach" (Kaśka, Dniepr, MW itd.). Dla mnie motocykle te są z duszą. Całą zimę się na nie chucha, dmucha aby na wiosnę "z kopa" odpalić :E
Do azjatyków jakoś nie mam przekonania.
Moim marzeniem to Indianem Chief lub Scout się "karnąć". Ew. HD WLA.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Kumpel111 w 19 Lut 2011, 14:11

A to mój :wink: : Image
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez jalkavaki w 19 Lut 2011, 14:20

O właśnie. O czym jeszcze marzę to dosiąść całą rodzinę Sokołów, z 1000 na czele :E
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Lucjusz w 19 Lut 2011, 20:02

Ja za szczyla szalałem na różnej maści jawkach, komarkach, ogarkach i temu podobne. Gdy zaczęło się dorosłe życie to sobie odpuściłem. Ale od niedawna przymierzam się żeby coś sobie zakupić. Jak tylko budżet pozwoli, to jakiegoś niedrogiego chopperka (może kawasaki vulcan) , wsiadam i jadę gdzie oczy poniosą. A marzeniem byłby HD Panhead rok 1948, kiedyś to były motory z duszą.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez El Diablo w 19 Lut 2011, 22:39

Osobiście niczym teraz nie śmigam jak się szczawikiem było nastoletnim to się męczyło przeróżne wynalazki od simsonów, komarów itp. Ale gdyby była taka opcja to nerkę+płuco bym oddał że mieć takie monstrum:

Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez F_R_A_J_T_E_R w 19 Lut 2011, 22:50

Junak M10 1962r aktualnie rozebrany w drobny mak oraz junak M10 1964r przyszykowany pod pomalowanie w barwy Milicji Obywatelskiej + wózek boczny WB3A, oczywiście jeszcze pół piwnicy różnych części i gratów do Junaka :E :E
Awatar użytkownika
F_R_A_J_T_E_R
Kot

Dołączenie: 14 Gru 2009, 23:51
Ostatnio był: 05 Sie 2015, 18:51
Miejscowość: Darłowo
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez Andrzeju w 19 Lut 2011, 22:58

Dwa tematy, zobaczymy który przetrwa :D
to zeby podkręcić dyskusje, co sądzicie o nastawieniu kierowców na drogach do nas- motocyklistów?
Chciałbym też wypowiedzieć się na temat stereotypów. Ścigacz nie = samobójca. Moja nsr leci 140 (przełożenie) ale nie oznacza to że tą prędkosć utrzymuje cały czas! Nie wsiadam po to żeby się rozbić, zabić siebie i innych. Śmiać mi sie cchce jak slysze jakieś docinki ze to debile jezdza na takich motorach i ze w ogole na motorach.
Kiedys lece sobie przez jakąs wieś, dwa pasy pobocze i w miare dobra nawierzchnia. 60 na blacie sobie pyrkam, motor cichutki. A kawalek dalej widze babe starą która juz krzywo patrzy z daleka. Jak byłem na jej poziomie to ta zaczęła wykrzykiwać cos, machać rękami. O, wtedy mnie krew zalała. Sprzęgło, gas do oporu :D Jak sie 2suw wkręci to dopiero jest jęk!!

Uwagi moderatora:

Przetrwał ten starszy. A ty lepiej popraw pisownię... - xKoweKx
| AMD Athlon II X2 240 2.8 >> 3.03 |
| MOBO Gigabyte M61PME-S2P |
| Gigabyte HD 4650 1GB DDR2 128 bit ATI OC //
| HDD Samsung 500GB |
| Realtek HD Audio Device |
| 3GB RAM DDR2 667MHz |
Andrzeju
Kot

Dołączenie: 21 Sty 2011, 01:26
Ostatnio był: 03 Kwi 2011, 21:05
Miejscowość: Anomalia
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Postprzez Lucjusz w 19 Lut 2011, 23:31

Dla mnie po pierwsze to zbyt wiele osób kupuje motory na których nie umieją jeździć albo nawet nie mają prawka. Na przykład znam kolesia, który na pierwszy motor (wcześniej jeździł tylko autem) kupił sobie litrowego ścigacza i po miesiącu wyprzedzając na trzeciego miał czołowe. Motor do kasacji a on w ostatniej chwili zeskoczył z niego. Miesiąc leżał w szpitalu bo jechał w stroju plażowym i tak się pozdzierał. Po drugie to niestety sami kierowcy popełniają wiele błędów. Nie biorą poprawki na pieszych, rowerzystów a co dopiero na motocyklistów. Wielu z nich nie zdaje sobie sprawy, że małe światełko, które widzą w lusterku może zrównać się z nimi w kilka sekund. Kiedyś widziałem jak paniusia w futrze i w takim kapeluszu, że sobie lusterko nim przestawiała bez ostrzeżenia zajechała drogę kolesiowi co na skuterze pizze rozwoził. Chłopak się tylko lekko obił, gdyby jechał na innej maszynie mogłoby się to inaczej skończyć. Paniusia wysiadła i pierwsze co to: "O Boże, ja pana nie widziałam"
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive matekfpol.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości